Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


An Vercoutere zet zich sedert 2005 onafgebroken in voor een project in Guinee – Conakry

Dovnload 71.38 Kb.

An Vercoutere zet zich sedert 2005 onafgebroken in voor een project in Guinee – ConakryDatum05.12.2018
Grootte71.38 Kb.

Dovnload 71.38 Kb.

Het verhaal kennen jullie ondertussen waarschijnlijk al … An Vercoutere zet zich sedert 2005 onafgebroken in voor een project in Guinee – Conakry. In de schoot hiervan werd
de “vzw Aniké” opgericht.

Een summier overzicht:

2005 Voorbereiding thesis: An trekt naar Guinee-Conakry.Onderwerp thesis: “De psycho-sociale impact van de maatschappij op de aids-wezen, meer bepaald: wat met ondergane stigma en discriminatie van aids weeskinderen”. Ze bezoekt er een 60-talngo’s: één geniet ontzettend haar voorkeur, nl. FELICA, een weeshuis, opgericht door een Afrikaanse gynaecologe, Dr. Catherine Loua. Zij zorgt voor een 800-tal kinderen (school, voeding, huisvesting) – een 25-tal wezen wonen permanent bij haar.

2006 Container (497 bananendozen) met kinderkledij, -speelgoed, schoolgerief en knuffels opgestuurd. Samenwerking met GO-Avelgem (de school waar ze tot haar 18de school liep).

Financiële steun van Kiwanis-Avelgem, Gris-Avelgem, GO-Avelgem.

Voor het vrijkrijgen van de container was ze zelf ter plaatse en heeft ze 10 dagen moeten onderhandelen om deze “zonder kosten” vrij te krijgen. Wat haar gelukt is.

Kinderen naar school: door giften konden in totaal 250 kinderen naar school gaan

Vaccinatie van 1000 kinderen in N’Zénékoré (zuiden van het land): samen met Dr. Catherine Loua zorgt An voor de inenting van deze kinderen.

Thesis: in samenwerking met Felica worden 420 kinderen in kaart gebracht.2007 Voordracht voor de leerlingen: An vertelt over haar ervaringen in Guinee aan de hand van fotomateriaal (Middenschool en Atheneum Avelgem). Men raakte zo onder de indruk dat een nieuwe inzamelactie op touw werd gezet, nl. sponsorloop.
Sponsorloop GO-Avelgem: in het kader van het gezondheidsbeleid op school en de sponsoractie ten voordele van de wees- en andere kwetsbare kinderen van Guinee, wordt een massaloop onder begeleiding van djembé-spelers georganiseerd:  600 jongeren lopen voor het goede doel.
Massadans GO-Avelgem: om het hulpproject af te sluiten wordt een massadans gepland tijdens de opendeurdagen. Jong en oud dansen op de tonen van “Ik hou van u”. Totale opbrengst van sponsorloop en massadans bedraagt 4 363,00 euro: hierdoor kunnen 100 weeskinderen naar school gaan - inflatie viert namelijk hoogtij in Guinee - en worden aan hun primaire behoeften (voedsel, onderdak, kleding) voldaan.
Conferentie thesis in Guinee: de thesis is een succes. Nooit werd dergelijk onderzoek verricht in Guinee. An zet in Guinee een conferentie op touw waarbij verschillende lokale en internationale ngo’s met de Verenigde Naties samenkomen om te spreken over het onderwerp AIDS-weeskinderen. Topic in Guinee vroeger taboe … Op lange termijn worden hieromtrent projecten opgezet. Het onderzoek van An Vercoutere wordt nationaal door VN aangepakt. Resultaat: de bevindingen van de VN zijn analoog met deze verricht door het onderzoeksteam van An (resultaten werden naar UGent opgestuurd).

2008 Verscheidene acties -doel: geld inzamelen voor de oprichting van een materniteit/gezondheidscentrum in Guinee. (An is ondertussen aan het specialiseren in gynaecologie.)

Doel: - bevallingen en keizersnedes,  • opvangen van jonge tienermoeders en –zwangerschappen,

  • familieplanning,

  • “kind en gezin”-functie tot de leeftijd van 2 jaar,

  • HIV-screening en sensibilisering,

  • sensibilisering inzake vrouwenbesnijdenis.

