Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


7e Rupelspurtersquiz – vrijdag 17. 11. 2006

Dovnload 94.41 Kb.

7e Rupelspurtersquiz – vrijdag 17. 11. 2006Datum08.12.2018
Grootte94.41 Kb.

Dovnload 94.41 Kb.

7e Rupelspurtersquiz – vrijdag 17.11.2006.

RONDE 1
1. AARD Hoofdstad: Casablanca is de grootste stad van Marokko. Nochtans is ze niet de hoofdstad. Welke stad is dat dan wel?

A: RABAT (Rabat-Salé - Arab.: Ribat el-FatahKamp van de overwinning).


2. VARIA Personalia: Jacqueline Lee Bouvier zat naast haar man, John F. Kennedy in de auto toen hij werd vermoord. In 1968 hertrouwde de voormalige first lady. Met wie stapte ze toen in het huwelijksbootje?

A: Aristoteles ONASSIS


3. GESCH Volksstam: Keltische volksstam, behorend tot de Belgae, bewoonde in Caesars tijd het gebied tussen de Schelde en de Dijle. In het zuiden grensde het woongebied aan de bovenloop van de Oise. Volgens Strabo en Tacitus waren zij van Germaanse oorsprong, maar Keltisch naar beschaving. In 57 v.C. werd de stam, aangevoerd door Boduognatus, door Caesar verslagen in de Slag bij de Sabis (Selle).

A: NERVIERS


4. FTV Acteur: We zoeken een Amerikaanse acteur, geboren in California op 9 juli 1956. Hij schitterde in films als "Forrest Gump” - "Apollo 13” - "Sleepless in Seattle" en “Philadelphia”. Naam?

a: Tom HANKS


5. LIT Schrijver: Hij werd geboren op 1 september 1920 te Antwerpen en overleed er eerder dit jaar op 12 juli 2006. Tot zijn belangrijkste werken behoren de romans "Hélène Defraye" (1944), "De geur van sandelhout" (1976) en "De ruiter op de wolken” (1948), alsook zijn essay "De zwanen van Stonehenge" (1988). Wie was deze schrijver?

A: Hubert LAMPO


6. SPORT Wielrennen: Wereldkampioenschap wielrennen op de weg voor profs. Tot hiertoe presteerden slechts vier renners het om tweemaal na elkaar wereldkampioen te worden. Onder hen maar liefst drie Belgen: Georges Ronsse (1928 Budapest en 1929 Zurich) – Rik van Steenbergen (1956 Kopenhagen en 1957 Waregem) en Rik Van Looy (1960 Karl Marxstadt en 1961 Bern). De vierde renner is geen Belg. Hij werd wereldkampioen in 1991 in Stuttgart en in 1992 in Benidorm. Wie is deze renner?

A: Gianni BUNGNO


7. ACTUA TV: Aimé Van Hecke verlaat de Reyerslaan om aan de slag te gaan bij Sanoma Magazines. Nog geen week later is de naam van de opvolger al bekend. Gedelegeerd bestuurder Piet Van Roe reageert verheugd op de snelle aanstelling. Wie volgt vanaf 1 november 2006 Aimé Van Hecke op als algemeen directeur televisie bij de VRT?

A: Wim VANSEVEREN


8. WET Admiraal Beaufort van de Britse marine bedacht een maat voor windkracht en gaf deze onderverdeling meteen zijn naam. Waarde “0” op deze schaal is windstil. Rook stijgt loodrecht omhoog. Orkaan is de hoogste waarde op de schaal. Welke waarde heeft orkaanwind?

A: 12

9. KK Schilder: Het schilderij “Adele Bloch – Bauer” van Gutave Klimt is onttroond als duurste schilderij ooit. In de VS zou het schilderij “Number 5” verkocht zijn voor 110 miljoen Euro, een nieuw record dus. De schilder is een vooraanstaand Amerikaanse vertegenwoordiger van het zgn. “action painting”, waarbij de kunstenaars hun doeken nogal brutaal bewerken en er de verf opdruppen, opgieten of opsmijten. Wie is deze in 1912 geboren en in 1956 in een auto-ongeluk omgekomen Amerikaanse kunstenaar?

A: Jackson POLLOCKElke tiende vraag van elke ronde is een zgn. DUO-vraag. Het antwoord bestaat uit twee elementen. Hebt u er één van juist krijgt u één punt. Hebt u ze alle twee juist, krijgt u drie punten.
Hier komt de eerste duo-vraag:
10. DUO Strips: Geef de beide voornamen van de paardenstaartjestweeling uit de Jommeke-strips?

a: ANNEMIEKE en ROZEMIEKE
RONDE 2
11. AARD Rivier: Volgende rivieren zijn allemaal zijrivieren van eenzelfde Franse rivier: de Allier, Cher, Indre, Nièvre, Vienne en Sèvre. Welke rivier?

A: LOIRE


12. VARIA Wat is een TRIPMADAM?

A) een soort vogel, een steltloper

B) een soort vetplant

C) Bazin van straathoertjes

D) Volkse benaming voor een reisbegeleidster

A: B – Vetplant (Sedum reflexum)


13. GESCH Oude Rome: Vele Romeinse heerbanen van destijds zijn nu nog belangrijke verkeersaders. Zo liep er bvb. een heerbaan vanuit Rome in noordelijke richting langs de kust tot aan de Franse grens. Hoe noemden de Romeinen die heerbaan?

a: VIA AURELIA


14. FTV TV1: Boeiende gesprekken, leuke reportages, het betere muziekwerk en een flinke dosis humor. Het is ook dit jaar het succesvolle recept van 'De laatste show'. Zo krijgt het programma met Frieda Van Wijck voor het eerst een vrouw aan het roer. Er is het nieuwe decor - waarin Frieda Marks sofa voor een stevige tafel heeft ingeruild - en de nieuwe rubriekgasten. Eén van deze rubriekgasten is een voormalige sportjournalist van de RTBf. Elke week brengt hij nieuws en weetjes van over de taalgrens mee. Het leven zoal het is in Franstalig België dus. Wie is deze man?

