Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Boekenlijst Bovenbouw Havo en vwo met korte omschrijving –schooljaar 2016/17

Dovnload 164.63 Kb.

Boekenlijst Bovenbouw Havo en vwo met korte omschrijving –schooljaar 2016/17Datum28.06.2017
Grootte164.63 Kb.

Dovnload 164.63 Kb.

Boekenlijst Bovenbouw Havo en VWO met korte omschrijving –schooljaar 2016/17

 • In H5/V5 moet je vier boeken lezen.

 • HAVO leerlingen lezen minimaal 7 sterren in totaal, waaronder 1 klassikaal te lezen boek(Backpack, twee sterren), VWO leerlingen 8 sterren, waaronder het klassikaal gelezen boek (Romeo en Juliet, twee sterren).

 • Leerlingen van de Havo mogen uit alle boeken kiezen, dus zowel uit de Havo lijst als de VWO lijst. Wil je een boek kiezen dat alleen aangekruist staat als VWO boek, overleg dan even met je docent.

 • De VWO leerlingen mogen alleen VWO boeken kiezen.

 • Voor alle leerlingen geldt dat boeken die eerder klassikaal gelezen en getoetst zijn niet mogen worden gekozen.

 • H5 boekentoets vindt plaats in de tweede SE week, V5 boekentoets vindt plaats in de derde toetsweek. Informatie over inleveren boekenlijst volgt begin schooljaar 2016-17

5H: inleveren boekenlijst uiterlijk 22 december 2016 23:59 via Magister

5V:inleveren boekenlijst uiterlijk 23-2-2017, 23.59 via magister


Auteur

Titel

Level

HAVO

VWO

Pag.

Jaar

Trefwoorden

Korte samenvatting

 1. Orwell, George

1984

++

x

x

216

1949

Science fiction / politiek

Visioen van de westerse wereld anno 1984, waarin de enkeling ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen 'de Partij' die met de meest barbaarse middelen de mens dwingt tot 'vrijwillige' aanvaarding van een levens- en wereldbeschouwing die zelfs de meest elementaire menselijke waarden vernietigt.

 1. Burgess, Anthony

A Clockwork Orange

++
x

224

1962

Thriller / Wreed, en spannend verhaal

Een klassieker over de bekentenis van de vrije wil en het conflict tussen goed en kwaad. Alex, met zijn voorliefde voor geweld, Beethoven en melk met drugs, is de leider van een in witte pierrotpakken gestoken Droogbende, en vertelt over zijn leven in een eigen taaltje, een mix van Russisch, shakesperiaans, bijbelse taal en kindergebrabbel. Als Alex na een geweldsexplosie wordt gearresteerd, probeert de staat hem te hervormen.

 1. Hemingway, Ernest

A Farewell to Arms

++

x

x

304

1929

Oorlog / Anti-oorlogsroman / romantiek

In zijn semi-autobiografische roman uit 1929 vertelt Ernest Hemingway het mooie verhaal van een Amerikaanse ambulancechauffeur aan het Italiaanse front en zijn liefde voor een Engelse verpleegster. Tegen de achtergrond van de onverbiddelijke oorlog schetst Hemingway een portret van hun onmogelijke liefde.

 1. Forster, E.M.

A Room With A View

++
x

210

1908

Romantiek en drama begin 20e eeuw

Aan het begin van de 20e eeuw brengt de jonge en beschermd opgevoede Lucy Honeychurch met haar oudere en saaie nicht Charlotte een vakantie door in Florence. Daar ontmoeten ze de vrijdenker Mr. Emerson en zijn zoon George. Lucy wordt daardoor geconfronteerd met opvattingen en ideen die haar tot dan onbekend waren.

 1. Hornby, Nick

About a Boy

++

x
278

1998

Volwassen worden / humor

De hoofdpersonen van het boek zijn Will, een 36-jarige vrijgezel, en Marcus, een wat excentrieke, in zichzelf gekeerde en gepeste jongen van twaalf, wiens moeder Fiona zelfmoordneigingen heeft. Will besluit lid te worden van een gespreksgroep voor alleenstaande ouders, in de hoop zo vrouwen te kunnen ontmoeten. Op een van de bijeenkomsten van de praatgroep leert hij Marcus kennen, met wie hij na een aanvankelijk wat stroef begin toch bevriend raakt.

