Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Aiphaia tempel te Aegina

Dovnload 79.94 Kb.

Aiphaia tempel te AeginaDatum04.11.2018
Grootte79.94 Kb.

Dovnload 79.94 Kb.

Aiphaia tempel te Aegina

De tempel van Aiphaia is een van de best bewaard gebleven tempels in Griekenland. Hij is gebouwd in ongeveer 500 v. Chr. De tempel ligt 12 km landinwaarts vanaf Aiginastad. Op heldere dagen zijn de contouren van de tempel van poseidon en het Parthenon te zien. Deze drie tempels vormen een gelijkbenige driehoek.De aiphaia tempel is een tempel die de godin Athene(=Aiphaia) vereerd. Dit is bekent geworden door een onderzoek dat in 1901 gedaan is naar de tempel. Hiervoor word de tempel beschreven en vergelijken met de tempel van Zeus-Panhellenios.
De verering van de godin Aiphaia lijkt al plaats te hebben gevonden sinds de Myceense periode. Er zijn in een nabij gelegen grot veel aardewerken gevonden van Myceense afkomst.

Doordat de gevel sculpturen van Athene een centrale positie hebben, hebben de Aigineten hun plaatselijke godin, Aiphaia, samen laten smelten met de bekende griekse godin Athene.
In de gevel worden twee verschillende Trojaanse oorlogen afgebeeld. De eerste is de oorlog die geleid word door Heracles. De tweede oorlog word geleid door Agamemnon.

De meeste gevelsculpturen staan nu in München. Deze heeft de Duitse vorst Ludwig von Beieren gekocht van de Engelse architect Charles Cockerell die ze meegenomen had naar Italië en daar, naar eigen zeggen, noodgedwongen heeft moeten verkopen in 1811.

Bron: Pausanias project (Pausanias-footsteps.nl/aegina-two)

Thomas HuygenVT1B


Dovnload 79.94 Kb.