Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Bestemmingenlijst

Dovnload 2.11 Mb.

BestemmingenlijstPagina1/66
Datum14.03.2017
Grootte2.11 Mb.

Dovnload 2.11 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   66


BESTEMMINGENLIJST

Lijst van buitenlandse instellingen en

de opvallende/belangrijkste opmerkingen die bursalen erover maakten
Deze lijst geeft een overzicht van de bestemmingen van VSB- en Talentenprogramma-bursalen aan de hand van hun verslagen, die vanaf september 2002 zijn ontvangen. De belangrijkste op- en aanmerkingen zijn hierin overgenomen.

De lijst is anoniem, maar met behulp van de dossiernummers (van het type VSB 03/056) kan EPNuffic de betrokkene achterhalen. Als een student nadrukkelijk en spontaan heeft aangegeven dat hij/zij graag geïnteresseerden te woord wil staan, is het e-mail adres vermeld.


In principe worden de volgende items genoemd:

Voorbereidingen: Specifieke zaken met betrekking tot de voorbereiding, contacten vooraf met de instelling, en dergelijke.

Opvang: Organiseerde de buitenlandse instelling de opvang? Hulp bij het zoeken van woonruimte? Sociale activiteiten?

Wonen/leven: Was het makkelijk of moeilijk woonruimte te vinden? Kwaliteit, prijs? Ook worden hier wat opmerkingen geplaatst over wat de student vond van het leven in dat land, de mensen, enzovoorts.

Studiefaciliteiten: Bijvoorbeeld: uitrusting en leenfaciliteiten van de bibliotheek, werkplek, computerplaatsen, noem maar op.

Kwaliteit/onderwijs: Hoe beoordeelde de student de kwaliteit van het onderwijs? Welke lesmethoden? Hoe was de studiebegeleiding?

Wanneer er over een bepaald item niets staat, betekent dit dat het gemiddeld of naar verwachting was, of dat er niets specifieks over gezegd werd.


Volgorde van deze lijst: alfabetisch op land, daarna zoveel mogelijk alfabetisch op plaatsnaam. Bij Amerikaanse universiteiten: alfabetisch op naam van de universiteit (omdat de plaatsnaam vaak minder bekend is dan de universiteitsnaam). Bij grote Britse universiteiten met collegesysteem is onderscheid gemaakt tussen de verschillende colleges, omdat dat heel bepalend kan zijn voor de sfeer.
Websites van de universiteiten kunnen trouwens makkelijk op Internet gevonden worden via www.braintrack.com en

http://edu.city-star.org/


Inhoudsopgave
ALGEMENE TIPS 3

ARGENTINIË 3

AUSTRALIË 5

BARBADOS 24

BELGIË 24

BRAZILIË 39

BULGARIJE 41

CANADA 41

CHILI 48

CHINA 48


CHINA – HONG KONG 54

COSTA RICA 55

DENEMARKEN 56

DUITSLAND 63

ECUADOR 85

ESTLAND
86

FILIPIJNEN 87

FINLAND 87

FRANKRIJK 90

GRIEKENLAND 105

GUATEMALA 105

HONGARIJE 106

IERLAND 106

IJSLAND 111

INDIA 112

INDONESIË 112

ISRAEL 113

ITALIË 114

JAMAICA 121

JAPAN 121

KENIA 124

LETLAND 125

LIBANON 125

LITOUWEN 126

LUXEMBURG 127

MALEISIË 128

MEXICO 129

MONACO 131

NIEUW ZEELAND 131

NOORWEGEN 133

OOSTENRIJK 137

PERU 140

POLEN 140

PORTUGAL 142

RUSLAND 144

SINGAPORE 144

SLOWAKIJE 145

SOEDAN 146

SPANJE 146

SRI LANKA 163

SYRIË 164

TAIWAN 164

TANZANIA 166

THAILAND 166

TRINIDAD EN TOBAGO 167

TSJECHIË 168

TURKIJE 169

VENEZUELA 169

VERENIGD KONINKRIJK 170

VERENIGDE STATEN 286

ZUID-AFRIKA 335

ZUID-KOREA 342

ZWEDEN 343

ZWITSERLAND 356

DOUBLE DEGREE PROGRAMMA’S 362

MUNDUS PROGRAMMA’s 363

Combinatieprogramma’s 368ALGEMENE TIPSTiming:

 • De allerbelangrijkste: begin op tijd met de voorbereidingen, zeker meer dan een half jaar tevoren.

 • Houd een goed overzicht bij van je taken, zodat je geen deadlines mist of te laat zaken bij gemeente, verzekering of ambassade gaat regelen.

Wonen:


 • Soms kan het handig zijn om zelf een advertentie voor woonruimte te plaatsen, met informatie over jezelf (leeftijd, nationaliteit, dat je komt studeren, of je eerder woonruimte hebt gedeeld). Sommige verhuurders vinden dit prettiger. (Zweden)

Verzekering: • Vraag via je verzekeraar of via www.ehic.nl de EHIC (European Health Insurance Card) pas aan. Die kan goed van pas komen als je naar dokters of ziekenhuizen moet.

Contacten: • Maak zo goed mogelijk gebruik van Nederlandse contacten: andere studenten die naar dezelfde instelling of stad gaan kunnen je veel vertellen

 • In geval van onderzoek: zorg dat je Nederlandse en buitenlandse begeleider elkaar hebben ontmoet via email of skype.