 1. Orwell, George

Animal Farm

+

x
107

1945

Politieke fabel / satire

Animal Farm is een satirische verhaal dat gaat over een groep dieren die er genoeg van heeft om als slaven van de mensheid te moeten leven, en de macht in eigen handen neemt. Het loopt uiteindelijk, anders dan de meeste dieren zich er van voorgesteld hadden, uit op een tirannie.

Met Animal Farm bekritiseert Orwell het totalitaire politieke systeem van de Sovjet-Unie na de Oktoberrevolutie. 1. Sutcliffe, William

Are You Experienced

++

x
235

1997

Avontuur / humor

Liz reist met Dave naar India omdat ze behoefte heeft aan gezelschap tijdens haar spirituele zoektocht naar het diepste wezen van haar ziel. Dave maakt de reis omdat hij een relatie met Liz wil. Twee rugzaktoeristen die ver van huis op zoek zijn naar zichzelf.

 1. Barr, Emily

Backpack( wordt klassikale boek!!)

++

x
382

2001

Avontuur / reisverhaal

Makkelijk leesbaar verhaal over een jonge vrouw die na een rotstreek van haar vriend 'gedwongen' een geplande reis naar Azië in haar eentje gaat maken. Tijdens haar reis wordt ze geconfronteerd met vermoorde meisjes die wel heel erg op haar lijken en de meisjes worden steeds dichter bij haar vermoord.

 1. Kosinsky, Jerzy

Being There

++

x
112

1970

Humor / tragisch

Het is een verhaal over Chance, een tuinman die alle kennis opdoet door naar de televisie te kijken. Chance verlaat zijn huis en komt in high society terecht waarbij blijkt dat hij met zijn kennis ver komt in de gesprekken met wereldleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders.

 1. Morrison, Toni

Beloved

+++
x

240

1987

Historische roman / slavernij

Amerika, de tweede helft van de negentiende eeuw. De gevluchte slavin Sethe vermoordt uit wanhoop haar dochtertje Beminde om haar te behoeden voor de slavernij. Maar Beminde keert terug als kwade geest en terroriseert het leven van haar moeder.

 1. Huxley, Aldous

Brave New World

++

x

x

2064

1932

Science fiction / Grappig fantasy verhaal

In het jaar '632 na Ford' zijn mechanisatie, efficiëntie en productie het hoogste goed, terwijl individualiteit en emotionaliteit verdacht zijn. Door omstandigheden komt de niet-'geciviliseerde' John terecht in deze maatschappij waarin mensen worden uitgebroed in flessen, geconditioneerd worden op hun latere werk, en geen behoeften kunnen kennen, zodat geluk wel moet volgen -en anders is er nog een drug voorhanden.

 1. Capote, Truman

Breakfast at Tiffany’s

++

x

x

157

1958

Romantiek en drama

De geschiedenis van een nogal excentriek Amerikaans meisje dat in New York op kamers woont en ondanks haar schijnbare luchthartigheid hunkert naar geborgenheid, geschreven door een jonge auteur die in hetzelfde huis een kamer heeft.

 1. MacLaverty, Bernard

Cal

++

x

x

160

1983

Politiek en romantiek in Noord Ierland

Cal is een jongen van 19 jaar. Hij woont in Noord Ierland en is katholiek, belangrijk detail in verband met de twisten tussen katholieken en protestanten in Ierland. Als hij naar de bibliotheek gaat voor het huren van muziekcassettes ziet hij achter de balie een vrouw zitten op wie hij meteen verliefd wordt. Hij hoort dat ze Marcella heet en ontdekt later dat ze de weduwe is van iemand die hij heeft helpen vermoorden

 1. Heller, Joseph

Catch 22

+++
x

186

1961

Oorlog / onrechtvaardigheid

Catch 22 is een prachtige anti-oorlogsroman waarin op zeer humoristische, absurdistische wijze de bureaucratie en rangencultuur van het leger weergegeven wordt.