A: Marc DELIRE


15. LIT Boek: Tinny Mast was 28 toen op 4 januari 1994 Kim, haar dochtertje van 11, en Ken, haar zoontje van 8, verdwenen. Kim werd een maand na de verdwijning teruggevonden in het Asiadok te Antwerpen, vermoord en verkracht. Van Ken is tot vandaag nog altijd geen spoor. Nu eens poëtisch, dan filosofisch, altijd een eenvoud zonder omhaal, zo schreef Tinny Mast een parelkrans van 26 woorden, een alfabet van A tot Z, als afscheid aan Kim en Ken. Het boek leidt de lezer binnen in het verminkte hart van een achterblijvende moeder. Titel?

A: ALTIJD OP ZOEK (naar Kim en Ken)


16. SPORT Voetbal: °16 februari 1922, Belgische voetballer, succesvol aanvaller en enkele malen topschutter in de Belgische competitie. Hij kon zich geen aansluitingskaart bij Antwerp FC veroorloven, dus trok hij in 1932, op 10-jarige leeftijd, naar Tubantia Borgerhout. Zijn talent bleef niet onopgemerkt: Beerschot VAV en Antwerp FC kwamen al snel informeren naar de jonge speler. Maar uiteindelijk nam RSC Anderlecht hem over voor 125.000 frank, op dat moment een recordbedrag. Al gauw stonden ook Racing Parijs, Torino, AS Roma, Lazio Roma en Atletico Madrid aan zijn deur, maar hij ging niet in op hun aanbod. Na 15 seizoenen bij Anderlecht besloot hij om terug te keren naar Olse Merksem waar hij uiteindelijk ook zijn carrière afsloot. In totaal scoorde hij 249 doelpunten voor RSC Anderlecht en hij is daardoor topscorer aller tijden bij Anderlecht, voor Paul Van Himst. Hij stierf op 20 januari 1996, hij was toen net geen 74 jaar.

A: Jef MERMANS


17. PLD Fauna: Fins landras is vanwege zijn hoge vruchtbaarheid een veel gebruikt ras bij kruisingsprogramma’s. De Île de France is een Frans vleesras met een lang bronstseizoen en een hoge vruchtbaarheid. Als deze twee rassen gekruist worden bekomt men de Flevolander. Over welk boerderijdier gaat het hier?

a: SCHAAP

18. WET Wiskunde: Hoe noemt men het lijnstuk dat het middelpunt van een cirkel met gelijk welk punt op de cirkelomtrek gelegen verbindt?

a: STRAAL - RADIUS

19. LIT Taal: Welk woord heeft in de Dikke volgende betekenissen:

hoteljongen - octaaffluitje - hard puntbroodje?

A: PICCOLO

20. DUO TV: Nog één keer de Muppet Show: hoe is alweer de naam van de twee oude knorpotten die met hun commentaar tussendoor één van de uithangborden van de beroemde poppenshow werden?

a: STATLER & WALDORF

RONDE 3
21. AARD Berg: Met zijn 3.323 m is deze berg de hoogste actieve vulkaan in Europa. De berg heeft een afgeplatte top en langs de hellingen bevinden zich meer dan 300 kraters en kleine vulkanen, die ontstaan zijn na talloze erupties. De erupties van 1669 en 1928 hebben veel schade aangericht aan de bebouwingen langs de hellingen van de vulkaan en in de stad Catania. Welke vulkaan?

A: ETNA (op Sicilië)

22. VARIA Mythologie: De liefde van deze Griekse bosnimf voor Narcissus bleef onbeantwoord. Hierdoor kwijnde zij weg op een rots tot alleen haar stem nog overbleef. De goden hadden zich aan haar gedrag geërgerd en veroordeelden haar tot het steeds herhalen van haar laatste woorden. Naam?

a: ECHO


23. GESCH Archeologie: In sommige Belgische gemeenten en dorpen vinden we in het centrum een driehoekige met gras begroeide ruimte. Een nietsvermoedende toeschouwer weet niet dat deze structuur uit een ver verleden stamt, meer bepaald uit de Frankische tijden. Destijds werd hier het vee bijeengebracht. Nu zijn de koeien weg, maar de driehoeken zijn nog te zien in Olen, Meldert, Opstal en Kemmel. Naam van een dergelijke plaats?

A: DRIES

24. FTV Actrice: In de film "De Kus" speelt Marie Vinck de rol van Sarah, een mooi en getalenteerd meisje van bijna zestien. Ze wil ballerina worden maar krijgt van haar ouders weinig steun. Vader (Jan Decleir) is steeds met zijn werk bezig. Haar moeder heeft als grootste aandachtspunt zichzelf. Haar moeder in de film is tevens haar moeder in het echte leven en op de koop toe nog de regisseur van de film. Het is haar naam die we zoeken?

a: Hilde VAN MIEGHEM

25. LIT Schrijver: Vlaams schrijver geboren op 5 September 1925. Van hem is de dichtbundel “Wachten op het groene licht”. Van zijn romans vermelden we “Het Gevaar”, “De Vijand”, “Het Huis der Onbekenden”, “Les Hollandais sont la”, “De Coladrinkers” en “De Beklimming van de Mont Ventoux”. Hoe heet deze schrijver?

