Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Archianen – 4 april 2009 Ronde 1 Vraag 1 – Aardrijkskunde

Dovnload 123.38 Kb.

Archianen – 4 april 2009 Ronde 1 Vraag 1 – AardrijkskundeDatum20.11.2018
Grootte123.38 Kb.

Dovnload 123.38 Kb.

Archianen – 4 april 2009

Ronde 1

Vraag 1 – Aardrijkskunde


Geef de naam van de twee Amerikaanse staten die een nagenoeg perfect rechthoekige vorm hebben ?

Vraag 2 – Actualiteit

Aan welke bekende Belg linkt U
“HCT” en “cathine” ?
Vraag 3 – Beeldende Kunsten

Deze kunstmecenas opende in 1985 een Londense tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst, waarin hij zijn omvangrijke kunstcollectie aan het publiek wou tonen.

Hij startte zijn collectie met aankopen van Amerikaanse kunst en Minimal Art. Zijn galerij heeft onbetwistbaar een grote rol gespeeld in de waardebepaling van de Britse kunst. Een tentoonstelling in de galerij was een springplank om een succesvolle carrière tegemoet te zien.


“The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living”, of de tijgerhaai in een formoloplossing van Damien Hirst, is één van de bekendste werken van de verzameling.

Wie is deze man ?Vraag 4 – Fauna & Flora

Deze vogel (oenanthe oenanthe) komt in België vooral voor in verlaten konijnenholen, in duinen en op de heide.

Hij is ongeveer zo groot als een spreeuw, heeft een gelige borst en zijn achterhoofd en rug zijn grijs. Terwijl het vrouwtje veel bruiner gekleurd is, hangt het mannetje de zorro uit en heeft het een zwart masker over zijn gezicht.

In augustus of september zoekt de vogel warmere oorden op, met name tropisch Afrika.
Vraag 5 – Film

Deze op Sicilië geboren regisseur zorgde voor topfilms als Arsenic and Old Lace, It's a wonderful life, It happened one night, Mr. Deeds goes to town en Mr. Smith goes to Washington.

Hij lanceerde en regisseerde in deze films topacteurs zoals Clark Gable, Gary Cooper en James Stewart.
Vraag 6 – Geschiedenis

De man op de foto was van 1962 tot 1964 als minister van defensie betrokken bij allerlei geheime acties tegen Cuba.

Onder Jimmy Carter werd hij minister van buitenlandse zaken en speelde hij een belangrijke rol bij de beslissing van Carter om het Panamakanaal terug te geven aan de Panamezen en bij het beroemde Camp David-akkoord tussen Israël en Egypte.


In april 1980 trad hij af uit protest tegen een geheime actie om de Amerikaanse gijzelaars in Iran te bevrijden. Nadien deed men regelmatig op hem een beroep voor diplomatieke missies in Bosnië, Kroatië en Zuid-Afrika.

Zo lukte het hem in 1991 een bestand te bereiken in Kroatië, de oorlog in Bosnië kon hij echter niet voorkomen.

Graag zijn volledige naam, dus voornaam én familienaam.

Vraag 7 – Literatuur

Hij werd in 1906 geboren in Sint-Baafs-Vijve en overleed in 1992 in Oudenaarde. Naast schrijver was hij ook leraar en directeur van BRT-Radio West-Vlaanderen.

Zijn oeuvre omvat alle genres. Hij debuteerde in 1929 met de dichtbundel “De Jasmijnen”. Hij schreef o.m. de romans “Voor de avond valt”, “De ring is gesloten” en “De levenden en de doden”. In 1971 schreef hij een excellente biografie over Stijn Streuvels.


Hij kreeg verschillende prijzen, waarvan als belangrijkste in 1990 de driejaarlijkse Staatsprijs voor literatuur voor zijn gehele carrière. In 1970 werd een prijs naar zijn naam ingesteld voor mensen die zich inzetten voor de Groot-Nederlandse gedachte.

Heel belangrijk was zijn onwrikbare trouw aan de christelijke levensopvatting, aan zijn land en aan zijn volk.Vraag 8 – Muziek

Heel wat moderne artiesten gaan bij gebrek aan inspiratie wel eens te rade bij hun klassieke voorvaderen, waar ze een in de vergetelheid geraakte melodie oppoetsen en in een modern kleedje aan het publiek voorstellen als een eigen creatie.

U hoort zo meteen een fragment uit de 3e symfonie van Camille Saint-Saëns, dat in 1978, uiteraard in een modern kleedje herwerkt, 7 weken op nummer 1 stond in de Nederlandse Top 40.
Wij verlangen van U de uitvoerders van deze hit.
Vraag 9 – Sport

De grootste bokser aller tijden is ongetwijfeld - en volgens eigen zeggen - Mohammed Ali, alias Cassius Clay.

In zijn ganse profcarrière boekte hij 56 overwinningen, waarvan 37 met knock-out.


Slechts vijfmaal beet hij in het zand, tegen 5 verschillende boksers. Daarvan geven wij u er twee: Joe Frazier en Larry Holmes.

Geef ons nu de naam van 2 van de 3 overige overwinnaars van “The Greatest”.Vraag 10 – Varia

Televisaria

In de door de VRT zelf prestigieus genoemde serie “De Smaak van De Keyser” werd het hoofdpersonnage vertolkt door twee actrices die respectievelijk de jonge en de oude Helena De Keyser speelden.

Geef beider familienamen, die met dezelfde letter beginnen. De volgorde heeft geen belang.
Vraag 11 – Wetenschap & Techniek

Geologie

We kunnen de 200ste verjaardag van Charles Robert Darwin niet laten voorbijgaan zonder een vraagje te stellen dat verband houdt met zijn levenswerk, de evolutietheorie.

Eén van de ferventste aanhangers van deze theorie, zelfs toen ze nog in haar kinderschoenen stond, was een tijd- en voornaamgenoot van Darwin.


Deze Britse advocaat, geoloog en paleontoloog was in feite Darwins grote inspirator. Want op zijn wereldreis met de Beagle las Darwin het boek “Principles of Geology” waarin de auteur het uniformitarianisme ontwikkelt, de idee dat de vorming van de aarde een zeer langdurig en geleidelijk proces is en dat de vorming van gesteenten plaatsvindt door processen die vandaag de dag nog steeds waar te nemen zijn.

