Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Aandacht is heel waardevol. We verpieteren als we geen aandacht krijgen. We vechten om de aandacht. We komen aandacht tekort. We worden jaloers als iemand anders de aandacht krijgt

Dovnload 3.99 Kb.

Aandacht is heel waardevol. We verpieteren als we geen aandacht krijgen. We vechten om de aandacht. We komen aandacht tekort. We worden jaloers als iemand anders de aandacht krijgtDatum31.07.2017
Grootte3.99 Kb.

Dovnload 3.99 Kb.

Aandacht
Aandacht is heel waardevol. We verpieteren als we geen aandacht krijgen. We vechten om de aandacht. We komen aandacht tekort. We worden jaloers als iemand anders de aandacht krijgt. We genieten van de aandacht die we krijgen. Als we nergens nog enige aandacht voor hebben, dan staat het er slecht met ons voor. Als we niet tegen aandacht kunnen, gaat het ons trouwens ook niet zo best. Laten we eens proberen daar inzicht in te krijgen. Als uw hoofd er niet naar staat om hier aandacht aan te geven, ga dan meteen door naar de laatste twee regels van deze column.
Het woordenboek zegt dat aandacht ‘bewuste, gerichte belangstelling’ is. Hier wordt het ene woord ‘aandacht’ vervangen door drie andere woorden. Van elk van die drie woorden kunnen we ook weer de betekenis opzoeken in hetzelfde woordenboek. U voelt het natuurlijk al aankomen. Het aantal woorden dat nodig is om die drie woorden weer uit leggen, zal per woord weer meer dan één zijn. Als we daarmee doorgaan raken we verstikt in een ongelooflijke brei van woorden. Dat doen we maar niet. We nemen genoegen met de eerste uitleg en we stappen uit de woorduitlegkunde. U beoefent immers de aandacht al terwijl u dit leest. U richt uw blik op de reeksen van letters en u begrijpt de woorden die ze vormen. Een indrukwekkend gebeuren eigenlijk.
Zo kunt u ook al ziende aandacht hebben voor uw gesprekspartner en al horende aandacht hebben voor wat deze zegt. En uw aandachtige blik wordt gezien door uw gesprekspartner en uit uw reacties begrijpt hij dat u begrijpt wat hij zegt. Als u ziende blind bent en al horende doof, dan merkt hij dat ook; tenminste als hij aandacht voor u heeft. U voelt het al. Aandacht is geen succes wanneer uw gesprekspartner die aandacht niet eens opmerkt. Dus uw aandacht voor de ander moet soms zelf ook weer onder de aandacht van die ander gebracht worden. En ook dan moet u er weer voor zorgen dat u in de peiling houdt of dat lukt.
Waarom is aandacht zo belangrijk? De reden is heel eenvoudig. Zonder aandacht is er niets echt aanwezig. Als u aandacht krijgt, dan bestaat u. Krijgt u geen aandacht, dan bestaat u niet!


Dovnload 3.99 Kb.