Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Candy Kalmeijer 10068074 Diana van de Meent 11014512

Dovnload 43.99 Kb.

Candy Kalmeijer 10068074 Diana van de Meent 11014512Datum22.05.2018
Grootte43.99 Kb.

Dovnload 43.99 Kb.

Voorlichtingsplan

2014


Candy Kalmeijer 10068074

Diana van de Meent 11014512

3E


KilimanjaroInhoud

Randvoorwaarden en haalbaarheid 3

Probleemanalyse 4

Determinanten 5

Doelgroep 6

Doelstelling 6

Interventie 7

Implementatie 8

Evaluatie 9

Afbakening 10

Bronnen 11

Bijlagen 12
Randvoorwaarden en haalbaarheid


De voorlichting wordt geschreven voor Margriet Schol, eigenaresse van de Huid & Oedeem praktijken gevestigd in Hoenderloo, Beekbergen en Apeldoorn en haar collega huidtherapeut Gerieke Wouters.

Na aanleiding van een enthousiaste patiënt met stabiel lymfoedeem over een eerdere ervaring wat betreft het beklimmen van de Kilimanjaro berg is de opdracht gegeven om meerdere patiënten met stabiel lymfoedeem te werven voor het beklimmen van de Kilimanjaro. Tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro berg zal Margriet Schol zelf ook aanwezig zijn.

Omdat het beklimmen van de Kilimanjaro zal moeten gebeuren in een groep van 8 tot 10 personen zullen er nog 6 tot 8 personen zich kandidaat moeten stellen tot het beklimmen van de berg. Omdat er tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro een huidtherapeut aanwezig zal zijn is dit een unieke kans voor patiënten met stabiel lymfoedeem om de berg te beklimmen en hierbij de nodige medische behandelingen te krijgen.
Als opdracht is gegeven om een folder te ontwerpen om meerdere patiënten met stabiel lymfoedeem te werven voor het beklimmen van de Kilimanjaro berg. Hierbij is het de bedoeling dat de patiënten in de folder niet benaderd zullen worden als patiënten met stabiel lymfoedeem. Het beklimmen van de Kilimanjaro is een unieke kans waarbij lymfoedeem geen obstakel hoeft te zijn om de top te bereiken. Patiënten met lymfoedeem kunnen alles, ook het beklimmen van de Kilimanjaro. Aan belemmeringen van lymfoedeem zal in de folder weinig aandacht besteed worden.

Uiteindelijk zal de folder gepubliceerd worden in alle gevestigde Huid & Oedeem praktijken van Margriet Schol en op NLNet.


Probleemanalyse


Lymfoedeem geeft patiënten vaak beperkingen in het dagelijks leven. (Lymfoedeemkliniek)

Ook de angst op het toenemen van lymfoedeem kan de oorzaak zijn dat patiënten zich weerhouden voor het inschrijven van de expeditie.

In de folder zal duidelijk worden dat deze expeditie juist ook voor deze doelgroep toegankelijk is. Hierbij wordt voornamelijk duidelijk gemaakt dat er een huidtherapeut tijdens de expeditie aanwezig zal zijn. Zij kan voor de nodige medisch hulp zorgen. Hierdoor worden de patiënten met lymfoedeem hopelijk minder angstig voor het beklimmen van de Kilimanjaro. Ook wordt er gestreefd naar uiteindelijk minstens 6 aanmeldingen van patiënten met lymfoedeem om zo een complete groep klimmers voor de expeditie te vormen.

Het is een fantastische ervaring om het beklimmen van de Kilimanjaro met elkaar te delen maar ook om elkaar te ondersteunen in eventuele tegenslagen wat betreft lymfoedeem tijdens het beklimmen. Op deze manier hopen we patiënten te werven en enthousiast te maken over het beklimmen van de Kilimanjaro en uiteindelijk minstens 6 aanmeldingen te ontvangen.Determinanten


Over het algemeen haalt maar 50% van de klimmers daadwerkelijk de top. Dit kan liggen aan de capaciteiten van de beklimmer, de lage temperaturen of de inspanningen op grote hoogte. Ook kan er hoogteziekte ontstaan. Dit kan zich op 2500 meter al ontwikkelen maar uit zich vaak op 3500 meter. Bij 6000 meter treedt hoogteziekte op bij de beklimmer die onvoldoende is geacclimatiseerd. Bij iedere 5500 meter halveert de luchtdruk. Dit houdt in dat hetzelfde ingeademde volume de helft minder zuurstof bevat.