Wat is de familienaam van deze Britse geoloog?Vraag 12 – Gastland

U hoort een fragment uit het bekendste werk van een bekende componist.

Als u de titel van dit symfonisch gedicht kent, dan kent u ook de naam van het gastland voor vanavond en de nationaliteit van de componist.

Graag naam van het muziekstuk en naam van de componist.

Ronde 2

Vraag 22 – Varia

Cryptogram

We zoeken een woord van 6 letters met volgende cryptische omschrijving:

“Kaas in leer verpakt, dat is heerlijk”
Vraag 13 – Aardrijkskunde

Op welk eiland in de Middellandse Zee werd dit overbekende toeristische kiekje genomen ?
Vraag 14 – Actualiteit

We zoeken de naam van een Israëlische kwaliteitskrant die ook bij ons de laatste maanden bijzonder vaak, maar ook door-gaans onrechtstreeks, in het nieuws is gekomen, naar aanlei-ding van o.m. de oorlog in de Gaza-strook en de Israëlische verkiezingen van februari jl.


De naam betekent ‘Het Land’ en het gaat om een liberaal en onafhankelijk dagblad, opgericht in 1918 en eigendom van de familie Shocken.

Vraag 15 – Beeldende Kunsten

Hij was een Florentijns schilder (1240 – 1302) die door sommigen wordt gezien als degene die de aan-zet heeft gegeven voor een stroming die steeds meer met detail ging werken en uiteindelijk culmineerde in de Renaissance.

Hij was een tijdgenoot van Dante die aan hem refereert in zijn Divina Co-media, als de artiest die op gebied van schilderkunst alleen werd overtroffen door de grote Giotto.

Zijn meest prestigieuze opdracht is de beschildering van het gewelf en de muren van delen van de grafkerk van Franciscus van Assisi.
Vraag 16 – Fauna & Flora


De foeniculum vulgare komt oorspronkelijk uit Azië en is via de middeleeuwse handelsroutes in Europa beland. Deze naar anijs smakende plant wordt veel verbouwd in Zuid-Europa en is zowel bekend als kruid als als groente. Ze kan tot boven manshoogte gaan. De zaden hebben een heil-zame werking bij onder-meer darm -en menstruatiestoornissen. Ook stimuleren ze de borstvoeding omdat ze fyto-oestrogeen bevatten.  

Vroeger kauwden de arme kerkgangers op deze plant om het geluid van hun knorrende maag te verhullen.


Vraag 17 – Film

De autodief Michel Poiccard, gespeeld door Jean-Paul Belmodo, doodt een politieagent en gaat schuilen in Parijs bij de jonge Amerikaanse Patricia Franchini, gespeeld door Jean Seberg.


Uiteindelijk verklikt ze hem en wordt hij neergeschoten. De plot van de film was de uitspraak van de autodief : “In het leven moet men kiezen tussen de triestheid en het niets”.

Deze film uit 1960, geregisseerd door Jean-Luc Godard, naar een scenario van François Truffaut, betekende een brutale doorbraak van de Nouvelle Vague, en negeerde opzettelijk de gevestigde stijlvormen en morele normen.

Titel van de film ?

Vraag 18 – Geschiedenis

Toen de Oostenrijkse keizer Leopold II in 1791 de Franse Revo-lutie veroordeelde, was dit het sein voor de Fransen om Oostenrijk de oorlog te verklaren.

De Oostenrijkse Nederlanden waren natuurlijk het eerste doelwit van de Fransen. De overgang van onze gewesten van Oostenrijkse in Franse handen verliep in drie stappen : in 1792 wonnen de Fransen een slag, in 1793 zegevierden de Oostenrijkers en in 1794 behaalden de Fransen de definitieve overwinning.

De Oostenrijkers wonnen de slag bij Neerwinden, maar bij welke plaatsen konden de Fransen juichen ? Eén van beide stadjes is voldoende.
Vraag 19 – Literatuur

We zoeken een Nederlandse dichter, vertaler, geschiedschrij-ver, proza-schrijver, taalgeleerde, grafisch kunstenaar en advocaat, die leefde van 1756 tot 1831.

Zijn turbulente dooltocht en liefdesleven uitte hij vol overgave in zijn brieven aan ondermeer zijn eerste vrouw Catharina Woesthoven en in zijn gedichten.


Als geschiedkundige is hij gekend van zijn na zijn dood uitgegeven dictaten “de Geschiedenis des Vaderlands”.  

Verder is hij gekend van toneelstukken zoals Floris de Vijfde en polemische teksten over recht, filosofie, theologie en taal zoals “De ondergang der eerste wereld” uit 1809-1810 over de wereld voor de zondvloed die beheerst werd door mensen en reuzen die samen streden tegen het paradijs en als straf hiervoor de zondvloed over zich heen gestort kregen.Vraag 20 – Muziek

U hoort een stukje uit “Tri Martolod”, een oud-Bretons volkslied, gebracht door de wellicht bekendste Bretonse bard.

Deel één van de vraag
Wat is de naam van deze bard ?

Deel twee van de vraag :

Geef de naam van het trio dat met een bewerking van dit oud volkswijsje een reuze-hit had in 1998.
Vraag 21 – Sport

Hoe heet de jaarlijkse golfconfrontatie tussen twaalf Europese en twaalf Amerikaanse spelers?
Vraag 22 – Varia

Cryptogram

We zoeken een woord van 6 letters met volgende cryptische omschrijving:

“Kaas in leer verpakt, dat is heerlijk”
Vraag 23 – Wetenschap & Techniek

Bijbelkennis

Het volk dat we zoeken, was oorspronkelijk zeevarend maar vestigde zich een goede 1000 jaar voor Christus in wat nu de Gaza-strook genoemd wordt.

Dit volk was ook redelijk oorlogszuchtig en vocht geregeld een robbertje uit met de Israëlieten. Hun beroemdste telg is ongetwijfeld onze vriend Goliath die een nieuwe veldslag tussen beide legers wou vermijden door het in een tweegevecht op te nemen tegen de kleine David.

De uitslag kent iedereen … Geef ons de naam van dat bijbels volk. Als je het antwoord nog niet weet, dan kan Bruno zeker helpen.
Vraag 24 – Finland

Deze stad is de bestuurlijke hoofdstad van de Finse provincie Lapland en bevindt zich precies op de poolcirkel.

