Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


6 Nog meer toepassingen 6-1 Inleiding

Dovnload 2.71 Mb.

6 Nog meer toepassingen 6-1 InleidingPagina1/5
Datum03.10.2018
Grootte2.71 Mb.

Dovnload 2.71 Mb.
  1   2   3   4   5

6 Nog meer toepassingen


6-1 Inleiding


Je weet nu al behoorlijk veel van radioactiviteit af. Je kent ook al toepassingen waarbij radio­acti­vi­teit gebruikt wordt. Denk maar aan een kerncentrale. Denk maar aan het steriliseren van injectienaalden. Je weet ook al wat van voedsel­be­stra­ling.

In dit hoofdstuk ga je nog meer toepassingen bekijken. Misschien zitten er ook toepassingen bij die je nog niet kent.6-2 Enkele nieuwe toepassingen


1 Hart-onderzoek

Radioactieve stoffen worden gebruikt bij onderzoek in ziekenhuizen. Bij­voor­beeld als iemands hart slecht werkt.

Het hart is een spier die bloed door het lichaam pompt. Om te kunnen werken heeft deze spier zelf ook bloed nodig. Dat bloed wordt aangevoerd door een aantal aders. Bij sommige mensen zit één van deze aders verstopt. Die ader moet dan ontstopt worden.

De hart-specialiste moet eerst weten welke ader verstopt zit. Om daarachter te komen spuit zij een radioactieve stof in het bloed van de patiënt. Dat bloed is dan radio­actief besmet en zendt straling uit. Die straling kan een fotografische film zwarten. Net zoals röntgenstraling. Hieronder staat een "foto" van een hart met een verstopte ader.Hart met verstopping
a Waar is de fotografische film gehouden?b Probeer uit te vinden waar de verstopping zit. Zet daar in de foto een pijl bij. Schrijf op hoe jullie hier achter zijn gekomen.

c De specialiste weet precies hoe radioactief de stof moet zijn die zij inspuit. Zij moet dus kunnen nagaan hoe radioactief een hoeveelheid stof is. Hoe zou zij dat doen?d Een verpleegkundige mag vlak na het onderzoek wel / niet dicht bij zo'n patiënt in de buurt komen, omdat...e Mogen de verpleegkundigen een dag na het onderzoek dicht bij de patiënt in de buurt komen?Ja / Nee, omdat...f Zijn er voor de patiënt risico's verbonden aan zo'n hart-onderzoek?Ja / Nee.

Zo ja, is het verstandig om die risico's te nemen?

Zo nee, waarom zijn er geen risico's?  1   2   3   4   5

  • 6-2 Enkele nieuwe toepassingen 1 Hart-onderzoek

  • Dovnload 2.71 Mb.