Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Across the Universe’ Elf tips voor een veilig en stressvrij begin van de vakantie

Dovnload 17.84 Kb.

Across the Universe’ Elf tips voor een veilig en stressvrij begin van de vakantieDatum18.06.2017
Grootte17.84 Kb.

Dovnload 17.84 Kb.


Persinformatie


25 mei 2007
Across the Universe’
Elf tips voor een veilig en stressvrij begin van de vakantie 1. Ticket to Ride’ – De auto voorbereiden voor de reis

Alvorens met vakantie te gaan, dient het olie- en koelvloeistofpeil, de voor- en achterlichten en de bandenspanning van de auto en de caravan gecontroleerd te worden. Deze controles kunnen ook door een Opel-dealer worden uitgevoerd. Door het extra gewicht, moet ook de bandenspanning hoger zijn dan normaal. Door de bandenspanning licht (!) te verhogen, bespaart men bovendien brandstof. Voor specifieke aanbevelingen verwijzen we naar de bandenspanningstabel op de binnenzijde van de tankdop. Eveneens belangrijk is dat de bestuurder een reflecterend jasje in de wagen heeft, want in veel Europese landen is het tegenwoordig verplicht om dit te dragen wanneer men bijvoorbeeld een band vervangt. In bepaalde landen, waaronder Italië en Spanje is het zelfs ook verplicht voor de passagiers om dit te dragen.


 1. It’s all too much’ – Neem niet te veel bagage mee

Overbelading van de auto kan het weggedrag beïnvloeden. De toegestane maximum massa is te vinden in rubriek F.2 van deel 1A van het nieuwe kentekenbewijs. Door het leeggewicht van de auto (‘massa ledig voertuig’ , vastgesteld zonder bestuurder en met halfvolle brandstoftank : rubriek G) van dit cijfer af te trekken, krijgt u het maximale laadvermogen.

De belangrijkste factor bij het trekken van een caravan is het gewicht dat op de auto drukt, ook de ‘verticale koppelingsbelasting’ genoemd. Voorbeeld: de auto heeft een maximaal laadvermogen van 500 kilogram. Een bestuurder van 75 kg en drie passagiers van samen 225 kg wegen totaal al 300 kg. Als de caravan een verticale koppelingsbelasting van 60 kg heeft, mag de bagage maximaal 140 kg wegen (500-300-60 = 140 kg).

Extra bagage kan ook in de caravan worden getransporteerd, op voorwaarde dat die correct wordt beladen (zie tip vier).

Men mag noch het toegelaten gewicht van de caravan, noch de verticale koppelingsbelasting overschrijden. Het maximale laadvermogen van de caravan wordt op het registratiebewijs vermeld. Bij bepaalde caravanproducenten is het gewicht van de oven, de koelkast en het toilet in dit cijfer meegeteld, maar dat is niet altijd het geval. Om zeker te zijn dat men de juiste gegevens heeft, kan de caravan gewogen worden bij een openbaar weegstation.
 1. Carry That Weight’ – Zorg voor een correcte belading van de auto

Maak de bagage vast in de bagageruimte zodat er niets in het interieur kan terechtkomen bij plotselinge rem- of uitwijkmanoeuvres. Het veilig opbergen van bagage gaat uiterst vlot in de Vectra Stationwagon, die kan worden uitgerust met het innovatieve FlexOrganizer-systeem van Opel. Aan de basis van dit systeem liggen twee horizontale zijrails aan de linker- en rechterzijde van de bagageruimte. Die maken het mogelijk om netten en opplooibare scheidingswanden te monteren voor de veilige en praktische onderverdeling van de bagageruimte. Elke stationwagon en monocab van Opel beschikt bovendien over een scheidingsnet dat men tussen de bagageruimte en het passagierscompartiment kan bevestigen, zowel achter de achter- als de voorstoelen.


 1. We can work it out’ – Zorg voor een correcte belading van de caravan

Het zwaartepunt van de caravan moet laag zijn, dus plaats zware voorwerpen zo dicht mogelijk bij de vloer en tussen de assen (bijvoorbeeld in dozen onder de zitbanken in het midden). De vloereenheden in de keuken kunnen gebruikt worden om voorraden zoals voedselblikken te bewaren. Lichte bagage zoals kleding kan in de bovenste kasten.


