Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Aboriginal pantheon

Dovnload 11.29 Kb.

Aboriginal pantheonDatum25.10.2017
Grootte11.29 Kb.

Dovnload 11.29 Kb.

ABORIGINAL PANTHEON
De Australische Aboriginals kennen tal van verhalen over het ontstaan van de aarde. Dit heeft te maken met de uitgestrektheid van Australië. Het scheppingsverhaal dat in De Grote Mythe wordt verteld is afkomstig van de Bandicoot-Aboriginal stam. Ka-Ro-Ra is hier de scheppende godheid. Alle Aboriginals geloven in het bestaan van de “Droomtijd” (Alchera). Dit is een tijd heel lang geleden toen de geesten van de voorouders van de Aboriginals over de aarde waarden en er levende wezens ontstonden. De Aboriginals geloven dat de voorouders terug zijn gekeerd naar de onderwereld, de plek waar ze vandaan kwamen. De Droomtijd is de bron van alle leven. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste Aboriginal-goden uit verschillende delen van Australlië.
ALINGA was de god van de zon.
BUNJIL was de god van de hemel (vaak afgebeeld als een grote adelaar). In West- en Zuid-Australië werd hij als de goddelijke schepper beschouwd. Hij maakte de wereld met alles erop en eraan. Hij leerde de mensen om te zingen en te dansen. Onder zijn leiding nam de kennis van de mensen langzaam toe. In sommige verhalen maakt hij de mannen uit klei, terwijl zijn broer BAT de vrouwen uit water maakte.
DJANGGAO (soms gespeld als Junkgowa) en haar zuster DJUNKGAO waren vruchtbaarheidsgodinnen. Ze schiepen de oceaan en de vissen die erin zwemmen. In Arnhemland (Noord-Australië) zijn deze godinnen ook bekend als WAWALAG.
GIDJA was de god van de maan. Hij hield van Yalma, de Avondster. Yalma baarde de morgenster Lilga. Ze stierf als gevolg van een ongeluk en dit was tevens de eerste keer dat er iemand doodging. De mensen gaven Gidja de schuld hiervan en men probeerde hem om te brengen. Ze slaagden hier niet in en Gidja sprak een vloek over zijn belagers uit en hij vertelde hen dat de dood het definitieve einde van het menselijke leven zou zijn. Zo bracht hij de dood onder de mensen. In andere verhalen schiep hij vrouwen. Voor straf werd hij de zee opgestuurd en hij eindigde hoog aan de hemel als de maan. In sommige verhalen is hij tevens de god van de dromen.
GNOWEE was de godin van de zon voor de Aboriginals in het zuidoosten van Australië. Ooit woonde Gnowee op de aarde. Het was toen overal donker. De mensen die hier rondwaarden hadden fakkels nodig om te kunnen zien. Op een dag was Gnoweee voedsel aan het verzamelen toen haar zoontje verdween. Ze nam een grote fakkel en deed haar best om hem te vinden. Tevergeefs. Op zoek naar de kleine jongen beklimt ze tot de dag van vandaag nog ieder etmaal de hemel en ook de fakkel heeft ze nog altijd bij zich.
KA-RO-RA was de goddelijke schepper volgens de Bandicoot-stam van de Arandan-Aboriginals.
KARRARU is de godin van de zon voor de Aborignials in het zuidwesten van Australië.
KUNAPIPI was de moedergodin voor de Aboriginals in het noorden van Australië. Ze reisde over de wereld met helden en heldinnen aan haar zijde.
MAMARAGAN reed op een onweerswolk en gooide met bliksemschichten om zich heen. Hij sloeg grote stenen tegen elkaar en veroorzaakte zo regen. Hierdoor schonk hij de mensheid en de andere wezens leven en voedsel. De donder was zijn stem. Bij goed weer woonde hij in een regenplas.
NABUDI was de godin van de ziektes.
PALPINKALARE was de godin van de gerechtigheid.
PUCKOWE was een oude geest. Zij woonde in de hemel en was de speciale beschermer van de medicijnmannen.
WATI KUTJARRA waren de twee mannelijke voorouders van de mensen. Deze goden leerden de mensen hoe ze hun dromen konden onthouden en hoe belangrijk het besef van de Droomtijd was.
WONDJINA waren de eerste wezens tijdens de Droomtijd. In sommige verhalen schiepen ze de wereld. Op beschilderde rotsen worden ze uitgebeeld met een stralenkrans en hebben ze geen mond. Op deze afbeeldingen vormen hun ogen en neuzen één geheel. De Wondjina brengen zowel kinderen als regen voort.
YHI was de godin van het licht. Ze schiep bovendien de Karraur, een Australische groep Aboriginals. Ze bracht de maan voort zodat deze de zon 's nachts zou kunnen vervangen. De mensen hoefden zo geen angst te hebben. Na het scheppen van de eerste man schiep ze uit een bloemstengel de eerste vrouw, zodat hij niet eenzaam zou hoeven te zijn.

  • ALINGA
  • KA-RO-RA
  • NABUDI

  • Dovnload 11.29 Kb.