Om dit te voorkomen is het belangrijk te acclimatiseren. Dit gebeurd door geleidelijk te gaan stijgen. Ook kan het voorkomen worden door een Lake Louise vragenlijst. Deze lijst wordt tijdens het beklimmen gebruikt en kan symptomen aantonen van eventuele hoogteziekte. Verder zijn er ook medicamenten voor (acute) hoogteziekte en wordt er goed op de symptomen van hoogteziekte gelet door de gidsen.


De Kilimanjaro is met 5895 meter de hoogste berg van Afrika. De Kilimanjaro bestaat uit drie uitgedoofde vulkanen; vulkaan Kibo met 5985 meter, vulkaan Mawenzi met 5149 meter en vulkaan Shira met 3962 meter. Deze vulkanen samen vormt een vrijstaand bergmassief van 60 bij 80 kilometer. De Kilimanjaro bevindt zich in het noordoosten van Tanzania, 3 graden ten zuiden van de evenaar en is een van de meest begeerde bergen van de Wereld. (Expeditie, 2014). Voor het beklimmen van de Kilimanjaro kan men kiezen uit verschillende routes.

De Marangu route, deze route duurt 5 dagen.

De Machame route, deze route duurt 6 dagen.

De Umbwe route, deze route duurt 6 dagen.

De Lemosho route, deze route duurt 7 dagen.

Tijdens de beklimming komt men 5 verschillende landschappen tegen. Dit zijn het tropische regenwoud, savanne, alpine moorland, woestijn en besneeuwde vlakte. (Hofland)


Omdat het uiteindelijke doel is om met een gehele groep patiënten met stabiel lymfoedeem de Kilimanjaro berg te gaan beklimmen is het mogelijk om al groep te besluiten de Klilmanjaro op een rustiger tempo te beklimmen. Ook kunnen er tijdens het beklimmen van de berg lymfoedeem behandelingen worden gegeven door de aanwezige huidtherapeut. Het is nog niet bekend wat voor effect hoogte op lymfoedeem heeft.
De kosten van de expeditie liggen hoog. Dit zou mensen kunnen weerhouden om deel te nemen aan de expeditie.
Om de patiënten met stabiel lymfoedeem informatie te geven over de expeditie wordt dit bespreekbaar gemaakt tijdens de behandeling van patiënten met stabiel lymfoedeem. Hierna zij worden doorverwezen naar folders die beschikbaar zijn in alle gevestigde Huid & Oedeem praktijken van Margriet Schol of op NLNet.
Kosten expeditie.

Doelgroep


De informatie over het beklimmen van de Kilimanjaro berg wordt uitgegeven aan personen met stabiel lymfoedeem. Lymfoedeem is een zwelling in het weefsel door abnormale ophoping van lymfevocht. Dit kan verscheidene oorzaken hebben.

Lymfoedeem kan een chronische vorm aannemen maar er zijn behandelingsmogelijkheden om het lymfoedeem te stabiliseren. (Fysiokapelle)

Verder is het van belang dat de deelnemers boven de 18 jaar zijn en moet men in staat zijn 80 kilometer per week te kunnen lopen. De doelgroep kan woonachtig zijn in heel Nederland en is eventueel bereidt om trainingen te volgen in de Ardennen.
Door middel van een folder zal er informatie worden gegeven over het beklimmen van de Kilimanjaro. Het beklimmen van de Kilimanjaro is een unieke kans waarbij lymfoedeem geen obstakel hoeft te zijn om de top te bereiken. Patiënten met lymfoedeem kunnen alles, ook het beklimmen van de Kilimanjaro. Aan belemmeringen van lymfoedeem zal in de folder weinig aandacht besteed worden.