A: Jos VANDELOO

26. SPORT Tennis: Krantenbericht van 31.08.2006: Lindsey Davenport heeft op de US Open geen spaan heel gelaten van Jelena Kostanic. De Amerikaanse won op amper 50 minuten tijd met 6-0 6-0. Een 6-0 6-0 winst komt in het tennis niet al te vaak voor. Deze score heeft dan ook een bijzondere naam. Welke?

A: whitewash of double bagle

27. ACTUA Media: Het besluit van de Amerikaanse minister van defensie, één van de belangrijkste krachten achter de impopulaire oorlog in Irak, om na zes jaar (op 08.11.2006) ontslag te nemen, komt één dag na de voor de Republikeinen dramatisch verlopen Amerikaanse Congresverkiezingen. De voormalige directeur van de geheime dienst CIA, Robert Gates, gaat zijn baan overnemen. Wie is deze onfortuinlijke minister?

A: Donald RUMSFELD

28. WET Ruimtevaart: Op 4 oktober 1957 lanceerden de Russen de eerste satelliet, Spoetnik 1. De Amerikanen lieten hier geen gras over groeien en lanceerden op 6 december 1957 de Vanguard TV3. Deze lancering mislukte echter jammerlijk. De eerste succesvolle Amerikaanse satelliet werd dan gelanceerd op 1 februari 1958. Naam van deze kunstmaan?

A: EXPLORER 1 (off. Satellite 1958 Alpha)

29. KK Museum: Op 26 februari 2000 wordt te Mechelen beslist om een tentoonstelling een permanent karakter te geven. Er wordt een doe-centrum voor wetenschap en technologie opgericht dat in 2005 al meer dan 250 interactieve opstellingen rond thema’s als water, wind en lucht telde. Naam?

A: TECHNOPOLIS

30. DUO Nobelprijzen: Eind 1977 bracht de president van Egypte een keerpunt in de verhoudingen in het Midden-Oosten teweeg door zijn historische bezoek aan Jeruzalem (19–20 november 1977), waar hij het Israëlische parlement toesprak. Dit vormde de aanleiding tot de vredesonderhandelingen tussen Egypte en Israël, die door bemiddeling van de toenmalige Amerikaanse president Jimmy Carter op 17 september 1978 resulteerden in de Camp David-akkoorden. In december 1978 kreeg de Egyptische president samen met de Israëlische premier de Nobelprijs voor de vrede. Namen?

a: Anwar Al-SADAT en Menachem BEGIN
RONDE 4
31. AARD Staat USA: Een vierlandenpunt is een punt waar de grenzen van vier landen samenkomen. Een dergelijk punt bevindt zich echter nergens ter wereld, al maken verschillende locaties hier soms aanspraak op. Een vierstatenpunt bestaat wel. Het heet “Four Corners” en situeert zich in de Verenigde Staten, midden in de woestijn. De staten Utah, Arizona en Colorado zijn er drie van. Welke Amerikaanse staat (met als hoofdplaats Santa Fé) is de vierde?

A: NEW MEXICO

32. VARIA Vetzakkerij: Na de wonderbra komt er nu ook een kleinood voor mannen. AussieBum introduceert een onderbroek die de man helpt om 'het zaakje' naar voren te plaatsen en daar ook te houden. Ontwerper Sean Ashby vertelt trots dat van het type onderbroek - toepasselijk “Patriot” genoemd - er in zeven dagen wereldwijd al meer dan 50.000 zijn verkocht. Naam?

A: WONDERJOCK

33. GESCH De hoofdstad van Frankrijk is uiteraard Parijs. De Franse koningen werden echter gekroond in een andere stad. In 496 liet Clovis zich daar door bisschop Remigius dopen uit dankbaarheid voor zijn overwinning tegen de Alamannen. In deze stad werd op 22 september 1996 de 1500ste verjaardag van het doopsel van Clovis gevierd in aanwezigheid van paus Johannes-Paulus II. Welke Franse stad was de kroningsstad?

A: REIMS

34. FTV Regisseur: Te zoeken Vlaamse regisseur is geboren in 1970 en werkte mee aan verscheidene Tv-series zoals Wittekerke, Flikken, Sedes & Belli en Urbain. In 2001 verscheen zijn eerste, in het Engels gesproken, langspeelfilm Falling, met onder andere Koen De Bouw. Daarna kwam hij met Verlengd weekend in 2005, met Jan Decleir en weer Koen de Bouw. Hij is ook de regisseur van de nieuwe Vlaamse langspeelfilm “Windkracht 10 – Koksijde Rescue”, gebaseerd op de gelijknamige tv-serie. Naam?

A: Hans HERBOTS

35. LIT Schrijver: Op 10.11.2006 werd de prestigieuze AKO literatuurprijs 2006 uitgereikt. Voor zijn bekroonde boek “De bekoring” ontvangt de Nederlandse schrijver uit handen van juryvoorzitster prinses Laurentien een bedrag van 50.000 Euro en een sculptuur van Eugène Peters. Naam?

A: Hans MÜNSTERMANN

36. SOIRT Voetbal: De 72-jarige voorzitter van de Belgische Voetbalbond Jan Peeters stopt ermee. Hij wordt afgelost door een nieuwe voorzitter (juni 2006). Wie is deze 48- jarige advocaat?

A: François DE KEERSMAECKER


37. PLD Kruiden: De laurierfamilie, in de orde van de ranonkels, is een verzameling tropische bomen en struiken waarvan de bladeren en de schors vaak vluchtige oliën bevatten. Bekend zijn de laurus nobilis of de gewone laurier, de avocado, de kamferboom en ook de “ Cinnamomum zeylanicum “. Deze laatste is een struik met bloempluimen in de bladoksels, en heeft 12 meeldraden. Door de aanwezigheid van aromatische stoffen is de plant sterk geurend. Van nature voorkomend in Sri Lanka en in Zuidwest Indië, is het vreemd genoeg de schors die als specerij gebruikt wordt. Ze is op twee manieren in de handel verkrijgbaar, hetzij vermalen, hetzij als opgerolde stukjes schil. Meestal wordt ze als kruid gebruikt in toetjes, gebak en zelfs in warme wijn.