De stad werd na de Tweede Wereldoorlog volledig heropgebouwd naar een plan in de vorm van een rendier-gewei.

Een dubbele vraag:

1) naam van de stad ?

2) naam van de architect van de nieuwe stad ?

Ronde 3

Vraag 25 – Aardrijkskunde

Het gebouw op de foto kan je terugvinden in Amsterdam. In vroegere tijden konden hier goederen gewogen worden.
Het recht om een X te bezitten was één van de stadsrechten die een stad kon verkrijgen. Handelaren werden dan verplicht om er hun producten, zoals kaas en boter die per gewicht werden verkocht, te laten wegen. Het gebruik van X bevorderde de eerlijke handel, wat onmisbaar was voor de betrouwbaarheid van de stad als handelscentrum.

De stad hief een soort accijns op het wegen, hetgeen een bron van inkomsten voor de stad vormde, een vroege vorm van belasting op verhandelde goederen, zoals de huidige BTW.

Wat is de naam van dit gebouw, waarvan er ook in andere Nederlandse steden terug te vinden zijn ?
Vraag 26 – Actualiteit

Op 4 februari jl. kondigde Google een nieuwe functionaliteit aan binnen Google Maps, waarmee het mogelijk is je locatie te delen met vrienden en familie.

Met je Google-login nodig je je vrienden uit om hun locatie met je te delen; wanneer zij de uitnodiging aanvaarden, kun je hun locatie zien op een Google Maps voor Mobile kaart, of in een lijst, waarna er de mogelijkheid is om ze te contacteren, door ze te bellen, te sms’en, te mailen of met ze te chatten.

Het programma bevat uitgebreide mogelijkheden om je privacy te beheren.
Vraag 27 – Beeldende Kunsten

In Bozar te Brussel loopt momenteel een tentoonstelling die de ontstaansgeschiedenis van de rijke collectie van de dynastie van Savoye vertelt.

De collectie toont de smaak en de dominante kunststromingen uit de periode van de 15e tot de 18e eeuw zoals het maniërisme, het caravaggisme, het classicisme en de barok. Ook de artistieke uitwisseling tussen Vlaamse en Italiaanse schilders komt aan bod.

Naam van de tentoonstelling ?
Vraag 28 – Fauna & Flora

De culicoide riethi-mug is een kwelduivel die het leven van talloze Gentenaars nu al enkele jaren bepaald minder leuk maakt tijdens de zomer.

Vooral de streek van Gentbrugge moet het wat dit betreft ontgelden. Onder welke volkse naam is dit beestje gemeenzaam gekend ?
Vraag 29 – Film

Filip Peeters, Koen De Bauw en Matthias Schoenaerts spelen drie van de vijf loftvrienden, graag de naam van de 2 andere acteurs
Vraag 30 – Geschiedenis

Keizer Claudius was een uitstekend regeerder : daar zijn alle historici het over eens. Hij slaagde er in om, ondanks talloze staatsgrepen, na de turbulente periode van Caligula de een-heid van het Romeinse keizerrijk te bewaren en het zelfs uit te breiden met ondermeer het zuiden van Brittannië.

Toch stond hij ook bekend als een vrouwenliefhebber : in totaal had hij maar liefst 4 vrouwen!

Zijn derde vrouw stond bekend als een ongeremde dame die zich zelfs prostitueerde en hem zodoende geregeld voor schut zette met haar seksuele uitspattingen. Ooit trad ze op een wild feest op als de bruid van haar minnaar en riep ze zich daar uit tot keizerin. Zijn intimi konden hem overtuigen dat het zo niet verder kon en uiteindelijk liet hij haar executeren. Later trouwde hij dan met Julia Agrippina. Graag de naam van zijn derde op sex beluste vrouw.
Vraag 31 – Literatuur

Deze Egyptische schrijver leefde van 1911 tot 2006.

Zijn literaire oeuvre valt grotendeels uiteen in twee periodes : de periode van de naturalistische romans met als hoogtepunt zijn bekendste werk, de Caïro-trilogie (1956-57), waarin hij een gedetailleerd beeld gaf van het sociaal-culturele leven in Caïro, en de periode van de psychologische romans waarin de verstoorde verhouding tussen een individu en zijn omgeving centraal staat, zoals in De dief en de honden (1961).


Hij kreeg de Egyptische Staatsprijs voor literatuur en, in 1988, als allereerste Arabische schrijver, de Nobelprijs voor literatuur.

Na de moslimextremistische aanslag op zijn leven uit 1994 was hij voor de rest van zijn leven blijvend gehandicapt.Vraag 32 – Muziek

In 1984 stonden ze met volgend nummer in de internationale hitcharts. Wij vragen uiteraard de naam van de band.

Vraag 33 – Sport

In 1992 werd Europacup I omgetoverd tot UEFA Champions League. Wanneer men de winnaars van beide competities samen rangschikt per land en die landen dan per aantal overwinningen, dan staan bovenaan drie voetballanden met elk 11 zeges: Spanje, Engeland en Italië.

In Italië nam AC Milan 7 overwinningen voor zijn rekening. Welke zijn de twee andere Italiaanse clubs die elk 2 keer zegevierden ?
Vraag 34 – Varia

De vlag van Brazilië is groen met een grote gele ruit in het midden. Op die ruit staat een blauwe bol met witte sterren en een witte band eromheen.

Op die band staat een spreuk, een motto. In de periode 1870 tot 1930 probeerden een aantal Latijns-Amerikaanse autoritaire regimes hun doen en laten te justifiëren. Ze gaven meestal toe dat democratie een betere staatsvorm was maar dat een democratie enkel goed kan functioneren indien de bevolking eerst terdege opgevoed wordt en indien er economische en materiële vooruitgang wordt geboekt.


Hoe luidt dit motto? Het antwoord graag in het Portugees, zoals op de Braziliaanse vlag … We zullen mild verbeteren.

Vraag 35 – Wetenschap & Techniek

Geneeskunde

We zoeken de naam van een schimmelziekte van het mondslijmvlies. De schimmel in kwestie is bij ieder van ons aanwezig in de mond en leeft daar in evenwicht met een bepaalde soort bacteriën.

Wanneer echter de schimmel het overwicht krijgt op deze bacteriën, ontstaat een infectie onder de vorm van kleine blaasjes op de tong of op het verhemelte.

De naam van de schimmel luidt Candida albicans, vandaar de Latijnse naam van de ziekte: candidiasis of candidose.

