Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Brief met algemene informatie en coachtaken

Dovnload 49.05 Kb.

Brief met algemene informatie en coachtakenDatum18.04.2017
Grootte49.05 Kb.

Dovnload 49.05 Kb.

Brief met algemene informatie en coachtaken


Beste coaches, Apeldoorn, 2010
Namens de minicommissie willen wij jullie hartelijk bedanken voor het feit dat jullie je voor AMHC en voor de kinderen willen inzetten als coach!

Om een gezellig en goedlopend seizoen te realiseren, geven wij je wat tips en regels m.b.t. de afspraken die je met uw team kunt maken.Het is voor de kinderen en hun ouders prettig om aan het begin van het seizoen een brief of e-mail van de coach te ontvangen met daarin de namen ,telefoonnummers en emailadressen van de teamleden, het wedstrijdoverzicht, een rijschema en de teamregels. Je kunt de ouders en kinderen er ook op wijzen, dat ze regelmatig op de AMHC-site kijken om volledig op de hoogte te zijn van speeltijden, eventuele veranderingen, wijzigingen als gevolg van weersomstandigheden en uit te voeren taken van ouders (denk aan bardienst en wedstrijdtafel).
De teamregels:


 • bij thuiswedstrijden komt het team minimaal een half uur voor aanvang van de wedstrijd op de club bij elkaar; de verzameltijd bij uitwedstrijden staat op de website.

 • wanneer iemand niet bij de wedstrijd kan zijn, moet dit bij de coach gemeld worden. Mocht er een tekort aan spelers zijn, dan kan vervanging via de coördinator geregeld worden.

 • verzamelpunt bij uitwedstrijden: handig is de parkeerplaats van AMHC of bij iemand thuis. Na afloop van een uitwedstrijd worden de kinderen naar huis gebracht.

 • Het wedstrijdschema voor een bepaalde periode staat op onze website. Klik ‘teams’ aan en vervolgens het eigen teamnummer en men krijgt het overzicht. De eerste periode is tot de herfstvakantie, de tweede tot de winterstop en de derde begint na de winterstop.

 • Ieder hockeyseizoen wordt afgesloten met de Slotdag in juni. Dit toernooi is verplicht!

 • In het geval dat er mededelingen zijn over laatste wijzigingen, afgekeurde velden of afgelaste trainingen, dan is deze informatie altijd te vinden op de site. Dus kijk bij slecht weer eerst op de website voordat je naar de club gaat!! Laat dit je hele team ook weten

 • Mocht het voorkomen dat u problemen heeft met de opkomst van uw team en hierdoor geen wedstrijd kan spelen. Meldt dit dan TIJDIG bij de minicommissie. Indien nodig zal zij contact opnemen met de desbetreffende tegenstander.
  Wij vragen u dit tijdig te melden, omdat er aan het afmelden van wedstrijden een boete vanuit de KNHB verbonden zit

 • de coach moet in principe een beroep doen op alle ouders om te rijden. Dit kan in overleg of de coach maakt zelf een schema en ouders kunnen dan onderling ruilen indien ze verhinderd zijn.

 • Ouders kunnen worden ingezet als spelleider bij de thuiswedstrijden van de F-teams. AMHC beschikt niet over voldoende oudere jeugd (B en A-categorie) om alle mini’s te fluiten. Daarom kan het voorkomen dat ook bij de E-teams ouders moeten fluiten.
  De coach maakt hiervoor ook een schema.

 • Het is verstandig om de kinderen voor de wedstrijd even te laten inlopen. Doe dit op een veld dat vrij is. Je kunt dan denken aan inlopen en tegelijkertijd oefeningen doen met armen en benen, zijwaartse passen maken, kruislingse passen maken, met de armen naar voren zwaaien, met de armen naar achteren zwaaien, huppelen etc.
  Een warming-up zorgt ervoor dat de kinderen minder snel blessures oplopen. Ook zijn de kinderen opgewarmd.