A: KANEEL (Latijn: canelle = rolletje)

38. WET Anatomie: In welk onderdeel van het menselijke lichaam vinden we de radius en de ulna?

A: ONDERARM (radius=spaakbeen – ulna=ellepijp)

39. LIT Strips: KOPIE: De Geestelijke vader van stripfiguurtje Kari Lente is op 26 mei 2006 drie dagen na zijn 80e verjaardag overleden. De avonturen van Kari Lente verschenen tussen 1965 en 1994 in Gazet Van Antwerpen. In totaal verschenen 145 avonturen in voorpublicatie. Slechts enkele tientallen van deze verhalen zijn ook werkelijk als album verschenen. Wie was deze op 23 mei 1926 te Mortsel geboren striptekenaar?

A: Bob MAU

40. DUO Aardrijkskunde: Welke twee landen van het Zuid-amerikaanse continent hebben geen kustlijn?

a: BOLIVIE en PARAGUAY
RONDE 5
41. AARD Hoofdplaats: Het is nog niet erg genoeg dat er in België een provincie Limburg is - in Nederland hebben ze er ook een. De hoofdplaats van de Belgische provincie Limburg is uiteraard Hasselt; welke stad is echter de hoofdplaats van Nederlands Limburg?

A: MAASTRICHT


42. SPORT Tennis: 30.10.2006: Op stap met een reportageploeg van Sporza in Plopsaland te Hasselt, bevestigt Kim Clijsters nogmaals dat 2007 haar laatste jaar wordt als actieve tennisster. 2007 wordt een druk jaar, want La Clijsters is tevens van plan om in het huwelijksbootje te stappen met haar verloofde, een Amerikaanse basketbalspeler. Naam?

A: Brian LYNCH


43. GESCH 18 mei 1302. De maatregelen die gouverneur Jacques de Chatillon de Vlamingen oplegt vallen niet in goede aarde. In de nacht sluipen de rebellen zonder moeite over de halfgesloopte wallen van Brugge de stad in. Alle Fransen die zich meteen verrieden door hun accent bij het herhalen van de lijfspreuk “Schild en Vriend” werden zonder pardon over de kling gejaagd. Deze opstand was de directe aanleiding tot de Guldensporenslag op 11 juli 1302. Onder welke naam ging deze volksrebellie de geschiedenis in?

A: BRUGSE METTEN


44. FTV Oscar: Richard Burton en Elizabeth Taylor werden het eerste gehuwde koppel dat in het zelfde jaar een Oscarnominatie kreeg voor de beste hoofdrol in één en dezelfde film. Zij kreeg de Oscar (1967) wel, maar hij niet. Over welke film ging het? We geven nog mee dat de film dateert van 1966 en geregisseerd werd door Mike Nichols. Graag de volledige titel.

A: Who’s afraid of Virginia Woolf?


45. LIT Schrijfster: Het geesteskind van de schrijfster van "Harry Potter" heeft haar geen windeieren gelegd! De schrijfster steekt de Britse koningin voorbij op de lijst van rijkste vrouwen in Groot-Brittannië. Wie is ook alweer de schrijfster van de "Harry Potter" boeken?

a: Joanna ROWLING


46. SPORT Triatlon: Op 22 oktober 2006 won de Duitser Norman Stadler de Ironman triatlon op Hawaï. Welke atleet eindigde als eerste Belg op de vierde plaats, 9 minuten na de winnaar?

A: Rutger BEKE


47. ACTUA Politiek: Op dinsdag 31 oktober 2006 overleed in zijn woning in de Zuid-Afrikaanse stad Wildernes de grondlegger van het apartheidssysteem. Deze man leidde Zuid-Afrika als premier en president tussen 1978 en 1989. Vanwege zijn onverzettelijke standpunten kreeg hij als bijnaam “De Grote Krokodil”. In 1989 moet hij wegens hartproblemen de fakkel overdragen aan Frederik Willem De Klerk, die begon met het opheffen van het apartheidsregime. Wie was deze man?

A: Pieter Willem BOTHA


48. WET We zoeken de Engelse term voor de ontregeling die kan optreden bij personen die zich in korte tijd verplaatsen in de richting oost–west (en in mindere mate bij verplaatsing in de richting west–oost) en daarbij een aantal tijdzones passeren. Het is het gevolg van het enige uren vóór of achterlopen van de lichaamsklok bij de omgevingstijd. Symptomen zijn o.a. slaapstoornissen, stress en een verminderde alertheid en complete malaise. Opvallend daarbij is dat de mate van verstoring bij de avondmens geringer is dan die bij de ochtendmens. Naam?

a: JETLAG

49. KK KOPIE: In welke stad kan je dit beeld bewonderen?

A: OOSTENDE (“De Zee” of “Dikke Mathille” door Georges Grard)

50. DUO Ruimtevaart: Het te zoeken sterrenbeeld ligt aan de noordelijke sterrenhemel. Het omvat vele veranderlijke- en dubbelsterren, die met het blote oog te zien zijn. Er zijn 13 sterren die helderder zijn dan magnitude 4. De twee helderste zijn Castor en Pollux. Welk sterrenbeeld?

a: TWEELING of GEMINI


RONDE 6
51. AARD Meer: Meer in het zuiden van Siberië (Rusland), ten zuiden van het gelijknamige gebergte. Met een diepte van maximaal 1637 meter en de oppervlakte van 31.500 km² (ongeveer zo groot als België) is het het diepste meer en het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Qua oppervlakte is Lake Superior (Verenigde Staten en Canada) groter maar qua waterinhoud is ons te zoeken meer echter groter dan alle 'Great Lakes' van Amerika bij elkaar.

