Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Bijlgage 3: Filippijnen

Dovnload 170.56 Kb.

Bijlgage 3: FilippijnenDatum21.09.2017
Grootte170.56 Kb.

Dovnload 170.56 Kb.

Bijlgage 7.3: Filippijnen.
Sites: www.wikipedia.nl, www.filippijnen.startpagina.nl, http://members.home.nl/bert.giebels/filipijnen.htm, http://www.columbusmagazine.nl/azie, midden-oosten/filipijnen.html, http://www.travelportal.info/nl/azie/filipijnen/landkaarten, www.landenweb.net/filippijnen, www.manilla.startkabel.nl, via www.google.nl.
Reisbureau’s voor brochures van de Filippijnen.
Bibliotheek en onderwijsbibliotheek voor boeken, tijdschriften en andere materialen van/over de Filippijnen.

Voorbeelden voor boeken e.d.: • Reishandboek Filippijnen / Dick Poppe. ISBN 9038909209.

 • Filippijnen / auteurs: Albrecht G. Schaefer. ISBN 978-90-274-7796-5.

 •  De Filippijnen : een scriptiepakket voor leerlingen t/m 15 jaar / door Marga Lebens.

 • Hoe het komt dat de aap zo bang is : een verhaal uit de Filippijnen / door Wim Burkunk en Mieke Geurts. ISBN 9027633800. Een aap plaagt een vuurvlieg omdat hij bang is. Maar de vuurvlieg weet met een list de aap een lesje te leren.

 • Je ziet het in de Filipijnen [Lichtbeeld] / door Willeke ten Noever Bakker ; dia's Ron Giling. Lespakket voor het basisonderwijs over het dagelijks leven van kinderen in de Filippijnen.

 • Filippijnen / door Fon van Oosterhout, Anita Hardon en Edgar Koning. ISBN 906832327X.   Informatie over geschiedenis, politiek, economie en sociale structuur.

 • Straatkinderen in de Filipijnen / onder red. van Karin van Kooten.

 • Straatkinderen [Video] / presentatie Robert ten Brink. De twaalfjarige Edgar uit de Filippijnen leeft noodgedwongen op straat.

 • Van Filippijnen tot Aldlanstate : een inventarisatie van het woon- en leefklimaat in na-oorlogse wijken / Kuiper Compagnons, Bureau voor Ruimtelijke Ordening en Architectuur, Rotterdam en Werkgroep 2'duizend, Amersfoort. ISBN 9034615634.

 • Oceanië en de Filippijnen / door Wolf Kielich.  ISBN 9031897167 . Beschrijving van de oude cultuur van de volkeren in genoemde gebieden en van de Westerse beschaving.

 • Filippijnen / Dick Poppe. ISBN 90-389-1699-X   pbk . - ISBN 978-90-389-1699-6   pbk.

Filipijnen – ManillaDe vlag van de Filippijnen


Vlag van Manilla

De Filipijnen (of: Filippijnen[3]) zijn een republiek in Zuidoost-Azië. De archipel bestaat uit 7107 eilanden, waarvan de grootste twee Luzon en Mindanao zijn. Deze beide eilanden beslaan samen zo'n twee derde van de oppervlakte van het land, dat ruim 7 maal zo groot is als Nederland en ruim 9 maal zo groot als België. De Filipijnen hebben 87.574.614 (2007) inwoners.

De Filipijnen verklaarden zich op 12 juni 1898 onafhankelijk na meer dan 300 jaar Spaanse overheersing, maar werden pas op 4 juli 1946, na bijna 50 jaar Amerikaanse overheersing, als zodanig erkend. De huidige president is Gloria Macapagal-Arroyo.

Het land dankt zijn naam aan Ruy López de Villalobos die de eilandengroep noemde naar de toenmalige kroonprins van Spanje Filips II tijdens zijn mislukte expeditie in 1543.