De folder zal ook benadrukken dat er tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro een ervaren huidtherapeut aanwezig zal zijn. Dit geeft de patiënten met stabiel lymfoedeem namelijk de kans om de Kilimanjaro berg te beklimmen met daarbij nodige medische hulp.

Met deze stimulans kan er mogelijk een grote groep bereikt worden. Uiteindelijk zal de folder gepubliceerd worden in alle gevestigde Huid & Oedeem praktijken van Margriet Schol en op NLNet. (Lymfoedeem)

Doelstelling


Het voorlichtingsplan wordt opgesteld met daarbij het doel om minimaal 6 aanmeldingen voor eind juli 2014 te ontvangen betreft patiënten met stabiel lymfoedeem voor het beklimmen van de Kilimanjaro berg.

Interventie


Zoals eerder benoemd zal de doelgroep benaderd worden door middel van een folder. In de folder zal informatie verstrekt worden over de beklimming van de Kilimanjaro, welke eisen er worden gesteld aan de kandidaten zoals conditie, training, loopvermogen en de fase waarin het lymfoedeem zich verkeerd. Dit omdat er per week gemiddeld 80 kilometer zal worden gelopen, hierbij wordt een goede conditie en training vereist. Het lymfoedeem zal in een stabiele fase moeten verkeren zodat er minder risico wordt gelopen op verergering van het ziektebeeld.

De doelgroep zal in de folder benaderd worden als normale beklimmer, maar er wordt ook extra informatie verstrekt betreffende de eventuele complicaties met oedeem. De folder zal ook benadrukken dat er tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro twee ervaren huidtherapeuten aanwezig zullen zijn.


De folder is bedoeld om mensen met lymfoedeem te stimuleren om de Kilimanjaro te beklimmen. Het is belangrijk dat de folder mensen met lymfoedeem de aanleiding geeft om zich aan te melden voor het klimmen van de Kilimanjaro. Hierbij is een aantrekkelijke voorpagina belangrijk. Doordat de mensen met lymfoedeem worden aangetrokken tot het lezen van de folder en hierdoor meer informatie zullen lezen, zal de overweging tot aanmelden groter worden.
Op de laatste pagina zullen de gegevens geplaats worden. Deze van de huidtherapeuten Margriet Scholl en Gerieke Wouters en de ontwerpers Candy Kalmeijer en Diana van de Meent.
De folder zal via de huidtherapeuten toegankelijk zijn en kan worden bezichtigd op NLNet.

Implementatie


Als opdracht is gegeven om een folder te ontwikkelen voor het werven van patiënten met stabiel lymfoedeem.

De folder zal worden gepubliceerd in alle gevestigde Huid & Oedeempraktijken van Margriet Schol.

Er is gekozen voor deze manier van voorlichting omdat het op deze manier makkelijk is om patiënten te bereiken. Zij kunnen aan de hand van de folder de informatie gemakkelijk thuis teruglezen.
De folder zal voornamelijk informatie geven over het beklimmen van de Kilimanjaro. Er zullen geen medische aspecten in de folder beschreven worden. Hierdoor kan alle informatie worden weergegeven in de folder.

De folder zal uiteindelijk ook gepubliceerd worden op NLNet. Zo is het ook gemakkelijk toereikbaar voor andere huidtherapeuten.Evaluatie


De samenwerking met de opdrachtgever vond plaats doormiddel van telefonisch contact en via e-mail contact.

Aan de hand van een interview is de opdracht uitgelegd en is de voorlichting geschreven.

Het contact vond voornamelijk via e-mail plaats. Dit verliep over het algemeen goed. Helaas was de opdrachtgever een week onaangekondigd op vakantie waardoor er verwarring ontstond over feedback. Uiteindelijk is er door de opdrachtgevers feedback gegeven en zijn we tot een eindproduct gekomen.
Voor mei 2014 willen we door middel van de folder 4 aanmeldingen ontvangen. Voor augustus 2014 moet er een volledige groep zijn opgesteld.
December 2013: start voorlichtingsplan