A: BAIKALMEER

52. VARIA Missen: Uittredend Miss Belgian Beauty Céline Du Caju geeft haar lint van Miss Belgian Beauty door aan een Molse schone van Roemeense afkomst. Wie is de totaal verraste kersverse miss Belgian Beauty 2007?

A: Anne-Marie ILIE


53. GESCH Na zijn arrestatie in de burgeroorlog, werd de toenmalige Engelse koning Karel I veroordeeld en op 30 januari 1649 onthoofd. Hierna volgde een periode waarin Engeland geen koninkrijk was. Tot 1660, met de troonsbestijging van Karel II, de zoon van de terechtgestelde Karel I, zwaaide de Lord Protector de plak. Naam?

A: Oliver CROMWELL

54. FTV Film: Een huisvrouw uit Kapellen (Margerethe Guidone) was zo zeer aangegrepen door de documentaire van Al Gore over de opwarming van de aarde, dat ze politici, industriëlen en wetenschappers wou trakteren op een gratis voorstelling van deze film. De film heeft al op miljoenen mensen een diepe indruk gemaakt. Titel?

A: AN INCONVENIENT TRUTH (een ongemakkelijk stemmende – storende waarheid)

55. LIT Schrijver: °1907 - 2005 – Nederlands schrijver van romans en verhalen. Hij was vooraanstaand communist, wat z’n werken sterk beïnvloedde. Hij verwierf zijn grootste faam met een roman over het verzetsmeisje Hannie Schaft met als titel “Het meisje met het rode haar”. Het boek werd verfilmd door Ben Verbong met Renée Soutendijk in de hoofdrol. De te zoeken schrijver kreeg in 1962 de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre. Naam?

A: Theunis Uilke (Theun) DE VRIES

56. SPORT F1: Tijdens de Grote Prijs van Brazilië, de achttiende en laatste race om het WK F1 2006, werd zondag 22.10.2006 het afscheid gevierd van recordwereldkampioen Michael Schumacher. Fernando Alonso won zijn tweede wereldtitel. Wie won echter de allerlaatste F1-wedstrijd van dit seizoen?

A: Felipe MASSA

57. PLD Vissen: We zoeken de Nederlandse naam voor de vissoort Gadus morhua. Deze vis kan een gewicht van 40 kg en een lengte van 150 cm bereiken. Jonge dieren (gul) leven in het ondiepe kustwater, terwijl volwassen exemplaren dieper voorkomen soms tot op 600 m. Het verspreidingsgebied strekt zich uit langs beide kusten van de Atlantische Oceaan. Hij kan tot ca. 24 jaar oud worden als hij daarvoor op vrijdag niet op iemands bord terecht komt…. De vis kan gemakkelijk geconserveerd worden: door zouten verkrijgt men labberdaan of abberdaan, door drogen stokvis, door zouten en drogen klipvis. Welke vis?

A: KABELJAUW

58. WET Uitvinding: De Zwitser Georges de Mestral (1907 – 1990) ontwierp het te zoeken sluitsysteem in 1948. De naam is een samentrekking van de Franse woorden voor “fluweel” en “haak”. Welk systeem?

A: VELCRO (Vélours – crochet)

59. TAAL: Taal: Iedereen die wel eens boodschappen doet kent ze... die plastic, houten of kartonnen balkjes die bij de kassa liggen en jouw boodschappen duidelijk afbakenen van de vreemde objecten van je voorganger of van de volgende klant. Een actiegroep kreeg het eindelijk voor elkaar dat dit allitererend lekker bekkend woord op 18 oktober 2005 officieel in Van Dale opgenomen werd. Hoe heet een dergelijk alledaags ding?

A: Beurtbalkje

60. GESCH Politiek: Op 18 december 1910 heeft in Antwerpen een betoging plaats om de vernederlandsing van de Gentse Rijksuniversiteit af te dwingen. De betoging wordt geleid door drie politici van verschillende strekkingen die verklaarden niet te zullen rusten alvorens de vernederlandsing een feit wordt. Ze worden ook wel eens "De drie kraaiende hanen" genoemd. De bekendste was de socialist Camille Huysmans. Wie zoeken nog een liberaal en een katholieke politicus om het drietal te vervolledigen.

a: Louis Franck (liberaal) en Frans Van Cauwelaert (katholiek)


RONDE 7

61. AARD Eiland: Eiland, Frans bezit, gelegen in de Middellandse Zee ten zuidoosten van het Franse vaste land. Op 15 augustus 1769 werd hier Napoleon I Bonaparte geboren. Welk eiland?

A: CORSICA

62. VARIA In 1953 werd een fonds opgericht ter ondersteuning van noodlijdende of verminkte Oostfronters en hun families. Oostfronters waren Vlaamse vrijwilligers die tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met de nazi's tegen het Russische Rode Leger hebben gevochten. Op zondag 29.10.2006 tijdens een laatste bijeenkomst heft de vereniging zichzelf op omdat de meeste leden oud zijn geworden en slecht te been zijn. Ook het Tijdschrift Berkenkruis houdt op te bestaan. Welk fonds van oud-Oostfrontsrijders?

A: SINT MAARTENSFONDS

63. GESCH WOII: Stad in Frankrijk, departement Allier, regio Auvergne, aan de samenvloeiing van de Allier en de Sichon, met 27.700 inwoners. Het is een vanouds bekende badplaats: er ontspringen twaalf bronnen, deels warme (tussen 16 en 66 °C), met hoog mineraalgehalte, deels koude, die het beroemde tafelwater leveren. In de periode van 10 juli 1940 tot 20 augustus 1944 zetelde hier de met de Duitsers collaborerende regering van het niet bezette deel van Frankrijk. Naam?