De Filipijnen zijn een archipel van 7.107 eilanden met een totaal aan landoppervlak van 300.000 km². De 11 grootste eilanden bevatten 94% van het totale landoppervlak. Het grootste eiland is Luzon met ongeveer 105.000 km². Daarna is Mindanao het grootst met ongeveer 94.600 km².

Topografie


De Filipijnse archipel, bestaande uit 7107 eilanden, heeft geen enkele landgrens met buurlanden. De dichtstbijzijnde buurlanden zijn Vietnam in het westen, China in het noordwesten, Taiwan in het noorden, Indonesië en Maleisië in het zuiden en zuidwesten. Ten oosten van de Filipijnen ligt de Filipijnenzee en ten westen de Zuid-Chinese Zee.

De totale omvang van de Filipijnen is 300.000 km². Hiervan is 298.200 km² land en 1800 km² water. Dit betekent dat de Filipijnen ruim 7 keer zo groot is als Nederland is en ruim 9 maal zo groot als België. De hoofdstad Manilla ligt op het grootste eiland Luzon en beslaat inclusief de omringende steden en gemeenten een oppervlakte van 636 km²

Van de 7107 eilanden hebben er 3144 een naam en zijn er ongeveer 1000 bewoond. De twee grootste eilanden Luzon (104.688 km²) en Mindanao (94.630 km²) beslaan samen ongeveer twee derde van de totale oppervlakte. De grootste eilanden hierna zijn: Samar (13.080 km²), Negros (12.710 km²), Palawan (11.785 km²), Panay (11.515 km²), Mindoro (9735 km²), Leyte (7214 km²), Cebu (4422 km²), Bohol (3269 km²).

Veel van de eilanden zijn bergachtig met een smalle strook laagvlakte aan de kust. Het hoogste punt is de vulkaan Mount Apo (2954 meter). De langste rivier van het land is de Río Grande de Cagayan: ongeveer 350 kilometer.Bestuurlijke indeling


Een provincie is in de Filipijnen de belangrijkste lokale overheid. Het land is onderverdeeld in 81 provincies die voor bestuurlijk gemak in 17 regio's zijn gegroepeerd. Provincies zijn weer onderverdeeld in steden en gemeenten, waarvan er respectievelijk 136 en 1494 zijn. Deze steden en gemeenten bestaan op hun beurt weer uit barangays. In de Filipijnen zijn 41.995 barangays. (Alle gegevens per 31 september 2007)

Klimaat


Het klimaat van de Filipijnen is een tropisch klimaat en wordt gekarakteriseerd door hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en overvloedige regenval. Van maart tot en met mei is het in veel delen van de Filipijnen erg warm. Daarna valt van mei tot oktober in grote delen van het land veel regen als gevolg van de moesson. Van december tot en met februari is het op veel plekken juist droger en koeler. De gemiddelde temperatuur in de Filipijnen zo'n 27 graden Celsius. De temperatuur, maar vooral de gemiddelde hoeveelheid neerslag is echter erg afhankelijk van de locatie. De gemiddelde jaarlijkse neerslag varieert van 1000 millimeter tot 5000 millimeter.

Per jaar worden de Filipijnen door gemiddeld zo'n negen tyfoons getroffen. De gevolgen van dergelijke tyfoons zijn vaak groot, als gevolg van de enorme windsnelheden en regenval in korte tijd.
Luchtvochtigheid


De Filipijnen hebben als gevolg van de hoge temperatuur in combinatie met het vele water een relatief hoge luchtvochtigheid. De gemiddelde luchtvochtigheid in de Filipijnen varieert van 71% in maart tot 85% in september. Landinwaarts is de gemiddelde luchtvochtigheid vanwege de grotere afstand tot de zee groter dan aan de kust. Als gevolg van de hoge luchtvochtigheid is de gevoelstemperatuur op de Filipijnen warmer dan de daadwerkelijke temperatuur.