Februari 2014: concept voorlichtingsplan en folder

Maart 2014: eindproduct

Maart 2014: folder publiceren in de praktijken en op NLNet

April 2014: minstens 4 aanmeldingen ontvangen voor de expeditie

Juli 2014: een compleet samengestelde groep voor de expeditie
Afbakening


In de afbakening worden termen besproken die van belang zijn bij deze opdracht.
Lymfoedeem: lymfoedeem is een zwelling van een gedeelte van het lichaam veroorzaakt door accumulatie van interstitieel vocht in het suprafasciale compartiment, als gevolg van een insufficiëntie van het lymfesysteem. Oedeem en oedeemtherapie, H.P.M. Verdonk, tweede druk 2011, geraadpleegd op 2-1-14.
Stabiel lymfoedeem: een fase waarin vermindering van de zwelling en klachten niet meer te verwachten is. In deze fase is het belangrijk het lymfoedeem stabiel te houden en complicatie te vermijden. (Lymfoedeem, 2012)

De Marangu route: een route die 5 dagen duurt. De meeste rustige en vaak gebruikte route. Tijdens deze route zie je de beboste gebieden en het maanlandschap. Ook wel de coca-cola route genoemd. (Expeditie, 2014)


De Machame route: een route met wat uitdaging die minstens 6 dagen nodig heeft om af te lopen. Met de bijnaam de Whiskey-route. (Expeditie, 2014)
De Umbwe route: Tijdens deze route moet er meer rekening gehouden worden met acclimatiseren. Het is een korte route maar steiler en gevaarlijker. Met 6 dagen is deze route gelopen. (Expeditie, 2014)
De Lemosho route: een mooie, gevarieerde route. De route begint in het regenwoud en gaat via de zuidzijde de top op. De route is uitdagend maar afgelegen. Voor deze route worden er 8 dagen ingepland wat gunstig is voor acclimatisering. (Expeditie, 2014)
Hoogteziekte: de luchtdruk halveert iedere 5500 meter. Dat betekend dat elke volume inademing de helft zuurstof bevat. Je lichaam heeft tijd nodig om aan deze verandering te wennen. Bij hoogte ziekte ontstaan klacht als hoofdpijn, misselijkheid en benauwdheid. In ergste gevallen kan er vocht ophopen in longen en/of hersenen. (Willems)

Acclimatiseren: dit betekend wennen aan de hoogteverschillen. Acclimatisatie beperkt hoogteziekte, het voorkomt het niet. (wikipedia, 2013),


NLNet: een patiëntennetwerk dat is opgericht voor iedereen die te maken heeft met lymfoedeem of lipoedeem. Opgericht op 31 januari 2006 door initiatiefnemers BorstkankerVereniging Nederland (BVN), Stichting Olijf, individuele patiënten, de Nederlandse vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL), de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), de Stichting Lymfologie Centrum Nederland (SLCN) en enkele vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. (Nlnet)

Bronnen


Expeditie. (2014). Opgeroepen op 1 2014, van Informatie Kilimanjaro: https://dub126.mail.live.com/default.aspx?id=64855#!/mail/ViewOfficePreview.aspx?messageid=28a45f96-55bd-11e3-8687-00237de4a684&folderid=66666666-6666-6666-6666-666666666666&attindex=0&cp=-1&attdepth=0&n=925458319 & http://www.hoflandexpeditions.nl/kilima

Fysiokapelle. (sd). Opgeroepen op 12 2014, van groepspraktijk: http://www.fysiokapelle.nl/uploads/FOLDER%20lymfoedeem.pdf

Hofland. (sd). Opgeroepen op 12 2013, van bergbeklimmen: http://www.hoflandexpeditions.nl/kilimanjaro

http://www.nijsmellinghe.nl/195/lymfoedeemkliniek-expertisecentrum-lymfologie. (sd). Opgeroepen op 2 2014, van Lymfoedeemkliniek: http://www.nijsmellinghe.nl/195/lymfoedeemkliniek-expertisecentrum-lymfologie

Lymfoedeem. (sd). Opgeroepen op 12 2014, van over ons: http://www.lymfoedeem.nl/pages/over_ons/wie_zijn_we.php

Lymfoedeem. (2012, 9 24). Opgeroepen op 1 2014, van omgaan met lymfoedeem: http://www.lymfoedeem.nl/pages/over_ons/wie_zijn_we.php

