Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Bondskanselier Angela Merkel bij oprichtingsceremonie in Berlijn

Dovnload 15.82 Kb.

Bondskanselier Angela Merkel bij oprichtingsceremonie in BerlijnDatum04.04.2017
Grootte15.82 Kb.

Dovnload 15.82 Kb.Audi in Duits platform elektrische mobiliteit


 • Bondskanselier Angela Merkel bij oprichtingsceremonie in Berlijn

 • Audi’s bestuursvoorzitter Rupert Stadler bij topoverleg

 • Audi e-tron tentoongesteld bij de Brandenburger Tor


Leusden, 11 mei 2010 – Bondskanselier Angela Merkel heeft op 3 mei in Berlijn het startschot gegeven voor het ‘nationaal platform elektrische mobiliteit’ (NPE), waaraan Audi actief deelneemt. Met dit initiatief heeft Duitsland zich ten doel gesteld om toonaangevend te zijn op het vlak van elektrische mobiliteit. In dit kader vond in Berlijn overleg op topniveau plaats tussen de regering en vertegenwoordigers uit de industrie en de wetenschap. Daaraan nam ook Rupert Stadler, bestuursvoorzitter van Audi AG, deel.
Audi zet flink in op de toekomst van de mobiliteit. Rond de jaarwisseling verschijnt de Q5 hybrid als eerste Audi met een combinatie van benzine- en elektromotor. De A8 hybrid, die met een CO₂-uitstoot van 144 gram een nieuwe maatstaf in de topklasse zet, beleefde zijn debuut als studiemodel in Genève, net als de A1 e-tron. Eind 2012 brengt Audi een kleine serie van die e-tron op de markt.

“Onze klanten zullen in de toekomst uit een steeds breder aanbod van aandrijfvormen kunnen kiezen”, aldus Rupert Stadler, bestuursvoorzitter bij Audi AG. “We zullen het aanbod van efficiënte TDI- en FSI-techniek aanvullen met elektrische aandrijving, om voor elke mobiliteitsvraag een passend antwoord klaar te hebben. Daaronder vallen hybridetechniek en in de toekomst ook het volledig elektrisch rijden.” Bij dit alles zal de naamgeving e-tron een belangrijke rol spelen. Stadler: “Net zoals de naam quattro synoniem staat voor vierwielaandrijving, zal e-tron Audi’s merknaam voor E-mobiliteit worden.”

Bij het toepassen van alternatieve aandrijfvormen volgt Audi de strategie om elke vorm van technologie per model en markt af te stemmen en daarmee aan de specifieke wensen van de klanten te voldoen.

“De hybride zoals we die nu hebben ontwikkeld, is in eerste instantie bedoeld om het verbruik te reduceren. In navolging daarop zal de plug-in-hybride zijn nut bewijzen op plaatsen waar het wenselijk is om grotere afstanden puur elektrisch te kunnen rijden, in combinatie met een verbrandingsmotor”, aldus Michael Dick, bestuursvoorzitter technische ontwikkeling bij Audi AG.

“De elektrische auto bewijst zich vooral in stedelijke gebieden, waar de regelgeving rond emissievrij rijden steeds strenger zal worden”, zegt Dick. Naast hybrides en elektrische auto’s zet Audi ook in op de brandstofcel en waterstof als energievorm.

Audi investeert jaarlijks rond twee miljard euro in ontwikkelingsprojecten. Centraal daarbij staat de verdere ontwikkeling van de verbrandingsmotor en wat daarmee samenhangt. Elektrische mobiliteit is eveneens een speerpunt.


