Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Bezoek Minister Lilianne Ploumen aan nieuwe cargo center in Ethiopië

Dovnload 4.95 Kb.

Bezoek Minister Lilianne Ploumen aan nieuwe cargo center in EthiopiëDatum03.10.2017
Grootte4.95 Kb.

Dovnload 4.95 Kb.

Bezoek Minister Lilianne Ploumen aan nieuwe cargo center in Ethiopië
Op 27 en 28 februari heeft een handelsdelegatie, aangevoerd door minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een reis naar Ethiopië gemaakt. Deze reis was gericht op het in kaart brengen en bevorderen van het ondernemings- en investeringsklimaat in het land. Green Farming leden FloraHolland, Horticoop, DLV Plant en Wageningen UR maakten deel uit van de delegatie en kregen de gelegenheid hun ervaringen te delen met de Ethiopische partners met als doel gezamenlijk verbeteringen tot stand te brengen en de verdere ontwikkelingen van de sector te stimuleren.
Op het programma stonden bezoeken aan het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Landbouw waar de minister samen met de handelsdelegatie werd ontvangen. Belangrijke onderwerpen die zijn besproken waren onder andere de beschikbaarheid van buitenlandse valuta voor de private sector, ontwikkeling van de logistieke keten, de tarifering van heffingen en belastingen voor verschillende partijen in de sector en de nieuwe investeringsproclamatie van de Ethiopische overheid.
Versteviging en intensivering van de samenwerkingsverbanden in de tuinbouwsector op de lange termijn werden door alle aanwezige partijen onderstreept. Hierbij werden specifiek de investeringen van het Nederlandse bedrijfsleven, de samenwerking op gebied van kennisontwikkeling en capaciteitsopbouw, gecombineerd met de ondersteuning vanuit de overheden, benoemd als wijze voor verdere ontwikkeling van de Ethiopische tuinbouwsector.
Naast de bezoeken aan de Ministeries werden Nederlandse projecten gerelateerd aan de land- en tuinbouw bezocht. Een belangrijke mijlpaal voor de tuinbouwsector is de oplevering van het nieuwe cargo centrum op het vliegveld van Addis Ababa. Minister Ploumen werd door Ethiopian Airlines ontvangen en rondgeleid. De nieuwe faciliteit biedt de Ethiopische tuinbouwsector circa 3.500 m2 extra ruimte voor de verwerking van cargo. Daarnaast is het nu mogelijk bloemen gescheiden van groente- en vleesproducten te verwerken. De faciliteit is ontwikkeld en gebouwd door Green Farming lid Celtic Cooling en Bosman met ondersteuning van hun lokale vestigingen in Ethiopië.
De missie is door alle betrokkenen, zowel bij het Nederlands bedrijfsleven als overheden, als zeer geslaagd ervaren.


Contactpersoon Green Farming F. Hoogerwerf, francis.hoogerwerf@greenfarming.nl, 0317-419517


Dovnload 4.95 Kb.