Nederlandse administratieve zaken: • Zorg dat je een DigiD hebt; die kun je in het buitenland niet aanmaken.

 • Als je je TANcodes voor bankieren op je Nederlandse mobiel krijgt, moet je wel zorgen dat dat mobiele abbonnement nog geldig is totdat je een nieuw telefoonnummer hebt.

 • Het is handig dat belangrijke post bij een permanent adres in Nederland aankomt. Internationale post is net wat minder betrouwbaar.
ARGENTINIËTips:

Bereid je voor op een fantastisch land, waar nog wel veel ‘3e werelds’ is en waar corruptie welig tiert.

Neem dollars mee, een veelgebruikt betaalmiddel.

Universidad de Belgrano (Buenos Aires)

05/098 (1), 09/251 (2)

Opvang: 1. Organisatie niet geweldig: zo werd de introductieweek opeens een week eerder gehouden. Colleges hielden een maand eerder op dat hij eerder te horen had gekregen. Wel vriendelijke medewerkers.

2. Universiteit is goed ingesteld op buitenlandse studenten. Introductiedag over de universiteit en introductiedag van de opleiding.

Wonen/leven: 1. Enorm drukke volle stad. Belgrano is een van de rijkere wijken. Had wel moeite met de extreme verschillen tussen rijk en arm. Vond na een paar weken een kamer via de krant El Clarin.

2. Woonruimte door de universiteit geregeld.Studiefaciliteiten: 1. Gebouw van de universiteit hooguit functioneel te noemen, plek voor colleges, maar verder niets. Computers onbruikbaar. Gelukkig zit er een belhuis/internetcafé vlak bij.

2. Op zich in prima staat, zij het dat de standaard in Argentinië wat lager ligt. Bv voldoende computers, maar wel wat verouderd. Bieb voldoende.Onderwijs/kwaliteit: 1. Goed, sloot mooi aan op HBO vooropleiding.

2. Prettige, gemotiveerde docenten. Grote betrokkenheid van docenten en Argentijnse studenten bij haar als buitenlandse.
Universidad de Buenos Aires (Buenos Aires)

04/199

Wonen/leven: Lastig om een kamer te huren vanwege administratieve verplichtingen. Arentinië lijkt in sommige opzichten op een 3e wereldland (armoede, stroomstoringen etc.). Bruisende stad

Onderwijs/kwaliteit: Groot onderwijsaanbod, maar ook grote chaos (verkoprs en bedelaars tijdens de les, overvolle localen, stakingen). Eerst twijfel aan kwaliteit, viel later mee. Wel eigen inbreng en motivatie nodig.

Universidad de Palermo (Buenos Aires)

05/065

Wonen/leven: Heel toegankelijke stad, 's avonds kan je gewoon over straat. Bruisende stad. Kamer gevonden via de krant Clarinx, het was lastig om iets betaalbaars te vinden. Voor hogere budgetten is er veel aanbod. Argentijnen vond ze heel open.

Studiefaciliteiten: Computers zijn schaars en de fotografie-apparatuur die ze voor haar studie nodig had, was lang niet altijd tot de beschikking van de studenten.

Onderwijs/kwaliteit: Niveau niet veel hoger dan ze in Nederland op het HBO had. Onderwerpkeuze en leven in Argentinië gaf het 'extra' aan de opleiding.
Universidad Nacional del Nordeste (Corrientes)

05/133

Voorbereiding: Contact met de universiteit verliep vrij traag.

Opvang: Goed opgevangen door begeleider en medestudenten, die ook hielpen met het vinden van woonruimte, en bij sociale activiteiten.

Wonen/leven: Argentijnse cultuur is een interessante mengeling van westers/latino/indiaanse invloeden.
Universidad Nacional de La Plata (La Plata)

14/103 (1)Voorbereidingen:

1. verblijf goed voorbereiden: transport vanuit het vliegveld regelen, kamer vinden, inschrijven voor de cursussen, migratieprocedures bekijken en voorbereidenOpvang:

1.goed begeleid door mijn tutor Teresa Basile. Ik volgde een Doctoraatcursus bij haarWonen/leven:

1.dat ik in een levendige buurt woonde, dichtbij de culturele centra waar tango-avonden werden georganiseerd. Het grootste deel van mijn vrije tijd heb ik in dergelijke centra besteed, dansend, of in de vele parken en pleinen die in La Plata te vinden zijn, mate drinkend.Studiefaciliteiten:

1.Veel te vinden in bibliotheken van La Plata en Buenos Aires, waar ook rustige werkplekken te vinden zijn.Onderwijs/kwaliteit:

1.De kwaliteit van het onderwijs in La Plata is erg hoog. Doctoraatcursus “Literatura y Memoria”, gegeven door Teresa Basile, was inhoudelijk heel sterk. De doctoraatcursus “Arte y memoria”, gegeven door Clarisa Fernández, beviel me ook erg goed, met name vanwege het interactieve karakter en het feit dat we veel ruimte hadden om de gelezen teksten kritisch te bespreken en onze eigen onderzoeksprojecten te presenteren  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   66

 • ALGEMENE TIPS
 • ARGENTINIË
 • 05/098 (1), 09/251 (2)
 • Universidad de Palermo (Buenos Aires)

 • Dovnload 2.11 Mb.