Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Autisme by the Sea zorgt voor meer begrip

Dovnload 10.32 Kb.

Autisme by the Sea zorgt voor meer begripDatum24.06.2018
Grootte10.32 Kb.

Dovnload 10.32 Kb.

Autisme by the Sea zorgt voor meer begrip

VLISSINGEN – “Vanwege de landelijke autismeweek Jong & AUT houden wij van zaterdag 1 tot en donderdag 6 april ‘Autisme by the Sea’ in Vlissingen”, vertelt voorzitter Conny van der Wijst van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, regio Zeeland (NVA).

Van der Wijst: “Wij hebben onze eigen invulling. Zeeland heeft strand en zee en daardoor kunnen wij ons onderscheiden. Dat betekent dat er verschillende pop-up informatiepunten langs de Zeeuwse kust komen. Plekken herkenbaar aan onder andere een strandstoel, parasol en strandbal. Daar informeren wij de mensen telkens een uur over autisme.”

Zo zijn ze te vinden in Vlissingen, Burgh-Haamstede, Dishoek, Westkapelle en Terneuzen. Ook zijn er activiteiten in Goes, Koudekerke, Kloosterzande en Middelburg.Eigen regie

Tijdens de opening 1 april staat de eerst pop-up vanaf 9.30 uur bij het Vlissingse stadhuis. Het thema van deze pop-up is ‘in gesprek.’ Er is gelegenheid om vragen te stellen of iets te delen over autisme met de ervaringsdeskundigen Conny, Esther en Roy. De hele dag zijn er pop-ups, zoals vanaf 11.00 uur ‘Eigen regie’ (regiemap) en demonstratie Brainbloks door Rita Voorberg, cliëntondersteuner Maatschappelijk Werk Walcheren. “In de regiemap staat hoe je met autisme je eigen regie kan laten zien. Hoe die zichzelf het beste in het leven kan zetten”, verduidelijkt Van der Wijst. Dit gebeurt in Grand-café Stefano’s aan de Boulevard Bankert 756. Ook een aanrader is vanaf 15.30 uur ‘Zo doe ik het.’ Over zelfstandig wonen via de WLZ wet langdurige zorg. Ervaringsdeskundige Gabrielle Muste is te gast in de achtertuin van Bryan, aan de Adriaen van de Vennestraat 13 in Vlissingen. Toegang achterom en er zijn voldoende parkeermogelijkheden bij de nabij gelegen Campus. Ook diverse gespreksgroepen krijgen die dag aandacht. Zo is er een oudergespreksgroep. Ouders van een kind met autisme kunnen langs komen om te zien of deze groep iets voor hen is. Verder is er informatie over gespreksgroepen voor lotgenoten en partners.Aandacht vragen

“Wij houden het evenement om aandacht te vragen voor autisme”, legt Van der Wijst uit. En vervolgt: “Herkenning geeft erkenning aan de problematiek. Hoe meer mensen over autisme weten, hoe meer begrip ze kunnen opbrengen voor mensen met autisme. Dat draagt bij aan verbetering van hun welzijn. Ook voor hun omgeving.”

“We richten ons op iedereen in Zeeland die met autisme te maken heeft, of er meer over wil weten. Onze activiteiten die week zijn laagdrempelig. Dus ook voor de mensen die langskomen en door een onderwerp worden aangetrokken.”

Naast de pop-ups zijn er ook diverse zorgaanbieders die hun deuren in het Zeeuwse open zetten. Conny: “Er kan bijvoorbeeld een bezoek gebracht worden aan de Klimopschool in Middelburg; zorgboerderij EquiMio in Sint Annaland gunt de bezoeker een kijkje en Qwester training, ondersteuning en hulpmiddelen in Goes presenteert een Autisme belevingscircuit. Van der Wijst: “De zorgaanbieders laten zien wat ze in onze provincie doen voor mensen met autisme.”

Eén van de hoogtepunten in de autismeweek is een lezing en uitleg over autisme door Frans Coolen. Voorheen werkte hij bij verschillende organisaties en instellingen. Sinds 2013 is Coolen zelfstandig adviseur en trainer bij zijn eigen onderneming ‘Into autisme.’ Hij geeft hulp aan mensen met autisme en de mensen in hun omgeving. Van der Wijst: “Hij gaat uitleggen wat autisme is en waar je tegenaan loopt als je met mensen met autisme omgaat. Coolen verklaart de belevingswereld van iemand met autisme aan de hand van voorbeelden.”

Van der Wijst benadrukt: “Er zijn 3 belangrijke punten: Verbeeldingskracht; communicatie en sociale interactie.”Autisme begrijpen

Wat wil de Zeeuwse afdeling van de NVA met het evenement bereiken? “Begrip voor mensen met autisme en duidelijk maken wat wij voor de mensen met autisme doen. En de NVA presenteren”, stelt Van der Wijst.

In het Zeeuwse zijn zo’n 4000 mensen die autisme hebben. De NVA, afdeling Zeeland kent 285 leden. “De mensen hebben autisme in meer of mindere mate. Sommige mensen weten het niet van zichzelf. Soms is dat goed, want als je het niet weet, dan ben je ook geen slachtoffer.” Begrijpen de Zeeuwen autisme? Van der Wijst: ”Veel mensen begrijpen het. De meesten hebben over autisme gehoord, meestal gaat het om de excessen. De ernstige vormen. Er zijn ook andere vormen. Mensen met autisme kunnen op sociaal gebied moeilijk contact leggen en als het contact er wel is het lastig om dat langdurig vol te houden. Dat is voor iemand met autisme ingewikkeld. Ze trekken zich terug in hun eigen wereld. Soms zijn ze nadrukkelijk aanwezig zonder rem. Of juist introvert en afwezig.”

Begrip opbrengen

Wat zou er moeten veranderen? Van der Wijst: “Meer bekendheid. Mensen met autisme kan je niet veranderen. Het is de bedoeling dat wij begrip opbrengen voor mensen met autisme. Wij willen bekendheid en erkenning.”Wat heeft Conny van der Wijst met autisme? “Mijn zoon Bryan (20) heeft autisme. Momenteel gaat het goed met hem. Hij heeft een eigen huis. En wij zijn 24uurs begeleiding aan het opstarten. Hij is niet in staat om in een huis te wonen met andere mensen met autisme. Het gaat beter met hem dan voorheen. Hij zat op school. Dat was te overweldigend. Teveel prikkels. Teveel belastend. Daardoor zat hij minder goed in zijn vel dan nu”, laat ze weten.

En tenslotte: “Autisme zie je niet aan de buitenkant. Toch heeft het grote invloed op iemands leven. Dat verschilt van persoon tot persoon. Voor meer informatie: voorzitterzeeland@nvaregio.nl, of via: http://www.autisme.nl/

  • Aandacht vragen
  • Autisme begrijpen
  • Begrip opbrengen

  • Dovnload 10.32 Kb.