Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Aanvulling op de bouwbeschrijving corally c4 / 1

Dovnload 10.68 Kb.

Aanvulling op de bouwbeschrijving corally c4 / 1Datum31.07.2017
Grootte10.68 Kb.

Dovnload 10.68 Kb.

AANVULLING OP DE BOUWBESCHRIJVING
CORALLY C4 / C4.1

 Voor je begint te bouwen, kijk eerst even het hele boek door om een indruk te krijgen van wat het moet worden. Lees ook achter in het boek (vanaf pagina 34) de Nederlandse beschrijvingen door.

Een Corally auto is een hoogwaardig product, wat met de grootste nauwkeurigheid wordt geproduceerd. In de techniek is het echter vrijwel onmogelijk (of alleen tegen extreem hoge kosten) om iets precies op maat te maken, een gat is altijd of iets te groot, of iets te klein. Beginners auto's zijn zo gemaakt, dat alle gaten en passingen te ruim zijn, zodat alles makkelijk past als je zo iets voor het eerst bouwt. Helaas vertonen dit soort auto's dan meestal heel veer speling op de diverse verbindingen, waar je niets meer aan kunt doen. Een Corally auto is bedoeld voor gevorderden, en is zo gemaakt dat alles zo weinig mogelijk speling heeft. Om dat te kunnen bereiken, zijn sommige onderdelen zo gemaakt, dat ze iets te strak passen. Het is dan aan jou om stukje bij beetje zoveel materiaal weg te nemen, dat het onderdeel precies past, licht beweegt, en toch geen speling vertoont. Hoe meer tijd je hieraan besteed, des te beter zal de auto rijden.

   Wijzigingen & Tips:

 Pagina 6-7, differentieel:

 

 

 

kogels in vet verpakken

 Hier zie je een druklager afgebeeld (nr 9 op pag 6) wat bestaat uit twee stalen platen met daartussen kogels in een houder. Dit laatste deel is vervangen door 6 logge kogels, waardoor de kogels groter konden worden, en het druklager minder snel slijt. Montage is als volgt:

Schroef (nr 11) recht omhoog houden, cone washers (nr 10) en 1 ring van druklager (nr 9) over de schroefdraad schuiven. Op de glimmende ring een redelijk dikke laag vet aanbrengen, en in het vet 6 losse kogels drukken (elk soort vet is goed, maar als je het speciale zwarte grafiet vet gebruikt, gaan de druklagers het langste mee). Dan de tweede glimmende ring over de schroef schuiven, en dit geheel in de diff. meenemer schuiven. Nu kunnen de losse kogels niet meer weg. Denk bij het monteren van het diff erom om de rubber ringen (nr 3) en de grote diff platen (nr 4) goed te ontvetten, zodat de ringen niet kunnen slippen.

 

 

 

 Pagina 8-9 & 10-11 (alleen C4)

 De upper suspension holders (nr 1) zijn asymmetrisch. Let op dat deze aan de achterzijde zo gemonteerd zitten, dat de as die er door heen gaat onder de hartlijn zit van de gaten in de aluminium zij platen. Aan de voorzijde echter, zit er één boven en één onder de hartlijn, zodat als alles gemonteerd zit, de as door de bovenste draag arm horizontaal loopt . Let goed op hoe ze getekend staan, dit voorkomt dat je (veel) later er achterkomt dat je het niet goed gedaan hebt, dan moet je vrij veel weer demonteren.

 

 

 

 Pagina 16-17, Vrijloop

Hier wordt de montage van de vrijloop besproken. Vrijloop gebruik je op snelle circuits met lange rechte stukken en wijde bochten. De vrijloop zorgt dan voor minder wrijving in de aandrijving en dus een hogere topsnelheid. Het nadeel is dat de auto alleen op de achterwielen remt. Op korte circuits (o.a. indoor) wordt over het algemeen geen vrijloop gebruikt, omdat de auto dan makkelijk uitbreekt aan de achterzijde. Om de vrijloop volledig uit te schakelen, is het meestal niet voldoende om de moer (nr 15) met de hand vast te zetten. Houdt de moer met een tang vast, en zet de boel wat strakker door aan het tandwiel (nr 2) te draaien.

 

 

 

 Pag 20-21, aandrijfassen Aandrijfassen achter: In de achterste wielassen (nr 1) zitten nu 2 gaten voor de pen (nr. 2) van de kruiskoppeling. Er zit nu geen lengte verschil meer tussen de voorste en de achterste aandrijfassen, de pen voor de aandrijfas aan de achterzijde moet nu in het 2e gaatje, waardoor de kruiskoppeling dus dieper in de wielas komt te liggen.

 

 

 

 Pag 24-25, schokbreker veren:

Standaard setting: De witte schokbreker veren zijn voor aan de voorzijde, oranje veren zijn voor de achterzijde

  • Wijzigingen Tips: Pagina 6-7, differentieel
  • Pagina 8-9 10-11 (alleen C4)
  • Pagina 16-17, Vrijloop
  • Pag 20-21, aandrijfassen
  • Pag 24-25, schokbreker veren

  • Dovnload 10.68 Kb.