Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Analyse Leeftijdspiramide

Dovnload 51.07 Kb.

Analyse LeeftijdspiramideDatum05.12.2018
Grootte51.07 Kb.

Dovnload 51.07 Kb.
Analyse - Leeftijdspiramide

Om een inschatting te maken van mogelijke problemen bij uitstroom op korte en middenlange termijn, is het interessant om een leeftijdspiramide op te maken.Je deelt de werknemers van je bedrijf in verschillende leeftijdscategorieën in en bekijkt de verdeling. Hieronder kan je de percentages per leeftijdscategorie voor jouw bedrijf inkleuren in de grijze blokken. Per categorie zie je de vergelijking met de sector.Vragen om te stellen:

1. Is de leeftijdspiramide evenwichtig? Is er een goeie mix tussen jong talent en ervaring? Ervaring is nodig voor een vlotte werking, jong talent om ook morgen nog paraat te staan. Te veel van het ene of het andere houdt risico’s in, bijvoorbeeld: met een overwegend jonge onervaren ploeg kan het spannend worden op piekmomenten, als elke minuut telt en problemen snel opgelost moeten worden. Met overwegend oudere werknemers ben je dan weer kwetsbaar omdat een goede aflossing van de wacht niet vanzelfsprekend is.

2. Welke functies hebben de werknemers in de oudste categorieën? Zitten daar sleutelfuncties bij? Op korte en middenlange termijn zullen deze mensen uitstromen. Ben je al bezig met de opvolging?

Via deze oefening kan je al een eerste analyse maken. Als je bedrijf wat groter is, kan het ook interessant zijn om deze oefening op kleinere onderdelen te doen, bijvoorbeeld een site, of zelfs een afdeling.Wat leert deze oefening jou? Welke knelpunten/aandachtspunten stel je vast?

Analyse - Andere aandachtspunten voor mijn bedrijf

Kruis aan wat van toepassing is en vul aan welke aandachtspunten er zijn:
Mijn bedrijf kan meer inspanningen doen om werknemers toe te laten bij te blijven in hun werk:

Mijn bedrijf kan meer inspanningen doen om werknemers gezond te houden:

Mijn bedrijf kan meer inspanningen doen om werknemers gemotiveerd te houden:

Mijn bedrijf kan meer inspanningen doen om de relaties tussen jong en oud te verbeteren:

Mijn bedrijf kan meer inspanningen doen om kennis vast te houden, te delen en/of te ontwikkelen:

Mijn bedrijf kan ……………………………………………………………………………………………………………………………:


  • Analyse - Leeftijdspiramide
  • Vragen om te stellen
  • Analyse - Andere aandachtspunten voor mijn bedrijf Kruis aan wat van toepassing is en vul aan welke aandachtspunten er zijn

  • Dovnload 51.07 Kb.