Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Dare to unleash the beast in you drink monster projectgroep: com 1D groep 3

Dovnload 0.49 Mb.

Dare to unleash the beast in you drink monster projectgroep: com 1D groep 3Pagina1/7
Datum14.03.2017
Grootte0.49 Mb.

Dovnload 0.49 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7


DARE TO UNLEASH THE BEAST IN YOU.. DRINK MONSTER….
Projectgroep: COM_1D groep 3

Robert Schroer, Delphine le Penven, Nina van der Pieterman, David Spelier & Cindy Righarts

Opdrachtgever: Hogeschool Leiden, mevrouw Klok. Monster Energy

Opleiding: Communicatie voltijd te Hogeschool Leiden
Leiden, 20 januari 2011
Samenvatting
Alhoewel Red Bull in Nederland het meest verkochte energydrankje is en hierdoor een voorsprong op Monster Energy heeft, staat Monster Energy in een groot land als Amerika bovenaan. De producten van Red Bull en Monster Energy hebben als overeenkomst dat het allebei energydranken zijn. Verder zijn deze energydranken compleet verschillend. De twee concurrenten lossen hetzelfde probleem op. Zij willen hun klanten meer energie aanbieden wanneer zij in hun dagelijks leven een oppepper kunnen gebruiken.

Monster Energy zit in de groei fase. In Nederland kennenen zijn er een hoop concurrenten wat betreft energy drankjes. Alleen zijn er weinig merken met zo’n uniek concept en marketing idee als dat wat van Monster. Red Bull is hoort bij de volwassenheidsfase en is bij iedereen bekend. Red Bull is marktleider naast de huismerken energie drankjes en heeft behoorlijk veel geld, wat zij in promotie en reclame stoppen.


De prijs van een halve liter van Monster Energy is €1.41. Dit is de enige prijs van het product omdat Monster Energy maar één formaat blikje heeft. De prijs van een halve liter van Redbull, de grootste concurrent is € 1.86. Bij Monster Energy is er sprake van een Cost-plus pricing. De waardeperceptie ligt bij Redbull hoger omdat Redbull meer naamsbekendheid heeft. Als je de producten blind laat proeven, kiezen de meeste consumenten voor Monster Energy. De meeste vonden het bedrag wat ze betaalden voor Redbull te hoog in vergelijking van Monster Energie. Er is sprake van een prijzenelastische vraag omdat als de prijs toeneemt de vraag harder afneemt en de prijs zorgt ervoor hoeveel kopers je hebt.


Red Bull is in tegenstelling tot Monster een braaf merk die alles netjes volgens de regels doet. Monster heeft als slogan “Unleash the beast” en past ook goed bij de identiteit van het merk. Het staat voor rebels, groot, donker en stoer. Zij laten duidelijk merken waar zij voor staan! De promotiedoelstelling van Red Bull is om nummer 1 drankje te worden in kleinverpakking, nog groter dan coca- cola. Monster heeft een andere promotiestrategie dan Red Bull. Zij maken veel gebruik van sampeling en het steunen van concerten en evenementen.

Zoals de meeste producten die verkocht worden in de categorie eten/drinken, wordt ook Monster gedistribueerd volgens het 'JIT'-model. JIT staat voor 'Just In Time.

Doordat Monster dit JIT-model hanteert is het ontzettend belangrijk dat de distributie perfect verloopt, anders ontstaan er lege vakken/schappen bij verkooppunten.

Monster verkoopt zijn producten via de Coca-Cola Company. Monster is in west-Europa bijna overal te koop. Om te beginnen in supermarkten, vrijwel alle (grote) supermarkten hebben inmiddels Monster in de schappen. Het probleem is dat daar meestal nog 7 andere soorten Energy Drink te verkrijgen zijn. Monster slaat echter wel zijn slag bij tankstations, omdat er daar niet veel concurrentie is. Het geheim van Red Bull’s succes is een erg intelligente marktstrategie. Ze brengen het product niet naar de consument, ze brengen de consumenten naar het product.