A: VICHY

64. LIT Sprookjes: Dwergachtig wezen in sprookjes dat een molenaarsdochter helpt om uit stro, goud te spinnen, zodat zij de gemalin van de koning wordt. Als tegenprestatie moet zij haar eerstgeboren kindje aan hem afstaan, tenzij zij de naam van de dwerg weet te achterhalen. Wanneer zij zijn naam bij toeval te weten komt, scheurt de dwerg zich van woede doormidden. Weet jij de naam van deze dwerg?

A: REPELSTEELTJE (Wilhelm Grimm)

65. FTV Actrice: Te zoeken actrice speelde mee in het achtste seizoen van Beverly Hills 90210 maar werd ontslagen omdat ze een rol aanvaardde in de film “Boys don’t cry”. Een goede gok zo zou later blijken, wanneer zij voor haar rol van Brandon Teena de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol in ontvangst mocht nemen. In 2004 was het weer prijs, en kreeg ze dezelfde oscar voor haar rol van serveerster in “Million dollar baby”. Naam van deze op 30 juli 1974 te Lincoln Nebraska geboren Amerikaanse actrice?

A: Hillary Ann SWANK

66. SPORT Mountainbike: Dit jaar (2006) werd in oktober voor de 13e maal de “Crocodile Trophy” verreden, de zwaarste mountainbikewedstrijd ter wereld. De 37 deelnemers leggen in 13 etappes ruim 1.400 kilometer af in het robuuste Australische landschap. Dit jaar reed een 32-jarige ex-Chocolade Jacques-renner als eerste over de streep op het strand van Cow Bay. Wie is deze supercrack, die na de wedstrijd verklaarde dat dit zijn laatste officiële wedstrijd was?

A: Christophe STEVENS
67. ACTUA Politiek: De ambtsperiode van Kofi Annan als secretaris-generaal van de Verenigde Naties eindigt op 31 december 2006. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft op 13 oktober 2006 beslist dat een in 1944 geboren Zuid-Koreaanse diplomaat en politicus, die sinds januari 2004 minister van Buitenlandse Zaken en Handel van zijn land is, zijn opvolger wordt. Naam?

A: Ban Ki-moon (Chungju, Chungcheongbuk-do, 13 juni 1944)

68. WET Maten en gewichten: Een "inch" heeft een lengte van 2,54 cm. Neemt men 12 inch, of een lengte van 30,48 cm., dan noemt men dit een "foot". Als men nu een lengte heeft van 91,44 cm, dat is dus 3 feet of 36 inch, met welke specifieke Angelsaksische term wordt die lengte dan aangeduid?
A: YARD

69. KK Cult. Hfdst. Europa: In 2006 is de Griekse havenstad Patras de Culturele hoofdstad van Europa. In 2007 zullen twee steden deze eer hebben. De ene stad is het Roemeense Sibiu. Welke stad is de tweede Culturele hoofdstad van Europa 2007?

A: LUXEMBURG (2008: Liverpool en Stavanger)


70. FTV Acteur: De Marx-Brothers: vijf Amerikaanse broers die begonnen met een variétenummer, daarna in musicals en vandaar in agressiesatirische films te zien waren. 1) Groucho (eig Julius Henry, 1890 - 1977) speelde vaak de hoofdrol, bijgestaan door de met een Italiaans accent sprekende 2) Chico (eig Leo, 1887 - 1961) en de stomme, grote pruik dragende 3) Harpo (eig Arthur, 1888 - 1964). Deze drie broers bleven bij de groep tot 1950. Nummer 4) bleef tot 1934 als "jeune premier”. De vijfde broer verliet de groep in 1922. Hun beider artiestennamen?

a: GUMMO (eig Milton) en ZEPPO (eig Herbert, 1901 - 1979)
RONDE 8
71. AARD Rivier: Rivier in België; 100 km lang. Ze ontspringt nabij Houtain‑le‑Val op 158m hoogte, stroomt via Waver, Leuven, Mechelen en Werchter (waar ze de Demer opneemt) en mondt bij Rumst uit in de Rupel. Slechts een deel van deze rivier is geschikt voor scheepvaart. Welke rivier?

a: DIJLE

72. VARIA Binnenkort wordt de legendarische gevangenis van Belfast gesloopt en vervangen door een sportcomplex. In deze gevangenis vond op 5 mei 1981 activist Bobby Sands, na een hongerstaking van 66 dagen, de dood. Welke gevangenis?

A: MAZE-gevangenis

73. GESCH Politiek: Na de moord op de Amerikaanse president Kennedy op 22.11.1963 werd de man die we zoeken president. Bij de volgende verkiezingen kreeg hij van de kiezers nog een ambtstermijn bij, zodat hij president bleef tot 1969. Wie?

A: Lyndon Baines JOHNSON


74.FTV Film: Op 5 maart 2006 worden de Oscars uitgereikt voor prestaties in films in 2005. De oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol wordt gewonnen door Reese Witherspoon voor haar rol van June Carter in de film over het leven van Country zanger Johnne Cash. Titel van deze film?

A: WALK THE LINE

75. LIT Schrijfster: °27 augustus 1955 Belgische schrijfster, maakte haar debuut met “Een zuil van zout” (1987). Deze dame is de weduwe van dichter Herman de Coninck, die in 1997 aan een hartaanval overleed. Over hem en hen samen gaat haar boek “Taal zonder mij” (1998). Naam?