Temperatuur


De gemiddelde temperatuur op de Filipijnen is zo'n 27 graden Celsius. Dit is 17 graden warmer dan de gemiddelde temperatuur in Nederland. Uitzondering hierbij zijn hogergelegen gebieden, zoals Baguio, waar de hoogte zorgt voor een gemiddeld lagere temperatuur. De temperatuur varieert niet veel gedurende het jaar. De wamste maanden zijn de maanden april en mei. De koelste maand is de maand januari. Het feit dat de Filipijnen in de zee ligt zorgt ervoor dat de gemiddelde temperatuur gedurende het jaar niet veel varieert. De variatie van de gemiddelde temperatuur per maand verschilt afhankelijk van de noorderbreedte. In het zuidelijk gelegen Zamboanga varieert de gemiddelde maandelijkse temperatuur slechts zo'n 0,6 graad, terwijl dat in het noordelijk gelegen Basco, zo'n 6 graden is. Het zeewater is aan de kust gemiddeld zo'n 27 tot 28 graden Celsius. In de warmste maanden loopt de temperatuur van het water op tot 29 graden.

Samenleving en Cultuur


De Filipijnse cultuur is in hoge mate beïnvloed door de Spanjaarden, Mexicanen, Chinezen, Amerikanen, Arabieren en Maleisiërs.

Meer dan 300 jaar Spaanse overheersing heeft voor veel blijvende invloeden gezorgd vanuit de Mexicaanse en Spaanse cultuur. Deze invloeden zijn het meest zichtbaar in gebruiken en rituelen gerelateerd aan de Katholieke kerk en dan met name de religieuze festivals. Elk jaar worden in de Filipijnen omvangrijke festiviteiten georganiseerd, die bekend staan als Barrio Fiestas en waarmee de beschermheilige van de plaats, het dorp of de regio wordt geëerd. Een festival wordt gevierd met kerkelijke ceremonies, straatparades, vuurwerk, schoonheids- en danswedstrijden en hanengevechten. Voorbeelden van grote festivals zijn het Ati-Atihan festival in Kalibo en het Sinulog in Cebu.

De Chinese invloeden in de Filipijnse cultuur uiten zich voornamelijk op het gebied van de Filipijnse keuken, die in grote mate door de Chinese keuken beïnvloed is. Voorbeelden zijn de noodles (die lokaal bekend staan als mami) en diverse vleesgerechten. Daarnaast uit de Chinese invloed zich in taal. Reeds in de vroege tiende eeuw circuleerden in China boeken die de levensstijl en handelspraktijken van de vroege Filipino's beschreven. Een van deze boeken was de Tai Pin Hwan Yu Gi (Het vredevolle universum) ca. 984. Een belangrijke bijdrage van de Chinese immigranten in de Filipijnen was de publicatie van de Doctrina Chistiana in 1593.

De Amerikaanse culturele invloed in de Filipijnen is erg opvallend. Een goed voorbeeld is het wijdverspreide gebruik en de beheersing van de Engelse taal. Een ander voorbeeld is het enthousiasme voor sport in de Filipijnen. De populairste sport van de Filipijnen is een typisch Amerikaanse sport: basketbal. Andere populaire sporten zijn onder andere pool, boxen, zwemmen en Oosterse vechtsporten. Net als de Amerikanen hebben Filipino's bovendien een voorkeur voor fastfood, wat zich uit in de aanwezigheid van vele Amerikaanse ketens zoals McDonald's, Pizza Hut, Burger King en KFC. Daarnaast bestaan er ook nog diverse lokale fastfoodketens zoals Jollibee, Greenwich Pizza, Chowking en Max's Fried Chicken. Filipino's luisteren graag naar de laatste Amerikaanse en Britse muziek, kijken Amerikaanse films en aanbidden Amerikaanse acteurs en actrices uit Hollywood. Een ander goed voorbeeld zijn de Shopping Malls in de grote steden van de Filipijnen, die naar Amerikaans voorbeeld zijn gebouwd en behoren tot de grootste ter wereld.