De doelgroep van Monster Energy start bij 14 jaar en eindigt bij 35 jaar in tegenstelling tot het gemiddelde. Dit omdat een half blik behoorlijk wat cafeïne bevat en dat is voor kinderen onder de 14 erg slecht. Monster zet zich vooral op de markt door sponsoring. Dit doen ze door grote ‘monster achtige’ evenementen te sponsoren. Evenementen die natuurlijk op de doelgroep aansluiten. Monster differentieert zich van de concurrentie door Fysiek (Monster energy valt op met het fysieke product), Promotie (Monster Energy heeft naast sampelen en sponsoren geen promotionele activiteiten zoals de concurrentie. Zij geloven vooral in mond- tot mondreclame), Merkidentiteit (Monster heeft een duidelijke, stoere identiteit en het is herkenbaar voor consumenten), Personeel (Monster heeft stoere monstergirls die sampelen voor het merk) en Prijs (Monster is in vergelijking met de concurrent, Red Bull zeker goedkoop).


Tussen Monster Energy en Red Bull is er sprake van meer producteigenschappen voor minder prijs van Monster Energy, in vergelijking tot Red Bull. In alles blijkt dus dat Monster zich niet alleen in woorden, maar ook in daden onderscheidt van Red Bull en andere energy-dranken.


Allereerst adviseert de projectgroep om het formaat van het blik van Monster aan te passen. Ook in horecagelegenheden kan Monster nog een grote slag slaan. Monster zou dus iets moeten verzinnen zodat uitgaansgelegenheden er voor kiezen om Monster te verkopen i.p.v. Red Bull. In de analyse staat beschreven dat Red Bull een flinke voorsprong heeft als het gaat om TV- en radio commercials. Misschien valt hier voor Monster wel eer te behalen. Monster zou dus met een origineel idee of concept moeten komen, om daarmee direct aan te slaan bij de consument.
Op dit moment rijdt er 1 Monster truck in Nederland rond. Wat Monster zou kunnen doen is nog 1 truck inzetten, die nog groter is en nog meer herrie maakt. Monster zou verder meer kunnen inspelen op de zintuigen. Het zou goed voor Monster zijn als ze zich meer laten zien bij grote feesten/evenementen. Het zou slim zijn om de doelgroep in Nederland te vergroten, zodat er meer mensen betrokken worden bij de campagnes van Monster. Wat veel grote merken doen, is betalen om hun merk te laten zien in films of muziekvideo’s. Het zal goed voor Monster zijn om dit te doen, bijvoorbeeld bekende artiesten en acteurs in het openbaar te laten verschijnen met een Monster-blik.

Voorwoord
De organisatie waarin het project zich afspeelt is Monster Energy. Monster Energy is een Amerikaans merk Energy drank. Het bedrijf is in handen van Hansen Beverage Company. De distributie van Monster Energy word in een groot aantal Amerikaanse staten en in de Benelux door Coca-Cola Enterprises verzorgt. Er zijn vele varianten van Monster Energy, zoals The Ripper en The Hitman. Het belangrijkste bestandsdeel van Monster Energy is Cafeïne. Monster Energy sponsort een aantal bekende sporters. U kunt dan denken aan sporters als Formule 1 coureur Jenson Button en MotoGP rijder Valentino Rossi.
Dit adviesrapport is geschreven in het kader van een wetenschappelijk adviesopdracht. Het adviesrapport is een onderdeel van de hoofdfase van de opleiding Communicatie op de Hogeschool in Leiden.
Dit adviesrapport is gemaakt in de periode van november 2010 tot en met januari 2011 op de Hogeschool in Leiden, door projectgroep D3.
In het adviesrapport is beschreven wat de identiteit is van het merk Monster Energy door middel van een omschrijving van de marketingmix. Verder is beschreven wat de sterke en zwakke punten zijn en wat de bedreigingen en kansen zijn van het product, oftewel een SWOT- Analyse. Daarnaast zijn er uit ons onderzoek adviezen gevloeid, die vermeldt zijn in ons rapport. Wanneer Monster Energy deze adviezen volgt, zal het marktaandeel van Monster Energy groeien en neemt de populariteit van het energydrankje toe.
De projectgroep Com1D heeft de opdracht gekregen om ons te gaan specialiseren in het bedrijf Monster Energy. Nadat wij alle informatie vergaart hebben, is er een advies uitgekomen en wordt de probleemstelling opgelost.
De doelgroep bestaat uit mensen boven de 14 jaar. Jonger dan 14 jaar is niet aan de orde omdat het Cafeïne in Monster Energie zit en dat schadelijk kan zijn voor jongeren onder de 14 jaar. Er is geen maximale leeftijd aanwezig omdat iedereen boven de 14 jaar vrij is om Monster Energie te drinken.
Graag willen wij iedereen bedanken die deel heeft genomen aan het interview. Ook willen wij Hogeschool leiden bedanken voor de faciliteiten die zij ons hebben aangeboden. Verder willen wij mevrouw Cecile Klok en mevrouw Arwen Gerritsen bedanken voor de projectvergaderingen en de informatie voor het format.
De projectgroep bestaat uit de volgende leden:

 • Cindy Righarts

 • David Spelier

 • Nina van der Pieterman

 • Robert Schroer

 • Delphine le Penven

Wij wensen u veel plezier met het lezen van ons adviesrapport.Inhoudsopgave
Hoofdstuk PAGINANR.

Hoofdstuk 1

Inleiding ………………………………………………….. 6
Hoofdstuk 2

Marketingmix (4P’s) ……………………………………. 7-14
Hoofdstuk 3

SDP-Model ………………………………………………. 15-18
Hoofdstuk 4

Analyse & Adviezen …………………………………… 19-21
Hoofdstuk 5

SWOT-Analyse ………………………………………… 22,23
Hoofdstuk 6

Conclusie ………………………………………………. 24
Hoofdstuk 7

Literatuurlijst …………………………………………. 25
Bijlage 1

Interviews …………………………………………….. 26-75
Bijlage 2

Checklist interview …………………………………. 76,77
Bijlage 3

Deskresearch ……………………………………….. 78-88

Hoofdstuk 1 - Inleiding
De projectgroep heeft als opdracht gekregen om voor een bepaald merk te onderzoeken hoe die organisatie zich kan verbeteren ten opzichte van Marketing-Communicatie. Daarnaast moet er ook een duidelijke concurrent zijn voor dat bedrijf, en ook die organisatie moet goed bekeken worden, door middel van desk-research. Uiteindelijk moet er een advies-rapport afgeleverd worden, waarin o.a. adviezen staan voor de zelfgekozen orginsatie. Deze adviezen moeten zo geformuleerd zijn, dat de organisatie deze kan aanpassen en daar door een verbeterde concurrentiepositie verwerft.
De groep heeft als bedrijf Monster Energy gekozen, dit omdat deze organisatie een duidelijke concurrent heeft, namelijk Red Bull. Monster Energy bevindt zich op de markt van Energy-Drinks, een uitdagende en grote markt met veel obstakels en bedreigingen. Energy-drink leveranciers komen tegenwoordig overal vandaan, en het aanbod is enorm. Daarom is het dus interessant om te onderzoeken hoe Monster Energy zijn positie ten opzichte van die concurrenten kan verbeteren.
Het rapport bevat onderzoeken die de projectgroep uitgevoerd heeft. In de vorm van desk-research en interviews. Daarnaast is de marketingmix volledig uitgewerkt, en is er een overzichtelijke SWOT-analyse uitgevoerd. Het belangrijkste, de conclusies en aanbevelingen, zijn duidelijk weergegeven aan het einde van het rapport

Hfst 2 – Marketingmix (4P’s)

