Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Batterij voor pv techniek : toekomst of niet?

Dovnload 0.5 Mb.

Batterij voor pv techniek : toekomst of niet?Pagina1/4
Datum22.05.2018
Grootte0.5 Mb.

Dovnload 0.5 Mb.
  1   2   3   4
BATTERIJ VOOR PV TECHNIEK : TOEKOMST OF NIET?

Artikel EOS:
Tesla-accu: aanwinst of kat in een zak?

Artikel | 8 mei, 2015 - 9:41 | Door Charlotte GoeyersTesla stelde op 30 april de Tesla Powerwall voor, een futuristisch vormgegeven batterij voor thuisgebruik. Eind deze zomer komt de accu op de markt, maar of het een stormloop zal zijn, valt nog af te wachten.
 
De accu zal dienen als opslagplaats voor energie uit zonnepanelen of netstroom, om in werking te treden als de zon niet schijnt of een stroomuitval het land teistert. Tesla doelt op een wereldwijde verkoop van twee miljard stuks en zal voor deze massaproductie zelfs een gigantische fabriek optrekken in Nevada.
 
Opslag van energie
Met veel trots presenteerde ceo Elon Musk donderdagnacht in Californië het allernieuwste product van Tesla. ‘We willen de manier van energieverbruik in de wereld drastisch veranderen’, klinkt het. Hij had het over de Tesla Powerwall, een stationaire batterij, ontworpen voor huishoudelijk gebruik. De accu komt in een versie van 7 of 10 kilowattuur, weegt een flinke 100 kilogram en heeft een prijskaartje van respectievelijk 2.670 of 3.115 euro.
 

De Powerwall is daarbovenop nog eens een streling voor het oog met het strakke, glimmende design, zoals we gewoon zijn van ontwerpen uit de stal van Tesla. Het is voor Tesla de eerste stap buiten de auto-industrie. De toekomst van de Powerwall ziet er volgens sommigen veelbelovend uit, want de voorspellingen luiden dat de batterij ons volledig onafhankelijk kan maken van de klassieke netstroom. Maar lopen we niet wat hard van stapel?


 
Onafhankelijk van het net?
De batterij dient in eerste instantie als aanvulling op energie uit zonnepanelen. Prof. Dr. Noshin Omar, hoofd van het Battery Innovation Centre aan de Vrije Universiteit Brussel, verduidelijkt: ‘Als de zon schijnt, stockeert de batterij de energie die zonnepanelen produceren. Die energie kan dan gebruikt worden als het bewolkt is of 's avonds als de zon is ondergegaan.’ Het lijkt met andere woorden dus inderdaad mogelijk om volledig onafhankelijk van het stroomnet te functioneren, zoals Tesla belooft.
 
Ook een tweede scenario, dat het stroomnet creatief gebruikt, wordt genoemd. ‘s Nachts, als het nachttarief van kracht is, kan de Powerwall de goedkopere energie opslaan. Als overdag dan weer het gewone tarief geldt, kan men overschakelen op de batterij. ‘Bij deze strategie heb ik toch zo mijn twijfels’, zegt Omar. ‘Het verschil tussen de twee tarieven is relatief klein. Daardoor is het op termijn niet haalbaar om er winst uit te halen.’
 

  1   2   3   4

  • BATTERIJ VOOR PV TECHNIEK : TOEKOMST OF NIET
  • Opslag van energie
  • Onafhankelijk van het net

  • Dovnload 0.5 Mb.