Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Alkmaar, najaar 2012 Hoger Onderwijs Voor 50-plussers

Dovnload 230.67 Kb.

Alkmaar, najaar 2012 Hoger Onderwijs Voor 50-plussersPagina1/9
Datum02.08.2017
Grootte230.67 Kb.

Dovnload 230.67 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9HOVO

Alkmaar, najaar 2012

Hoger Onderwijs Voor 50-plussers
autoshape 342
Studiegids

HOVO Alkmaar wordt mede mogelijk gemaakt door:
Fotografie: Martin van den BergVoorwoord


Voor u ligt de brochure van HOVO Alkmaar met het cursusaanbod najaar 2012. Heeft u het voornemen of de wens uzelf te ontplooien op cultureel en/of intellectueel gebied dan biedt het programma van HOVO Alkmaar een uitstekende manier om dit te doen.
Een leven lang leren of zo u wilt een lang leven leren wordt in Nederland sinds 1986

mogelijk gemaakt door de instellingen voor Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO). Deze instellingen zijn gelieerd aan een universiteit of hogeschool. HOVO Alkmaar is gelieerd aan Hogeschool Inholland Alkmaar en de cursussen worden op deze locatie aangeboden.


HOVO is een erkend kwaliteitskeurmerk en staat borg voor onderwijs op propedeuseniveau universiteit/HBO.
In het programma dat begin oktober 2012 start, biedt HOVO Alkmaar weer een scala aan interessante cursussen. U kunt komend najaar cursussen volgen op het gebied van Kunstgeschiedenis, Muziek, Geschiedenis, Filosofie, Natuur in Noord-Holland.
Het HOVO-najaar wordt ingeluid op 24 september om 14.30 uur in de Rabobankzaal met een boeiende lezing “De West-Friese Ormringdijk, een LIA-lezingdie gratis wordt aangeboden aan alle (ex)cursisten van HOVO Alkmaar. Spreekster is mevrouw Lia Vriend-Vendel, geograaf en docent Aardrijkskunde.

In deze brochure vindt u informatie over de introductielezing, de inhoud van cursussen en de wijze waarop deze worden aangeboden en het aanmeldingsformulier.


HOVO Alkmaar wenst u heel veel plezier met de cursus(sen) van uw keuze!
Namens het bestuur van Stichting HOVO Alkmaar,Damienne Leijen


Damienne Leijen

Onderwijscoördinator HOVO Alkmaar
Inhoudsopgave Pagina


Voorwoord 3

Inhoudsopgave Pagina 4

1. Hoger Onderwijs Voor Ouderen 6

2. Het onderwijs van HOVO Alkmaar 7

3. Overzicht programma najaar 2012 8

5. Cursussen 10

5.1 De Amerikaanse Verkiezingen 10

Introductie 10

Inhoud colleges 10

Docent 10

5.2 Kunstgeschiedenis “Van Goya tot Lautrec” 12

5.3 Meesters der moderne kunst na WO II 15

5.4 Ik en de ander: filosofische gesprekken over persoonlijke identiteit 17

5.5 “Griekse klassiekers” en rechtsfilosofische vraagstukken 19

5.6 “Gespitste Oren, Klassiek-Romantisch” 21

5.7 Geschiedenis van de Jazz 23

5.8 Veldcolleges Duinen en Mensen: Natuur en Historie 25

5.9 Alkmaar, West-Friese stad in het gewest Holland 28

5.10 “De Hemelse Wetten”: Een geschiedenis van de pre-Copernicaanse sterrenkunde 29

5.11 Bio-Organische Chemie: ‘Eten en drinken? Chemie!’ 30

6. Algemene informatie 33

7. Annuleringsvoorwaarden 34

8. Overige faciliteiten 35

Het is mogelijk om u aan te melden als Ambassadeur van HOVO Alkmaar. U kunt dan op vrijwillige basis – op verzoek van het bestuur – gevraagd worden voor promotionele of organisatorische activiteiten van HOVO Alkmaar. U kunt dit aangeven via de website www.hovoalkmaar.nl of via het inschrijfformulier. 35

9. Faciliteiten op de Hogeschool Inholland Alkmaar 35

10. Stichting HOVO Alkmaar 36Inschrijfformulier

1. Hoger Onderwijs Voor Ouderen


HOVO Alkmaar verzorgt op de locatie van de Hogeschool Inholland Alkmaar de universiteit van de derde leeftijd. Met cursussen, lezingencycli en excursies op universitair / hbo-niveau voor iedereen van vijftig jaar of ouder, brengt HOVO Alkmaar het ideaal van een leven lang leren in de praktijk. Daarbij worden geen formele eisen gesteld aan een specifieke vooropleiding.
Onderwijs genieten

Ontplooiing en verdieping, verbreding van de eigen horizon door het verwerven van kennis en inzicht in het gekozen vakgebied staan bij dit type onderwijs centraal. Met andere woorden: ‘leren om het leren’, ‘onderwijs genieten’ in de meest letterlijke zin van het woord.


Op universitair of hbo-niveau

Onder ‘universitair /hbo- onderwijs’ wordt niet alleen het overdragen van wetenschappelijke kennis verstaan, maar bovenal het ter discussie stellen van (eigen) standpunten op basis van geordend en kritisch denken.


Docenten

De docenten hebben allen een opleiding genoten aan een universiteit of hogeschool en zijn werkzaam of werkzaam geweest bij een instelling voor hoger onderwijs. Zij zijn specialisten op het betreffende vakgebied en beschikken over didactische vaardigheden.


Geen vooropleiding vereist

Hoewel veel van de deelnemers aan HOVO een universitaire/hbo-achtergrond hebben, staat HOVO open voor iedereen die interesse heeft in het verwerven van kennis en inzicht op academisch niveau. Immers, niet iedereen heeft de kans gehad te studeren, ook al had hij of zij dat graag gewild. Als er bij een programma specifieke kennis wordt vereist, meestal leesvaardigheid in één of meerdere talen, dan wordt dat aangegeven.


HOVO Alkmaar, voor iedereen van vijftig jaar en ouder, voor zowel werkenden als niet-werkenden.  1   2   3   4   5   6   7   8   9

  • Voorwoord
  • Inhoudsopgave Pagina
  • 1. Hoger Onderwijs Voor Ouderen

  • Dovnload 230.67 Kb.