Concurrentie


De grootste concurrentRed Bull
Alhoewel Red Bull in Nederland het meest verkochte energydrankje is en hierdoor een voorsprong op Monster Energy heeft, staat Monster Energy in een groot land als Amerika bovenaan. Dus de concurrentie positie verschilt per land tussen Red Bull en Monster Energy. Alhoewel Monster Energy nog niet veel naamsbekendheid heeft, groeit de naamsbekendheid van Monster Energy doordat zij veel evenementen sponsoren. Doordat Monster Energy blikjes tijdens evenementen uitdeelt komen de mensen die naar deze evenementen komen persoonlijk in aanraking met Monster en worden zij met alle zintuigen beïnvloedt. Hier mee bereiken zij de juiste doelgroep. Monster doet dit op een slimme manier, want als consumenten een product langer dan 10 seconden vasthouden, krijgen zij band met het product en vinden zij het moeilijk om hier afstand van te nemen.
Consumenten beoordelen Monster Energy aan de hand van het design van het blikje, de geur en de smaak van het drankje en de gehele sfeer wat om Monster Energy heen hangt, de identiteit. Misschien dat sampelen daarom wel effectiever is dan visuele reclame.
De producten van Red Bull en Monster Energy hebben als overeenkomst dat het allebei energydranken zijn. Verder zijn deze energydranken compleet verschillend. Ten eerste zien de blikken van Red Bull er rustiger uit, in vergelijking tot de donkere achtergrond met felgekleurde logo als design van Monster Energy. Daarnaast lijkt het alsof Monster Energy meer toevoegingen heeft in het drankje, doordat Monster Energy zoeter en een zachter tintje heeft van smaak, in tegenstelling tot Red Bull.
Dit is ook precies het geval qua geur van de drankjes; Monster Energy ruikt iets zoeter dan Red Bull. Monster Energy en Red Bull maken daarnaast ook nog eens gebruik van verschillende blikken. Van Monster Energy zijn er alleen maar halve liter blikken te koop, terwijl Red Bull in meerdere maten te verkrijgen is. Deze twee concurrenten hebben een klein verschil in doelgroep. Ze sponsoren allebei extreme evenementen, maar Monster Energy gaat hier iets verder op in. Verder hebben Monster Energy en Red Bull evenveel kwaliteit, maar Monster Energy is goedkoper in prijs.
De twee concurrenten lossen hetzelfde probleem op. Zij willen hun klanten meer energie aanbieden wanneer zij in hun dagelijks leven een oppepper kunnen gebruiken. Hierdoor hebben zij dezelfde doelgroepen, met name mensen die een extreem levensritme hebben, zoals topsporters van extreme sporten of rocksterren. Maar verder heeft iedereen die een zware dag heeft of energie nodig heeft.
4 P’s , de marketingmix

Hieronder vindt u de 4 P’s van Monster Energy. De 4 P’s worden ook wel de marketingmix genoemd. De 4 P’s die wij gaan beschrijven bestaan uit:
 • Product

 • Prijs

 • Promotie

 • Plaats

Een marketingbeleid berust altijd op een uitgebreide uitwerking van de marketingmix. Deze elementen moeten dus goed op elkaar afgestemd zijn om doeltreffend te zijn. Het gebruik van deze elementen is onder andere afhankelijk van de doelstellingen, de markt, de doelgroep en last but not least: de concurrentie. Het optimaliseren van de marketingmix is een belangrijke verantwoordelijkheid van een organisatie om het product op de juiste manier naar buiten te brengen. Kleine veranderingen die in de marketingmix worden toegepast, worden ook wel tactische activiteiten genoemd. Grote veranderingen in die in de marketingmix worden toegepast, worden ook wel strategische activiteiten genoemd.

Het is belangrijk om als bedrijf de 4 P’s onder de loep te nemen en deze op elkaar af te stemmen zodat jou product in het geheel klopt en een sterke identiteit vormt.


PRODUCT

Kernproduct: Voordelen die het voor de afnemer biedt, wat koopt hij/zij nou eigenlijk?
 • De afnemer koopt een halve liter energie drank, waardoor de betreffende persoon zich niet meer vermoeid zou moeten voelen en nieuwe ‘energie’ zou moeten krijgen. Een drankje met cafeïne; een stof die een stimulerende werking heeft.


