Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Actiebrief september 2017 Regiodag in Apeldoorn

Dovnload 41.6 Kb.

Actiebrief september 2017 Regiodag in ApeldoornDatum07.10.2017
Grootte41.6 Kb.

Dovnload 41.6 Kb.

Actiebrief september 2017

Regiodag in Apeldoorn

Op zaterdag 30 september vindt in Apeldoorn de regionale Amnesty-dag voor de regio's Gelderland, Overijssel en de Noordoostpolder plaats. De dag is bedoeld om actieve leden te informeren over de thema's waar Amnesty op dit moment mee bezig is. Het is ook een mooie gelegenheid om andere vrijwilligers te ontmoeten. In Apeldoorn zal ook mensenrechtenactiviste Favziya Nazarova uit Tajikistan aanwezig zijn om haar persoonlijke verhaal te vertellen. Daarnaast zal met elkaar worden gesproken over mensenrechtenonderwerpen in Nederland. Hoe zorgen we ervoor dat deze dialoog op lokaal niveau wordt gevoerd? De regiodag wordt gehouden van 13.00 uur tot 17.00 uur in De Oude Ambachtsschool aan het Molenstraat-Centrum 1 in Apeldoorn.


Wit is ook een kleur

Samen met Amnestygroep uit Bennekom werken enkele leden van onze werkgroep aan de voorbereiding van een filmavond rond een mensenrechtenthema. Er zijn inmiddels afspraken gemaakt met het Heerenstraat Theater en met filmmaakster Sunny Bergman over een vertoning van de film 'Wit is ook een kleur'. Sunny Bergman onderzoekt in haar documentaire op welke manier wit-zijn het denken bepaalt. Veel witte mensen voelen zich verongelijkt of worden boos als het over racisme en privileges gaat. In het huidige racismedebat worden de problemen neergelegd bij de immigranten. Of bij de zogenaamd lager opgeleide Wilders-stemmer. Maar Bergman wil laten zien dat kleur er wel degelijk toe doet en dat een witte huidskleur veel privileges met zich meebrengt, De datum ligt nog niet vast. Er wordt ingezet op een datum eind oktober of begin november. Sunny Bergman is bereid naar Wageningen te komen om de voorstelling in te leiden en ook aanwezig te zijn bij de nabespreking.


Mensenrechtendialoog

Amnesty International is gestart met de Mensenrechtendialoog. Doel is het vergroten van draagvlak voor het respecteren en naleven van mensenrechten in Nederland. Dit gebeurt op de onderwerpen 'Discriminatie in Nederland', 'Veiligheid en mensenrechten' en 'Vluchtelingen'. Het lijkt zo vanzelfsprekend: discrimineren doe je niet. We mogen zeggen wat we vinden. We mogen de godsdienst belijden die we zelf willen. En iedereen heeft recht op privacy. In Nederland hebben we onze zaken goed op orde. Mensenrechtenschendingen gebeuren vooral ver weg. Althans, zo lijkt het, want bij nadere beschouwing blijken mensenrechten ook in Nederland onder druk te staan. Ook in ons land komt discriminatie voor, wordt onder het mom van veiligheid aan onze privacy gemorreld en weten we ons niet altijd raad met vluchtelingen die naar Nederland komen.


Hoog tijd om te onderzoeken wat we eigenlijk vinden van mensenrechten. Niet alleen ver van huis maar ook dichtbij, in onze eigen buurt, kroeg of klas. Om te ontdekken waarom jouw privacy belangrijk is, dat discriminatie gemakkelijker plaatsvindt dan je denkt, of om de vraag te kunnen beantwoorden wat jij zou willen als je je land zou moeten ontvluchten. Zo ondervind je waarom de mensenrechten zo belangrijk voor ons zijn. Vanaf oktober 2017 komt er een uitgebreide, gratis handleiding beschikbaar voor groepen die met elkaar de dialoog willen voeren met achtergrondinformatie, spelregels, om welke mensenrechten het gaat tijdens het gesprek, verschillende dialoogvormen en meer.
Nieuw bestuur voor studentengroep

Met de start van het studiejaar 2017-2018 is ook de studentengroep van Amnesty ook weer volop actief. Er is een nieuw bestuur van 5 mensen aangetreden. De eerste activiteiten richten zich vooral op het geven van informatie aan nieuwe studenten die naar Wageningen zijn gekomen en op kennismaking. We hopen ook dit jaar weer met studenten te kunnen samenwerken bij een aantal grote activiteiten, zoals bij de Schrijfmarathon rond 10 december en tijdens het Wageningse Bevrijdingsfestival op 5 mei.


Amesty-community

Voor iedereen die met regelmaat in actie komt om mensenrechten te promoten en schendingen tegen te gaan is er nu ook de Amnesty-community op Facebook. Hier kun je ideeën opdoen, vragen stellen, kennis en ervaringen delen, van elkaar leren, samenwerkingsverbanden starten en elkaar inspireren.Acties

Een activist uit Nigeria die opkomt op voor sloppenwijkbewoners die uit hun huizen worden gezet, werd in juli van dit jaar door de politie opgepakt in een poging hem het zwijgen op te leggen.

