Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Academiejaar 2014-2015 Faculteit Natuur en Techniek

Dovnload 17.02 Kb.

Academiejaar 2014-2015 Faculteit Natuur en TechniekDatum31.07.2017
Grootte17.02 Kb.

Dovnload 17.02 Kb.

http://www.nobl.be/sites/default/files/imagepicker/6/fnt-nl.jpg

Academiejaar 2014-2015

Faculteit Natuur en Techniek

Valentin Vaerwyckweg 1

9000 Gent

Grootstedelijke problemen

Klas D

Roel ProvostBachelor in vastgoed, afstudeerrichting landmeten

Infrastructuur

In “The Human Scale” wordt over grootstedelijke problemen gedacht die ontstaan zijn uit visies die op de toekomst gericht waren. In de jaren 40’ begon men de infrastructuur van de steden zo te bouwen dat ze op maat van de auto’s werden gemaakt. De auto was een nieuw voertuig dat veelbelovend was en dus begon men de infrastructuur ook zo te bouwen om aan die nieuwe visie te voldoen. Steden groeiden door het stijgend bevolkingsaantal aan waardoor enorme metropolissen ontstaan zijn zoals New York. Het idee van de moderne stad komt van de Amerikaan Robert Moses wiens idee werd overgenomen voor het hele Westen. (The Human Scale (2013))

De Aziatische landen zoals China en India die tot de BRIC-landen behoren zijn bezig met diezelfde visie van het Westen uit te bouwen. Gigantische steden groeien aan en daarmee ook dezelfde problemen waarmee het Westen te kampen heeft: Overbevolking, vervuiling, natuurdestructie, files, etc. (The Human Scale (2013))

In mijn eigen stad Aalst heeft men ongeveer dezelfde projecten gehad zoals in New York waar men wegen voor auto’s vervangen heeft door pleinen. (The Human Scale (2013))

Voor de werken startten was het stationsplein geen echt plein. Het was een drukke plaats waar zowel auto’s als bussen reden. Op het stationsplein stonden er allemaal bushaltes in het midden én langs de zijkanten van het plein tot zelfs in aangelegen straten. Telkens als het 4 uur was ging ik en vele andere scholieren van het middelbaar naar het station om daar de bus of trein te nemen. Dit was in de spits zeer gevaarlijk omdat de bussen en auto’s van alle kanten konden opduiken.

http://www.belgiumview.com/foto/smvote/0000821aa.jpg

Figuur 1. Stationsplein voor de werken

(Station te AALST, (z.j.).Geraadpleegd op 8 maart 2015 via http://www.belgiumview.com/belgiumview/tl1/view0000821.php4)

Nu is het ongeveer een jaar geleden dat de werken gedaan zijn. Het resultaat is dat het grootste stuk van het stationsplein een “echt” plein is geworden met banken om op te zitten en fonteinen om het levendiger te maken. Nu is het een plaats geworden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en een open plek waar je niet moet oppassen voor het verkeer. Het heeft nog niet geleid tot spontane sneeuwballen gevechten zoals in NYC, maar het heeft een gezelligere indruk dan in de spits als daarvoor. Na 4 uur zie je nu mensen samenkomen op het plein en elkaar ontmoeten dus het heeft een positief effect om mensen socialer te maken. Auto’s hebben nu nog 1 dunne strook waar ze langs mogen rijden en er zijn ook zebrapaden aangelegd waardoor het veiliger is om op het plein te geraken.

http://www.sai-aalst.be/media/images/aalst%20station%20verkleind.jpg

Figuur 2. Stationsplein na de werken

(www.sai-aalst.be. (z.j.). Geraadpleegd op 8 maart 2015.)http://www.architectura.be/img-poster/aalst-statieplein.jpg

Figuur 3. Stationsplein na de werken vooraanzicht

(Nieuw fietsgebouw en Statieplein in Aalst, (2013). Geraadpleegd op 8 maart 2015 via http://www.architectura.be/nl/newsdetail.asp?id_tekst=5614)http://www.projectaso.be/images/cmm/stationsplein%20aalst%20website%20aso.jpg

Figuur 4. Stationsplein na de werken 3D-plan

(Gedaantewisseling voor Aalsters station, (z.j.). Geraadpleegd op 8 maart 2015 via http://www.projectaso.be/nl-BE/Nieuws)