2009 Organisatie van debat: seksuele en reproductieve gezondheid van vrouwen in Guinee(nadruk op vrouwenbesnijdenis)- UGent met o.a. Prof Dr. Marleen Temmerman, Mevr. Els Leye, Mevr. KhadyKoïta, Dr. Cathérine Loua, Dr Wim Delva - Moderator: An Vercoutere

Benefiet t.v.v vrouwenkliniek in Guinee Conakry – Gent

Afrikaanse modeshow - Concert van Bolo Kan – fuif met hapjes

Bolo Kan: een Belgo – Guinese groep van BabaraBangoura.(Fenomenaal djembé-talent uit Guinee, opgeleid bij het Ensemble National de Percussion in de hoofdstad Conakry. Solist in Mamady Keita’s groep Sewa Kan en in zijn eigen ensemble.)2010 Fotoboek “Not Alone” – Jasmine Debels, beroepsfotografe, is enorm geïnteresseerd in het project van An en trekt naar Guinee om een fotoboek te maken. Ze overnacht tevens in het weeshuis. Dit resulteert in een prachtig kunstboek dat reeds 4 internationale prijzen won, waaronder de Golden Award – European Professional Photographer of the year awards 2010.

Dit boek is nog steeds te koop: € 35,00 incl. BTW/stuk. Bij afname van min. 10 stuks € 30,00 incl. BTW.


Oprichting vzw Aniké: Aniké betekent “Welkom, dank je wel

Er is nood aan een vzw om alles verder in goede banen te leiden.Oprichters: An Vercoutere, Nele Van De Sype, Koen Van De Sype, Lieven Van De Sype, Monique Van Cauwenberge, Dirk Vercoutere, Ria Pison.

L
eden zijn steeds welkom!

Container medisch materiaal/computers: verzameling van medisch materiaal (bevallingsbed, echografiemachines (quasi geen in Guinee!) en ander medisch materiaal) + 50 gebruikte pc’s geschonken door Hogeschool Gent worden in de loop van 2011 verscheept naar Guinee.

2011 Benefiet Voordracht georganiseerd door Markant Avelgem – 21 maart 2011 – Spikerelle Avelgem

Tijdens haar voordracht neemt Dr An Vercoutere ons mee naar haar hartverwarmende doch confronterende wereld. Dit aan de hand van fotomateriaal.


Verkoop fruitspiesjes in Wichelen - 3 april 2011

Speciaal voor vzw Aniké organiseerden de misdienaars van de gemeente Wichelen een inzamelactie. Voor een vrije bijdrage konden de kerkgangers van een zelfgemaakt fruitspiesje genieten.


Café Solidarité: charter voor het recht op gezondheid wereldwijd – 6 april – De Biekorf Brugge

Een gespreksavond met Prof. gynaecologe Marleen Temmerman en An Vercoutere, gynaecologe in opleiding – Over hun ervaringen in Afrika. Ervaringen die iedereen aanbelangen. Omdat gezondheid een recht is, waar ook ter wereld.


Colabakklimmen in K.A.-Avelgem – Open dagen – 14/15 mei 2011

Colabak-klimmen met een heuse kraan van 18 m – Opbrengst t.v.v. de weeskinderen van Guinee.


Les rond vrouwelijke genitale verminking KA-Avelgem - 19 mei 2011

An keerde ook even terug naar haar vroegere school, waar ze een les gaf rond genitale verminking bij vrouwen aan het 4de jaar VEVO. De leerlingen luisterden geboeid.


Rad van fortuin - kermis in Wichelen - 4 september 2011

De braderie tijdens de kermis van Wichelen was voor de misdienaars de aanleiding om een rad van fortuin op te stellen, ten voordele van Afrika. Een kleine bijdrage gaf kans op mooie prijzen.


Into Africa” – De Tuindagen van Beervelde – 7, 8, 9 oktober 2011
42 standhouders namen deel aan de actie 'Into Africa'. Er worden zaden van Afrikaanse bloemen, bonen en kalebassen verkocht, geurige kweeperen, bloemstukken en boeken aangeboden, cake en Afrikaanse koekjes gebakken, planten en jam verkocht ... allemaal voor het goede doel. Alle opbrengsten gaan naar 'Artsen zonder vakantie' en vzw 'Aniké'.
Dag van de internationale solidariteit Dranouter – 29 oktober 2011
Debat met Marleen Temmerman en An Vercoutere
“In onze geglobaliseerde wereld is er nood aan wederzijds begrip, aan ontmoeting en aan mogelijkheden om elkaar beter te leren kennen en te zien als bondgenoten, niet als concurrenten.”
Een namiddag en avond vol activiteiten: heksenwandeling, muzikale wandeling, smultocht, … met o.a. een debat met Marleen Temmerman en An Vercoutere.
Project vzw Aniké wordt voorgesteld aan leerlingen van het 6de jaar ASO Koninklijk Atheneum Avelgem –23 oktober 2011
An vertelt over haar project als voorbereiding op het thema “vrijwilligerswerk” in de school. Deze leerlingen willen immers een actie op touw zetten!