Maar hoe heet deze kwaal in het Nederlands?
Vraag 36 – Finland

Film

We zoeken de naam van een Fins scenarioschrijver en film-regisseur. Zijn wellicht bekendste film, “The Man Without A Past”, won de Gouden Palm in Cannes in 2002 en werd bovendien genomineerd voor een Oscar.

Ander bekend werk van hem is de trilogie “Shadows in Paradise”, “Ariel” (zonder Eddy Merckx) en “The Match Factory Girl”. Zijn naam dus.

Ronde 4

Vraag 37 – Aardrijkskunde

We zoeken een Franse stad met 145.000 inwoners, in Noordwest-Frankrijk. Het is de hoofdstad van het departement Sarthe en ligt tussen Parijs en Nantes, op zo’n 200 km van de hoofdstad.

De kathedraal van de stad behoort tot de voornaamste gotische bouwwerken in Frankrijk en in de Vieille Ville kan je rondkuieren in een bijzonder goed bewaard oud stadscentrum.


De stad is eveneens de geboorteplaats van het nieuwe Franse tennistalent Jo-Wilfried Tsonga.

Een tip : het evenement waarmee de stad internationale bekendheid geniet, kunnen we U niet verklappen.Vraag 38 – Actualiteit

Op zaterdag 26 oktober woedde in Ninove een zware bedrijfsbrand bij een industriële bakkerij. Het rampenplan werd afgekondigd en 500 bewoners uit de buurt werden geëvacueerd.

De bakkerij levert o.a. brood aan Delhaize en Panos en behoort tot de grootste bakkerijgroep van het land.

Over welk bedrijf gaat het ?
Vraag 39 – Beeldende Kunsten

De verwoede kunstverzamelaar Lord Thomas Bruce liet, toen hij gezant was van de Engelse kroon bij de Ottomaanse sultan in Constantinopel, tussen 1801 en 1804 een reeks marmeren ornamentele sculpturen van de Atheense Acropolis naar Londen verschepen, waar ze in het British Museum terecht kwamen.

Het beroemdst zijn de Parthenon-sculpturen en één van de kariatiden van het Erechteion.

Onder welke naam zijn deze kunststukken beter bekend ?

Vraag 40 – Fauna & Flora

Deze gedrongen, donker olijfgroene vis met haast zwarte afgeronde vinnen, één paar baarddraden en zeer kleine schubben wordt 20 à 30 cm lang en heeft een opvallend hoge staartsteel. Hij vindt zijn gading in ondiepe, zuurstofarme plassen met weelderige plantengroei en slikkige bodem.


Toch kan hij zich bijzonder goed aanpassen en komt hij ook in andere wateren voor tot op een hoogte van 1 600m. Ook heeft hij een voorkeur voor rivierbochten en oude rivierarmen.

Hij smaakt prima en er wordt ook veel naar gehengeld.Vraag 41 – Film

U ziet nu twee foto's van één en dezelfde actrice. Hoewel ze klassieke kunsten studeerde, begon haar carrière in een reclamespotje voor platte kaas.


Na kleine tv– en thea-terrollen volgde in 1991 haar eerste tv-film : The baby.

Later speelde ze naast Rutger Hauer in de Duitse film Nostradamus, was ze voor Brad Pitt en Aidan Quinn de fatale vrouw in Legends of the Fall, werd ze in First Knight heen en weer geslingerd tussen haar gevoelens voor Arthur, Sean Connery, en Lancelot, Richard Gere.

Wie is zij ?

Vraag 42 – Geschiedenis

Na de val van Constantinopel in 1453 benoemde deze man zichzelf tot de “Tsaar van heel Rusland”. Volgens hem was de Romeinse keizerstitel van Byzantium op hem overgegaan omdat hij met de Byzantijnse prinses Sophie getrouwd was en Rusland bovendien het laatste centrum van de Orthodoxe Kerk was.

Hij rekende in 1478 af met de stadstaat Novgorod, en verwierp in 1480 de soevereiniteit van het geislamiseerde Rijk van de Gouden Horde in de Zuid-Russische steppe. Vanaf dat jaar wordt het vorstendom Moskou aangeduid als Moskovië.

Graag zijn volledige naam!
Vraag 43 – Literatuur

De Romeinse dichter die we zoeken werd geboren in Sulmo (nu Sulmona) in 43 voor Christus en stierf in 17 na Christus.  


Op 18 jarige leeftijd debuteerde hij met Amores en was hij reeds een gevierd minnedichter. Algauw volgden de Ars Amatoria (de kunst van het liefhebben met tips over de versierkunst) en de Remedia Amoris (Remedies tegen de liefde).  Zijn voornaamste werk heet in het Nederlands “Gedaanteverwis­selingen".

Hij werd om onbekende redenen door Augustus verbannen naar het troosteloze Constanta wat voor deze levensgenieter een gruwelijke straf was. Hij kwijnde dan ook weg in eenzaamheid en stierf.

Toch wordt het niet voor onmogelijk gehouden dat hij zijn verbanning geënsceneerd zou hebben om het mysterie bij zijn lezers over zijn figuur nog te vergroten.

Vraag 44 – Muziek

Wie stond in 1993 bovenaan heel wat hitparades met volgende song ?
Vraag 45 – Sport

In de marathon behaalde Karel Lismont twee Olympische medailles. In 1972 in Munchen won hij zilver, in 1976 in Montreal brons.

Telkens werd hij voorafgegaan door dezelfde atleet wiens naam eigenlijk niet bij hem paste …

De vraag is dus: wie won in 1972 goud en in 1976 zilver op de Olympische marathon?
Vraag 46 – Varia

Culinaria

In één van de heruitzendingen van het één-programma “Gentse Waterzooi” werd onlangs het nationale gerecht van Cuba bereid door ons aller Gène Bervoets.

De hoofdingrediënten van dit gerecht zijn in water geweekte zwarte bonen en rijst. De Spaanstalige naam van dit gerecht is gebaseerd op de kleur van deze ingrediënten.


De gezochte naam is dezelfde als deze van een feest dat elk jaar voornamelijk in Andalusië gevierd wordt ter herinnering aan een belangrijke passage uit de Spaanse geschiedenis.