In de tweede zaak wordt aandacht gevraagd voor 14 Sjiitische moslimmannen uit Saoedi- Arabië. Ze kregen na een oneerlijk massaproces de doodstraf opgelegd en kunnen elk moment worden geëxecuteerd.
Brieven met een bestemming buiten Nederland vragen een postzegel internationaal 1. Voor informatie: Wim te Winkel (0317-424246 of 06-13693138).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nigeria - Politie intimideert prominente activist

Activist Maurice Fangnon uit Nigeria komt op voor sloppenwijkbewoners die uit hun huizen worden gezet. De politie pakte hem in juli 2017 op in een poging hem het zwijgen op te leggen.


Fangnon beschuldigt twee leden van een invloedrijke koninklijke familie van brandstichting en moord. Dit vond plaats toen de overheid eind vorig jaar leden van de Otodo-Gbame gemeenschap dwong hun huizen te verlaten. Volgens ooggetuigen waren de twee mannen aanwezig bij aanvallen op enkele bewoners door gewapende mannen. De huizen moesten geruimd omdat de koninklijke familie het land opeiste.
Fangnon meldde de aanvallen bij de politie. De politie pakte hem echter op en beschuldigde hem er van valse informatie te hebben gegeven. Hij is op borgtocht vrij, maar er loopt nog een onderzoek tegen hem. Schrijf vóór 1 november 2017 een brief naar de Nigeriaanse autoriteiten. Roep hen op alle aanklachten tegen Maurice Fangnon te laten vallen.
U kunt de brief ook mailen naar info@lagosministryofjustice.org. Een kopie van uw brief kunt u sturen naar de ambassadeur van Nigeria via info@nigerianembassythehague.nl.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Saudi-Arabië - Doodstraf na gedwongen bekentenis

Veertien Sjiitische moslimmannen kregen na een oneerlijk massaproces de doodstraf. Ze kunnen elk moment worden geëxecuteerd.


De 14 mannen stonden terecht met nog tien Sjiitische moslimmannen. Ze zouden geweld hebben gebruikt tijdens protesten tegen de discriminatie en onderdrukking van sjiieten in de oostelijke – grotendeels sjiitische – provincie van Saudi-Arabië.
Sinds 2013 wordt de doodstraf in Saudi-Arabië steeds vaker toegepast om politieke dissidenten, waaronder Sjiitische moslims, de mond te snoeren. Zodra de Koning van Saudi-Arabië zijn handtekening zet onder het executievonnis van de 14 mannen kunnen de executies worden uitgevoerd. Hoger beroep is niet meer mogelijk.
De mannen vertelden de rechter dat ze waren gemarteld om een bekentenis te krijgen. Ze werden geslagen en gedwongen lange tijd rechtop tegen een muur te staan. De bekentenissen werden toegelaten als bewijs in hun rechtszaak. Ook hadden ze niet allemaal toegang tot een advocaat.
Schrijf vóór 1 november 2017 naar de autoriteiten van Saudi-Arabië. Roep hen op de mannen een eerlijk proces te geven zonder de mogelijkheid dat de doodstraf wordt opgelegd.
Een kopie van uw brief kunt u sturen naar de ambassadeur van Saoedi Arabië via het e-mailadres: nlemb@mofa.gov.sa.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Schrijfgroep Amnesty International Wageningen

Attorney-General and Commissioner for Justice, Lagos State

Mr. Adeniji Kazeem

Ministry of Justice, Lagos State

Lagos State Secretariat

Alausa, Ikeja

Lagos,

NigeriaWageningen, The Netherlands, September 2017

Dear Attorney-General,


Please allow me to draw your attention to the case of human rights defender Maurice Fangnon. He is being persecuted for his human rights work, calling for investigations into the death of a young man during a protest in 2011 and for justice for victims of forced evictions in waterfront communities in Lagos State. Professor Fangnong has previously reported several death threats, and was arrested and detained by police on 19 July 2017 in a clear attempt to intimidate him.
I urge you to drop all charges against Maurice Fangnon and to ensure that all threats against him are investigated and the perpetrators brought to justice.
I further call on you to ensure that he is not subjected to any further threats and harassment, including arrest.
Thank you for your attention to this urgent matter. I am kindly awaiting your reply.