Ondanks al deze buitenlandse invloeden, blijft de Filipijnse cultuur uniek. Een goed voorbeeld hiervan is de jeepney, een opgepoetst relikwie uit de Tweede Wereldoorlog dat tot in de verste uithoeken van het land dienst doet als openbaar vervoersmiddel. Filipino's houden hun nationale helden in ere. José Rizal is de meeste geëerde onder hen. Hij was een visionair, wiens geschriften zorgden een gevoel van nationale eenheid en bewustzijn. Andere nationale helden zijn Andrés Bonifacio, oprichter van de vrijheidsbeweging Katipunan en Ninoy Aquino, de oppositieleider tegen het bewind van Ferdinand Marcos, die een soort martelaar werd nadat hij door de laatste vermoord werd.

Talen


In totaal worden er op de Filipijnen 172 inheemse talen en dialecten gesproken, die alle behoren tot de Austronesische taalfamilie. Andere talen die er gesproken worden, zijn onder andere Engels, Chinees (Mandarijn en Hokkien) en Spaans, de laatste met de lokale creolentaal Chavacano.

Sinds 1939 bevordert de overheid om nationale eenheid te bevorderen het gebruik van de officiële nationale taal, het Filipijns, dat gebaseerd is op het Tagalog. De poëet Francisco "Balagatas" Baltazar (1788-1862) wordt dikwijls beschouwd als de Tagalog-equivalent van William Shakespeare. Zijn beroemdste werk is het vroeg 19e-eeuwse Florante at Laura. Het Filipijns wordt op alle scholen onderwezen en wordt steeds algemener geaccepteerd, vooral als tweede taal en eenheidstaal voor een zeer gemengde bevolking. Het Engels wordt als tweede officiële taal beschouwd, en wordt zeer veel gebruikt door de overheid, in het onderwijs en binnen de handel.Religie
Basilica Minore del Santo Nino in Cebu City

Een duidelijke teken van de langdurige Spaanse aanwezigheid is het grote percentage katholieken in de Filipijnen. Zo'n 83 procent van de bevolking is Rooms-Katholiek. Nog eens 3 procent maakt deel uit van een afsplitsing van de Rooms-Katholieke Kerk, de onafhankelijke Oud-Katholieke Independent Church of the Philippines. Moslims vormen zo'n 5 procent van de bevolking. Zij wonen voornamelijk op het zuidelijke eiland Mindanao en de Sulu-eilanden. Protestanten vormen tenslotte zo'n 6 procent van de bevolking. De protestantse gemeenschappen zijn ontstaan door het werk van Amerikaanse zendelingen in het begin van deze eeuw. De overige 3 procent van de bevolking is boeddhistisch (met name de Chinese minderheid) of niet-gelovig.

Op Mindanao en de Sulu-eilanden wordt regelmatig strijd geleverd tussen het Filipijnse leger en moslimseparatisten.

Vanwege de sterke katholieke aanwezigheid is de Filipijnse politiek sterk pro-life; dit komt tot uitdrukking in verboden op abortusklinieken. In de meeste klinieken, scholen en ziekenhuizen geldt bovendien een verbod op condooms.

Sport


De populairste (kijk)sporten in de Filipijnen zijn basketbal, boksen en pool. Bij het basketballen werd in het verleden behoorlijk wat succes geboekt op internationaal niveau. De laatste tientallen jaren is dat echter wat minder geworden. In het boksen en poolen behalen Filipino’s nog wel regelmatig successen op mondiaal niveau. De meeste medailles die de Filipijnen op de Olympische Spelen behaalden werden veroverd bij het boksen. Profbokser Manny Pacquiao is een van de succesvolste Filipijnse sporters aller tijden. In het poolen zijn de Filipijnen een van de toonaangevende landen. De succesvolste Filipijnse pooler is Efren Reyes. Basketballen en poolen zijn niet alleen populaire kijksporten, maar worden ook door het hele land veelvuldig recreatief beoefend. In elk dorp, hoe klein ook, zijn wel een basketbalveldje en pooltafels te vinden.
Manilla.