Naam van het gerecht of van het feest …Vraag 47 – Wetenschap & Techniek

Natuurkunde

Uit onze middelbare schooltijd herinneren we ons zonder twijfel nog allemaal dat de energie van een lichtkwantum of foton recht evenredig is met zijn frequentie.

De formule luidt dus:

E = h x v (hoofdletter E = kleine h maal Griekse letter “nu”)

De constante h heeft een waarde van 6,6 x 10-34 J.s (Joule maal seconde).


Ze werd genoemd naar een Duits fysicus en Nobelprijswinnaar die deze constante invoerde in 1900 bij zijn uitleg over de straling van zwarte stralers.

Van wie is deze constante ?Vraag 48 – Finland

Hij was eerste minister van Finland van 1950 tot 1956 en werd dan president tot 1981. Hij zette de “actieve-neutraliteitpolitiek” van zijn voorganger Paasikivi verder.

Hij is tot op heden de langst dienende president van Finland. Zijn naam graag.

Ronde 5

Vraag 49 – Aardrijkskunde

Deze Marokkaanse stad telt ruim 800.000 inwoners en werd gesticht in 1062. Het was een belangrijke stad voor de karavaanroutes in de Sahara. Na de Franse bezetting in 1913 werd het moderne gedeelte van de stad gebouwd.

De historische kern van de stad is door de Unesco tot Werelderfgoed uitgeroepen. Het centrale plein van de stad, Djemaa-el-Fnah, is erg populair bij toeristen, evenals de ernaast gelegen souks, met hun pittoreske steegjes en kraampjes met allerlei handelswaren.

Welke stad ?
Vraag 50 – Actualiteit

Toen Yves Leterme ontslag nam als premier, had ook zijn kabinetschef zijn ontslagbrief al klaar. Leterme liet die ongeopend en vroeg de brave man om nog aan te blijven, zeker zolang de lopende zaken nog moesten worden afgehandeld. Verrassend was echter dat premier Van Rompuy de man gewoon overnam als zijn kabinetschef.

Nochtans is hij één van de spilfiguren in de vermeende beïnvloeding door de politiek van de rechts­pleging met betrekking tot de verkoop van Fortis aan BNP/Paribas. Dat bleek uit de brief die Yves Leterme ronddeelde in het parlement en waarin hij alle contacten opsomde tussen zijn kabinet en het gerecht.
Wie zoeken we ?
Vraag 51 – Beeldende Kunsten

Eind 2001 werd in Las Vegas een nieuw Guggenheim-museum geopend. Het is reeds het vijfde in de reeks. Het eerste Guggenheim-museum, dat van New York, ontworpen door Frank Lloyd Wright, kent natuurlijk iedereen.

Ook het titaniumgewrocht in Bilbao, ontsproten uit het brein van Frank O. Gehry, is genoegzaam bekend.

Maar weten jullie in welke Europese steden de twee overige Guggenheims te vinden zijn ?

Met één van beide steden zijn we al ruimschoots tevreden.

Vraag 52 – Fauna & Flora

We zoeken de Nederlandse benaming van deze epidalea calamita, ook wel bufo calamita genoemd.

Deze pad wordt tussen 4 en 8 cm lang. Naast de wratten valt ook de streep op de rug op die doorloopt tot de ogen, en soms zelfs tot bij de neusgaten. Niet alleen hierdoor maar ook door de gifklieren achter de ogen onderscheidt deze pad zich van andere padden.


De pad komt veel voor in Midden-Europa maar ook in onze contreien. Door ingrepen van de mens, van bouwterreinen tot afgravingen en net gegraven poelen en sloten, maar ook door natuurlijke dynamiek zoals overstroming en verstuiving, kunnen geschikte habitats voor deze pad . Hoe heet ze ?

Vraag 53 – Film

Zoek de rode draad tussen volgende films :

Dokter Zhivago

The Year of Living Dangerously

The Longest Day

The Mosquito Coast

Dead Poets Society
Vraag 54 – Geschiedenis

De ruïnes van deze oude stad liggen aan de noordwestkant van de Dode Zee. Rond het begin van de jaartelling zou hier een Esseense gemeenschap hebben geleefd. Bepaalde bronnen geloven dat Jezus een Esseen zou geweest zijn en enige tijd in deze stad zou hebben verbleven, doch algemeen wordt deze veronderstelling afgewezen.


Vlakbij de ruïnes van de stad zijn de befaamde Dode Zeerollen gevonden. Deze rollen bevatten onder meer de oudst bekende manuscripten van de Hebreeuwse Bijbel. Door de geringe afwijkingen met eerder bekende manuscripten wordt de betrouwbaarheid van de overlevering bevestigd.
Welke stad zoeken we ?

Vraag 55 – Literatuur

Deze Joods-Amerikaanse schrijfster, geboren in 1933, was tevens essayiste, publiciste en politiek activiste. Haar eerste werk was een studie samen met haar man Philip Rief over de invloed van Freud op de moderne cultuur. Sinds de jaren '70 had ze een lesbische relatie met de fotografe Annie Leibowitz.  

Ze had een heel brede interesse in haar boeken waaronder homoseksualiteit, cultuur, politiek, feminisme. Haar belangrijkste fictiewerken zijn “Death Kit” en “The Volcano Lover”, haar belangrijkste non-fictie-werken : “Notes on camp” over homo-seksuele esthetica, “Under the sign of Saturn”waarin ze ondermeer fulmineerde tegen de Duitse cineaste Leni Riefenstahl en On Photography.

Door haar uitgesproken standpunten over de Balkan, de Palestijnse kwestie, enz. groeide ze uit tot "het geweten van Amerika", een land dat volgens haar opgebouwd is op basis van genocide en de verovering van het Westen.
Vraag 56 – Muziek

Welke landgenoot tekende vorig jaar voor volgend leuk nummer, bijgestaan door operazangeres Tineke Van Ingelgem ?

Vraag 57 – Sport

Op 2 februari van dit jaar bestond de top-10 op de WTA-ranglijst uit 5 Russinnen, 2 Amerikaansen (Venus en Serena), 2 meisjes uit een onderdeel van het voormalige Joegoslavië, de ene al knapper dan de andere, en 1 tennisster uit nog een ander ex-Oostblokland.

Welke twee nationaliteiten (of landen) zoeken we?
Vraag 58 – Varia

Pottecaria

Nog een vraagje gelinkt aan Charles Darwin. Diens grootvader aan moeders zijde was een industrieel bekend onder de bijnaam “The Father of English Potters” ... .