 • kinderen in de 3 en 6-tallen spelen volgens een roulatiesysteem op alle posities in het veld. Bij zestallen en achttallen geldt, dat ieder kind een keer keeper is. Zo leren ze op alle posities spelen en ontdekken wat ze het leukst vinden. Het is aan te raden om een kind een hele wedstrijd te laten keepen, zodat men in de rust tijd heeft om het één en ander door te spreken met het team en niet weer de keeper hoeft aan te kleden. Bij de drietallen word zonder keeper gespeeld.

 • In de wedstrijden wordt er alleen per linie gewisseld. Daarmee zijn ze een wedstrijd lang of aanvaller of verdediger of vrije verdediger. Dat geeft meer rust tijdens de wedstrijd en ze kunnen ook echt ervaring opdoen. De linie iedere 3 a 4 weken wisselen en niet wekelijks!!!!

 • De namen van de posities (voorstopper, vrije verdediger, rechtsachter, mid-mid, etc.) zijn voor alle teams gelijk. Dat geeft voor de kinderen duidelijkheid ook als ze een ander jaar in een ander team komen.

 • Er wordt gesproken over een “balkant”en “helpkant”. Hiermee leren de kinderen om niet in een kluitje te spelen. Op de as van het veld loopt een lijn waar ze niet overheen mogen tijdens de wedstrijd. Aan de andere kant zitten krokodillen! Ze moeten dan afspelen en ze houden hun positie in het veld. Ze mogen dus niet oversteken van de balkant naar de helpkant en omgekeerd m.u.v. de vrije verdediger en de mid-mid.

 • Bij de achttallen moet men mandekking leren spelen.

 • Omdat het allemaal veel te veel is om in een paar wedstrijden te leren, krijgen ze per wedstrijd een opdracht Als dat goed gaat, doen ze de week daarop iets nieuws en als het niet goed gaat herhalen ze het in de volgende wedstrijd. Ze zullen ook wedstrijden verliezen, omdat het nieuwgeleerde nog niet lekker loopt. Dat geeft niet: het gaat erom dat ze ervaring opdoen en plezier hebben. Vaak vinden de ouders en de coach het belangrijker om te winnen dan de kinderen zelf (alhoewel…).
  Overleg met de tegenstander vóór de wedstrijd wat jullie doen bij een verschil in sterkte van meer dan 5 doelpunten:
  doeltjes verkleinen, 3x overspelen voordat ze mogen scoren, aanvalsrecht halen (dat wil zeggen als je op de helft van de tegenstander de bal krijgt of onderschept moet je eerst terug naar je eigen helft voordat je mag scoren) en 3 tegen 4 of 6 tegen 7 etc.
  Een te groot puntenverschil is voor niemand leuk en leerzaam, ook niet voor de winnaar! Scores van bv. 20-2 zijn voor de KNHB niet acceptabel!!

 • Bij thuiswedstrijden is het gebruikelijk om de tegenstander limonade aan te bieden na de wedstrijd. Deze wordt gezamenlijk opgedronken. De coaches en begeleiders van de tegenstander krijgen altijd een koffiebon van de wedstrijdtafel. Zorg ervoor dat het team de limonadebekers en rommel weer opruimt.

 • Na de wedstrijd dient de coach het wedstrijdformulier in te vullen met de namen van de spelers/speelsters. Dit formulier dient bij de wedstrijdtafel ingeleverd te worden. Bij uitwedstrijden dient een kopie van het formulier voor zaterdagavond aan de Jachtlaan 104 (wedstrijdsecretariaat) in de bus gegooid te worden.

 • Zorg ervoor dat het hele wedstrijdformulier ingevuld is. (Dus ook de opmerkingen en vragen onderaan het formulier) Indien er discussie onderling is geweest over bijvoorbeeld de uitslag vermeldt dit duidelijk op het wedstrijdformulier. Vermeldt ook op het formulier als er maatregelen genomen zijn bij groot krachtsverschil.

 • Als er problemen ontstaan zijn rondom sportiviteit, respect normen en/of waarden geef dit dan dezelfde dag nog door aan de minicommissie. Dit kan per mail of telefonisch.

 • Bij thuiswedstrijden speelt het AMHC-team altijd in het clubtenue. Bij uitwedstrijden met een tegenstander die ook een wit shirt heeft, moet het AMHC-team zich met een groen shirt aanpassen.

