Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Apollo is de god van

Dovnload 6.43 Kb.

Apollo is de god vanDatum12.03.2017
Grootte6.43 Kb.

Dovnload 6.43 Kb.

Apollo

Apollo is een van de twaalf Olympische goden. Hij is de zoon van Zeus en Leto en heeft een broer Artemis. Apollo word meestal afgebeeld als een uitzonderlijk knappe jongeman met een hoofd dat baadt in het licht. Hij bestuurt de zonnewagen die getrokken word door vier paarden. Hij kan een wrede indruk maken dit heeft meerdere oorzaken. Een omdat hij oorlogszuchtig kan zijn en onheil teweegbrengen kan brengen. Ook veroorzaakt hij pestepidemieën en plotselinge overlijdens. En omdat hij de taak heeft gekregen om mensen te straffen die een daad hebben begaan die door Zeus als onrechtmatig beschouwd wordt. Hij is de vader van Asklepios de god van de geneeskunde hierdoor kan hij ook de mensen bijstaan en hen verlossen van ziektes. Ook is apollo de uitvinder van muziek en als leider van het koor van Muzen word hij ook wel Musagetès genoemd. De belangrijkste tempels van Apollo staan op Kreta, Korinthe en Delphi. http://24.media.tumblr.com/fb0dc5a6f8b84f6fe961e78139d80e08/tumblr_mgw41yg6ne1rqqedro1_1280.jpg

Apollo is de god van:


Apollo zegeviert over de pythonslang, 1813, Pietro Benvenuti, olieverf op doek, particuliere verzameling
- de zon

- schoonheid

- morele orakels

- profetieën

- muziek

- poëzie


http://nl.gosupermodel.com/displaypicture?imageid=34223155&large=1

De belangrijkste attributen waar hij meestal mee word afgebeeld zijn pijl, boog en pijlenkoker, de lier en een lauwerkrans. Hij word afgebeeld met pijl, boog en pijlenkoker omdat hij als zonnegod verderf kon zaaien met deze attributen en omdat hij als vaardige oorlogsgod zijn pijlen over zeer grote afstanden kon afschieten. En hij word vaak afgebeeld met de lauwerkrans omdat hij de god is van het beschermheerschap van de schone kunsten met in het bijzonder de muziek en poëzie. Hij is leider van het koor van Muzen en omdat hij hier superieur in is word hij vaak afgebeeld met een lauwerkrans.
Parnassus of Apollo en de Muzen (detail), 1640, Simon Vouet, Olieverf op doek, Szépmûvészeti Múzeum Boedapest
De hoofdresidentie van Apollo was Delphi. Maar om dit voor elkaar te krijgen moest hij als kind de python doden. Dit was een enorm slangenmonster die in het Themis-heiligdom woonde en de omgeving terroriseerde. Hij schoot met zijn pijlen de python neer. Hij liet zich zuiveren van deze moord in Thesalië. Later in zijn leven moest hij Delphi verdedigen tegen Herakles, en gebruikte hij zijn pijl en boog tegen Tityos die zich aan zijn moeder Leto had willen vergrijpen.

Samen met Poseidon bouwde hij de enorme muur rond Troje, maar hij kreeg van koning Laomedon niet de beloofde betaling en stuurde daarom een pest over de stad. Als wraak op de moord van zijn zoon Asklepios doodde hij de Kyklopen de makers van de bliksem. Als straf werd hij veroordeeld om een jaar het vee van Admetos te hoedden. http://www.windows2universe.org/mythology/images/apollo.jpg
Parnassus (detail), 1510, Rafaël, Stanza della Segnatura, Het Vaticaan Rome
Ondanks dat het een knappe jongeman is, is hij vaak ongelukkig in de liefde. Zijn verhoudingen lopen altijd slecht af al is het met vrouwelijk schoon of met de mannen. Ondanks dit slechte liefdesleven zijn er wel een aantal zonen en dochters van Apollo bekend, zoals zijn zoon Asklepios die hij heeft samen met Koronis. Uit een verhouding met Hekabe werd Troilos geboren. Aistaios is een kind van de nimf Ky rene. Ook is hij de vader van Tenes.


Dovnload 6.43 Kb.