 1. Dickens, Charles

David Copperfield

+++
x

778

1850

Historisch / Klassiek Engels boek

David Copperfield vertelt zijn belevenissen, vanaf zijn geboorte tot aan zijn huwelijk met de lieftallige Agnes. Al jong wees, kwam hij in aanraking met allerlei prettige, maar ook zeer onplezierige lieden. Dickens, die zelf een moeilijke jeugd heeft gehad, verwerkte veel eigen ervaringen in dit verhaal.

 1. Roth, Veronica

Divergent

++

x

x

550

2011

science fiction / actie en spanning

Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat alles anders is dan zij had gedacht.

 1. Foer, Jonathan Safran

Extremely Loud and Incredibly Close

+++

x

x

360
Psychologie / volwassen worden / 9-11

De negenjarige Oskar heeft zijn vader verloren bij de bomaanslagen op 11 september. Hij raakt verwikkeld in een geheime zoektocht door New York, om het slot te vinden dat past bij een mysterieuze sleutel die van zijn vader is geweest. Zo probeert hij betekenis te geven aan diens dood.

 1. McEwan, Ian

First love, last rites

+++

x

x

208

1975

Volwassen worden

De hoofdfiguren zijn jonge mensen, soms nog kinderen. Hun alledaagse situaties worden verweven met bizarre en fantastische situaties. Bundel met verhalen.

 1. Baldwin, James

Giovanni’s Room

++

x

x

160

1956

Psychologie / homosexualiteit

David ontmoet Giovanni in een bar en zo begint hun liefdesavontuur. Wanneer zijn vriendin terugkomt naar Parijs wordt alles anders. David ontkent dat hij ooit een affaire heeft gehad met Giovanni en het leven van Giovanni gaat volledig mis.

 1. Anonymous

Go Ask Alice

+

x
176

1971

Volwassen worden / Drugsverslaving

Alice is een onzeker meisje dat een dagboek begint. Tijdens een feestje komt ze in aanraking met drugs.

Omdat haar vader een nieuwe baan krijgt, verhuizen ze naar een andere stad. 1. Adams, Douglas

Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

++

x

x

224

1979

Science fiction / Grappig fantasy verhaal

Arthur Dent heeft het niet gemakkelijk: op het moment dat zijn huis met de grond gelijk wordt gemaakt om plaats te maken voor een snelweg, vertelt zijn beste vriend Ford Prefect dat hij eigenlijk een buitenaards wezen is, en dat de Aarde op het punt staat gesloopt te worden om plaats te maken voor een intergalactische snelweg. Hun enige kans om te overleven is om heel snel een lift te krijgen van een voorbijvliegend ruimtevaartuig.

Tijdens zijn ruimtereis doet Arthur een hoop nieuwe ontdekkingen. Hij vindt het antwoord op de ultieme vraag naar het leven, het universum en de rest, een handdoek blijkt het meest nuttige voorwerp voor intergalactische lifters te zijn, en alles wat hij verder nog moet weten blijkt te vinden in één enkel boek: ’The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’! 1. Capote, Truman

In Cold Blood

++

x

x

350

1966

Thriller / True Crime

Het tragische verhaal over de koelbloedige moord op een familie in Kansas en vervolgens het verhaal van de moordenaars en alle andere mensen die ermee te maken hadden. Waargebeurd verhaal.

 1. Brontë, Charlotte

Jane Eyre

+++
x

440

1847

Romantiek en drama begin 19e eeuw / spannend

Nog jong en onervaren ontvlucht Jane Eyre het weeshuis en haar hardvochtige stiefmoeder. Na ruwe jaren op een kostschool vindt ze werk als gouvernante op Thornfield Hill. Daar treft ze de liefde van haar leven: De duistere twintig jaar oudere, huiseigenaar Edward Rochester. Maar Rochester koestert een geheim, verborgen op de zolder van zijn griezelig kille landhuis.