 • De coaches en trainers van de F, E en D-8 teams worden drie keer in het seizoen gevraagd om een beoordelingsformulier van de spelers/speelsters in het computerprogramma E-qips in te vullen. Aan de hand van die beoordelingen vindt de teamindeling voor het nieuwe seizoen plaats.

Training:


 • De benjamins en F’jes trainen één maal per week 1 uur op woensdagmiddag.

 • De 1e jaars E6-tallen trainen één maal per week, voor de duur van 1 uur.

 • De 2e jaars E6-tallen, E-achttallen en D-achttallen trainen twee maal per week 1 uur.

 • een training afzeggen kan alleen bij de trainer zelf! Het telefoonnummer en/of emailadres staat op de teamsite (vanaf E 6-tallen). Bij de Benjamins en F’jes is het niet nodig om af te bellen.


Afkeuring van de velden:


 • Indien het sneeuwt of vriest, op zaterdag, worden de velden afgekeurd. Dit zal bij thuiswedstrijden zo spoedig mogelijk op de site aangegeven worden. Bij uitwedstrijden staat het op de site van de tegenstander of je wordt gebeld door de jongste jeugd commissie.
  Bellen naar het clubhuis heeft GEEN zin.
  Met alle andere weersomstandigheden zal er gewoon een wedstrijd gespeeld worden!!


Keepersmateriaal:

Mocht het keepermateriaal op de een of andere manier kapot gaan, dan kunt u contact opnemen met Anne-Marie Nijman.

Wij wensen jullie een leuke hockeyperiode toe!
Met vriendelijke groet,
namens de Jongste jeugd commissie,

.

Spelregels achttalhockeyDe zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn doen dienst als zijlijnen,

In plaats van een cirkel is er het 15 meter doelgebied. Dit wordt aangegeven door de pionnen.

De doelen worden midden op de “achterlijn’ gezet d.m.v. pionnen. Deze hebben een onderlinge afstand van 3,66m (de normale breedte van een hockeydoel).


De bal

De bal die gebruikt wordt is een normale hockey bal.


Teams

Een team bestaat uit maximaal 7 veldspelers en 1 doelverdediger. Er mogen wisselspelers zijn.

Spelers mogen worden gewisseld op elk moment bij de middenlijn, maar niet als er een strafcorner is toegekend. Eerst speler eruit dan (wissel) speler erin, dit gebeurt bij de middenlijn.

De doelverdediger draagt een helm, legguards, klompen, handschoenen, een body protector en een tok. Het is niet toegestaan om met een ‘vliegende keep’ te spelen.


Voordat de wedstrijd begint loten (tossen) de aanvoerders. Het team dat de toss wint, kiest voor de beginslag of voor een speelhelft.Wedstrijdduur

Een wedstrijd duurt 2x30 minuten met een korte rust van maximaal 5 minuten.
Spelleiding

Nu het speelveld groter is en het spel sneller wordt gespeeld zal, wordt het spel geleid door twee spelbegeleiders. De spelbegeleiders zijn geen scheidsrechters en moeten het spel begeleiden. Indien nodig kunnen zij het spel onderbreken om uitleg te geven over situaties die de spelers niet begrijpen.


Algemene regels

Het spelen van de bal mag alleen met de platte kant van de stick.

Ook met de zijkant van de stick mag worden gespeeld maar niet als de bal hiermee omhoog gaat.

Binnen de cirkel of het 15 meter doelgebied mag de doelverdediger de bal stoppen met het lichaam, schoppen met zijn klomp (maar niet gevaarlijk omhoog) of tegenhouden met de handschoen en wegslaan.


Doelpunt

Een doelpunt kan alleen worden gemaakt door een aanvaller van binnen de cirkel of het 15 meter doelgebied. Als een aanvaller van binnen de cirkel of het 15 meter doelgebied de bal richting doel speelt, maar de bal gaat via een voet of stick van een verdediger in het doel, is er ook een doelpunt gemaakt. De bal mag bij een poging op doel niet hoger dan 46cm (plankhoogte) worden gespeeld.