A: Kristien HEMMERECHTS

76. SPORT O.S.: Na de voorbije zomerspelen van 2004 te Athene en de winterspelen van 2006 te Turijn, blikken we verder vooruit. De zomerspelen worden in 2008 te Peking en in 2012 te Londen gehouden. Ook de lokaliteit waar de winterspelen van 2010 gehouden zullen worden is bekend. Welke stad?

A: VANCOUVER

77. PLD Flora: Deze bloem behoort tot de Leliefamilie en groeit uit een bloembol. Van herkomst is het een Aziatische bloem die later door nomadische Turken ontdekt werd in tuinen in onder meer Iran. Ze werd later ook in Turkije zelf waargenomen, waar het een populaire bloeier werd, voor hen het symbool van leven en vruchtbaarheid. In de 16e eeuw kwam deze populaire bloem vanuit Turkije ook in Europa terecht. Welke bloem zoeken we?


A: Tulp
78. WET Term ter aanduiding van de emigratie van een relatief groot deel van de hoog opgeleide mensen die na hun opleiding uit hun geboorteland vertrekken, om elders een baan te zoeken. Dit kan emigratie zijn, maar ook een ander langdurig vertrek. De reden hiervan kan bijvoorbeeld zijn dat het salaris in een ander land beter is, of dat de onderzoeksfaciliteiten beter zijn. Een onderzoek van eind 2005 toonde aan dat ook binnen één land het verschijnsel kan optreden. Zo bleek in Vlaanderen het verschijnsel op te treden vanuit de provincies Limburg en West-Vlaanderen naar de andere provincies. Welke term?

A: BRAIN DRAIN

79. KK Stad: Stad in Duitsland, in de deelstaat Nordrhein-Westfalen, gelegen aan de Rijn op 20 kilometer ten zuiden van Keulen. In deze stad kun je het Beethovenmuseum bezoeken, dat ingericht werd in het huis waar de componist op 17 december 1770 geboren werd. Welke stad?

A: BONN


80. DUO Voetbal: De allereerste "Gouden Schoen" werd in 1954 uitgereikt aan Rik Coppens. Slechts één speler won hem tot nu toe viermaal: Paul Van Himst (’60-’61-’65-’74). Twee spelers wonnen de schoen driemaal: de ene in '66 - '69 en ‘70. De andere in '80 - '85 en '86. Welke spelers?

a: Wilfried VAN MOER - Jan CEULEMANSRONDE 9
81. AARD Provincie: Algemeen wordt aangenomen dat er 5 Nederlandse Waddeneilanden zijn. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog behoren tot de Nederlandse provincie Friesland. Texel, het zuidelijkste en grootste Nederlandse Waddeneiland behoort echter tot een andere provincie. Welke?

A: NOORD-HOLLAND

82. VARIA Canvas: Wat we zoeken is niet alleen de kleurrijke naam van een Zuid-Afrikaans wijngebied én een, eveneens Zuid-Afrikaans, paardenras. Het is tevens ook de titel van een nieuwe reeks van tien gesprekken waarin kerkjurist en professor Rik Torfs peilt naar de “dubbelzinnigheid des levens”. Per aflevering ontvangt Rik Torfs een prominente gast uit de politieke wereld, showbizz, media of academische kring en gaat binnen thema’s als Idealen, Ego, Macht, Liefde en God op zoek naar de gespleten mens. Titel van dit Canvas-programma?

A: NOOITGEDACHT

83. GESCH Politiek: Wie was ten tijde van de oprichting van de Berlijnse muur burgemeester van de stad Berlijn?

A: Willy BRANDT (Herbert FRAHM) 3-10-57 tot 1966

84. FTV Regisseur: FOTO: Op het Thessaloniki Filmfestival van 2005 wint de Belgische productie “Een ander zijn geluk” de Gouden Alexander, de prijs voor de beste film. Deze film werd geregisseerd door een jonge dame die op 11 mei 1978 geboren werd. Naam?

A: Fien TROCH

85. LIT Dichter: “O krinkelende winklende waterding/met ’t zwarte kabotsken aan” – zijn de beginwoorden van het gedicht “’t Schrijverke”. Wie is de dichter?

A: Guido GEZELLE

86. SPORT Tennis: °22 augustus 1964 te Växjö, is een Zweeds tennisser. In zijn carrière won hij zeven Grand Slam titels en drie maal de Davis Cup, in 1984, 1985 en 1987. Tussen september 1988 en januari 1989 was hij het nummer 1 op de ranglijst van de ATP. Hij nam afscheid van het proftennis in 1996, maar speelt nog wel regelmatig in de ATP senior tour. In het 2001 seizoen was hij de coach van Marat Safin. In de kwartfinale van de Davis Cup in 1982, verloor hij van John McEnroe, in een partij die 6 uur en 22 minuten duurde. Dat was geruime tijd de langste partij in de geschiedenis van de Davis Cup. (Het record werd in de eerste ronde van Roland Garros 2004 scherper gesteld naar 6 uur en 33 minuten in de wedstrijd tussen Fabrice Santoro en Arnaud Clement). Naam?

A: Mats WILANDER

87. ACTUA De burgemeester van Bilzen verwacht dat zijn nieuwe schepenen minstens 40 uur per week in het gemeentehuis beschikbaar zijn. Een stad als Bilzen is enkel op die manier efficiënt te besturen. Vandaag is de wedde hoog genoeg om zich volledig in te zetten voor de gemeente. Wie is deze veeleisende burgervader van Bilzen?

A: Johan SAUWENS

88. WET Uitvinder: We zoeken de naam van de eenheid van elektrische lading, met name de hoeveelheid lading die vervoerd wordt door een elektrische stroom van 1 ampère gedurende 1 seconde. Deze maat is genoemd naar een in 1736 geboren Franse natuurkundige. Naam?