Projecthaus e-performance
Via een strategische bundeling van alle activiteiten in de vorm van het ‘Projecthaus e-performance’, etaleert Audi alles rond het thema elektrisch rijden. Verder bestaat sinds het najaar van 2009 het gelijknamige ontwikkelingsproject e-performance. Hierin werkt een team van Audi-ingenieurs en wetenschappers van diverse hogescholen aan de ontwikkeling van een compleet nieuwe elektrische auto. Van de carrosserie en de accu’s tot aan de besturingselektronica.
Detroit Showcar Audi e-tron
Tijdens de autoshow in Detroit, begin 2010, presenteerde Audi de e-tron als studiemodel. Deze compacte sportwagen weegt slechts 1.350 kg, wat mede te danken is aan de toepassing van het Audi Space frame en lithium-ion-batterijen. De twee elektromotoren leveren een gezamenlijk vermogen van 150 kW/204 pk en de actieradius bedraagt 250 km. De acceleratie van 0-100 km/h neemt niet meer dan 5,9 seconden in beslag. Het accupakket is via een normaal stopcontact oplaadbaar.
Audi e-tron (IAA 2009)
Op de IAA in Frankfurt verraste Audi de wereld met de e-tron, een volledig elektrisch aangedreven supersportwagen. Elk wiel heeft zijn eigen elektromotor, waarmee de e-tron een echte quattro is. De motoren leveren een gezamenlijk vermogen van 230 kW/313 pk, om over het koppel van 4.500 Nm nog maar te zwijgen. De Audi e-tron spurt in 4,8 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h. De lithium-ion-batterij heeft een capaciteit van 42,4 kWh, goed voor een actieradius van 248 kilometer.
Audi A1 e-tron (Genève 2010)
De A1 e-tron is een Mega City Vehicle (MCV). Net als zijn sportieve broer heeft ook deze auto elektrische aandrijving. De actieradius in stadsverkeer bedraagt meer dan 50 kilometer en dankzij een piekvermogen van 75 kW / 102 pk biedt de A1 e-tron volop rijplezier. Raken de accu’s uitgeput, dan laadt een kleine, enkelschijfs Wankelmotor ze weer op. Daarmee neemt de actieradius van de A1 e-tron toe met 200 kilometer. Uitgaande van het normverbruik voor stadsverkeer en buitenwegen tijdens de standaard meetcyclus, laat de A1 e-tron een verbruik van 1,9 l/100 km noteren, wat overeenkomt met een CO₂-uitstoot van 45 g/km.
Audi A8 Hybrid (Genève 2010)
Audi presenteerde de A8 Hybrid als een techniekstudie. Zijn twee krachtbronnen, een 2.0 TFSI en een elektromotor, leveren gezamenlijk een riant vermogen van 180 kW / 245 pk en 480 Nm koppel. Deze combinatie levert de prestaties van een grote zescilinder. Hiermee demonstreert Audi de mogelijkheden van downsizing en elektrische aandrijving op overtuigende wijze met een gemiddeld brandstofverbruik van 6,2 l/100 km. De CO₂-uitstoot ligt daarbij op 144 gram per kilometer.
De Audi A8 Hybrid is als parallelhybride ontworpen, waarmee rolweerstand en vermogensverlies tot een minimum worden beperkt. Tussen de viercilinder benzinemotor, met een vermogen van 155 kW / 211 pk en de achttraps tiptronic is een krachtige elektromotor ingebouwd. Die levert een additionele 33 kW / 45 pk vermogen en 211 Nm koppel.
Het A8-studiemodel is een echte hybride, die in staat is om alleen met de benzine- of de elektromotor te rijden dan wel de kracht van beide aandrijfvormen te combineren. De elektromotor is in staat om de A8 Hybrid 65 km/h te laten rijden, met een maximale actieradius van twee kilometer.
Audi partner van Desertec
Audi gaat meer in alternatieve energiebronnen investeren. Als ‘Associated Partner’ van het internationale consortium Desertec zal het merk zich inzetten voor klimaatvriendelijke winning van energie in Noord-Afrika en het Midden- Oosten. “Wanneer wij bij Audi naar duurzame mobiliteit kijken, dan geldt de totale energiebalans”, aldus Rupert Stadler. De eerste kleine serie van elektrische auto’s komt in 2012 op de markt. “Elektrische auto’s van Audi zullen met duurzaam geproduceerde stroom rijden. Daarvoor is zonne- en windenergie nodig.”
Dit persbericht is eveneens gepubliceerd op www.ponpersportaal.nl
In Nederland heeft de consument keus uit 151 Audi-modellen met een groen label. Audi biedt bovendien meer dan 44 modellen met een gemiddelde CO2-uitoot van minder dan 140 g/km. Circa 90% van de nieuw verkochte Audi’s in Nederland heeft een groen label. Op dit moment heeft Audi 19 modellen die voor zakelijk rijders in de gunstige 20%-categorie van de fiscale bijtelling vallen.1


/

 • Audi’s bestuursvoorzitter Rupert Stadler bij topoverleg Audi e-tron tentoongesteld bij de Brandenburger Tor
 • Projecthaus e-performance
 • Detroit Showcar Audi e-tron
 • Audi e-tron (IAA 2009)
 • Audi A1 e-tron (Genève 2010)
 • Audi A8 Hybrid (Genève 2010)
 • Audi partner van Desertec
 • Dit persbericht is eveneens gepubliceerd op www.ponpersportaal.nl

 • Dovnload 15.82 Kb.