Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


B. grondervaringen maslows vraag

Dovnload 0.69 Mb.

B. grondervaringen maslows vraagDatum28.10.2017
Grootte0.69 Mb.

Dovnload 0.69 Mb.

B. grondervaringen

1. MASLOWS VRAAG

OPDRACHT:

Abraham Maslow, een beroemd psycholoog, vroeg mensen om even stil te staan bij hun eigen ‘piekervaringen’...:

Ik zou graag willen dat je eens nadacht over de wonderbaarlijkste ervaring of ervarinen uit uw leven: de gelukkigste momenten, extatische ogenblikken, momenten van verrukking, misschien van verliefd zijn of van naar muziek luisteren of een plotseling ‘getroffen worden’ door een boek of een schilderij, of een of ander groots, creatief ogenblik. Schrijf deze momenten eerst allemaal op En probeer mij dan te vertellen hoe je je voelde op dergelijke intense ogenblikken, hoe dat verschilde van de manier waarop je je anders voelt, hoe je op dat moment als persoon anders was dan anders, en als het ware door andere ogen de wereld in keek.’

a. Schrijf nu voor jezelf zo’n ervaring als hierboven beschreven is, neer.b. Duid ook in het bijgevoegde schema aan welke gevoelens je herkent, bij welke gelegenheid dit was en welke kenmerken je piekervaring had.2. kick, diepte-ervaring of grondervaring?

Grondervaringen zijn levensdragende ervaringen die op bepalende en blijvende wijze onze opvattingen en handelswijzen beïnvloeden.

Een diepte-ervaring is eerder van voorbijgaande aard, maar kan voeding geven aan grondervaringen.

Een kick geeft heel kort even een rush. Je voelt de adrenaline door je lijf stromen en je voelt dat je leeft. Maar een kick heeft geen gevolgen en is van voorbijgaande aard.OPDRACHT:

Lees de volgende getuigenissen (A t.e.m.F) en geef telkens aan of het om een diepte-ervaring, een grondervaring of een kick gaat.
A. De eerste keer dat ik een voet in een casino zette was ik net 18 geworden. Ik had nog nooit van ‘blackjack’ gehoord, maar vond het leuk het eens te proberen. Ik ben de hele avond niet van de tafel opgestaan, zelfs niet om te plassen. De spanning die je voelt als de dealer de kaart omdraait. De rush als je gewonnen hebt. Ik heb die eerste avond 6 uur aan de tafel gezeten, op sommige momenten stond ik 500 euro in het rood, op andere won ik weer 300 euro. Uiteindelijk heb ik een grote slag gewonnen en ben aan +450 vertrokken. Het gevoel bij die laatste kaart... onvergetelijk!B. Toen ik 15 was, ging ik voor het eerst met Kazou mee op kamp. We gingen naar Italië met de bus en zouden 8 dagen wegblijven. Het is de eerste keer dat ik zo ver en lang wegging zonder mijn ouders. Ik weet dat het flauw klinkt, maar ik werd daar echt zenuwachtig van. Het was de eerste keer dat ik mij enorm verantwoordelijk voelde. Toen ik dat nerveuze gevoel had overwonnen had ik meteen de indruk dat ik volwassener was geworden. Het is net alsof die week voor mij de overstap naar volwassenheid was.C. Dit jaar 18 geworden, de eerste keer dat ik naar Tomorrowland kon gaan. Op zondagmiddag hadden ze regen voorspeld, maar hoewel het bewolkt was, bleef de regen uit. Tijdens de dj-set van twee Australische zussen was iedereen rond mij in beweging, ik ook, alsof we in een roes waren. Plots brak de zon door. Echt een magisch moment. Iedereen was aan het juichen en bleef maar dansen. Als één lichaam in beweging. Ik heb me zelden zo verbonden gevoeld met mijn medemensen als die middag.D. Voor mijn 18de verjaardag hadden mijn vrienden een verrassingsfeestje georganiseerd. Toen ik binnenkwam en mijn blinddoek mocht afdoen zag ik daar al mijn familie en vrienden staan. Dat moment vergeet ik nooit meer. Mijn visie op die mensen is sinds die dag veranderd. Als zij mij nu iets vragen, zal ik echt proberen om er te zijn voor hen, want die dag waren zij er voor mij.

E. Mijn opa heeft in November een hartaanval gekregen. Hij heeft het gelukkig overleefd. Sindsdien besef ik dat ik meer tijd met mijn familie wil doorbrengen. Voor je het weet zijn de mensen die je als vanzelfsprekend beschouwd er niet meer, en kan je niets meer met hen doen.

Voor mijn opa betekende die hartaanval dat hij ook meer moet gaan genieten van zijn leven.

F. Ik was zeventien jaar. Op een ochtend in de mand juni wandelde ik door een provinciestad. Plots kwam de wereld mij voor als verheerlijkt, zodat een overweldigende vreugde me aangreep en ik tot mezelf zei: wat er ook gebeurt, nu wéét ik. En ik zal me dat ogenblik altijd blijven herinneren. Ik zal nooit meer helemaal wanhopig zijn. Ik kan niet vertellen wat het was omdat het echt niet te vertellen is. Er was zoiets als een verandering in de aanblik van de stad zelf, van de wereld, van de mensen. De hemel leek me dichterbij, bijna tastbaar. het enige wat ik kan zeggen is:intensiteit, aanwezigheid, licht. Met deze woorden kan ik het min of meer weergeven. Maar een definitie is niet mogelijk. In elk geval, op dat moment zei ik tegen mezelf dat ik zeker was. Als iemand me had gevraagd ‘zeker, waarvan?’, dan had ik het niet kunnen zeggen. Ik was vervuld vna een zekerheid en ik heb bij mezelf gezegd dat ik nooit meer ongelukkig zou zijn, dat ik me op de kwaadste momenten dit ogenblik zou herinneren.

(E. Ionesco, beroemd 20ste eeuwse schrijver, over zijn jeugd. )


+

Grondervaring, diepte-ervaring of kick?a:

b:

c:d:

e:

f:OPDRACHT:

Geef nu voor jezelf aan of de ‘piek-ervaring’ die je beschreven hebt bij punt 1 (Maslows vraag) een grondervaring, diepte-ervaring of een kick was.3. religieuze ervaringen

Als we het begrip ‘religieus’ in de ruimste betekenis van het woord gebruiken, is elke grondervaring ook een religieuze ervaring. Religie betekent ‘zich ten volle verbonden weten met het andere/de Andere...’ Heel sterke grondervaringen zijn dan ook wezenlijk religieus: de mens wordt weggerukt uit zichzelf, naar een andere dimensie. Hij ervaart dat niet hijzelf (alleen) in het centrum van het bestaan staat.Maar, niet iedereen ervaart een grondervaring of een religieuze ervaring ook als ‘godsdienstig’.

Mensen die zelf godsdienstig zijn, zullen voor een grondervaring godsdienstige termen gebruiken en spreken van een hemels moment of een rechtstreeks ervaren van het goddelijke.Iemand die NIET gelovig is, zal misschien hoogstens spreken van het gevoel dat er ‘iets méér’ moet zijn. Hij zal zijn gevoel niet toeschrijven aan God. Toch kunnen we ook hier spreken van een ‘religieuze ervaring’. Enkel niet van een ‘godsdienstige ervaring’.


Dovnload 0.69 Mb.