Manilla (Filipijns: Maynila; vaak gespeld als Manila) is de hoofdstad van de Filipijnen. De stad ligt op het eiland Luzon, aan de oostoever van de 48 kilometer lange Baai van Manilla die uitmondt in de Zuid-Chinese Zee. Het inwonertal bedroeg bij de census van 2007 ruim 1,6 miljoen[1]. De agglomeratie bestaat naast Manilla uit nog 16 andere steden en gemeenten. Hier wonen in totaal ruim 11,5 miljoen inwoners. Deze agglomeratie, Metro Manila, wordt door buitenlanders en niet-inwoners dikwijls ook Manilla genoemd. De eigenlijke stad Manilla is de op een na grootste stad van het land. Alleen de voorstad Quezon City heeft nog meer inwoners.

Topografie


Manilla ligt hemelsbreed op zo'n 1120 kilometer ten zuidoosten van Hongkong en zo'n 2390 kilometer ten noordoosten van Singapore aan de westkant van het noordelijke eiland Luzon. De stad ligt aan de Baai van Manilla bij de monding van de rivier de Pasig en wordt door deze rivier in tweeën gedeeld. Bijna de gehele stad is gebouwd op de gedurende eeuwen door de Pasig afgezette alluviale bodem. Een deel van het grondgebied van de stad is ingepolderd land, dat oorspronkelijk tot de Baai van Manilla behoorde.

Manila wordt begrensd door diverse steden en gemeenten die allen deel uitmaken van Metro Manilla. In het noorden liggen Navotas City en Caloocan City, in het noordoosten Quezon City, in het oosten San Juan City en Mandaluyong City, in het zuidoosten ligt Makati City en in het zuiden ligt Pasay City.Bestuurlijke indeling


Bestuurlijk gezien is Manilla ingedeeld in de regio National Capital Region die meestal wordt aangeduid als Metro Manilla. Deze regio is als enige van de 17 regio's van de Filipijnen niet onderverdeeld in provincie's.

De stad zelf is ingedeeld in 897 barangays. Dit is de kleinste bestuurseenheid in de Filipijnen. Elke barangay wordt weer bestuurd door een voorzitter en raadsleden. Om administratieve redenen zijn de barangays in Manilla ingedeeld in 100 zones, die weer zijn gegroepeerd in 16 districten. De zones en districten vormen echter geen eigen bestuurslaag.Klimaat
Neerslag en luchtvochtigheid


Manilla

jan

feb

mar

apr

mei

jun

jul

aug

sep

okt

nov

dec

jaar

Gemiddelde neerslag (cm)

2

1

1

3

12

26

40

36

34

19

13

6

1970

Hoogst gemeten gem. neerslag (cm)

19

4

9

17

48

72

99

79

88

71

59

34

302

Laagst gemeten gem. neerslag (cm)

0

0

0

0

0

1

9

0

3

1

0

0

88

Gem. luchtvochtigheid ochtend (%)

87

85

84

83

84

88

89

90

90

90

89

89

87

Gem. luchtvochtigheid avond (%)

67

63

60

59

64

72

75

79

78

76

73

71

70

bron: WeatherbaseTemperatuur


De temperatuur in Manilla is net als in de rest van de laaggelegen gedeelten van de Filipijnen gemiddeld hoog. in de onderstaande tabel is te zien dat de gemiddelde temperatuur over het jaar heen gemiddeld 27°C is met een gemiddelde maximum temperatuur van 31°C en een gemiddelde minimum temperatuur van 23°C.