Wat hiermee bedoeld werd is dat hij in 1759 de oprichter was van een Brits bedrijf gespecialiseerd in aardewerk en porselein waaraan hij zijn naam gaf.

Het porseleinmerk werd wereldberoemd en het bedrijf bleef tot op heden overeind ondanks de crisis van de jaren 1930 en volgende.

Maar ... aan alle mooie liedjes komt toch blijkbaar een einde, want de firma was onlangs in het nieuws wegens een dreigend faillissement.

De vraag is dus: “Hoe heet de grootvader langs moeders zijde van Charles Darwin?” of “Hoe heet het bekende porseleinmerk?”
Vraag 59 – Wetenschap & Techniek

Economie

Het enige wat ik ooit van onze vrijemarkteconomie begrepen heb, is dat het een kwestie van vraag en aanbod is, vandaar deze simpele vraag.

Als het aanbod van een bepaald goed met 1 % stijgt of daalt, dan daalt of stijgt de prijs van dit goed in theorie met een bepaald percentage dat niet noodzakelijk gelijk is aan 1.

Hoe noemt men dit laatste percentage?

Vraag 60 – Finland

Finland wordt wel eens het land der Duizend Meren genoemd. Volgens Wikipedia zijn het er in werkelijkheid 188.000.

De vraag luidt: “Hoe heet het grootste van die meren?”

Het bevindt zich in het zuidoosten van Finland en is erg belangrijk voor het afvoeren van hout uit het binnenland naar zee toe. Dit gebeurt via het gelijknamige kanaal dat gedeeltelijk over Russisch grondgebied loopt. De naam van het meer of van het kanaal dus …

Ronde 6

Vraag 70 – Varia

Vervang de twee vraagtekens door twee letters in de volgende reeks:

 

RA – ST – TW – KR – LE – MA – WE – SC – BO – ?? – WA – VI

Vraag 61 – Aardrijkskunde

Als je weet dat de poolcirkels op 66° 33’ NB respectievelijk ZB liggen, op hoeveel graden NB respectievelijk ZB, liggen dan de keerkringen ?
Vraag 62 – Actualiteit

Wie was de gezagvoerder die de noodlanding uitvoerde van US Airways-vlucht 1549 op de Hudson-rivier in New York op 15 januari 2009 ?
Vraag 63 – Beeldende Kunsten

Hij werd geboren in Astene in 1898 en overleed in Sint-Martens-Latem in 1971. Zijn loopbaan kan in drie episodes ingedeeld worden : eerst schilderde hij uit vlakken opgebouwde composities met kubistische invloed, daarna maakte hij deel uit van de animistische strekking, ten slotte werd hij een adept van het zuivere expressionisme.

Uit deze laatste periode dateren de werken die u ziet. Wie schilderde dit ? Eind 2004 werd in het Museum van Deinze en Leiestreek nog een retrospectieve aan hem gewijd.

Vraag 64 – Fauna & Flora

Van welke boom zijn dit de bladeren? We rekenen alle Nederlandse benamingen goed.

Weet dat deze boom in het Latijn salix alba heet en dat hij vooral voorkomt in moerasbossen en vochtig laagland in Europa en West- en Noord-Azië, vooral in landbouw-, rivier- en poldergebieden.

Het is één van de belangrijkste bomen voor de houtproductie.
Vraag 65 – Film

Damiel (Bruno Ganz) en Cassiel (Otto Sander) zijn engelen die al eeuwenlang door een Duitse stad dwalen. Onzichtbaar voor gewone stervelingen, observeren zij de inwoners en luisteren ze naar hun overpeinzingen. Waar nodig verlichten ze de pijn van verdrietige, eenzame of tobbende mensen, zonder dat die het zelf in de gaten hebben.

Langzamerhand ontstaat bij Damiel de drang het aardse bestaan van de mens te ervaren. Als hij vervolgens verliefd raakt op de trapezieste Marion (Solveig Dommartin), staat zijn besluit vast om een sterfelijk persoon te worden.

In 1993 maakte Wim Wenders een vervolg op deze film met de titel Im weiter Ferne, so nah! In 1998 verscheen City of Angels, een Hollywood-film gebaseerd op de film die we zoeken. Ook Peter “Columbo” Falk speelde mee in deze film.
Vraag 66 – Geschiedenis

De Slag van Maupertuis of Slag van Nouaillé werd de tweede van drie overwinningen voor Engeland in de 100-jarige oorlog. De slag vond plaats op 19 september 1356 nabij de Franse stad die we zoeken en waaronder deze slag ook het meest bekend is.

Engeland werd aangevoerd door de Engelse prins van Wales, Edward de "Zwarte Prins” en Frankrijk door Jan II. Bij de voor Frankrijk vernietigende nederlaag werd Jan II bij Maupertuis door de Engelsen gevangen genomen.


Merkwaardig is dat deze stad ook al in 732 het strijdtoneel was waarop de Frankische hofmeier Karel Martel een islamitisch leger in de pan hakte en daardoor de noordwaartse expansie van de Islam vanuit Spanje tot staan bracht.

Vraag 67 – Literatuur

Van wie waren Rosencrantz en Guildenstern twee oude schoolvrienden ?
Vraag 68 – Muziek

Deze operazangeres kreeg internationale bekendheid door haar optreden op de bruiloft van Prins Charles en Lady Diana, in 1981.

Haar nationaliteit zou kunnen blijken uit wat u net zag …

Haar naam ?
Vraag 69 – Sport

Op het einde van het seizoen 2008 versloegen de Detroit Red Wings de Pittsburgh Penguins met 4-2 in de finale en wonnen aldus de Stanley Cup. Aan deze competitie nemen ook Canadese ploegen deel.

Geef ons de exacte Engelstalige benaming van deze competitie. Met de gebruikelijke afkorting zijn we ook al tevreden.
Vraag 70 – Varia

Vervang de twee vraagtekens door twee letters in de volgende reeks:

 

RA – ST – TW – KR – LE – MA – WE – SC – BO – ?? – WA – VI

Vraag 71 – Wetenschap & Techniek

Scheikunde

U weet allemaal dat lachgas vroeger vaak gebruikt werd en vandaag nog sporadisch gebruikt wordt als anesthesiemiddel.