Lymfoedeemkliniek. (sd). Opgeroepen op 2 20144, van Lymfologie: http://www.nijsmellinghe.nl/195/lymfoedeemkliniek-expertisecentrum-lymfologie

Nlnet. (sd). Opgeroepen op 1 2014, van lymfoedeem: http://www.lymfoedeem.nl/

wikipedia. (2013, 4 12). Opgeroepen op 1 2014, van acclimatisatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Acclimatisatie

Willems, H. (sd). Hoogteziekte. Opgeroepen op 1 2014, van alles over hoogteziekte voor artsen en beklimmer: http://www.hoogteziekte.info/,Bijlagen


Doel: 
Wat is het hoofddoel? Het doel  van de folder is meer mensen te bereiken die mee zouden willen en/of kunnen. Ons doel is mensen die lymfoedeem hebben, kunnen alles , ook de Kilimanjaro beklimmen. 

wat we willen precies bereiken met de folder over de Kilimanjaro ? Dat andere lymfoedeem patiënten denken; ’Jee, wat leuk, ik wil mee’ 

Is de folder voor in uw praktijk of willen we meer praktijken bereiken? Meerdere praktijken, nl-net, etc 

Moeten er informatie over kosten komen en voor wie zijn de kosten? Graag. De kosten zijn voor Huid & Oedeem. 

Welke medische aspecten moeten in de folder komen?  Niet veel. Dat het lymoedeempatienten betreft.  

Geeft u behandelingen tijdens de expeditie ? indien nodig gaan we dat doen. Daarom gaan we ook mee 

Wat als het doel niet bereikt (kan) word(en)t? Welk doel? 

Wanneer treffen de voorbereidingen? We zijn druk met het werven van andere lymfoedeem patiënten. Kan wel Kilimanjaro op facebook, gesprek met nl-net en medi 

Waar wordt de expeditie voorbereid (trainingen)? Ws in Nederland misschien de Ardennen maar dat hoeft niet echt in de folder. Er mag in dat er een trainingsplan in overleg zal plaats vinden. En dat we allemaal moeten trainen en dat het misschien leuk is om dat samen te doen. 

  

Doelgroep: Is er een leeftijd aan de doelgroep gebonden? boven de 18 

Waar moet de doelgroep woonachtig zijn? Geen beperking 

Welke medische achtergrond heeft de doelgroep? Lymfoedeem,  

Zijn er lichamelijke eisen voor doelgroep gesteld? 80 kilometer kunnen lopen per week, kunnen kamperen. De overnachtingen zijn in tenten 

In welke conditie moet de doelgroep zijn naast het feit dat de aandoening stabiel is? Zie bovenstaande 

Willen we alleen personen met lymfoedeem bereiken of ook personen met veneus/lipoedeem? Eigenlijk wel, maar combinatie is natuurlijk wel mogelijk 

risico's? Moet ik nog verder onderzoeken, er is weinig onderzoek naar gedaan hoe lymfoedeem zich verhoud op grote hoogte, verder loopt iemand het risico op hoogteziekte maar daar wordt erg opgelet door de gidsen 

Wat zijn de risico's voor de doelgroep bij de expeditie? Zie bovenstaand 

Wat kunnen we doen tegen deze risico's ?We gaan als huidtherapeut mee om het oedeem te kunnen managen, We kunnen als groep ook besluiten om er een dag langer over te doen. 

Is er een extra risico voor deze doelgroep tijdens de expeditie? Moet ik nog verder onderzoeken, wat ik tot nu toe heb gelezen (belevenissen van een oedeempatient)wordt het oedeem juist minder op die hoogte Wat is het voordeel dat er twee huidtherapeuten mee gaan voor de doelgroep? Er gaat 1 huidtherapeut mee. We kunnen als oedeemgroep besluiten het anders te doen, als dat wenselijk is. Als je meegaat met andere groepen, die ook gaan, dan ben je een onderdeel van de groep en kan je dat niet beslissen. 

 

  • Randvoorwaarden en haalbaarheid
  • Probleemanalyse
  • Determinanten
  • Doelstelling
  • Implementatie
  • Bijlagen

  • Dovnload 43.99 Kb.