 1. Golding, William

Lord Of The Flies

++

x

x

225

1954

Avontuur / Psychologie / overleven

Lord of the Flies schept een even pijnlijk als treffend beeld van een groep schooljongens die, na te zijn neergestort op een onbewoond eiland, met elkaar moeten samenwerken om te overleven, maar die daar jammerlijk in falen.

 1. Amis, Kingsley

Lucky Jim

++
x

272

1954

Satire / universiteitsleven

Satire op de stoffige universiteitswereld, waarbij gewichtig doende hoogleraren, overbodige wetenschappelijke publikaties en culturele domheid gehekeld worden.

 1. Shakespeare, William

Macbeth

+++
x

128

1606

tragedie

Het verhaal begint op het slagveld. Macbeth heeft de rebel Cawdor verslagen. Op de weg terug naar huis komen Macbeth en zijn maatje Banquo 3 heksen tegen die 3 voorspellingen doen. Dit is het begin van een machtstrijd met moord en doodslag.

 1. Woolf, Virginia

Mrs Dalloway

++
x

224

1925

Tragisch verhaal

Clarissa Dalloway is begin vijftig, elegant en de perfecte gastvrouw, maar ze voelt zich oud en uitgerangeerd. Haar man is succesvol maar saai, en haar volwassen dochter heeft haar niet meer nodig. Op een dag komt ze haar voormalige aanbidder Peter tegen. Wat zou er van haar zijn geworden als ze dertig jaar eerder voor een avontuurlijk leven met hem had gekozen?

 1. Potok, Chaim

My Name Is Asher Lev

++

x

x

330

1972

Volwassen worden / geloof en keuzes

Het boek beschrijft de jeugd van Asher Lev, die opgevoed wordt in de chassidisch-joodse traditie. Hij heeft zeer veel aanleg voor de schilderkunst en komt steeds meer tot de overtuiging dat hierin zijn roeping ligt. Het strookt echter niet met zijn chassidische opvoeding om die roeping te volgen.

 1. Ishiguro, Kazuo

Never Let me Go

++

x

x

300

2005

Psychologie / vriendschap en ethiek

Kathy heeft haar vriendschap met Ruth en oude jeugdliefde Tommy weer opgepakt. Gaandeweg wordt duidelijk dat de vrienden door hun gemeenschappelijke lot en afkomst een bijzondere band hebben en dat achter hun idyllische jeugd een donkere werkelijkheid schuilgaat.

 1. Steinbeck, John

Of Mice and Men

+

x
128

1937

Psychologie / vriendschap en het noodlot

Tijdens de crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw proberen de dagloners George en Lennie het hoofd boven water te houden. Op het platteland van de Verenigde Staten trekken zij van farm naar farm, maar elke keer zorgt de zwakzinnige Lennie voor problemen die George moet oplossen.

 1. Dickens, Charles

Oliver Twist

++
x

400

1838

Historisch / Klassiek Engels boek

In Oliver Twist wordt verteld hoe moeilijk het leven van een weeskind in het Victoriaanse Londen is. Criminelen proberen Oliver voor hun doelen in te zetten. Wie is er te vertrouwen? Olivers goede karakter werkt soms tegen hem.

 1. McEwan, Ian

On Chesil Beach

++

x

x

166

2007

Tragisch, romantisch verhaal

In een hotel aan de kust van Dorset zullen de jonge Edward en Florence hun huwelijksnacht doorbrengen. Het is 1962, en wat mooi had moeten zijn, wordt een mislukking, leidt tot een pijnlijke confrontatie en het huwelijk is al voorbij voor het goed en wel begonnen is.

 1. Kesey, Ken

One Flew Over The Cuckoo’s Nest

++
x

288

1962

Psychologie / overleven in een inrichting

De tirannieke Nurse Ratched regeert haar afdeling in de psychiatrische inrichting van Oregon State met beklemmende discipline. Haar strikte regime wordt verstoord door de komst van McMurphy, een levenslustige crimineel die doet alsof hij gek geworden is om kans te maken op een makkelijk leventje in een inrichting.