Maar wist u ook dat de Duitsers tijdens de 2de wereldoorlog lachgas gebruikten om het vermogen van vliegtuigmotoren met zo’n 150 pk op te drijven?

Als ik u meegeef dat lachgas een verbinding van zuurstof en stikstof is, dan schrijft u zonder problemen voor ons de chemische formule op uw antwoordblad.
Vraag 72 – Finland

Finland is ook het land van de speerwerpers. Hij is de nog steeds regerende wereldkampioen speerwerpen met een worp van 90 m en 33 cm.

In juli 2007 kwam hij uitgebreid in het nieuws doordat hij, tijdens de Golden Ligue Meeting in Rome, de Franse verspringer Salim Sdiri met zijn speer doorboorde bij een 90m-worp die echter ruim 5 meter buiten de werpsector terechtkwam.

Hoe heet deze kampioen met de speer?

Ronde 7

Vraag 73 – Aardrijkskunde

Dit kruisvaarderskasteel in Syrië is het best bewaarde in zijn soort. Hoog uittronend boven de omgeving is het makkelijk en van ver te herkennen.


Wat het Parthenon is voor Griekse tempels en Chartres voor gotische kathedralen, is dit X voor middel-eeuwse kastelen, een perfect voorbeeld dus.

Tot op de dag van vandaag is het in vrijwel perfecte staat en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Syrië.Vraag 74 – Actualiteit

Welk SP.A-gemeenteraadslid uit Gent nam ontslag naar aanleiding van de onverkwikkelijke zaak rond politie-commissaris Peter Dewolf, omdat ze haar vriend een vals alibi had verstrekt en aldus meegewerkt aan een doofpotoperatie onder rode kameraden ?
Vraag 75 – Beeldende Kunsten


X was een Nederlandse kunstbeweging die in 1917 te Leiden werd opgericht. Tot de belangrijkste leden behoorden Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld.

De kunst van deze beweging wordt gekenmerkt door het gebruik van de primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs en rechte lijnen.

De leden zochten naar een pure representatie van de werkelijkheid om zodoende een universele stijl te scheppen. De ideeën werden gecommuniceerd via het gelijknamige tijdschrift.

Vraag 76 – Fauna & Flora

Van de vlinder die we zoeken, krijgt U twee afbeeldingen te zien : links het mannetje en rechts het vrouwtje. Vooral de foto van het mannetje kan helpen om de juiste naam te vinden.


Het vlindertje komt in grote delen van Europa voor, ook in onze streken. Het smult vooral graag van matig vochtige graslanden nabij bossen. Als de rups in de struiken verpopt, lijkt de pop sprekend op een stekel en is ze goed gecamoufleerd.

Het lieflijke vlindertje komt rond deze tijd uit om dan rond te dartelen tot juni. Vooral met de pinksterbloem en de scheefkelk botert het dan heel goed!Vraag 77 – Film

De film die we zoeken speelt zich af in het Los Angeles van 2019. Een hightech bedrijf heeft androïde wezens ontwikkeld, zogenaamde replicants. Deze moeten gevaarlijke en smerige klussen voor de mensen opknappen in de ruimtekoloniën en zijn niet van mensen te onderscheiden, behalve dat zij sterker en leniger zijn, en geen emoties en empathie kennen.


Na een uit de hand gelopen opstand is het voor deze replicants verboden om op Aarde te komen. Ontsnapte replicants worden door een speciale politie-eenheid waarnaar de film genoemd is, onschadelijk gemaakt. Graag de titel van deze cultfilm van Ridley Scott uit 1982, losjes gebaseerd op “Do androids dream of electric sheep ?” van Philip K. Dick.

Vraag 78 – Geschiedenis

Dat Achille Van Acker de Belgische naoorlogse geschiedenis mee gekleurd heeft, staat buiten kijf. Wij bieden u een overzicht van de Belgische premiers vanaf de regering Van Acker I tot de regering Van Acker III. We vragen U de 2 ontbrekende namen in te vullen.

XXXX was dus 2 maal premier, YYYY één keer :

- Achille Van Acker : 12 februari 1945 – 13 februari 1946

- XXXX : 13 maart 1946 – 31 maart 1946

- Achille Van Acker : 31 maart 1946 – 3 augustus 1946

- YYYY : 3 augustus 1946 – 20 maart 1947

- XXXX : 20 maart 1947 – 11 augustus 1949

- Gaston Eyskens : 11 augustus 1949 – 8 juni 1950

- Jean Duvieusart : 8 juni 1950 – 16 augustus 1950

- Joseph Pholien : 16 augustus 1950 – 15 januari 1952

- Jean Van Houtte : 15 januari 1952 – 23 april 1954

- Achille Van Acker : 23 april 1954 – 26 juni 1958Vraag 79 – Literatuur

Deze Vlaamse auteur is actief in het Gentse volwassenenonderwijs, vandaar de titel van zijn nieuwste boek : “De leraar”. Daarvoor kwamen “Het gebied van Nevski” (2007) en “Lucht” (2005).

Zijn debuut uit 2000 verklappen we u niet want dan wordt het al te makkelijk.

Wie zoeken we ?

Vraag 80 – Muziek

Hij is een Argentijns-Israëlisch pianist en componist, geboren in 1942 in Buenos Aires. Hij is een uitgesproken criticus van de nederzettingenpolitiek en van de Israëlische regeringen sedert Rabin, en een voorstander van rechten voor de Palestijnen.


Hij stichtte in 1999, samen met de Palestijnse auteur Edward Said, het West-Eastern Divan Orchestra, waarin zowel jonge Arabische als Israëlische muzikanten spelen.

Zijn naam graag.


Vraag 81 – Sport

Speciaal omdat onnozel Bertje dit geen topsport vindt, een vraagje over veldrijden, ook wel cyclocross genoemd.

Hij werd geboren in Evergem in 1922. Tijdens zijn professio-nele carrière als veldrijder behaalde hij 44 overwinningen, waarvan 6 Belgische titels.

In 1957 won hij als eerste Belg ooit een medaille  een zilveren  op het WK voor beroepsrenners in Edelare.


Na zijn actieve loopbaan was hij 16 jaar nationaal coach en behaalde in totaal 20 gouden medailles op wereldkampioen-schappen met renners zoals Eric en Roger De Vlaeminck, Albert
Van Damme, Roland Liboton en Robert Vermeire.

Wie ?


