Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


6-minuten loop test

Dovnload 8.81 Kb.

6-minuten loop testDatum15.06.2017
Grootte8.81 Kb.

Dovnload 8.81 Kb.

6-minuten loop test
Doelgroep: Jeugd (kinderen 9 tot en met 11)
Een van de veldtesten om het maximale aërobe uithoudingsvermogen te schatten is de 6- minuten loop. Deze test is speciaal ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 11 jaar.
Er wordt met tweetallen gewerkt. De testpersoon van het tweetal moet gedurende 6 minuten zo veel mogelijk rondjes rennen over een parcours van 150 meter terwijl de andere testpersoon op het scoreformulier bijhoudt hoeveel ronden er afgelegd zijn.

Iedere minuut wordt doorgegeven hoeveel tijd is verstreken en hoe lang de test nog duurt. De testpersoon mag niet langer dan 25 meter lopen (afstand tussen 2 pionnen) daarna moet weer in looppas worden verdergegaan. De laatste 10 seconden worden afgeteld en als afgefloten wordt, moet de testpersoon onmiddellijk stilstaan en op de plek blijven staan totdat aangegeven wordt dat deze plek verlaten mag worden. De test wordt één keer uitgevoerd.


Degene die niet loopt, houdt het scoreformulier bij. Ieder gelopen rondje wordt afgestreept.

Wanneer de test wordt afgefloten moet ook worden afgestreept bij welke kegel de testpersoon zich op dat moment bevindt. Dit wordt onderaan het scoreformulier aangegeven. Als een leerling tussen kegel 1 en 2 staat, dan wordt de 2 doorgestreept.

De score is de afgelegde afstand in 6 minuten, gemeten in meters (Leyten et al., 1982).
Te meten parameters

Het aantal afgelegde meters in 6 minuten is een maat voor het uithoudingsvermogen van het kind. Deze waarde wordt vergeleken met de afstand die door andere kinderen, van dezelfde leeftijd, in 6 minuten wordt gelopen.


Materiaal

Stopwatch

− Ruimte voor een parcours van 150 meter

− Zes kegels genummerd van 1 tot en met 6

− Meetlint van 50 meter met een 25 meter merkteken

− Scoreformulieren (zie bijlage, formulier 1)

− Potloden en onderleggers zodat op de formulieren kan worden geschreven.
Testeigenschappen

De test is eenvoudig uit te voeren. Het uitzetten van het parcours kost wel wat tijd, zie de tip hieronder. Tevens moet in de gaten gehouden worden of het aantal gelopen rondes goed wordt bijgehouden. Opgemerkt dient te worden dat de testomstandigheden, temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid, hardheid en gladheid van het loopoppervlak de prestatie kunnen beïnvloeden.


Deze test is bedoeld voor kinderen van 9 tot en met 11 jaar en duurt 6 minuten.

Zowel de betrouwbaarheid als de validiteit kunnen als matig tot goed worden beoordeeld.


Tip

Oefen de opbouw van een duurloop voordat deze test wordt afgenomen. Zo weten de testpersonen wat ze te wachten staat. Zo kunnen ze hun krachten beter verdelen.


Uitzetten van het 150 meter parcours:

  1. Bepaal een startpunt en plaats daar een kegel met nummer 1 en bevestig een uiteinde van het 50 meter lange meetlint.

  2. Leg het meetlint helemaal uit vanaf kegel 1. Het uiteinde is de plek van kegel 4.

  3. Bevestig het ene einde van het meetlint op het 25 meter punt (plek waar het meetlint gemarkeerd is) terwijl de andere bij kegel 4 wordt bevestigd.

  4. Met het gemarkeerde punt van het meetlint loop je naar links totdat het meetlint aan beide zijden strak staat, dit is de plek van kegel 5.

  5. Hetzelfde maar dan naar rechts voor het bepalen van kegel 3.

  6. Het uiteinde bij kegel 4 wordt nu naar kegel 1 verplaatst, en stap 4 en 5 worden herhaald om de plek van kegel 6 en 1 te bepalen.

  • Te meten parameters
  • Testeigenschappen

  • Dovnload 8.81 Kb.