Manilla

jan

feb

mar

apr

mei

jun

jul

aug

sep

okt

nov

dec

jaar

Gemiddelde temp. (°C)

26

26

27

29

29

28

27

27

27

27

27

26

27

Gem. maximum temp. (°C)

30

31

32

33

33

32

31

30

31

30

30

30

31

Gem. minimum temp. (°C)

21

22

22

24

25

25

25

24

23

23

23

22

23

Hoogst gemeten temp. (°C)

35

36

36

38

37

37

37

37

37

38

38

33

38

Laagst gemeten temp. (°C)

16

15

16

20

21

20

21

20

12

17

18

17

12

bron: WeatherbaseBevolking en samenleving

Bevolkingsaantallen en afkomst
Aantal inwoners van Manilla

Census

Inwoners
 

1903

219.928


1918

285.306
29.7%

1939

623.492
118.5%

1948

983.906
57.8%

1960

1.138.611
15.7%

1970

1.330.788
16.9%

1975

1.497.116
12.5%

1980

1.630.485
8.9%

1990

1.601.234
-1.8%

1995

1.654.761
3.3%

2000

1.581.082
-4.5%

2007

1.660.714
5.0%
De bevolking van Manilla is vergeleken met het begin van de 19e eeuw fors toegenomen. Tijdens de bevolkingstelling van 1903 telde de stad nog geen 200.000 inwoners. Vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog was dit aantal bijna verdrievoudigd naar ruim 623 duizend. De jaren erop lieten de grootste bevolkingsgroei van de 20e eeuw zien, waardoor Manilla in 1948 bijna een miljoen inwoners telde. De jaren erna groeide de stad door naar een stad met bijna 1,55 miljoen inwoners in 1975. Aan het einde van de jaren 70, waarin de stad een tweede groeistuip beleefde, bereikte Manilla in 1980 een bevolkingsaantal van ruim 1,6 miljoen. De bevolkingsgroei is sindsdien afgezwakt. Bij de census van 2007 had Manilla een inwoneraantal van 1.660.714 mensen. Dit zijn 79.632 mensen (5,0%) meer dan bij de daaraan voorafgaande census van 2000. De gemiddelde jaarlijkse toename kwam daarmee uit op 0,68%, hetgeen lager was dan het landelijke jaarlijkse gemiddelde over deze periode (2,04%). [1].

De bevolkingsdichtheid van Manilla was ten tijde van de laatste census, met 1.660.714 inwoners op 38,55 km², 43.079 mensen per km². De stad is daarmee de dichtsbevolkte stad van de Filipijnen en een van de dichtsbevolkte steden ter wereld. Het dichtsbevolkte dictrict is het zesde district; Het dunstbevolkte is district 5.
Armoede, prostitutie


Diverse wijken van Manilla zijn erg arm. Minderjarigen kunnen soms alleen de eindjes aan elkaar knopen door in de prostitutie te gaan, en zo ook in sommige gevallen hun ouders op het platteland te onderhouden. Tot in de jaren negentig was Manilla een beruchte bestemming voor sekstoerisme. Aan het einde van het decennium werd in opdracht van burgemeester Alfredo Lim een grote schoonmaakactie gehouden die erin heeft geresulteerd dat de meeste bars gesloten werden.

In de jaren hierna zijn de bars echter langzaam maar zeker weer teruggekeerd en heeft een gedeelte van de prostitutie zich verplaatst naar shoppingmalls; een in delen van Azië vrij veelkomend fenomeen waarbij vooral studentes rondhangen in de malls om opgepikt te worden.Tondo is een van de allerarmste wijken van Manilla. In de stad is relatief veel misdaad en drugsmisbruik.

Cultuur en recreatie
Musea


In Manilla zijn vele musea te vinden. Een van deze instellingen is het National Museum of the Philippines waarin exposities met betrekking tot botanie, zoölogie, geologie, antropologie en kunst te zien zijn. Een van de topstukken van het museum is het schilderij Spoliarium van de Filipijnse schilder Juan Luna. Aan het Plaza San Luis Comples, bevindt zich “Casa Manila’’, waar Chinese en Europese meubelstukken uit de 20e eeuw worden geexposeerd. In Rizal Park zijn het Metropolitan Museum, het Museong Pambata (kindermuseum) en de National Library of the Philippines gevestigd. Het Metropolitan Museum geldt als het belangrijkste kunstmuseum van de Filipijnen.