Kerstboomverkoop in Waarmaarde – 3 en 4, 10 en 11 december 2011

Twee families slaan de handen in elkaar: de familie De Grande-Vanhoenacker verkoopt haar prachtige Koreaanse zilversparren (zelf uit te kiezen op het veld) t.v.v. vzw Aniké (€ 15,00/boom, waarvan € 5,00/boom naar het project gaat).


Kaarsenverkoop ten voordele van Aniké - december 2011/januari 2012

Niets zo gezellig in de donkere winterdagen als een huis vol warmte en licht. Aniké bracht iedereen in de juiste stemming met zijn speciaal ontworpen Aniké-kaarsen. Verkoopprijs € 5,00/stuk.2012 Vertrek container richting Conakry Guinée – 2 januari 2012

Container medisch materiaal/computers

Na het verzamelen gedurende meer dan één jaar van allerlei geschonken medisch materiaal + pc’s, is het eindelijk zover. De container werd verscheept op 2 januari – aankomst Conakry 21 januari 2012 (aansluiting in Algecerias gemist door zware storm: aankomst 28 januari 2012).


An vertrok op 14 januari 2012 naar Guinée, Conakry

o.m. voor het kosteloos vrijkrijgen van de container, stand van zaken in het weeshuis, planning bouw materniteit. Ze heeft ter plaatse onderhandeld van 16 januari t.e.m. de dag van haar vertrek op 1 februari 2012 om de container opnieuw zonder douanekosten vrij te krijgen. De container is vrijgekomen op 7 februari met “exonération totale”.


Website is online – januari 2012

http://www.anike.be
An vertelt over haar project in Guinee – 2 maart 2012

Een organisatie i.s.m. Reiscafé Antipode, Viva-svv West-Vlaanderen, VC Mozaïek.Djanza – Ethic Students Avelghem - 21 april 2012

In het kader van de lessen “vrijwilligerswerk” en o.l.v. Nicolaï Possemiers organiseren de laatstejaars van het Koninklijk Atheneum een benefiet ten voordele van vzw Aniké.

In de namiddag is er een fuif voor de kinderen – ’s avonds gaat het echte festijn door met een heuse line-up (Kastor and Dice, Soca Twins, Les Mecs Eclectics, Raggamuffin, Whiteman & Racca, Mr. T).
Colabakklimmen in K.A.-Avelgem – Open dagen – 5/6 mei 2012

Tijdens de open dagen van het Koninklijk Atheneum organiseren de turnleerkrachten opnieuw het “Colabak-klimmen”. Opbrengst t.v.v. de weeskinderen van Guinee.


Flashmob Sint-Pieters-Station Gent – 19 oktober 2012

Net een week voor de benefiet vond een flashmob plaats in het Sint-Pieters-Station te Gent. O.l.v. Merel Vercoutere (choreografie) en in samenwerking met de dansschool Oiterpe Drongen werd er op de tonen van ….. enthousiast gedanst door een 50-tal dansers.


Lumima” - Kinder- en moerdersterfte – 10 mei 2012

Onder het motto DOODJAMMER! Kinder- en moedersterfte organiseert het International Centre for Reproductive Health de ludieke sensibilisatieactie LUMIMA over de Millenniumdoelstellingen 4 & 5: terugdringen van kindersterfte en de gezondheid van moeders verbeteren.


Benefiet Centrale Gent – 26 oktober 2012

Een tweede benefiet vindt plaats in de Centrale in Gent. Op de affiche staan o.a. Afrikaanse dansintitiatie door vzw Wontanara, optreden van Boreya, hoofdact met Kawa & Seny Touré en als afsluiter twee Dj set met Dj Rakka en Dj Café au Lait.


Kerstboomverkoop Waarmaarde – 1, 2, 8 en 15 december 2012

Gedurende 2 weekends werden op het veld kerstbomen aangeboden. Uit een 2000-tal kon men zelf z’n kerstboom kiezen. Deze werd dan onmiddellijk uitgespit of afgezaagd. We stonden er met een standje, deze keer een kleine caravan, waar pompoensoep en Gluhwein gratis werd aangeboden.


Kerstmarkt – 9 december 2012

We stonden met onze versierde caravan op de kerstmarkt van Avelgem. Bedoeling was om nog kerstbomen op bestelling te verkopen. Tevens werd er info gegeven over onze vzw en werden onze producten aangeboden: fotoboek ‘Not Alone’, kaarsen, exotische kralen … We zorgden ook voor gebak (Afrikaanse cupcakes – met dank aan Sophie Drèze), gemberthee en gluhwein.