Gevaarlijk en ruw spel
Gevaarlijk en ruw spel zijn altijd verboden. Hieronder valt:

- ‘snijden’

- (naar) spelers (of hun stick) slaan of trappen, vasthouden of duwen,
laten struikelen, blokkeren met het lichaam, of andere niet in geest van
het spel zijnde handelingen
- de bal opzettelijk tegen een speler aan spelen
Wat mag niet?

1) gevaarlijk zwaaien met de stick


2) op de stick slaan van een tegenstander


3) de bal hoog spelen


4) je tegenstander duwen


5) de bal met de voet spelen

Afhouden

Het is niet toegestaan een tegenstander van de bal af te houden door tussen hem en de bal te draaien waardoor de tegenstander de bal niet kan spelen.. Dit kan met het lichaam of met de stick.

Afstandsregel
Bij een spelhervatting moet de tegenstander minimaal 5 meter afstand van de bal nemen. Bij een aanvallende vrije slag bij het doelgebied moeten beide partijen minimaal 5 meter afstand van de bal nemen.


Begin van het spel

De beginslag wordt genomen vanaf het midden van het veld en deze mag in alle richtingen worden gespeeld. Na de rust is de beginslag voor het andere team. De tegenstanders moeten minimaal 5 meter afstand van de bal houden.


Vrije slag

Als een speler iets doet wat niet mag (overtreding) krijgt het andere team een vrije slag.


De bal:

- moet genomen worden op de plaats van de overtreding.


- moet stil liggen.

- mag niet omhoog worden gespeeld.


- mag binnen 5 meter van het doelgebied nooit rechtstreeks het doelgebied ingespeeld worden

dus de bal moet dan

- eerst 5 meter hebben afgelegd of

- eerst door een andere speler dan de nemer zijn aangeraakt voordat hij het doelgebied in gaat.Aanvaller maakt een overtreding binnen het doelgebied

De verdedigende partij krijgt een vrije slag. De bal moet op de 15 meterlijn worden gelegd recht tegenover de plaats waar de overtreding heeft plaats gevonden. Afstand tegenpartij 5 meter.Verdediger maakt een onopzettelijke overtreding in het doelgebied
De aanvallende partij krijgt een strafcorner.
Verdediger maakt een opzettelijke overtreding binnen 5meter van het doelgebied

De aanvallende partij krijgt een strafcorner


Verdediger maakt een opzettelijke overtreding in het doelgebied of een niet opzettelijke overtreding waardoor een doelpunt wordt voorkomen

De aanvallende partij krijgt een strafbalUitslaan

De bal gaat, als laatste aangeraakt door een aanvaller, over de achterlijn: uitslaan door een verdediger op de 15 meterlijn recht tegenover de plaats waar de bal over de achterlijn ging. Afstand alleen aanvallende partij 5 meter.


Lange corner

De bal gaat, als laatste aangeraakt door een verdediger, over de achterlijn: lange corner voor het aanvallende team.

De bal wordt op zijlijn gelegd, 5 meter van de achterlijn.

Beide partijen moeten minimaal 5 meter afstand van de bal nemen.


Inslaan

Vrije slag op de zijlijn daar waar de bal over de zijlijn ging door het team dat de bal niet het laatst aanraakte.Inslaan binnen doelgebied door aanvaller
De bal mag niet rechtstreeks richting doel worden gespeeld. De bal moet eerst 5 meter zijn verplaatst of zijn aangeraakt door een andere speler. Afstand beide partijen 5 meter.


Strafcorner

Een onopzettelijke overtreding door een verdediger in de cirkel of het 15 meter doelgebied.

De bal

- moet op de achterlijn, minimaal 10 meter van het doel gelegd worden.- mag van beide kanten van het doel aangespeeld worden.
- moet eerst buiten de cirkel of het 15 meter doelgebied zijn gespeeld.
- mag niet hoger dan plankhoogte in het doel komen.

De verdedigers (4 spelers + 1 keep)

- staan op minimaal 5 meter van de bal.

- moeten voeten en sticks achter de doellijn/achterlijn hebben.


- mogen pas uitlopen als de bal gespeeld is.