De bushaltes zijn allemaal verplaatst en bij elkaar gezet in een straat naast het station die voorheen een verloederde weg was. Nu heeft deze een belangrijke functie en mogen enkel bussen er in 1 richting in rijden. Dit is zeer efficiënt en gemakkelijk voor het opbaar vervoer dat nu makkelijk in en uit kan rijden en niet meer de georganiseerde “chaos” van daarvoor heeft.

http://www.projectaso.be/images/cmm/nieuw%20busstation%20fernand%20vl.jpg

Figuur 5. Bushaltes na de werken

(Nieuw busstation in gebruik, (z.j.). Geraadpleegd op 8 maart 2015 via http://www.projectaso.be/nl-BE/Nieuws)Ruimtelijk beleid

Tegen 2030 moet Vlaanderen 300.000 meer inwoners kunnen vestigen. Dat gaat een enorme uitdaging zijn omdat in Vlaanderen er bijna geen plaats meer is. In plaats van in stadskernen te bouwen heeft men in Vlaanderen als vrijwel de enigste in de wereld een “versnipperde” bouwstructuur waardoor er bijna overall al gebouwd is. (The Human Scale (2013))

De stad Aalst raakt stilaan overbevolkt met meer als 80.000 inwoners is het al een redelijk grote stad. Men is dan ook van plan om in de stad lege industrieterreinen nieuwe functies te geven dat vooral sociale huizen zullen zijn. Dit om zowel meer woongebied te hebben en ook om de mensen dichter bij elkaar te brengen. Toch is dit niet voldoende om aan de stijgende vraag naar woonplaatsen te voldoen.

In de stad zou men meer in de hoogte moeten werken en appartementen bouwen. Naar het voorbeeld van NYC waar men door plaatsgebrek genoodzaakt was om dit te doen. Een probleem kan wel zijn dat de meeste moderne mensen niet in een appartement willen wonen maar wel een “huisje tuintje kindje” op het platteland waar het rustiger is. Men zou dit kunnen oplossen door te tonen dat leven in een appartement ook gunstig kan zijn en dit promoten.

Op het platteland leven is voorlopig nog de droom van elke Vlaming. Achter mijn huis ligt een groot stuk weide waar de stad Aalst in 2012 een nieuw sociaal bouwcomplex wou leggen. De omgevende inwoners staken hier een stokje voor omdat dan dit groen zou verdwijnen dat zeer schaars is.

Om toch zeker aan de 300.000 nieuwe woonplaatsen te voldoen en niet teveel natuur in te nemen heeft men in Vlaanderen de 60/40 regel ingevoerd. Dit betekent dat 60% van de nieuwe woningen in de stad moeten worden gebouwd en 40% in het buitengebied. (Stedelijk gebied – Bundelen 60/40 regel (z.j.))Bibliografie

Video:


The Human Scale (2013). Andreas Møl Dalsgaard. Geraadpleegd op 26 februari 2015.

Webpagina’s:

Gedaantewisseling voor Aalsters station, (z.j.). Geraadpleegd op 8 maart 2015 via http://www.projectaso.be/nl-BE/Nieuws

Nieuw busstation in gebruik, (z.j.). Geraadpleegd op 8 maart 2015 via http://www.projectaso.be/nl-BE/Nieuws

Nieuw fietsgebouw en Statieplein in Aalst, (2013). Geraadpleegd op 8 maart 2015 via http://www.architectura.be/nl/newsdetail.asp?id_tekst=5614

Station te AALST, (z.j.).Geraadpleegd op 8 maart 2015 via http://www.belgiumview.com/belgiumview/tl1/view0000821.php4Stedelijk gebied – Bundelen 60/40 regel, (z.j.). Geraadpleegd op 8 maart 2015 via http://www2.vlaanderen.be/ruimtelijk/docs/StudiedagRSV_Teampresentatie.pdf

www.sai-aalst.be. (z.j.). Geraadpleegd op 8 maart 2015 via http://www.sai-aalst.be/oversai.asp

  • Infrastructuur
  • Ruimtelijk beleid
  • Bibliografie

  • Dovnload 17.02 Kb.