Monster
Werkelijk product:


Kwaliteitsniveau

Het kwaliteitsniveau van een Energy drank is lastig te bepalen. Wat wel zeker is, is dat de afnemer een hoop drank krijgt voor de prijs die hij of zij betaald. Dat is ook een sterk punt tegen over de grote concurrent: Red Bull. Meer energydrank voor minder. Het is aan te nemen dat als er iets niet in orde is met het blik dat het opgestuurd kan worden, of terug gegeven kan worden aan de leverancier.


Merknaam: Monster Energy/Unleash the Beast
Verpakking: Een groot, stoer zwart blik. De kleuren van de logo’s staan voor de verschillende smaken. Monster Energy lo-carb is blauw, de ripper geel en de regular groen. De blikken zijn verkrijgbaar in half liter formaat en in energyshots van 60 ml.
Ontwerp: Het logo van Monster is een M. Dit is een soort ‘druipende’ M. Het is een soort druipend, groen slijm. Het logo past absoluut bij het imago.
Eigenschappen/Ingrediënten: Een vol half liter blik, wat best groot is. De smaak verschilt natuurlijk per soort. De lo-carb is minder zoet omdat er minder toegevoegde suikers in zitten. De ripper, met ananas sap is weer heel erg zoet. En de regular, de gewone zit tussen beide in.
Het product ruikt erg zoet en chemisch. De ingrediënten zijn: Sprankelend water; suiker; glucosestroop; voedingszuur: citroenzuur; aroma’s; cafeïne (0,03%); taurine (0,4%); zuurteregelaar: natriumcitraat; kleurstof: anthocyaninen; ginsengwortelextract (0,08%); l-carnitine tartrate (0,04%); conserveermiddelen: sorbinezuur, benzoëzuur; vitaminen: B2, B3, B6, B12; natriumchloride; d-glucuronolactone; inositol; guaranaextract (0,002%); zoetstof: sucralose; maltodextrine.

Deze informatie geldt voor de regular versie en staat vermeldt op het blik.


Monster energy is tevens het enige drankje wat gebruik maakt van ginseng en l-carnitine, dit zorgt voor een hogere vetverbranding. Het idee is dan ook dat als je het drinkt, je het ook meteen weer verbrandt. De kleur van het drankje is geel, zoals de meeste energydranken.
Red Bull
Kernproduct is gelijk aan dat van Monster.

De afnemer koopt een halve liter energydrank, waardoor de betreffende persoon zich niet meer vermoeid zou moeten voelen en een ‘energyboost’ zou moeten krijgen. Red Bull is een drankje met cafeïne; een stof die een stimulerende werking heeft.


Kwaliteitsniveau: Dit zal ook geen verschil uitmaken met Monster. Blikken die niet goed blijken te zijn, kunnen teruggebracht worden.
Merknaam: Red Bull/Geeft je vleugels!
Verpakking: Een blauw zilver blik. Op de voorkant staan 2 rode stieren met daar achter een gele bol. Red Bull is wel in meerdere formaten verkrijgbaar, alleen heeft Red Bull minder smaken. Er is wel een light versie; bij dat blik is de kleur blauw lichter.
Ontwerp: Het logo bestaat uit 2 rode stieren.
Eigenschappen/Ingrediënten: Elk blikje van 250 ml bevat ongeveer 20 gram suiker, 1000 mg taurine, 600 mg glucuronolacton, B-complex vitamines en 80 mg zuivere cafeïne. Deze hoeveelheid cafeïne staat ongeveer gelijk aan één grote kop koffie (100 mg / 220 ml) of twee a drie blikjes cola (33 mg / 0,33 liter). Red Bull bevat onder andere de stof pantotheenzuur. Red Bull ruikt ook zoet maar minder chemisch.

De kleur van het drankje is geel.Productlevenscyclus

De Productlevenscyclus, is een begrip uit de marketing en economie die gebruikt wordt om te onderzoeken welke marketingstrategieën op een bepaald moment het best kunnen worden toegepast op een bepaald product. De Engelse term werd voor het eerste gebruikt door Theodore Levitt.