De overige verdedigers moeten achter de andere 15m lijn staan.


De aangever
- die de bal aangeeft moet ten minste 1 voet achter de achterlijn plaatsen.
- moet de bal in 1 keer spelen als de bal gespeeld is.

De aanvallers

- moeten zich buiten de cirkel of het 15 meter doelgebied opstellen.

- mogen in het doelgebied komen.


Strafbal

Een opzettelijke overtreding in het doelgebied of een niet opzettelijke overtreding door een verdediger waardoor doelpunt wordt voorkomen.

De bal
- wordt op 6,4m midden voor het doel gelegd.

- mag niet hoger dan 46cm in het doel worden gespeeld.


De doelverdediger

- moet met beide voeten op de doellijn.

- mag pas bewegen als de aanvaller de bal heeft gespeeld. Bij te snel bewegen, wordt de strafbal opnieuw genomen.
De nemer
- moet achter de bal staan.

- moet wachten op het fluitsignaal van de spelleider.

- mag de bal alleen pushen.

- mag de bal maar 1x spelen.


De overige spelers moeten tijdens het nemen van de strafbal achter de 15 meterlijn staan.


Een strafbal eindigt zonder doelpunt als:

- de aanvaller een overtreding maakt = vrije slag

- de doelverdediger de bal stopt = uitslaan

- de bal de doellijn niet haalt = uitslaan


Bij een doelpunt neemt de partij die het doelpunt tegen kreeg een beginslag.Self-pass

Bij beginslag, vrije slag, inslaan, uitslaan en lange corner mag de nemer de bal zelf spelen zonder dat hij de bal naar een medespeler moet spelen. De speler moet eerst duidelijk de bal een tikje geven en mag daarna verder spelen.Time-out

Een time-out kan worden gegeven om de coaches van beide teams gelegenheid te geven de spelers extra aanwijzingen te geven, zodat het spel beter kan verlopen.

- een time-out kan op initiatief van de spelleider worden gegeven

- een time-out kan gevraagd worden door de coach van een team


Spel plezier bevorderende acties

 • Aandachtspunten spelleider

 • De insteek hierbij is het blijven bevorderen van het spelplezier van beide partijen ook als een van de partijen veel beter is.

 • Dit kun je doen door strenger te zijn op bijvoorbeeld shoot van de partij die beter is, uiteraard moet je dit goed uitleggen aan de kinderen in verband met het grote rechtvaardigheid gevoel dat kinderen op die leeftijd hebben

 • Een andere mogelijkheid is het drie keer overspelen van de bal op het middenveld. Let op, doe dit nooit in de doelgebieden, hiermee rem je de ontwikkeling van de kinderen. Kinderen hebben op deze leeftijd maar één doel en dat is scoren, dit willen we ook graag zo houden dus verplicht drie keer overspelen kan alleen op het middenveld worden uitgevoerd.

 • Een andere maatregel, die mijn voorkeur geniet is de maatregel om niet meer dan twee keer de bal te raken (dus aannemen en spelen), hiermee bevorder je het spelinzicht van kinderen en rem je niet de natuurlijke drang naar voren.


Tips

Wedstrijden


 • Overleg met de coach van de tegenstander vooraf om maatregelen te nemen indien het doelpunten verschil meer dan 5 wordt.

 • Als het doelpunten verschil meer dan 5 is neem dan maatregelen. Enkele voorbeelden zijn:
  1) Het doel van het zwakste team kleiner maken.
  2) het zwakste team met 1 speler meer laten spelen in het veld.
  3) het sterkste team minimaal 3 keer over laten spelen voordat ze mogen scoren. Indien dit geen effect heeft het sterkste team minimaal 5 keer laten overspelen.

 • Bij erg koud of nat weer, kun je de kinderen vaker wisselen zodat ze het niet zo koud krijgen.

 • Als er behoefte aan is kun je bij toerbeurt zorgen voor geschild fruit in de rust.

 • Zorg voor water bij warm weer.

 • Laat ouders toejuichen en niet meecoachen!!!!

PedagogischClubregels

• AMHC is niet verantwoordelijk voor het op het AMHC complex kwijtraken van persoonlijke bezittingen.