 1. Winterson, Jeanette

Oranges Are Not The Only Fruit

++
x

224

1985

Volwassen worden / Homosexualitieit

Dit is een coming-of-age verhaal over een lesbisch meisje dat opgroeit in een Engels Pinkster gemeenschap. Belangrijke thema's in het boek zijn onder overgang van jeugd naar volwassenheid, ingewikkelde familierelaties, hetzelfde geslacht relaties en religie.

 1. Austen, Jane

Pride and Prejudice

+++
x

352

1813

Romantiek begin 19e eeuw

Pride and Prejudice verhaalt over vijf ongetrouwde zussen uit de Engelse middenklasse rond de eeuwwisseling van de 18e en 19e eeuw. De hoofdpersoon is Elizabeth Bennet, de op een-na-oudste zuster en ook de intelligentste. Haar moeder probeert alle vijf de dochters te laten trouwen met welgestelde mannen, aangezien de eigendommen van hun vader alleen geërfd kunnen worden door een mannelijke erfgenaam en dus aan een neef ten deel zullen vallen.

 1. Defoe, Daniel

Robinson Crusoe

++

x

x

227

1719

Avontuur / Psychologie / overleven

Het boek is een fictieve autobiografie/dagboek van Robinson Crusoe, waarvan het belangrijkste deel zich afspeelt op het onbewoond eiland waar hij na een schipbreuk terecht komt.

 1. Shakespeare, William

Romeo And Juliet


++

x

x

96

1597

Romantiek in 16e eeuw / tragedie

In dit toneelstuk worden de twee hoofdpersonen hopeloos verliefd op elkaar, maar staan een familievete en het noodlot hun geluk in de weg.

 1. Levin, Ira

Rosemary’s Baby

++

x

x

250

1967

Thriller / Spannend verhaal / beetje vreemd

Rosemary en Guy betrekken een appartement in een fraai oud gebouw in New York. Rosemary raakt in verwachting. Zij ontdekt dat er aan de vriendelijkheid van de buren een vreemd luchtje zit. Ze maakt zich ernstig zorgen over het welzijn van haar baby.

 1. Hornby, Nick

Slam

++

x

x

292

2007

Volwassen worden / zwangerschap

Wanneer het leven voor Sam eindelijk op rolletjes loopt, vertelt zijn vriendin Alicia dat ze zwanger is. Maar Sam wil absoluut geen tienervader worden. Er is nog maar één iemand tot wie hij zich kan wenden: zijn held, de skateboardlegende Tony Hawk. Sam gelooft dat de oplossingen voor zijn problemen te vinden zijn in de autobiografie van Hawk.

 1. Chopin, Kate

The Awakening

+++

x

x

128

1899

Romantiek en drama einde 19e eeuw

Chopins beste en bekendste roman is The Awakening waarin ze de beperkingen van het huwelijk behandelt. Ze beschrijft het lot van de jonge, gevoelige Edna Pontellier, wier geestelijke en seksuele bewustwording haar tot overspel en uiteindelijk tot zelfmoord drijven.

 1. Zusak, Marcus

The Book Thief

++

x

x

560

2005

Spanning

Het is het jaar 1939. Nazi-Duitsland. De Dood heeft het nooit drukker gehad en het zal nog drukker worden. Het leven van Liesel Meminger verandert op slag als ze bij het graf van haar broer een voorwerp vindt dat gedeeltelijk onder de sneeuw ligt bedolven. Het is Het Doodgravershandboek.

 1. Levin, Ira

The Boys From Brazil

++

x

x

270

1976

Thriller / Spanning / clonen

Een zeer sinister plan dat moet leiden tot maar liefst 94 moorden. De potentiële slachtoffers hebben twee dingen gemeen: hun leeftijd en een 13-jarige zoon.

 1. Diaz, Junot

The Brief Wondrous Life of Oscar Wao

++

x

x

349

2007

Volwassen worden / Grappig en meeslepend verhaal

Het boek vertelt zowel het leven van Oscar de Leon, een Dominicaanse jongen met overgewicht die opgroeit in Paterson, New Jersey en die geobsedeerd is door science fiction en fantasy romans en met verliefdheid, evenals de vloek die zijn familie heeft geplaagd generaties.