Kerstboomverkoop Brussel – 16 december 2012

De kerstbomen werden ook aangeboden in het Brusselse, Sint-Pieters-ziekenhuis: Intiatiefnemer Dr Van Rysselberghe. Vele collega’s van Anneke tekenden in op bestellijst. Zij werden bezorgd in Brussel, meestal voorzien van een houten staander. Prijs € 35,00 vervoer en staander incl.


Kaarsenverkoop – december 2012

De kaarsen werden opnieuw aangekocht in Nederland. Er werd een bestelling geplaatst van 500 kaarsen met logo van vzw Aniké. Verkoopprijs € 5,00/stuk.


Krak van je gemeente – december 2012/Publicatie 18 januari 2013

De Krant van West-Vlaanderen organiseerde de afgelopen maanden een zoektocht naar verdienstelijke inwoners en nomineerde vijf Avelgemnaren waarop het publiek kon stemmen. De inwoners konden op die manier de Krak 2012 van Avelgem kiezen. Op 18 januari 2013 was het zover ... de nominatie ging naar An Vercoutere. De media-aandacht was een hart onder de riem!2013 Festa Partenza Dr Elena Rota – 2 februari 2013

Afscheidsfeestje van Dr Elena Rota, waarbij opbrengst gaat naar vzw Aniké.


Eerste N’Boré-vergadering - 1 maart 2013

Wie meer wou weten over de vzw Aniké kon naar onze eerste N'Boré vergadering komen in Gent. Op deze vergadering werd men op de hoogte gebracht van wat we gedurende 2012 allemaal gedaan en verwezenlijkt hebben, zowel in België als in Guinée!!

Deze vergadering ging door in brasserie De Rotonde - Kortrijksesteenweg 1 in Gent

N'Boré = vriend in Soussou


Kleurendag Koninklijk Atheneum Avelgem - 22 maart 2013

Tijdens een actie van het leerlingenparlement “Kleurendag” in het Koninklijk Atheneum te Avelgem werden alle klassen een bepaald kleur toegewezen. Voor alle 5des was de kleur geel. De leerlingen van het 5de Secretariaat-Talen namen het initiatief om met een T-shirt van Aniké ons project ondertussen in de kijker te zetten!


Aniké-krant Avelgem - april 2013

In het kader van de lessen PAV maken de lln. onder leiding van stagiar Stefanie Deweer en leerkracht Fien Van Miert een heuse Aniké-krant, waarin vooral het land grondig onder de loep genomen wordt!


Opslag medische container - april 2013

Opnieuw wordt er materiaal verzameld om een container te vullen met vnl. medisch materiaal. De eerste mateiralen werden ons toegezegd door dr Van den Langenbergh en dr Walraevens - Polikliniek Mol. Zij vonden onze gegevens op onze website.

Wanneer er voldoende materiaal verzameld is, wordt een container gevuld en verscheept naar Guinee Conakry.

Tevens werd er materiaal geleverd door: dr Els Van Dessel – Terneuzen; Middelheim Ziekenhuis Antwerpen …


Gekke fietsenrace Koninklijk Atheneum Avelgem – 27 en 28 april 2013

De leerkrachten LO organiseerden dit jaar een gekke fietsenrace. De inleg bedroeg € 1,00. Ofwel reed men met een fiets waarvan het stuur omgekeerd stond,of met een klein en groot wiel …


Veiling door vzw Lukaya – mei 2013

Veiling t.v.v. VZW Aniké

In het kader van hun project "[He]artwork 4 lukaya" openden Vzw Lukaya een veiling t.v.v. onze vzw Aniké, meerbepaald ter ondersteuning van weeskinderen (scholing, voeding, gezondheid), bouw van een materniteit en sensibilisering rond vrouwenbesnijdenis.


Info-avonden of voordrachten

Verder geeft An regelmatig info-avonden of voordrachten over de situatie en het project in Guinee op uitnodiging van een organisatie of vereniging of als feed-back voor de inzet die sponsors aan de dag leggen.


Ter info: zij betaalt steeds haar eigen reis- en verblijfkosten en overnacht in het weeshuis, zodanig dat elke gift daadwerkelijk terecht komt.
An Vercoutere

an.vercoutere@ugent.be

vzw.anike@gmail.com

http://www.anike.be

Facebook – vzw Aniké
België (0473)45 01 12 - (09)338 89 27
Rek.nr. Aniké: 132-5338037-71


  • Dag van de internationale solidariteit Dranouter – 29 oktober 2011

  • Dovnload 71.38 Kb.