Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Biblioteca Nacional Aruba Introductie

Dovnload 156.09 Kb.

Biblioteca Nacional Aruba IntroductiePagina1/2
Datum08.12.2018
Grootte156.09 Kb.

Dovnload 156.09 Kb.
  1   2

Biblioteca Nacional Aruba

Introductie

San Nicolas is een redelijk moderne buurt op Aruba met typische Engels – Caribische tinten. Er wonen meer dan 15.000 mensen die voor een groot deel afstammen van diverse bevolkingsgroepen. Naast het Papiamento wordt er veel Engels gesproken.Vóór de komst van de Lago-raffinaderij in 1926 woonden hier niet zo veel mensen. Ze hadden zich aan het eind van de vorige eeuw in San Nicolas gevestigd vanwege de fosfaatwinning. Er werd fosfaat gewonnen bij Seroe Colorado en Seroe Culebra van 1881 tot 1914. De Aruba Phosphaat Maatschappij bood aan ongeveer 300 mensen werk.San Nicolas is een mooi stukje van het eiland en er zijn bijzondere plekjes en stranden te vinden zoals De Indian Caves en Baby Beach. Er is niet zoveel toeristisch verkeer in San Nicolas. Er zijn hier geen hotels gebouwd. Het is meer een rustige woonwijk en de sfeer is relaxed. Al jarenlang gaan toeristen naar San Nicolas alleen om even bij Charlie’s Bar te stoppen. Deze bar is bekend geworden vanaf 1940 toen scubaduikers hun onderwaterschatten hier aan de muur gingen hangen. Het is een soort museum geworden.Naam

San Nicolas draagt de naam van een vroegere grondeigenaar die Nicolaas van der Biest heette. Het woordje San komt misschien van Shon, dit betekent mijnheer.

Eigenaar van grote stukken grond werden vroeger met hun voornaam aangesproken, voorafgegaan door mijnheer. Dus: Shon Nicolaas. En dat werd later San Nicolas.

San Nicolas valt vooral op door de typische Caribische uitstraling. De woonwijk The Village is een typisch voorbeeld van het Caribische leven. De woonwijk bestaat uit houten hutten met golfplaten daken. Daaromheen vindt men uitgebreide nieuwe woonwijken met goed aangelegde straten en diverse openbare voorzieningen.

Door de heropening van de oliemaatschappij door Coastal is San Nicolas weer ietsje levendiger geworden.

Geschiedenis

De olieraffinaderij LAGO heeft een belangrijke invloed gehad op de Arubaanse samenleving. Met de komst van de LAGO groeide de economie en de bevolking van Aruba.

Omdat de Lago een Amerikaans bedrijf was werd er voornamelijk Engels gesproken. Men ging dan ook op zoek naar Engelssprekend personeel.

Er kwamen mensen van her en der naar Aruba om er te werken, vooral Engelstalige personen, uit het Caribisch gebied, en ook Nederlandse bovenwinders. San Nicolas werd een Engelssprekend gebied op Aruba.

De meeste Caribische immigranten hadden een donkere huidskleur en kroezend haar. Terwijl het merendeel van de autochtone Arubanen katholiek was, waren veel Caribische immigranten protestants, anglicaans, methodist, evangelisch of hadden een andere godsdienst.
De kinderen van de immigranten

De kinderen namen na verloop van tijd de taal Papiamento over, de Nederlandse taal werd op school onderwezen. Men trouwde gemengd, maar meestal wel binnen de ruimere Afro-Arubaanse bevolkingsgroep. Interraciale huwelijken bleven zeldzaam.

Tijdens de automatisering bij de Lago, groeide de tweede generatie Afro-Caribische bewoners van Aruba op, die de eerste generatie ‘Afro-Caribische Arubanen’ was. Omdat zij op Aruba geboren waren en geen directe banden hadden met het land van herkomst van hun ouders, verwaterde de etnische grenzen tussen de verschillende Afro-Caribische groepen.

Woonwijken

Village: De groep immigranten van de verschillende Caribische eilanden ging zo dicht mogelijk in de buurt van hun werk wonen. Geld hadden ze niet om behoorlijke huizen te kunnen bouwen. De woningen werden opgetrokken uit hout en blik. Hierdoor groeide langzamerhand de "krotten"-wijk de Village.


De sluiting van de LAGO

In de jaren vijftig ging de LAGO over tot automatisering. Vanaf toen waren er minder arbeidsplaatsen en kwamen er niet meer mensen uit het buitenland bij. In 1985 werd de LAGO gesloten en hierdoor raakten een heleboel mensen hun baan kwijt. Dat was een moeilijke tijd voor Aruba maar vooral voor San Nicolas. Ook de scheepvaart in San Nicolas kwam stil te liggen. Er was grote werkloosheid, en als gevolg daarvan openbaar drank- en drugmisbruik en prostitutie.


Opknapbeurt

Door de heropening van de raffinaderij door de oliemaatschappij Coastal in 1990/91 en de overname na een paar jaar door Valero is San Nicolas weer ietsje levendiger geworden. De situatie verbeterde weer een beetje. Toch kampt San Nicolas nog met problemen.  1   2

  • Geschiedenis
  • De kinderen van de immigranten
  • De sluiting van de LAGO

  • Dovnload 156.09 Kb.