 1. Salinger, J.D.

The Catcher in the Rye

++

x

x

192

1951

Volwassen worden

Het boek speelt zich af in de donkere dagen rond Kerstmis in New York, als Holden wegens slechte prestaties van school is gestuurd maar het niet aan zijn ouders durft te vertellen. In plaats daarvan zwerft hij door de stad en ontmoet hij allerlei mensen, onder wie zijn kleine zusje, de enige die hij helemaal vertrouwt.


 1. McEwan, Ian

The Cement Garden

++

x

x

144

1978

Volwassen worden

Een gezin met vier kinderen woont in een vrijstaand huis in een afbraakbuurt van een Engelse stad. Als kort na de vader ook hun moeder overlijdt, willen de kinderen hun vrijheid en zelfstandigheid niet opgeven.

 1. Potok, Chaim

The Chosen

++

x

x

271

1967

Volwassen worden / geloof en keuzes

Danny is orthodox opgevoed en voorbestemd zijn vader op te volgen als rabbijn. Het milieu waarin zijn vriend Reuven opgroeit, is veel moderner. Steeds meer wordt Danny tot deze vrijzinnige wereld aangetrokken. Het is aan zijn vader, rabbijn Saunders, zijn zoon de juiste keuze te laten maken.

 1. Fowles, John

The Collector

++

x

x

282

1963

Thriller / drama

Een door de maatschappij nauwelijks geaccepteerde jongeman kan door het winnen van een grote som geld aan zijn verlangen naar een meisje voldoen. Hij sluit haar in een eenzaam huisje op, waar beiden in een wonderlijke liefde-haat verhouding leven.

 1. Walker, Alice

The Color Purple

++

x

x

294

1982

Psychologie / rassenvraagstuk

Het verhaal van de zusjes Celie en Nettie. Celie, die is uitgehuwelijkt aan een oudere man die haar misbruikt, richt haar brieven tot God. Totdat zij de moedwillig voor haar achtergehouden brieven van Nettie uit Afrika ontdekt. Vanaf dat moment richt ze haar brieven aan Nettie en ontstaat er een soort vrouwelijk bondgenootschap waarin de strijd om persoonlijke vrijheid en zelfrespect steeds kansrijker wordt.

 1. Haddon, Mark

The Curious Incident of the Dog in the Nighttime

+

x
271

2003

Psychologie / Autisme

Het is geschreven vanuit de persoon van Christopher, een jongen met het syndroom van Asperger. Als Christopher de hond van de buurvrouw vermoord in haar tuin vindt, besluit hij op zoek te gaan naar de dader van deze brute moord. Zijn zoektocht, die tot veel meer dan alleen de dader leidt, schrijft hij op zoals hij hem ervaart: totaal anders dan de gemiddelde mens.

 1. Brown, Dan

The Da Vinci Code

++

x

x

432

2003

Thriller / Spannend verhaal

In Parijs loopt kunsthistoricus Robert Langdon een afspraak met de conservator van het Louvre mis; hij blijkt kort daarvoor te zijn vermoord. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar het werk van Leonardo Da Vinci. Maar de politie en de moordenaar zitten hem en agente Sophie Neveu op de hielen.

 1. Tolkien, J.R.R.

The Hobbit

++

x
300

1937

Fantasy / reisverhaal

Hobbits hebben niets geheimzinnigs. Alleen als er grote domme lieden langs komen stampen, die lawaai maken als een olifant, zijn ze in staat heel stilletjes en snel te verdwijnen.

De hobbit is Tolkiens wereldberoemde verhaal over de avontuurlijke reis van Bilbo Balings 'daarheen en weer terug'. 1. Collins, Suzanne

The Hunger Games

+

x

x

460

2008

science fiction / actie en spanning

Katniss Everdeen woont met haar moeder en haar zusje in het 12e en armste district van Panem. Daar heerst het keiharde regime van het welvarende, brute Capitool. Bij de jaarlijkse Hongerspelen moeten twaalf jongens en twaalf meisjes in een gemanipuleerde arena de strijd aan gaan op leven en dood.

