Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Beselare, 31 juli 2014 Beste Davidsfondsleden, familie en sympathisanten

Dovnload 68.8 Kb.

Beselare, 31 juli 2014 Beste Davidsfondsleden, familie en sympathisantenDatum10.10.2017
Grootte68.8 Kb.

Dovnload 68.8 Kb.

Beselare, 31 juli 2014
Beste Davidsfondsleden, familie en sympathisanten,

Onze jaarlijkse daguitstap op zaterdag 30 augustus

gaat richting

Aalst stad aan de Dender

de carnavalsstad maar ook beroemd omwille van

drukker Dirk Martens, priester Daens,

schrijver Louis Paul Boon, schilder Valerius Desaedeleer
we starten met een
boottocht op de Dender
we varen een 2-tal uur tussen Aalst en Denderbelle

na een inwendige versterking

bezoek met gids aan het oude stadscentrum met vele historische gebouwen
een verfrissende pint in “Den Babbelaar”

en nog even wegdromen bij carnaval in het stedelijk museum
na een hapje als hongerstiller met de trein naar huis, aankomst Menen 9u02
vertrek aan de kerk van Beselare naar Menen om 7u20
Aalst, een stadje met als bijnaam “ajuinen”, vooral gekend door zijn specifieke carnavalsstoet van een 70-tal groepen met o.a typisch voor Aalst “de voil jeanetten” maar ook zeer bekend door heel wat beroemde personen die er gewoond hebben. Ook een stadje met veel nijverheid en een bewogen geschiedenis.
De eerste vermeldingen over een woongemeenschap vindt men rond 868, namelijk van een villa Alost op de plaats van het huidige museum, en die toebehoorde aan de abdij van Lobbes gelegen nabij Charleroi. Reeds in de 12de eeuw kan Iwein van Aelst (1100-1145) als grondlegger voor het constitutionalisme bekomen dat de graven van Vlaanderen en Henegouwen de Villa Alost loslaten en aan de poorters de eerste vrijheden geven. Zo ontwikkelt zich langs de Dender de stad tot een handelsstad.

Uit die tijd dateren het schepenhuis en belfort en reeds in 1242 wordt gestart met de bouw van een hospitaal met ziekenzaal waarbij later ook een kapel aansluit. De zusters verbleven er tot 1899.


Een eerste beroemde persoon is drukker Dirk Martens (1446-1534). Hier in 1473 drukt hij met een houten pers het eerste boek in de Zuidelijke Nederlanden. De pers werd in 1973 door een technische school nagebouwd en is nog steeds bruikbaar. Hij publiceerde ook het werk van zijn vriend Erasmus.
Een volgende bekend persoon is Pieter van Aelst (± 1500) die als tapijtwever tapijten voor de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan gemaakt heeft.
Aalst wordt ook een stad van spinnerijen met bijhorende arme wijken. Het helse arbeidsritme en de kinderarbeid beroeren priester Adolf Daens (1839-1907). Hij engageert zich in een sociale strijd voor de fabrieksarbeider tegen het grenzeloze liberalisme en zo is het Daensisme geboren. In 1894 verbiedt de bisschop Stillemans hem nog in het openbaar mis te lezen. Herinner u de prachtige een aangrijpende film “Priester Daens”.
Een andere sociaal bewogen man is Louis Paul Boon (1912-1979), een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers met zijn meesterwerk “De Kapellekensbaan. Hierin klaagt hij ook arbeids- en leefomstandigheden van de gewone werkman aan. Wat velen niet weten is dat hij ook goed kon schilderen en daarvan getuigt menig schilderijtje in het museum.
Een andere beroemdheid is de in Aalst geboren schilder Valerius Desaedeleer (1867-1941) behorend tot de Latemse school van landschapschilders. Het museum bezit heel wat van zijn schilderijen.
Tenslotte is er de carnaval. Het museum bezit heel wat filmpjes en foto’s over de carnaval en deze zaal is zeker het bezoeken waard.
In Aalst is er dus veel te zien.
We reizen weerom eens met de trein en vertrekken met eigen wagens om 7u20 aan de kerk van Beselare naar Menen. Dan met de trein van 7u58 naar Denderleeuw en vervolgens naar Aalst, aankomst om 9u22.
Om 9u40 uur schepen we in op de boot "Kastaar" voor een 2 uur durende tocht op de Dender tot Denderbelle. We genieten van het kronkelende landschap en drinken een kopje koffie met een koekje en om te een aperitief en een paar hapjes.
Het middagmaal nemen we in het Restaurant “Graaf van Egmont” op de Grote Markt. De deelname is vrij.

Op het menu staat voor 21 Euro het volgende: : soepje van de dag; kipfilet met champignonsaus en kroketten, koffie met warme appeltaart en 1 drankje inbegrepen.
Omstreeks 14 uur beginnen we onder de leiding van een gids een bezoek (duur ± 2 uur) aan het centrum van de stad. We maken kennis met talrijke historische en oude gebouwen en vernemen heel wat over de geschiedenis van de stad.
Daarna gaan we verpozen en een verfrissing nemen in een typisch Aalsters café: Den Babbelaar. Hier kan men meer dan 50 soorten bier proeven.
Vervolgens brengen we nog een bezoek aan het stedelijk museum. Echt de moeite waard met de vele filmpjes en foto’s over de beroemde carnavalsstoeten.
Om 18 uur sluit het museum. We nuttigen voor onze knagende magen nog een hapje en trekken naar de trein van 19u38 naar Menen via Denderleeuw: aankomst 21u02.
Inschrijven en betalen zo vlug mogelijk, en zeker voor maandag 25 augustus.
Prijs: trein + boot + koffie en koekje + aperitief + middagmaal + bezoek stad Aalst + namiddagdrankje: Volwassenen: Leden 39 + 21 = 60 Euro, (niet leden +3 Euro)

Kinderen tot 12 jaar: 25 + 10 = 35 Euro, (niet leden +2 Euro)


Inschrijven bij Chantal Verstraete 057/367126, of e-mail: stefaan.mortier3@telenet.be

of bij Veronique Lampaert 057466251 of 0496/256721 of bij Georgette Fontaine GSM 0496/792728, of een ander bestuurslid of door overschrijven op rekening BE17- 4630-1116-9121 van Davidsfonds Beselare voor 24 augustus.
Het wordt een unieke reis. Iedereen is welkom en kan mee. Breng gerust uw vrienden en kennissen mee: het Davidsfonds is er voor iedereen.
Het bestuur

=================================================Inschrijvingsstrookje: Met de trein naar Aalst op 30 augustus 2014
De Heer en/of Mevrouw ..................................................schrijft in voor de uitstap naar Aalst:
voor ....... .volwassenen aan 39 Euro (+3 voor niet leden) = ..........Euro

.........kinderen aan 25 Euro (+2 niet-leden) = ....................Euro


middagmaal

a) middagmaal “Graaf van Egmont” volwassenen aan 21 Euro = ..........Euro

b) kinderschotel ............................... aan 10 Euro = ..........Euro
totaal = ....................Euro

  • Onze jaarlijkse daguitstap op zaterdag 30 augustus gaat richting Aalst stad aan de Dender de carnavalsstad maar ook beroemd omwille van
  • In Aalst is er dus veel te zien.
  • Op het menu staat voor 21 Euro het volgende: : soepje van de dag; kipfilet met champignonsaus en kroketten, koffie met warme appeltaart en 1 drankje inbegrepen
  • Chantal Verstraete 057/367126
  • Inschrijvingsstrookje: Met de trein naar Aalst op 30 augustus 2014

  • Dovnload 68.8 Kb.