Een andere bezienswaardigheid in Manilla is het „Coconut Palace“. Dit paleis werd in opdracht van Imelda Marcos gebouwd voor het bezoek van paus Johannes Paulus II in 1981. Hoewel de paus weigerde er te overnachten diende het gasthuis voor prominente personen als Moammar al-Qadhafi, Brooke Shields en George Hamilton. Tegenwoordig is het gasthuis een museum, compleet met een vlinder en orchideentuin

In het „Central Bank Money Museum“ worden sinds 3 januari 1974 Filipijnse en buitenlandse muntstukken en bankbiljetten tentoongesteld. Het „Archdiocese of Manila Museum (AMM)“ (Museum van het aartsbisdom Manilla) werd in 1987 ingericht. De collectie omvat een varieteit aan stukken met betrekking tot de geschiedenis van de Katholieke Kerk in de Filipijnen. In de San Agustin Church in Intramuros bevindt het San Agustin Museum met een verzameling van olieschilderijen van heilige en andere religieuze objecten.

Religie


Het grootste deel van de inwoners van Manilla is rooms-katholiek. De oorzaak hiervan is de langdurige aanwezigheid van de Spanjaarden in het land. Enkele jaren nadat de Spanjaarden van Manilla de hoofdstad van de archipel hadden gemaakt in 1571 werd hier ook het eerste bisdom in de Filipijnen opgericht. Het bisdom van Manilla werd geleidt door Domingo de Salazar totdat het in 1595 werd verheven tot Aartsbisdom. Hoewel het huidige aartsbisdom lang niet meer zo groot is als in 1595 omvat het wel een veel groter gebied dan alleen de stad Manilla. Het aartsbisdom is tegenwoordig nog steeds het belangrijkste aartsbisdom van de Filipijnen en de kathedraal van Manilla is de zetel van de primaat van de Filipijnen, kardinaal Gaudencio Rosales.

Andere belangrijke rooms-katholieke kerken en kathedralen in de stad zijn onder andere San Agustin Church in Intramuros, de bewaarplaats van de beeltenis van Nuestra Señora de Consolación y Correa en een UNESCO werelderfgoed, die veel wordt gebruikt als trouwlocatie door bekende Filipino's; Quiapo Church, ook wel bekend als Basilica Minore del Nuestro Padre Jesus Nazareno, de locatie van het jaarlijkse Feest van de zwarte Nazarener; Binondo Church, ook wel bekend staand als Basilica Minore de San Lorenzo Ruiz; Malate Church, Ermita Church, waar de oudste Maria beeltenis van de Filipijnen te vinden is; Tondo Church, waar een eeuwenoude ivoren beeld van Santo Niño (kindje Jezus) te vinden is; Sta. Ana Church en San Sebastian Church, ook wel bekend staand als de Basilica Minore de San Sebastian, de enige geheel stalen kerk in Azië.

Het district Quiapo herbergt een relatief grote grote moslimgemeenschap. Daar staat ook de beroemde „Gouden Moskee“. In Ermita staat een Hindoetempel voor de Indische bevolking en aan de Quirino Avenue in Malate staat de enige synagoge van de stad voor de kleine Joodse bevolkingsgroep. De weinige boedhisten die Manilla kent, zijn meestal van Chinese afkomt.

Onderwijs


Het grootste deel van de hogescholen en universiteiten van Metro Manila zijn gevestigd in de stad Manilla. De meeste van deze instellingen zijn te vinden in de districten Malate, Ermita, Intramuros, San Miguel, Quiapo en Sampaloc. Dit gebied wordt dan ook wel aangeduid als de University belt of U-Belt. De belangrijkste zijn de University of the Philippines in Ermita, de De La Salle University in Malate, de Far Eastern University, de University of the East en de University of Santo Tomas in Sampaloc en Pamantasan ng Lungsod ng Maynila en de technische universiteit Mapúa Institute of Technology in Intramuros. Daarnaast zijn in het district San Miguel de Centro Escolar University en het San Beda College gevestigd.