 1. Weldon, Fay

The Life And Loves Of A She-Devil

++

x
250

1983

Humor / liefde en wraak

Ruth is een grote, lelijke vrouw die met haar man, belastingconsulent, en haar twee kinderen in een saaie buitenwijk van een Engelse stad woont. Als haar man haar vertelt dat hij een verhouding heeft met de mooie schrijfster van liefdesromans Mary Fisher, verandert Ruth echter in een duivelin.

 1. Martell, Yann

The Life of Pi

++

x

x

350

2001

Psychologie / overleven

De vader van de 16-jarige Indiase jongen Pi heeft een dierentuin in een plaatsje in India. Men besluit het land te verlaten met medeneming van alle dieren. Het schip vergaat echter en de enige overlevenden zijn de jongen en een paar dieren, waaronder een Bengaalse tijger.


 1. McCullers, Carson

The Member of the Wedding

++

x

x

163

1946

Volwassen worden

Frankie Adams beseft op twaalfjarige leeftijd ineens dat ze geen deel uitmaakt van wat dan ook. Niet van een club, niet van een familie, niet van de wereld. Als ze dan wordt uitgenodigd op het huwelijk van haar broer, denkt ze dat ze deel uitmaakt van het huwelijk: ‘the member of the wedding’.

 1. Kozinsky, Jerzy

The Painted Bird

+++
x

234

1965

Oorlog / Tragiek van kind in de oorlog

De geverfde vogel vertelt het verhaal van een joods jongetje in Oost-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kind wordt door zijn ouders uit veiligheidsoverwegingen naar het platteland gestuurd. Het vertelt over de beleving van een kind dat rondzwerft in een wereld vol dreiging en vijandigheid.

 1. Chbosky, Stephen

The Perks of Being a Wallflower

+

x

x

240

1999

Volwassen worden / humor

Charlie gaat naar de bovenbouw. Hij is zeker geen sukkel, maar populair is hij ook niet. Zijn verlegen, hyperintelligente en sociaal onaangepaste karakter zorgt ervoor dat hij een muurbloempje blijft. Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama's, seks en drugs.

 1. Wilde, Oscar

The picture of Dorian Gray

++
x

224

1890

Fantasierijk /

psychologieEen jonge, knappe man genaamd Dorian Gray verkoopt zijn ziel in ruil voor een magisch schilderij van zichzelf. Dit schilderij zal in zijn plaats ouder worden en er zo voor zorgen dat Dorian eeuwig jong en knap blijft. Al snel blijkt echter dat Dorian zonder zijn ziel niet van het leven kan genieten.

Over de jaren begaat Dorian steeds meer wandaden. Hij zelf blijft er knap uitzien, maar zijn schilderij spreekt boekdelen daar de Dorian op het schilderij steeds lelijker en ouder wordt. 1. Roth, Philip

The Plot Against America

++
x

390

2004

Politiek / Fictieve politieke situatie

Wat als niet Franklin D. Roosevelt maar de populaire vliegheld Charles Lindbergh in 1940 de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou hebben gewonnen? Een verhaal dat duidelijk maakt dat in tijden van politieke onrust bij veel belangrijke kwesties een enkel individu een wereld van verschil kan maken.

 1. Wells, H.G.

The Time Machine

++

x

x

99

1895

Science fiction

De Tijdsreiziger doet zijn vrienden verslag van zijn verblijf in de verre toekomst, in het jaar 802.700. Hij beschrijft zijn kennismaking met de bovengronds levende Eloi en de lichtschuwe, ondergronds levende Morlocks.

 1. James, Henry

The Turn of the Screw

+++
x

270

1898

Historische thriller / Spannend

Een jonge lerares reageert op een advertentie waarin een gouvernante wordt gezocht voor twee kinderen. De vrouw neemt de baan aan en vertrekt naar Bly, het landgoed waar de kinderen wonen. Ze heeft het naar haar zin en kan het goed met de kinderen vinden. Ze ziet een aantal keren een vreemde man op een toren en voor het raam en zij raakt ervan overtuigd dat er geesten zijn op het landgoed.