Yours sincerely,


King and Prime Minister

His Majesty King Salman bin Abdul Aziz Al Saud

The Custodian of the two Holy Mosques

Office of His Majesty the King

Royal Court, Riyadh

Kingdom of Saudi Arabia

Wageningen, The Netherlands, September 2017

Your Majesty,


I am writing to express my serious concern about the fate of fourteen Saudi Arabian men who are at risk of imminent execution after their death sentences were upheld by the Supreme Court. Hussein al-Rabi’, Abdullah al-Tureif, Hussein al-Mosallem, Mohamed al-Naser, Mustafa al-Darwish, Fadel Labbad, Sa’id al-Sakafi, Salman al-Qureish, Mujtaba al-Suweyket, Munir al-Adam, Abdullah al-Asreeh, Ahmad al-Darwish, Abdulaziz al-Sahwi, and Ahmad al-Rab’i were sentenced to death on 1 June 2016 by the Specialized Criminal Court, following a grossly unfair mass trial based on “confessions” they told the court were obtained under torture.
I urge you to immediately halt these executions and quash the convictions, and ensure these men are retried in proceedings meeting international fair trial standards and without recourse to the death penalty.
I further urge you to order a prompt, impartial, independent and effective investigation into their allegations of torture and other ill-treatment, and to immediately establish an official moratorium on executions with a view to abolishing the death penalty.
Thank you for your attention to this urgent matter. I am kindly awaiting your reply.
Yours sincerely,
Actiebrief september 2017

De Egyptische fotograaf Mahmoud Abou Zeid zit gevangen nadat hij foto’s maakte van het gewelddadig optreden van de politie tijdens een demonstratie in Cairo in augustus 2013. Hij is beschuldigd van moord en lidmaatschap van een criminele organisatie. Activist Maurice Fangnon uit Nigeria komt op voor sloppenwijkbewoners die uit hun huizen worden gezet. De politie pakte hem in juli 2017 op in een poging hem het zwijgen op te leggen. Steek deze personen een hart onder de riem door een kaart te sturen, een teken van solidariteit.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim te Winkel (0317-424246 of 06-13693138).Egypte - Mahmoud Abou Zeid

Op 14 augustus 2013 demonstreerden aanhangers van de verdreven president Morsi in Cairo. Agenten van de veiligheidsdienst wilden de betogers uiteendrijven. ‘Het was als een Hollywoodfilm. Het leek wel of ik middenin een oorlog was beland. Er waren overal kogels, traangas, brand, politie, soldaten, tanks’, schreef Shawkan vanuit de gevangenis.


Shawkan was die dag getuige van hoe de politie massaal demonstranten doodde. Hij legde het vast met zijn fototoestel. Hij werd opgepakt en beschuldigd van ‘moord’ en ‘lidmaatschap van een criminele bende’. Hij kan hiervoor de doodstraf krijgen. Zijn proces startte pas in april 2016. Inmiddels zit hij al ruim 4 jaar vast.
Stuur Shawkan een kaartje als teken van solidariteit. Schrijf geen religieuze of politieke boodschap op je kaart. Vermeld Amnesty niet.
Voorbeeldgroet:
Beste Mahmoud, Ik denk aan je en vecht voor je vrijlating. Shawkan moet vrij.
Dear Mahmoud, I am thinking of you and fight for your release. Free Shawkan.

Adres:
Mahmoud Abou Zeid

20 El-Qenawii Street

Hassan Mohamed Street

behind KFC Restaurant - Faisal Street

Giza,

Egypte

Nigeria - Maurice Fangnon

Fangnon beschuldigt twee leden van een invloedrijke koninklijke familie van brandstichting en moord. Volgens ooggetuigen waren de twee mannen aanwezig bij gewapende aanvallen eind vorig jaar op bewoners van een sloppenwijk in de stad Lagos. De bewoners moesten hun huizen verlaten omdat de koninklijke familie het land opeiste.


Fangnon meldde de aanvallen bij de politie. De politie pakte hem echter op en beschuldigde hem er van valse informatie te hebben gegeven. Hij is op borgtocht vrij, maar er loopt nog een onderzoek tegen hem.
Stuur Maurice Fangnon een kaart als blijk van steun. Schrijf geen religieuze of politieke boodschap op je kaart. Vermeld Amnesty niet.

Voorbeeldgroet:
Beste professor Fangnon. Ik ben onder de indruk van uw inzet voor mensenrechten. Niemand zou vervolg mogen worden voor het feit dat hij om gerechtigheid vraagt
Dear professor Fangnon, I salute for your human rights work. No one should be persecuted for demanding justice.

Adres:
Maurice Fangnon

Centre for the Defence of Human Rights and Democracy in Africa (CDHRDA)

9th Floor Bookshop house CMS 50/52

Broad Street

Lagos,

Nigeria

---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Schrijfgroep Amnesty International Wageningen

  • Actiebrief september 2017 Regiodag in Apeldoorn
  • Nieuw bestuur voor studentengroep
  • Nigeria - Politie intimideert prominente activist
  • Saudi-Arabië - Doodstraf na gedwongen bekentenis
  • Actiebrief september 2017
  • Egypte - Mahmoud Abou Zeid
  • Dear Mahmoud, I am thinking of you and fight for your release. Free Shawkan. Adres: Mahmoud Abou Zeid 20 El-Qenawii Street
  • Dear professor Fangnon, I salute for your human rights work. No one should be persecuted for demanding justice. Adres: Maurice Fangnon

  • Dovnload 41.6 Kb.