Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Bpv opdracht: Start een mini-onderneming

Dovnload 6.06 Kb.

Bpv opdracht: Start een mini-ondernemingDatum23.04.2017
Grootte6.06 Kb.

Dovnload 6.06 Kb.

BPV Opdracht: Start een mini-onderneming:
Adviesbureau voor Producenten van Streekproducten
op Gebied van Microbiologisch Onderzoek en Voedselveiligheid

 Lees eerst het krantenartikel uit Metro, dd 15 november 2006 (zie bijlage).


Dit artikel gaat over jouw klanten: Streekproducenten zijn kleinschalige ondernemers, agrariërs (al dan niet biologisch telend, maar wel met de inzet op duurzaamheid) met een tweede tak in voedselbereiding die ook vaak zelf direct verkopen. Zuivelboeren, akkerbouwers, fruittelers of vissers die hun eigen product verwerken, dit bereiden met een eigen herkenbare smaak en vaak met een grote passie voor dat eigen product. Ze richten zich op klanten die iets anders willen dan een massa-product, die kiezen voor goede smaak. Vaak zijn het bedrijven van 1 of 2 personen. Dat betekent hard werken en weinig tijd (en vaak ook weinig geld) voor het investeren in kennisverhoging of kwaliteitsverbetering. Juist deze kleine bedrijven zijn vaak kwetsbaar in hun productieproces.
Voor deze BPV-opdracht ga je: een mini-onderneming opzetten samen met studenten van AOC Friesland MBO Voeding. Totaal 4 à 5 studenten (bijvoorbeeld
2 van AOC en 3 van Friesland College).
Wat verkoop je in dit bedrijf?
Jullie eigen advies en deskundigheid op het gebied van microbiologisch onderzoek. Dit advies richt zich op voedselveiligheid en als men dit wenst ook op smaakonderzoek.


Je doet onderzoek op locatie en in het lab, brengt advies uit op locatie, geeft kennisworkshops hier binnen de school voor de deelnemende bedrijven. Je bent ondernemer, doet de bedrijfsadministratie, facturering etc. allemaal binnen je bedrijf.
Klantenkring:
Door jullie zelf te werven klanten (omschrijving zie boven) uit een bestand van streekproducenten in Friesland dat wordt aangeleverd door AOC Friesland.

Daarbij word je ondersteund door een adviseur van een echt adviesbureau en de promotor voor de sector streekproducenten in Friesland.

Ook kun je gebruik maken van de ervaringen van studenten van AOC Helicon in Helmond, die al een soortgelijk ondernemingsproject hebben opgezet.
Dit project is mogelijk door een gedeeltelijke subsidie van het ministerie van LNV.

Uit dit project kunnen de deelnemende bedrijven een gedeeltelijke urenvergoeding declareren. Zij kunnen ervoor kiezen om van dit geld voor jullie advies te betalen.Dit biedt jullie mogelijkheid om hen ook daadwerkelijk te factureren en een deel hiervan als “stagevergoeding” te verdienen. Dit moet wel in een juiste financiële constructie worden uitgevoerd. Ook belastingwetgeving komt hierbij om de hoek.
Dit moet je ook regelen in de opzet van de onderneming.
Oftewel: Veel te doen, veel te leren. Een hele uitdaging!

Meer weten? Mail: y.hoekstra@ca.aocfriesland.nl

  • Oftewel: Veel te doen, veel te leren. Een hele uitdaging!

  • Dovnload 6.06 Kb.