 1. Tolkien, J.R.R.

The Two Towers

++

x

x

350

1954

Fantasy / reisverhaal

Ringdrager Frodo heeft samen met zijn vriend Sam de taak op zich genomen om de Ene ring naar de Doemberg in het land Mordor te brengen. Daar is de Ring gemaakt en alleen daar kan hij vernietigd worden. Voor hen ligt een zware tocht.

 1. Wells, H.G.

The War Of The Worlds

++

x

x

145

1898

Science fiction / Buitenaardse invasie

In 1898 verscheen The War of the Worlds, de belangrijkste roman in de geschiedenis van de sciencefiction. Op een verbazingwekkende moderne manier beschrijft H.G. Wells, hoe de technisch zeer geavanceerde Marsbewoners een aanvang maken met het veroveren van de aarde, te beginnen met de landelijke streek in de buurt van Londen.

 1. Banks, Iain

The Wasp Factory

++

x

x

256

1984

Thriller / Horror / fantasy

De 16-jarige Frank woont met zijn vader in een afgelegen dorp in Schotland. Zijn moeder is weggelopen en zijn oudere broer Eric zit in een psychiatrische inrichting. Frank leeft in een fantasiewereld en gebruikt vreemde gewelddadige handelingen om zijn frustraties af te reageren. Wreed, gemeen en onsmakelijk, maar ook prachtig verzonnen en geschreven.

 1. Hill, Susan

The Woman in Black

++

x

x

208

1983

Thriller / Fantasy / horror

De jonge jurist Arthur Kipps krijgt de opdracht om de begrafenis van Alice Drablow bij te wonen en haar nalatenschap uit te zoeken. Hij heeft er geen enkel idee van dat achter de gesloten luiken van haar grote huis tragische geheimen schuilgaan.

 1. Steinbeck, John

Tortilla Flat

++

x

x

208

1935

Psychologie / sociale problemen

Tortilla flat is een nederzetting van paisano's, een mensel van Spaans, Mexicaans en Indiaans bloed, hoog boven de Californische stad Monterey. Ook Danny is zo'n paisano, dakloos en zwervend tot hij op zekere dag twee huizen van zijn grootvader erft. Onmiddellijk stelt hij zijn huizen open voor zijn vrienden, zwervers die zich in leven houden met kleine diefstallen.

 1. Brontë, Emily

Wuthering Heights

+++
x

272

1847

Romantiek en drama begin 19e eeuw

Wuthering Heights vertelt het verhaal van de gepassioneerde en tumultueuze relatie tussen Catherine Earnshaw en Heathcliff, en hoe vernietigend hun liefde voor beide families is. Het vertelt de gebeurtenissen in de families Linton en Earnshaw, waarin de hoofdpersoon Heathcliff uit haat en rancune verderf zaait die doorwerkt in de volgende generaties en waar uiteindelijk bijna iedereen aan ten onder gaat.

 1. F.Scott .Fitzgerald


The Great Gatsby++

x

x

207

1925

Romantiek, drama, historisch

Portret van Amerika in de jaren twintig van de vorige eeuw. Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en over de mysterieuze Gatsby praten. Want Gatsby jong, knap en verschrikkelijk rijk lijkt altijd een eenling tussen de menigte, kijkend en in afwachting, hoewel niemand weet waarvan. Onder de broeierige oppervlakte van zijn leven schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan. En deze destructieve obsessie dreigt alles te vernietigen.

 1. K.Hosseini
The Kite Runner

++

x

x

372
Historisch, drama

De vliegeraar vertelt het verhaal over twee beste vrienden die samen opgroeien in het vredige Kaboel, Afghanistan, tot een vreselijke gebeurtenis en het schuldgevoel dat daarmee gepaard gaat de vrienden voorgoed uit elkaar drijft.Op de achtergrond van het verhaal staan een aantal gebeurtenissen uit de geschiedenis van Afghanistan, van de val van de monarchie, via de Sovjet-invasie tot het Taliban-regime.Dovnload 164.63 Kb.