• De gevonden voorwerpen worden verzameld door en zijn opvraagbaar bij Tinky Remmelts, 3550714
• Het bewust vernielen van AMHC eigendom kan direct tot een schorsing van het betreffende lid leiden
• Vanaf de B -leeftijd (ca. 14 jaar) zijn alle AMHC leden verplicht tot het volgen van een scheidsrechtersopleiding. Na het behalen van de scheidsrechterskaart wordt men door de scheidsrechterscommissie ingedeeld op “passende” wedstrijden. Begeleiding door de scheidsrechterscommissie is daarbij vanzelfsprekend.
• De wedstrijdformulieren moeten volledig en correct worden ingevuld. Een fout formulier betekent een boete voor de vereniging. De boete wordt doorberekend aan het betreffende team.
• Bevoegde scheidsrechters van dames -1 en heren -1, senioren en veteranen worden ook op de zaterdag voor de wedstrijden van de junioren ingedeeld.
• Na de wedstrijd/training behoort ieder team gezamenlijk met de tegenstander iets te drinken en de wedstrijd na te bespreken. Na afloop van deze “derde helft” ruimt het AMHC team gezamenlijk alle spullen (flessen, glazen, kratten, etc.) in het AMHC clubhuis op.
• Honden zijn niet toegestaan op de kunstgrasvelden

Gedragsregels
• Het is niemand toegestaan op een van de kunstgrasvelden te roken. Dit geldt ook voor coaches/spelers van tegenstanders en voor eenieder die het op veld op of afloopt,
• Parkeren van auto’s dient altijd buiten het hek plaats te vinden.
• Het stallen van fietsen en brommers rondom het clubhuis moet zodanig geschieden dat een normale doorgang mogelijk blijft. Het risico van schade als gevolg van het niet juist plaatsen van fietsen en brommers wordt vergroot indien een normale doorgang niet meer mogelijk is. Het verdient de voorkeur om fietsen en brommers in de daarvoor geplaatste rekken worden te stellen.
• Er worden geen alcoholische dranken verstrekt aan personen jonger dan 16 jaar.
• In het geval iemand niet op de training kan zijn moet dit vooraf aan de training bij de trainer zelf worden gemeld. Niet afmelden en niet verschijnen houdt in dat de trainer/coach het recht heeft om het jeugdlid niet op te stellen bij de eerst volgende wedstrijd,
• Te laat komen op de training betekent dat men niet mee kan doen aan deze training en dat de coach het recht heeft een ieder bij de eerst komende wedstrijd op de bank te laten beginnen.
• Na iedere training dient het team onder leiding van de trainer
alle lege flesjes, bidons, papier en afval...etc. in de dug out en op het veld op te ruimen."
• AMHC leden ruimen na de training gezamenlijk alle gebruikte spullen (pionnen, ballen, doeltjes en hesjes) op. Dit alles wordt verzameld in de hoek van het veld bij het poortje voor de volgende trainer. Het laatste team zet alle spullen in het materiaalhok. Het is de verantwoordelijkheid van de aanwezige technisch manager en/of trainer dat dit gebeurt".

Kledingregels
• Teams van AMHC dienen met thuiswedstrijden in het voorgeschreven AMHC clubtenue te spelen.
• AMHC leden dienen in hockey- of trainingskleding (trainingspak met daaronder een broekje/rokje en polo/T-shirt) naar de trainingen te komen.
• Mondbeschermers en scheenbeschermers zijn bij trainingen en wedstrijden verplicht. Petjes en handschoenen zijn tijdens de trainingen niet toegestaan. Sieraden en horloges moeten tijdens de training worden opgeborgen.
• De keepers/sters dienen hun spullen tijdens het seizoen zorgvuldig te behandelen en ze aan het eind van het seizoen weer in te leveren.
• De keeperspullen kunnen alleen in de afgesloten opbergmogelijkheden op het clubhuis van AMHC neergezet worden. Op andere plaatsen kunnen ze niet op de club worden achtergelaten.


 • Spelregels achttalhockey
 • Wedstrijden

 • Dovnload 49.05 Kb.