Elk product dat op de markt wordt gezet doorloopt een viertal verschillende fasen die worden beschreven in de productlevenscyclus. De snelheid waarmee elk product zich door deze cyclus begeeft is afhankelijk van onder meer de marktvraag en de gebruikte marketinginstrumenten. Afhankelijk van de fase waarin een bepaald product zich bevindt zijn er een aantal combinaties uit deze marketingmix die over het algemeen het beste resultaat hebben.
Introductie

Een product dat succesvol door de productontwikkeling is gekomen zal op de markt worden gezet. In deze fase worden er relatief weinig exemplaren verkocht en wordt er nog geen winst gemaakt op het te verkopen product. Concurrentie is er in deze fase niet of nauwelijks doordat het een nieuw product betreft.

In deze fase zal de marketing vooral gericht zijn op de bekendmaking van het product bij de consument. Over het algemeen wordt er in deze fase veel geld uitgegeven aan marketing om op die manier het product onder de aandacht te brengen. Naarmate meer consumenten het product kopen, komt het product in de volgende fase terecht, namelijk groei.
Groei

In deze fase neemt de verkoop van het product fors toe, alsmede de winst voor het bedrijf dat het product op de markt bracht. Tijdens deze fase zullen concurrenten veelal hun eigen versie van het product op de markt brengen om op die manier ook deel uit te maken van het succes van het product. Het is vooral tijdens deze fase dat de meeste winst wordt behaald (hoge verkoopcijfers en lage productiekosten per eenheid).

Aan het eind van deze fase zijn het vooral de prijsbewuste consumenten die het product nog niet gekocht hebben, deze zullen daardoor sneller verleid worden door concurrenten die het product goedkoper aanbieden dan de oorspronkelijke producent.

Ook in deze fase worden er nog substantiële uitgaven gedaan door de marketingafdeling om maar zoveel mogelijk mogelijke consumenten te bereiken. Als zo goed als alle consumenten in de gekozen markt bereikt zijn, treedt de volgende fase in de cyclus op, volwassenheid.


Volwassenheid

Als de meeste consumenten het product hebben aangeschaft zal de concurrentie steeds heftiger worden. Door te stunten met prijzen of andere aanbiedingen zullen de laatste consumenten over de streep worden getrokken of bestaande consumenten worden uitgenodigd een extra (of vervangend) exemplaar aan te schaffen.

Men kan deze fase verlengen, of zelfs gedeeltelijk vertragen, door het product te vernieuwen (extra dienstverlening, nieuwe functies, etc.) of door in nieuwe markten te investeren. De kosten voor marketing stijgen in deze fase aanzienlijk doordat er zowel geadverteerd moet worden voor bestaande consumenten, zodat zij niet voor de concurrent te kiezen maar ook om nieuwe markten te bereiken met een aangepaste marketingmix.
Terugval

Uiteindelijk komt men in de vierde en laatste fase van het product. Hierin worden vrijwel geen nieuwe aankopen verricht en de meeste concurrenten zullen zich inmiddels hebben teruggetrokken, door de verliezen en toenemende concurrentie. Hoewel deze fase door natuurlijk verloop kan intreden, kan deze ook sneller in gang worden gezet door de introductie van nieuwe producten.

Bedrijven besluiten meestal om hun product ook in deze fase nog aan te bieden om zo trouwe klanten niet voor het hoofd te stoten, en op die manier een negatief imago over zich af te roepen. Uiteindelijk zal het product toch volledig van de markt worden gehaald, ten gunste van andere producten met meer geprefereerde eigenschappen.
In welke fase zit Monster Energy?

Monster Energy zit duidelijk in de groei fase. In Nederland kennen steeds meer mensen het merk en er zijn er een hoop concurrenten wat betreft energydrankjes. Alleen zijn er weinig met een zo’n uniek concept en marketing idee als dat wat van Monster. Monster Energy verkoopt halve liter blikken en onderscheidt zich hier mee van andere merken voor goedkope prijzen. Monster Energy doet niet aan tv-commercials, wat verder staat omschreven, in de P van promotie, en creëert meer naamsbekendheid door het sponsoren van evenementen.
In welke fase zit Red Bull, de grootste concurrent?