Sport


In Manilla zijn door de jaren heen vele grote internationale sportevenementen georganiseerd. Zo zijn de Aziatische Spelen van 1954 en de Zuidoost-Aziatische Spelen van 1981, 1991 en 2005 in Manilla gehouden. Ook het Wereldkampioenschap basketbal 1978, de Verre Oosten spelen van 1919, 1925 en 1934 en de Aziatische atletiekkampioenschappen van 1973, 1993 en 2003 vonden er plaats. In 1992 werd de schaakolympiade in Manilla georganiseerd.

Diverse van deze evenementen vonden plaats in het nationale stadion van de Filipijnen, het Rizal Memorial Sports Complex (het RMSC). Ondanks het feit dat het stadion behoorlijk verouderd is en slechts een beperkte capaciteit van 30.000 heeft, worden ook tegenwoordig veel belangrijke sportevenementen hier georganiseerd.

Net als in overige delen van de Filipijnen is basketbal een van de de populairste sporten in de stad. Enkele bekende teams uit Manilla zijn de Letran knights, de Mapua Cardinals, de San Beda Red Lions, de San Sebastian Stags en de St. Benilde Blazers. Al deze teams komen uit in de competitie van universiteitsteams, de National Collegiate Athletic Association, Philippines (NCAA). Andere populaire kijksporten in Manilla zijn jai-alai en hanengevechten. Jai-alai-wedstrijden worden dagelijks gespeeld in het Jai-alai de Manila-stadion in Malate.

Hoewel de naamgeving anders doet vermoeden, werd de meest beroemde bokswedstrijd die ooit is georganiseerd in de Filipijnen, de Thrilla in Manila tussen Mohammed Ali en Joe Frazier, afgewerkt in de voorstad Quezon City.Verkeer en vervoer


De straten van Manilla hebben chronisch last van verkeersopstoppingen. Het belangrijkste openbare vervoermiddel zijn de jeepneys. Oorspronkelijk waren dit oude Jeeps van Willys-Overland die door het Amerikaanse leger waren achtergelaten. Ze werden door Filipino's tot kleine passagiersbusjes omgebouwd. Later werden de jeepneys op de Filipijnen gebouwd, waarbij onderdelen als de motor en de versnellingsbak nog wel uit de legerdump kwamen. Jeepneys zijn kunstzinnig beschilderd en zijn een typisch Filipijns vervoermiddel. De laatste tijd staan ze aan kritiek bloot wegens de luchtvervuiling die ze veroorzaken.

Voor de korte afstand gebruiken de Filipino's tricycles. Dit zijn bromfietsen met zijspan die maximaal drie passagiers kunnen vervoeren, maar die vooral in meer afgelegen gebieden tot wel 7 passagiers meenemen. De gewone riksja's, waarbij de bestuurder moet fietsen, spelen bijna geen rol meer. Voor de lange afstand zijn er bussen, en voor de toeristen en de rijkere inwoners van de stad beschikt Manilla ook nog over een grote vloot taxi's, die naar Westerse begrippen erg voordelig zijn. Het instaptarief is 30 peso (nog geen € 0,50). Een taxirit van zo'n 7 kilometer kost bij gemiddelde verkeersdrukte zo'n 125 peso.Er wordt gewerkt aan een openbaarvervoersysteem op palen, waarbij de pilaren om kosten te besparen in het midden van de grote boulevards worden geplaatst. Het net volgt dus globaal de grote verkeersaders. Twee lijnen zijn al klaar; aan een derde wordt gewerkt.

Het internationale vliegveld van Manilla heet Ninoy Aquino International Airport. Daarnaast zijn er losse vertrekterminals voor domestic flights en voor vluchten van Philippine Airlines.

 • Bestuurlijke indeling
 • Luchtvochtigheid
 • Samenleving en Cultuur
 • Klimaat Neerslag en luchtvochtigheid
 • Temperatuur
 • Bevolking en samenleving
 • Armoede, prostitutie
 • Cultuur en recreatie Musea
 • Verkeer en vervoer

 • Dovnload 170.56 Kb.