Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Afstanden en ouderdom in het universum \ \ \ \Astronomy\Cosmology\ageuniverse doc

Dovnload 236.24 Kb.

Afstanden en ouderdom in het universum \ \ \ \Astronomy\Cosmology\ageuniverse docPagina1/2
Datum13.11.2017
Grootte236.24 Kb.

Dovnload 236.24 Kb.
  1   2

 

AFSTANDEN EN OUDERDOM in het UNIVERSUM

..\..\..\..\Astronomy\Cosmology\AGEUniverse.doc


Astronomen zijn  erin geslaagd  betrouwbare methodes te  ontwikkelen  bij 
de  afstandsbepalingen  tot  de  sterren.

Inleiding  

(Voornaamste inspiratie -bron ;   ( aangevulde  ) en heldere teksten  van 

http://www.rvi.be/VRTForum/thread.jspa?messageID=732949)

 

(1)Wientje

 

*   Als je de afstand tussen 2 hoekpunten van een driehoek kent en je kent ook de grootte van die hoek dan kan je de afstand tot het derde punt berekenen. 


Dit wordt oa gebruikt om de afstand van een ver afgelegen punt te berekenen.

Voor de dichtsbijzijnde sterren zou men  driehoeksmeetkunde kunnen toepassen  (via de zgn.  Parallax   (1)

Dit heeft  men   tot nu toe uitgeprobeert  op de 100 000 meest nabije sterren ; het resultaat  =  afstanden  van enkele duizenden lichtjaren.

Het probleem is dat de parallax van zulke sterren zo klein wordt dat die onder het nauwkeurigheid van bestaande  instrumenten zitten

 

Eris dus  een limiet is aan de afstand waarop driehoeksmeting  werkt , er is geen twijfel over dat driehoeksmeting werkt .... Alleen dat er een beperking is in afstand omdat in dit geval  de basis van de driehoek te smal wordt en men dus idd een probleem heeft met de nauwkeurigheid van de metingen .


Maar 
Om verder en nauwkeuriger te meten heb je nu ook  andere methodes. 


De meest gebruikte is aan de hand van   Cepheïden. 
Deze sterren  variëeren in uitgezonden hoeveelheid licht en de periode hiervan is afhankelijk van hun helderheid. 

Door de helderheid van de ster die ze in werkelijkheid uitzendt (te berekenen a.d.h.v. de periode) te vergelijken met de helderheid die ze op aarde heeft, kunnen we weer de afstand berekenen. 

We kunnen losse Cepheïden zien tot in de meeste nabije sterrenstelsels (miljoenen lichtjaren afstand)

Om nog verder te meten kan je bv. kijken naar bepaalde types onploffende sterren in sterrenstelsels. 

Deze hebben soms ook een heel karakteristiek verloop waardoor we de absolute (eigen aan de ster) helderheid weten en weer door vergelijking met schijnbare helderheid (vanaf aarde gezien) de afstand kunnen berekenen. 
Deze techniek werkt over zowat heel het universum behalve de meest extreme afstanden.

 

De meest extreme afstanden worden gemeten a.d.h.v.  het  Dopplereffect   (2) e.d. maar dit is allemaal wat moeilijker. 

Er bestaan ook nog andere methodes


(bv. statische analyse van sterrenhopen, sterrenstelselclusters)

De driekhoeksmeetkunde  rijkt  dus  niet zo gek ver  maar langs de andere kant heb je  dus heel wat andere methodes die wel voor de nodige gegevens kunnen zorgen.


 

(2) Philippe D ."Het universum(= de “aarde”als het heelhal ) is ongeveer 6000 jaar oud " volgens   YEC creationisten

 antwoord 


1.- *Lichtsnelheid:/ afgerond:300000km/sec. kan wel door bepaalde fenomenen worden vertraagd. (wat de ouderdom eraan geralaterd dcus nog sterk verlengd )

2.- we  kunnen  de positie bepalen van melkwegstelses op ( bijvoorbeeld ) 450 miljoen lichtjaar afstand(  zie hierboven )

Dus dit licht is minstens 450 miljoen jaar geleden  uitgezonden anders kon het hier nog niet zijn aangekomen en het stelsel als dusdanig waargenomen !

DWZ DAT HET HEELAL MINSTENS 450 MILJOEN JAAR OUD IS


Als je dit niet snapt geeft dit toch te denken  ..

 

(3) Regel ;  (van Vincent )

Als een bepaald object op, bijvoorbeeld, een miljoen lichtjaar afstand van de aarde staat, én dit object (ster of cluster of wat dan ook) is hier zichtbaar, dan heeft het licht dat we nu zien er al een miljoen jaar over gedaan om hier te komen. 
En dus bestaat het universum  dan al minstens een miljoen jaar...

 

 (1)

In de astronomie gebruikt men het parallax-verschijnsel om afstanden te meten. De mate waarin een ster verschuift als een waarnemer hem observeert vanuit twee tegenover elkaar gelegen punten van de aardbaan (dus met bijvoorbeeld zes maanden tussenpoos), wordt dan als een graadmeter gebruikt om de afstand te bepalen. Een parsec is de afstand waarop een voorwerp ligt met een op deze wijze gemeten parallax van 1 boogseconde. 

Parallax (de hoek p) van een ster (roze, in het midden) als gevolg van de beweging van de aarde om de zon. De wisselende positie van de ster ten opzichte van veel verder verwijderde achtergrondsterren (zwart) is bovenaan aangegeven

Parallaxfout 

http://en.wikipedia.org/wiki/Parallax

 

 (2) Sterrenkunde

 

Rood- en blauwverschuiving bij een lichtbron die naar rechts beweegt.

Roodverschuiving van absorptielijnen in het optisch spectrum van een supercluster van verre sterrenstelsels (rechts), vergeleken met de zelfde lijnen in het zonnespectrum(links).

In de astronomie treedt het effect op in de waarneming van elektromagnetische straling, waardoor de kleur of spectraallijn van een uitgezonden signaal verandert ten opzichte van de stationaire situatie. Wanneer een ster zich van de waarnemer af beweegt wordt waargenomen dat de kleur naar het rood verschoven is (zogenoemderoodverschuiving); omgekeerd, wanneer de ster zich naar de waarnemer toe beweegt wordt een kleur- of spectraalverschuiving naar het blauw toe waargenomen. Als bewegende gassen licht uitstralen of absorberen, wordt hun spectraallijn benvloed door het dopplereffect: de zogenaamde dopplerverbreding van de spectraallijn treedt op.OUDERDOM HEELHAL

Hoe oud is het heelal? Govert Schilling   1 september 2000

  Archimedes

Zeventig jaar geleden ontdekte de Amerikaanse astronoom Edwin Hubble dat de sterrenstelsels in de kosmos van elkaar af bewegen. (= uitdijing = astrofysica uitdijing big bang big crunch.docx ) Hoe groter de onderlinge afstand, des te hoger de verwijderingssnelheid. Maar welke snelheid bij welke afstand hoort, wist Hubble niet.


  1   2

  • AFSTANDEN EN OUDERDOM in het UNIVERSUM ..\..\..\..\Astronomy\Cosmology\AGEUniverse.doc
  • (2) Philippe D . "Het universum(= de “aarde”als het heelhal ) is ongeveer 6000 jaar oud "
  • (3) Regel ; ( van Vincent

  • Dovnload 236.24 Kb.