Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Code error: Reference source not found. Error: Reference source not found

Dovnload 9.82 Kb.

Code error: Reference source not found. Error: Reference source not foundDatum10.10.2017
Grootte9.82 Kb.

Dovnload 9.82 Kb.

DD-NR Error: Reference source not found Regelingen en voorzieningen CODE 6.2.Error: Reference source not found.Error: Reference source not foundLegaliseren van documenten uit Marokko
bronnen


  • Nieuwsbericht NVVB, 27.7.2016

  • Rijksoverheid.nl


Legaliseren van documenten - Marokko

Wilt u in Marokko officiële documenten opvragen en laten legaliseren? Bekijk dan voor welke documenten legalisatie is vereist en wat de rol van het ministerie van Buitenlandse Zaken daarbij kan zijn. Het is altijd mogelijk dat een gemeente of de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de inhoud of echtheid van uw document wil onderzoeken.Legalisatie

Attentie: Vanaf 14 augustus 2016 worden in Marokko apostilles afgegeven. Documenten uit Marokko kunt u in het gehele Koninkrijk der Nederlanden (Europees Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten) gebruiken als er op 14 augustus 2016 of daarna een apostille op is gezet. (Engelstalige) informatie waar de apostille wordt afgegeven vindt u op de website van de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht (HCCH).

Geldig t/m 13 augustus 2016: Als u in het Koninkrijk der Nederlanden documenten uit Marokko wilt gebruiken moeten deze eerst worden gelegaliseerd door het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Vervolgens moeten zij door de Nederlandse ambassade in Rabat of één van de kantoren van dit ministerie in het land worden gelegaliseerd.

Als u woont in Grand Casablanca, Chaouia-Ourdigha, Doukhala-Abda, Tadla-Azilal, Marrakech-Tensift-Al Haouz, Sous-Massa-Draa of Guelmim-Es Smara, kunt u documenten ook door het Nederlandse consulaat-generaal in Casablanca laten legaliseren.

Documenten die zijn afgegeven door de burgerlijke stand moet u eerst door de rechtbank laten legaliseren, voordat het ministerie van Buitenlandse Zaken van Marokko legaliseert.


Als u een origineel Arabisch document wilt laten legaliseren door de ambassade of het consulaat-generaal, moet u ook een officiële vertaling van het document naar het Nederlands, Frans of Engels meebrengen. Een vertaling door een in Nederland beëdigde vertaler hoeft niet te worden gelegaliseerd; een vertaling door een in Marokko beëdigde vertaler wel. Als u alleen de vertaling van een document wilt laten legaliseren, moet u ook het originele gelegaliseerde document meebrengen.


Bemiddeling

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet bemiddelen bij het opvragen en laten legaliseren van documenten in Marokko.


Bijna alle documenten kunnen door familieleden of door iemand die u gemachtigd heeft worden opgevraagd voor u. Alleen als u een verklaring van ongehuwd zijn of een bewijs van in leven zijn wilt opvragen, moet u zelf naar de afgevende Marokkaanse instantie toe.

 DocumentenGeboorte

Voor gebruik in Nederland heeft u een ‘copie intégrale’ (volledig afschrift) van een geboorteakte nodig. Deze kunt u alleen aanvragen bij het ‘bureau d’état civil’ (de burgerlijke stand) in de geboorteplaats. Een ‘fiche individuelle d’état civil’ afgegeven in uw woonplaats of door de Marokkaanse vertegenwoordiging in Nederland bevat niet voldoende gegevens en wordt niet geaccepteerd door Nederlandse instanties.
Verklaring van ongehuwd zijn

Informeer bij de Marokkaanse autoriteiten waar u dit document kunt opvragen.
Huwelijk

Als bewijs van uw huwelijk vraagt u een ‘copie intégrale’ (volledig afschrift) van uw geboorteakte op bij het ‘bureau d’état civil’(de burgerlijke stand) in uw geboorteplaats. De gegevens over uw huwelijk worden namelijk aangetekend op uw geboorteakte.


Als u bent getrouwd op een Marokkaans consulaat in Nederland, overlegt u de originele Arabische akte met daaraan vastgehecht een Nederlandse vertaling door een beëdigde vertaler. De originele Arabische akte moet worden gelegaliseerd door het Consulair Dienstencentrum (CDC) van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Als de akte oud is en de handtekening van de Marokkaanse consulaire ambtenaar op de originele akte niet bekend is bij het CDC, vraagt u bij het Marokkaanse consulaat waar u bent getrouwd een ‘attestation de mariage’ (bewijs van huwelijk) op, die u door het CDC laat legaliseren.


Echtscheiding

Als bewijs van uw echtscheiding vraagt u een ‘copie intégrale’ (volledig afschrift) van uw geboorteakte op bij het ‘bureau d’état civil’(de burgerlijke stand) in uw geboorteplaats. De gegevens over uw echtscheiding worden namelijk (net als de gegevens over uw huwelijk) aangetekend op uw geboorteakte.
Overlijden

Voor gebruik in Nederland vraagt u een ‘copie intégrale’ (volledig afschrift) van de overlijdensakte op bij het ‘bureau d’état civil’ (de burgerlijke stand) in de plaats van overlijden.ZIE OOK: Rijksoverheid.nl - Legalisatie van documenten

  • Legaliseren van documenten uit Marokko

  • Dovnload 9.82 Kb.