Vraag 82 – Varia


Welk “dansje” wordt hier opgevoerd ?

Vraag 83 – Wetenschap & Techniek

Mythologie

Deze Griekse nimf was één van de metgezellinnen van de godin Artemis. Zoals bijna alle andere mythologische maagden werd ze sluiks besprongen door de vermomde oppergod Zeus.

Toen haar zoon Arcas geboren werd, veranderde de bedrogen Hera haar in een berin. Haar naam betekent “allermooiste” en is de overtreffende trap van het Griekse woord voor “mooi”.

In meer recente tijden heeft ze haar naam gegeven aan een maan van de planeet Jupiter.

Bijkomende tip: als je de eerste letter van haar naam vervangt door zijn voorganger in ons alfabet, dan krijg je fonetisch een lekkere snoepreep.
Vraag 84 – Finland

In het zuiden wordt Finland van Estland gescheiden door een belangrijke inham van de Oostzee, ook nog Baltische zee genoemd.

Aan die inham ligt onder andere de hoofdstad Helsinki. Als ik in een atlas naar dit gebied kijk, dan doet die inham me denken aan een dienblad in de hand van de ober die ik meen te herkennen in de contouren van de Oostzee.

Hoe heet dat dienblad (of die inham)? Als je het Nederlandse woord voor “grote inham” kent, dan heb je al de helft van de oplossing. En de andere helft ligt echt voor de hand!

Ronde 8

Vraag 85 – Aardrijkskunde

Van welke Vlaamse stad zijn dit de deelgemeenten :

Deurne

Kaggevinne

Molenstede

Webbekom

Schaffen
Vraag 86 – Actualiteit


Vorige week vond in een Afrikaans land een nieuw Heizeldrama plaats in het Houphouët-Boigny-stadion. Na de met forfaitcijfers door de thuisploeg gewonnen interland stortte een muur in, met 22 doden en 132 gewonden tot gevolg.

De inwonertjes van het bezoekende land zijn zeer populair bij belegen popsterren.Welke interland ?

Vraag 87 – Beeldende Kunsten

Hij leefde van 1886 tot 1968 en was een Duits-Amerikaans architect en meubelontwerper die een grote invloed heeft uitgeoefend op de architectuur van de 20e eeuw. Zijn ontwerpen worden gekenmerkt door heldere vormen en veelvuldig gebruik van glas, staal en beton.

Het Duitse paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona werd door hem ontworpen en betekende op dat ogenblik een regelrechte revolutie in de architectuur.

Wie was hij ?
Vraag 88 – Fauna & Flora

De Aepyceros melampus is één van de meest voorkomende antilopesoorten in Afrika met name in Kenia, Oeganda, Rwanda, Botswana en Angola.

Het mannetje is de hoorndrager, het vrouwtje niet. De leeftijd van het mannetje kan aan de vorm van zijn hoorns tot op 5 jaar nauwkeurig worden afgelezen.

Het dier heeft een uitstekend gehoor en reukzin, waardoor hij vijanden al van ver kan waarnemen. Het zicht is echter vrij slecht ontwikkeld. Bij gevaar kan het zeer snel wegvluchten, waarbij het sprongen kan maken van elf meter lang en drie meter hoog.

Iedereen kent dit dier onder de naam impala, maar hoe luidt zijn naam in het Afrikaans ?
Vraag 89 – Film

Van welke film ziet u nu een trailer ?
Vraag 90 – Geschiedenis

Tijdens de volledige duur van de Eerste Wereldoorlog werd Ieper langs drie zijden omringd door Duitse troepen. Deze vijandelijke boog werd door de Britse verdedigers met een typische naam bedacht, later in het Nederlands vertaald als de “Ieperboog”.

Hoe luidt deze benaming in het Engels ?
Vraag 91 – Literatuur

Deze artiest, dichter en schrijver werd geboren in Libanon in 1883 en overleed in 1931. Hij bracht het grootste deel van zijn productieve leven door in de Verenigde Staten. Enkele poëtische werken van hem waren De Profeet (1923) en Jesus, de Zoon van de Mens (1928). Hierin combineerde hij delen van Westerse en Oosterse mystieken.


Zijn werk is erg toegankelijk voor zowel zij die zich vastklampen aan een religie als zij die zich thuis voelen in het atheïsme. Naast het schrijven schilderde hij ook veelvuldig : veel van zijn boeken zijn door hemzelf geïllustreerd.

Vraag 92 – Muziek

Deze Amerikaanse liedjesschrijver en muzikant werd geboren in 1938 in Oklahoma City.

Zijn eerste LP dateert van 1972, zijn recentste CD van 2009.

Zijn bijzonder herkenbaar stemgeluid zorgt ervoor dat dit een gemakkelijke vraag is ...
Vraag 93 – Sport

U ziet zo dadelijk wat wel eens beschreven wordt als “the most famous penalty ever taken”

We vragen u de naam van beide strafschopnemers …
Vraag 94 – Varia

Onder welke naam kennen we Jacques Moeraert beter ?
Vraag 95 – Wetenschap & Techniek

Filosofie

De uit het Grieks afgeleide term “filosofie” betekent letterlijk “liefde voor de wijsheid”. In het Nederlands hebben we daar “wijsbegeerte” van gemaakt, “dorst naar kennis” dus.

De introductie van de term “filosofie” wordt toegeschreven aan een Grieks denker die dit deed in zijn geschrift met de Latijnse titel “De vita et moribus philosophorum”.

Hij was overtuigd van de onsterfelijkheid van de ziel en onderwees de reïncarnatie. De man leefde in de 5de eeuw vòòr Christus en was niet alleen wijsgeer maar ook musicoloog en wiskundige.

Het is trouwens via dit laatste vakgebied dat hij een wereldberoemde stelling formuleerde … . Wie?
Vraag 96 – Finland

In Langerbrugge, één van de 10 kernen van de oorspronkelijke gemeente Evergem, huist langs het kanaal Gent-Terneuzen een Fins-Zweeds bedrijf dat een wereldspeler is binnen de papierindustrie.

De grootste aandeelhouder van deze multinational is de Finse staat. In Langerbrugge wordt jaarlijks 555.000 ton kranten- en tijdschriftenpapier geproduceerd, volledig op basis van gerecycleerd papier.

Hoe luidt de tweedelige naam van dit bedrijf?Dovnload 123.38 Kb.