Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Biographie Nicolas Achten et Scherzi Musicali update : 10/10/2012

Dovnload 9.02 Kb.

Biographie Nicolas Achten et Scherzi Musicali update : 10/10/2012Datum12.03.2017
Grootte9.02 Kb.

Dovnload 9.02 Kb.

Biographie Nicolas Achten et Scherzi Musicali

update : 10/10/2012Nicolas Achten

Nicolas Achten (bariton, klavecinist, luitist, harpist en leider van zijn ensemble) is een rijzende ster in de oude-muziekwereld. In 2006 werd hij laureaat van het zevende “Concours International de Chant baroque de Chimay”. Vervolgens werd hij verkozen tot “Artiste Classique 2009” bij de Octaves de la Musique, en kreeg hij in 2009 de “Prijs voor Jonge Musicus van het Jaar” van de Belgische muziekpers.


Hij werd geboren te Brussel in 1985, volgde zang, luit, klavecimbel en barokharp aan de conservatoria van Brussel en Den Haag en vervolmaakte zich tijdens talrijke masterclasses, zoals aan de “Académie baroque d’Ambronay” en het “Centre de la Voix de Royaumont”.


Nicolas concerteert sinds 2004 regelmatig met prestigieuze ensembles uit de oude-muziekwereld , zoals l’Arpeggiata, la Fenice, La Petite Bande, Ausonia, les Agrémens, Akadêmia, Les Talens Lyriques, Il Fondamento, Les Musiciens du Louvre, Il Seminario Musicale, le Poème Harmonique en Akademie für Alte Musik Berlin, onder leiding van dirgenten zoals Jean Tubéry, Sigiswald Kuijken, Marc Minkowski, Christophe Rousset en René Jacobs.


Hij is één van de weinige klassiek geschoolde zangers die zich, naar historisch voorbeeld, al zingend begeleidt op verschillende instrumenten. Om deze praktijk verder uit te diepen, steeds getoetst aan musicologisch onderzoek, stichtte hij het ensemble Scherzi Musicali, dat reeds op veel bijval en enthousiasme kon rekenen van het publiek en de internationale pers (Diapason d’Or découverte, Joker van Crescendo, La Clef van Resmusica, Prelude Classics Award 2009, 4 sterren in “Monde de la Musique”, Muse d’Or, Ring de Classique Info, “Outstanding” in “International Record Review”…).


Nicolas Achten doceert luit aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, historische harp en barokzang aan de Muziekacademie van Sint-Lambrechts-Woluwe. Hij leidt regelmatig de zomerstage van “Muziektheater Transparant”, geeft les aan het “Séminaire International de Musique Ancienne en Wallonie” en werd reeds verschillende malen uitgenodigd als gastdocent aan de University of East Anglia, de Yorke Trust (Norfolk).en de Operastudio Vlaanderen.

www.nicolasachten.be

 

 Update: 10 oktober 2012

Scherzi Musicali

Scherzi Musicali is één van de jonge veelbelovende ensembles uit het circuit van de historische uitvoeringspraktijk. Het werd gesticht door Nicolas Achten, één van de weinige klassieke zangers die zich naar historisch voorbeeld begeleidt op verschillende instrumenten (luiten, harp, klavecimbel). Scherzi Musicali bestaat uit jonge zangers en instrumentalisten die in diverse bezettingen de oude uitvoeringspraktijk proberen te herontdekken. Ze benaderen hierbij de muziek steeds vanuit een gedegen musicologisch onderzoek. Het ensemble legt zich vooral toe op het uitvoeren van meesterwerken die in de vergetelheid zijn geraakt, zonder echter de topwerken uit het repertoire te veronachtzamen, en dit geldt zowel voor het profane, sacrale als het operarepertoire.

Sinds de oprichting van het ensemble in 2006 concerteert Scherzi Musicali in België, Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Spanje, Portugal, Italië en Engeland: het ensemble was het te gast bij het Festival van Vlaanderen, de Bijloke (o.a. met een « Featuring Concert » met Emma Kirkby), het Concertgebouw Brugge, deSingel, Bozar, het Festival de Wallonie, l’Automne Musical de Spa, de Operadagen Rotterdam, AMIA Strasbourg, het Festival Baroque de Pontoise, het Venetian Center for Baroque Music, etc. Scherzi Musicali werd geselecteerd door het Europese Oude Muziek Netwerk (REMA) om in November 2011 op te treden voor hun Showcase in de Casa da Música te Porto.

Scherzi Musicali wijdde zijn eerste opnames aan werken die nog niet op CD waren uitgegeven. « L’Euridice » van Giulio Caccini (allereerste opera ooit in druk verschenen) en het album « Dulcis Amor Iesu » (motetten van Giovanni Felice Sances) werden opgenomen voor het label Ricercar. Vervolgens verscheen het album « Petits Motets », gewijd aan de Brusselse componist Joseph- Hector Fiocco (label Musique en Wallonie, collection inédits). Sinds 2010 neemt Scherzi Musicali op in exclusiviteit voor het label “Alpha”, bij wie in de loop van Januari 2012 “La Catena d’Adone” van Domenico Mazzocchi uitgebracht werd.


Elke CD werd met veel enthousiasme onthaald door de internationale pers: Diapason d’or découverte, Joker van Crescendo, La Clef van Resmusica, Prelude Classics Award 2009, 4 sterren in “Monde de la Musique”, Muse d’Or, Ring de Classique Info, “Outstanding” in “International Record Review”…

Scherzi Musicali geniet de steun van de Fédération-Wallonie Bruxelles (Direction générale de la Culture, Service de la Musique) en de gemeente Elsene.


www.scherzimusicali.be

 

 Update: 10 oktober 2012

  • Scherzi Musicali

  • Dovnload 9.02 Kb.