Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Aanbeveling voor het Brede School Mentorproject

Dovnload 5.2 Kb.

Aanbeveling voor het Brede School MentorprojectDatum31.07.2017
Grootte5.2 Kb.

Dovnload 5.2 Kb.

Aanbeveling voor het Brede School Mentorproject

Van basisschool naar voortgezet onderwijs is voor kinderen een grote stap. Van een (meestal) overzichtelijke school, waar ze de oudste zijn naar een grotere organisatie waar ze met veel verschillende mensen te maken krijgen en waar ze niet meer één lokaal hebben, maar met hun boeken naar het lokaal van de docent moeten. Er wordt een beroep gedaan op de zelfstandigheid van de kinderen. Scholen voor voortgezet onderwijs doen veel om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met mijn ervaring als directeur in het basis- én voortgezet onderwijs weet ik dat het voor de meeste kinderen toch een grote stap blijft.


Ouders en verzorgers spelen een belangrijke rol om hun kind daarbij te helpen en te coachen. Soms zijn ouders daartoe niet in staat. De kans bestaat dan dat een kind met vragen zit die niet beantwoord worden. Het kan zich onzeker gaan voelen en dat kan leiden tot slechte prestaties. De docent op school ziet niet altijd meteen wat er aan de hand is. Dan zou het fijn zijn als het kind iemand heeft die hem begeleidt bij de overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs.
Dit is niet wat ik veronderstel; het is waar. Uit wetenschappelijk onderzoek van Radboud Universiteit in Nijmegen blijkt dat prestaties van leerlingen beter worden, wanneer er een goed contact is tussen school en ouders.
Waar dat niet vanzelf gaat, voorziet het mentorproject daarin. Op mijn school, vmbo De Meander in Gouda, heb ik prachtige voorbeelden gezien van kinderen die het mede dank zij de ondersteuning van een coach uitstekend doen.

Dat het op school goed gaat met kinderen die een mentor hebben, blijkt ook uit de cijfers die het Mentorproject jaarlijks laat zien. Ik zie ook kinderen die ik graag een mentor hadden gegund; die het met te weinig betrokkenheid van thuis moeilijk hebben op school.


Daarom beveel ik het Mentorproject van harte aan. Het zou mooi zijn als nog meer kinderen die dat nodig hebben, een mentor zouden kunnen krijgen. Het komt hun succes op school en in hun verdere leven zeer ten goede.

Jan Hogendoorn

Locatiedirecteur
De Meander Gouda
Dovnload 5.2 Kb.