Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


De beurzen modderden de voorbije maand maar wat aan. Er kunnen heel wat redenen worden aangehaald om dit te verklaren. Zo is de animo op de markten altijd wat minder tijdens de zomermaanden

Dovnload 1.25 Mb.

De beurzen modderden de voorbije maand maar wat aan. Er kunnen heel wat redenen worden aangehaald om dit te verklaren. Zo is de animo op de markten altijd wat minder tijdens de zomermaandenPagina1/9
Datum25.04.2019
Grootte1.25 Mb.

Dovnload 1.25 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
1/9

de beurzen modderden de voorbije maand maar wat aan. Er kunnen heel wat redenen worden aangehaald om dit te verklaren. Zo is de animo op de markten altijd wat minder tijdens de zomermaanden. Beleggers hebben andere prioriteiten en zijn op vakantie minder met hun aandelen bezig dan normaal. Ook ondernemingen zijn minder bedrijvig met een lagere nieuwsstroom tot gevolg.

Er is echter meer zoals de stijging van de langetermijnrente. Die steeg zowat overal in de westerse wereld nu centrale banken toch stilaan het geweer van schouder gaan veranderen. De voorbije 10 jaar hebben ze een extreem soepel monetair beleid gevoerd via renteverlagingen, kwantitatieve versoepeling en aankoop van financiële producten. Maar aan deze ‘vrijgevigheid’ lijkt nu collectief een einde te komen. De komende 10 jaar zullen ze niet meer zoveel stimuleren doch eerder geld van tafel nemen.

Mid- en smallcaps kregen daarvoor de rekening gepresenteerd en werden getroffen door winstnemingen. Dit segment had het immers sinds midden 2016 uitstekend gedaan. Het mag dan ook niet verbazen dat we ons in de hoek bevonden waar de klappen vielen.

Op maandbasis ging de return van de BE-portefeuille er met net geen 2% op achteruit. Ten eerste deelden de technologiewaarden zoals Barco en EVS in de huidige wereldwijde malaise rond de technologiesector en zagen ze hun winst gedeeltelijk verdampen. Ten tweede hebben enkele nieuwe aankopen zoals Balta en MDx Health niet gebracht wat we ervan verwacht hadden. Ten derde is Roularta recent flink afgebrokkeld. Verder in dit rapport staan we stil bij de mediagroep.De omgevingsfactoren zoals de lage rentevoeten en de accomoderende politiek van de centrale banken rollen de rode loper uit voor hogere beurskoersen. Steeds meer beleggers versassen hun geld van hun spaarboekje naar fondsen en ook almaar naar aandelen. Ze verliezen door de inflatie immers aan koopkracht. En Amerikaanse en Aziatische beleggers verleggen hun focus weer naar Europa omdat het politieke risico is verdampt en de Europese aandelenmarkten relatief gezien nog altijd niet duur zijn.De instroom in Europese aandelen ETF’s is niet tegen te houden waardoor veel van de recente records te verklaren zijn en grotere kapitalisaties, die proportioneel veel zwaarder wegen dan de kleintjes in de indices die de trackers kopiëren, het de voorbije maand beter deden dan de kleinere aandelen. De instroom in Europese aandelen ETF’s bereikte op weekbasis zelfs het hoogste niveau van de afgelopen jaren.

Na de inzinking van deze week, die eigenlijk uit de VS komt overwaaien nadat president Trump in nauwe schoentjes is terecht gekomen, moet men zich afvragen of de hierboven onderliggende redenen nu zijn verdwenen. Neen, helemaal niet. De koersdaling van de afgelopen week moet u dus zeker niet aangrijpen om alles halsoverkop te verkopen.

Maar we zijn wel tevreden dat er wat leven in de brouwerij komt want gestaag stijgende beurzen zonder om te kijken, kan nu eenmaal niet aanhouden en is ook niet gezond. Meer koersbewegingen zullen ons alvast de mogelijkheid geven om wat meer te traden.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9


Dovnload 1.25 Mb.