 1. I feel fine’ – Zorg voor comfort

De conditie van de bestuurder is sterk afhankelijk van zijn of haar mentale en fysieke toestand. De rit naar de vakantiebestemming moet gezien worden als een deel van de vakantie en moet op een ontspannen manier worden benaderd. Zorg voor de juiste temperatuur (21 tot 23 graden Celsius) en een goede ventilatie in de auto. De beste oplossing hiervoor is de elektronische klimaatregeling (ECC). Dit ECC-systeem met twee zones is op de Vectra en Signum verkrijgbaar als optie of als onderdeel van het Climate Pack en gebruikt een gepatenteerd controlesysteem om de evolutie van de temperatuur op te volgen en een constant en comfortabel klimaat in de auto te verzekeren. Ook belangrijk voor lange ritten zijn comfortabele kleding en schoenen.


 1. Magical mystery tour’ – Houd kinderen bezig onderweg

‘I spy’ is het klassieke autospelletje. Quizzen zoals deze en andere (raad de nummerplaat) kunnen kinderen vermaken en bestrijden de verveling. Ook het favoriete audio-entertainment kan kinderen bezighouden tijdens lange ritten. Het TwinAudio-systeem, dat verkrijgbaar is op de Vectra, Signum en diverse andere Opel-modellen, is ideaal voor gezinnen met kinderen. Het biedt achterpassagiers de mogelijkheid om naar een andere audiobron te luisteren dan de voorpassagiers.


 1. Slow down’ – Neem pauze

De bestuurder zou om de twee tot drie uur een pauze van 10 tot 20 minuten moeten nemen. Even rondwandelen is een goede manier om te ontspannen en helpt kinderen om lange ritten beter te verteren.


 1. Baby, you can drive my car’ – Verwissel van bestuurder

Elke bestuurder wordt moe, dus wissel regelmatig van plaats tijdens de rit. Zo komt iedereen ontspannen aan.


 1. Any Time at All’ – Vermijd de drukke uittochten

Door een beetje vooruit te denken bij het reserveren van de vakantie kunnen verkeersproblemen omzeild worden. Reis niet op de piekdagen van het vakantieseizoen, zoals de eerste en laatste dag van de schoolvakantie. Hotels bieden tegenwoordig flexibele aankomstdata en verplichten klanten niet meer om bijvoorbeeld op zaterdag te komen.


 1. Here, there and everywhere’ – Luister naar de meest recente verkeersinformatie

Hoewel men niet alle files kan vermijden, kan men heel wat vertragingen omzeilen. Een modern navigatiesysteem met dynamische routegeleiding zoals het optionele DVD 90 Navi-systeem in de Opel Vectra en Signum, leidt de bestuurder automatisch rond probleemgebieden. Een ander voordeel van dit systeem is dat de dvd de kaarten van 21 Europese landen omvat zodat onderweg nooit van schijfje veranderd hoeft te worden. De geïntegreerde digitale reisgids biedt bovendien extra informatie over de vakantiebestemming, zoals het dichtstbijzijnde visrestaurant.


 1. Honey Pie’ – Eet goed

Hoewel een stevige, sappige hamburger aanlokkelijk kan klinken, is het niet de ideale keuze voor lange ritten. Vet eten is immers moeilijker verteerbaar. Dat kan zich vertalen in pijn en oprispingen omdat de maag gedeeltelijk wordt samengedrukt door de zithouding in de auto.

Lange perioden stilzitten kan ook leiden tot een opgeblazen gevoel en maagkrampen door een slechte werking van de darmen. Lichte suikervrije en vetvrije maaltijden beperken dat risico, terwijl vers fruit een stevige vitamineboost kan leveren. En tot slot kan de hitte van de zomer tot uitdroging leiden. Bestuurders moeten daarom elke dag tot drie liter water, verdund fruitsap of fruitthee drinken.


- einde persbericht -
With a little help from my friends: dank aan de Beatles voor de tussenkopjes!

Voor meer informatie:

Jeroen Maas, Manager Public Affairs

Telefoon: 076-5448125

E-mail: jeroen.maas@nl.gm.com


Tekst en foto's kunnen gedownload worden van de website http://media.opel.nl.

General Motors Nederland B.V. A member company of the GM Group

Lage Mosten 49-63, 4822 NK Breda

Telefoon 076-5448100

Telefax 076-5448812


www.opel.nl

 • It’s all too much’ – Neem niet te veel bagage mee
 • Carry That Weight’ – Zorg voor een correcte belading van de auto
 • We can work it out’ – Zorg voor een correcte belading van de caravan
 • I feel fine’ – Zorg voor comfort
 • Magical mystery tour’ – Houd kinderen bezig onderweg
 • Baby, you can drive my car’ – Verwissel van bestuurder
 • Here, there and everywhere’ – Luister naar de meest recente verkeersinformatie

 • Dovnload 17.84 Kb.