Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


16 september 2009 Energie-efficiëntiedagen van het eesc: 22-25 september

Dovnload 49.82 Kb.

16 september 2009 Energie-efficiëntiedagen van het eesc: 22-25 septemberDatum10.06.2019
Grootte49.82 Kb.

Dovnload 49.82 Kb.
CES/09/109

16 september 2009Energie-efficiëntiedagen van het EESC: 22-25 september

Van 22 t/m 25 september worden in Brussel de Energie-efficiëntiedagen van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) gehouden. Dit evenement vindt plaats in en rond het Pallethuis, een houten constructie die volledig is gemaakt van gebruikte pallets. Na de officiële openingsbijeenkomst, waarbij o.m. de internationaal befaamde ontdekkingsreiziger Alain Hubert aanwezig zal zijn, staan er vier dagen lang activiteiten op het programma in het teken van energie-efficiëntie, uitmondend in de 'Overshoot day' op 25 september.

Het duurzame Pallethuis is voor de gelegenheid opgetrokken in hartje Brussel, op de Baksteenkaai (Sint-Katelijneplein). Het gebouw is door de Oostenrijkse architectuurstudenten Andreas Claus Schnetzer en Gregor Pils ontworpen en bestaat helemaal uit gerecycleerde houten pallets die voorheen door bedrijven gebruikt werden voor logistieke doeleinden.

In 2008 won het Pallethuis de Europese architectuurwedstrijd voor studenten die door de Cité de l’Architecture et du Patrimoine in Parijs was uitgeschreven in het kader van het Europese GAUDI-programma, o.l.v. het Internationaal Centrum voor Stad, Architectuur en Landschap (CIVA).

Energie-efficiëntiedagen – startschot

Het startschot voor de Energie-efficiëntiedagen van het EESC wordt op 22 september om 9 uur 's ochtends gegeven, waarna toespraken worden gehouden door o.m. Mario Sepi (voorzitter van het EESC), Andris Piebalgs (Europees Commissaris voor energie), Freddy Thielemans (burgemeester van Brussel), János Tóth (voorzitter van de EESC-afdeling Vervoer, energie, infrastructuur en informatiemaatschappij), Alain Hubert (voorzitter van de International Polar Foundation), Patrizia Toia (lid van het Europees Parlement) en Evelyne Huytebroeck (minister van Leefmilieu van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest).

Hierna volgen de officiële opening van het Pallethuis (10.30 uur) en een persontmoeting (11 uur). Wilt u deelnemen aan de persontmoeting, mail dan naar press@eesc.europa.eu.

Overshoot day – 25 september

Overshoot day is de dag van het jaar waarop de mensheid meer natuurlijke hulpbronnen begint te gebruiken dan de aarde in een jaar op duurzame wijze kan voortbrengen. Het EESC organiseert hierover een debat met János Tóth, Mario Sepi, Derek Osborn (EESC-lid), Geoffroy De Schutter (WNF België), prof. Farinelli (secretaris-generaal van de Italiaanse vereniging van energie-economen, AIEE), Jöel Decaillon (cofederaal secretaris van het Europees Verbond van Vakverenigingen) en Caroline Jadoul (Leefmilieu Brussel, afdeling Energie, lucht, klimaat en geluid). Aan het eind van de Overshoot day vindt de vernissage plaats van 'Le bal des lucioles' van de kunstenares Louise Harvey, in aanwezigheid van EESC-vicevoorzitster Irini Pari.

Meer informatie over de activiteiten op: http://www.eesc.europa.eu/save-it

Informatiemateriaal, afbeeldingen en logo's kunnen worden gedownload vanaf:http://www.eu-turn.com/site/2009/09/pallet-house-kit-for-partners/

Belliardstraat 99 – 1040 Brussel – BELGIË

Tel. +32 25469396 – Fax +32 25469764E-mail: press@eesc.europa.eu – Internet: www.eesc.europa.eu

  • CES/09/109
  • Andreas Claus Schnetzer en Gregor Pils
  • Energie-efficiëntiedagen – startschot
  • Alain Hubert
  • Overshoot day – 25 september
  • Jöel Decaillon

  • Dovnload 49.82 Kb.