Red Bull bevindt zich in de volwassenheidsfase. Red Bull is heeft een grotere naamsbekendheid dan Monster Energy in Nederland. Zij doen dan ook veel aan tv-commercials.

Red Bull is ook voor de meeste mensen die het drinken, hun ‘Coca Cola’.

Red Bull is marktleider naast de huismerken energydrankjes en heeft dus een behoorlijk budget. Dit budget steken zij in promotie en reclame stoppen. Deze reclames van Red Bull komen overal voorbij; tv, tankstations, tijdschriften etc. Zij sponsoren overigens ook het circuit park Zandvoort, waar mee zij veel naamsbekendheid creëren.


PRIJS

De prijs van een halve liter van Monster Energy is €1.41. Dit is de enige prijs van het product omdat Monster Energy maar één formaat blikje heeft. Ze hebben wel verschillende soorten en die prijs verschilt niet heel erg veel van elkaar.

De prijs van een halve liter van Redbull, de grootste concurrent, is € 1.86.
Er is sprake van een Cost-plus pricing: de kostprijs wordt verhoogd met een vast percentage. Er is geen sprake van een verhoging van de kostprijs wanneer er meer verkocht gaat worden.
De waardeperceptie ligt bij Redbull hoger omdat Redbull meer naamsbekendheid heeft. Als je aan mensen vraagt welk merk ze eerder zouden gaan kopen, zouden zij bijna allemaal voor Redbull kiezen. Als je dan vraagt waarom ze daarvoor zouden kiezen komen ze meestal met het antwoord ‘het is een bekend merk’. Als je de producten blind laat proeven, kiezen de meeste consumenten voor Monster Energy. Dit blijkt uit onderzoek van de kwalitatieve steekproef die de projectgroep heeft gedaan door middel van interviews in verschillende leeftijdscategorieën.

Wij hebben tijdens de interviews gevraagd of de prijs van Monster Energy duur, goedkoop of goed is. De meeste vonden het bedrag wat zij betaalden voor Redbull te hoog in vergelijking tot Monster Energy. Bij Monster Energy was de prijs goed, maar heel vaak heb je als het te goedkoop is dat veel mensen verwachten dat het product niet goed is. Daardoor is de prijs van Monster niet lager dan relatief, zodat niemand de gedachte krijgt dat Monster geen goede kwaliteit bevat.


Er is sprake van een elastische vraag als de verandering van de gevraagde hoeveelheid relatief groter is dan de relatieve prijsverandering.

Men spreekt van een inelastische vraag als de verandering van de gevraagde hoeveelheid relatief kleiner is dan de relatieve prijsverandering.

Er is sprake van een prijselastische vraag omdat als de prijs toeneemt de vraag harder afneemt en dus de prijs zorgt ervoor hoeveel kopers je hebt. Dat komt omdat er producten op de markt zijn die ongeveer hetzelfde effect geven. Neem als voorbeeld koffie, dit geeft hetzelfde effect als energydrank. Consumenten kunnen dan in plaats van energydrank, koffie drinken.

  1   2   3   4   5   6   7

 • Inhoudsopgave Hoofdstuk PAGINANR. Hoofdstuk 1 Inleiding ………………………………………………….. 6 Hoofdstuk 2
 • Analyse Adviezen …………………………………… 19-21 Hoofdstuk 5 SWOT-Analyse ………………………………………… 22,23 Hoofdstuk 6 Conclusie ………………………………………………. 24
 • Hoofdstuk 7 Literatuurlijst …………………………………………. 25 Bijlage 1 Interviews …………………………………………….. 26-75 Bijlage 2
 • Hfst 2 – Marketingmix (4P’s)
 • Monster Werkelijk product
 • In welke fase zit Monster Energy
 • In welke fase zit Red Bull, de grootste concurrent

 • Dovnload 0.49 Mb.