A: (Charles Augustin de) COULOMB

89. KK Kastelen: Aan de oever van de Winge in St. Pieters Rode in het Hageland, staat een fraai waterslot uit de 16de en 17de eeuw. Het werd opgetrokken in ijzerhoudende zandsteen, die ontgonnen werd in de streek zelf. In heel wat beeldverhalen van de Rode Ridder komt dit kasteel voor als verblijfplaats van de stripheld. Wat is de naam van dit kasteel?

A: Horst (Holsbeek)

90. KK Pieter Paulus Rubens, de Antwerpse grootmeester, huwt in 1609. Zijn eerste vrouw overlijdt in 1626. Later, in 1630, hertrouwt hij met een zestienjarige. Hun beider namen?

a: Isabella BRANDT en Hélène FOURMENT
RONDE 10
91. AARD KOPIE: Provincie: Canadese provincie in centraal Canada. Ze wordt in het oosten begrensd door de provincie Ontario en in het westen door Saskatchewan. Ten noorden liggen de territoria Nunavut en, aan slechts één punt in het noordwesten, de Northwest Territories. De zuidgrens van deze provincie loopt langs de 49e breedtegraad en vormt de grens met de Amerikaanse staten Minnesota en North Dakota. Ten slotte grenst de provincie aan de Hudsonbaai. De hoofdplaats is Winnipeg. Welke provincie?
A: MANITOBA

92. VARIA Royalty: Koning Albert II en koningin Paola kiezen in de zomer graag het ruime sop aan boord van hun privé-jacht. Hoe luidt de naam van deze boot?

A: ALPA (Albert – Paola)
93. GESCH KOPIE: In welk jaar hadden deze gebeurtenissen plaats:

Olieramp met de Amoco Cadiz - Eerste reageerbuisbaby ziet het levenslicht: Louise Joy Brown - Dat jaar sterven twee pausen - Gerrie Kneteman wordt wereldkampioen profs op de weg op de Duitse Nürnburgring - Jacques Brel wisselt het tijdelijke voor het eeuwige.

a: 1978
94. FTV Acteur: Op vrijdag 10.11.2006 j.l. overleed op 87-jarige leeftijd een Amerikaanse acteur. Hij maakte in 1950 zijn filmdebuut in “Panic in the Streets”, waarin hij een moordenaar speelde. Gedurende zijn vier decennia durende carrière zou hij nog veel vaker de 'bad guy' spelen, zoals in “Sudden Fear”, “Shane”, “Arrowhead” en “Man in the Attic”. In 1991 kreeg hij een Oscar voor beste mannelijke bijrol voor zijn rol in “City Slickers”.

A: Jack PALANCE


95. LIT Schrijver: °1912, Oostenrijks bergbeklimmer en onderzoeker, werd aanvankelijk als skiër en berg­beklimmer bekend. In 1938 slaagde hij er samen met enkele vrienden in voor het eerst de tot dan toe als onbedwingbaar geldende noordwand van de Zwitserse Eiger te beklimmen. De herinneringen aan zijn jaren in Lhasa Tibet, schreef hij neer in het boek “Seven years in Tibet”, verfilmd door Jean Jacques Annaud met Brad Pitt in de rol van de schrijver die we zoeken. Hij overleed onlangs op 7.01.2006 op 94-jarige leeftijd. Naam?

A: Heinrich HARRER


96. SPORT Skispringen: De grootste Duitse schansspringer aller tijden is niet Sven Hannawald. De persoon, die we zoeken won als 19-jarige in de winter van 1983-1984 het Vierschansentoernooi, waarna hij ook Olympisch goud haalde in Sarajevo op de kleine schans. Als enige springer overleefde hij de ondergang van Oost-Duitsland en de overgang naar de V-stijl. In 1994 won hij in Lillehammer nog eens op de grote schans. Ondertussen werd hij in ’85 en ’89 nog wereldkampioen en won hij vier keer het Vierschansentoernooi in ’84, ’85, ’91 en ‘96, naast vier tweede plaatsen. Wie is deze persoon?

A: Jens WEISSFLOG

97. PLD Fauna: In de stam van de geleedpotigen vinden we o.a. de klasse der spinachtigen. Deze klasse is onderverdeeld in vier orden: de opilianes of hooiwagens, de acari of mijten, de araneae of spinnen en nog een vierde orde waarvan wij de naam vragen?

a: Scorpionida of schorpioenen

98. WET Regelmatig wordt onze aardbol eens flink door elkaar geschud. Aardbevingen worden aangeduid volgens hun kracht met een waarde op de schaal van Richter. Er bestaat echter ook nog een andere schaalverdeling om aardbevingen te meten: de schaal van Mercalli. Zeg nu nog dat u niks bijleert op zo' n quizavond... Er bestaat ook een schaalverdeling die gebruikt wordt om de hevigheid van een meteoorinslag aan te duiden. De schaal gaat van nul tot tien waarbij tien een inslag is zoals die waarbij waarschijnlijk de dinosaurussen verdwenen zijn... Welke schaal?

a: SCHAAL VAN TORINO (door Richard Binzel)99. KK KOPIE:
In welke Amerikaanse stad staat deze Gateway Arch, een onderdeel van het Jefferson National Expansion Memorial dat de westwaartse uitbreiding van de V.S. herdenkt? De boog is 192 meter hoog en aan de basis 192 m breed. Hij is hol en aan de binnenkant rijdt er een trammetje dat u in 4 minuten tot aan een observatieplatform boven op de boog brengt.
A: SAINT LOUIS

100. WET Linguïstiek: De eerste en de laatste letter van het Griekse alfabet worden in het Nieuwe Testament enige malen gebruikt als symbool van eeuwigheid en almacht van God of Christus. Noem de eerste en de laatste letter van het Griekse alfabet?a: ALFA en OMEGA


Dovnload 94.41 Kb.