Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


De coördinaten

Dovnload 18.68 Kb.

De coördinatenDatum13.11.2017
Grootte18.68 Kb.

Dovnload 18.68 Kb.

Een doorgedreven passie voor theater, beeld, muziek en literatuur maakt van Joost Van de Kerkhove een creatieve duizendpoot. Een basistekst en/of idee zijn niet meer dan een intentieverklaring aan de start van een creatief proces waarin hij samen met een groep acteurs op zoek gaat naar de beste vorm/klank/enscenering of acteerprestatie, dit steeds binnen de mogelijkheden van de groep. De groepsdynamiek, creativiteit en de inzet zijn stimulerende factoren die het uiteindelijke resultaat bepalen.
Als regisseur/schrijver is hij al méér dan tien jaar actief bij compagnie de URN in Waregem, eerst experimenteel - de grenzen aftastend en overschrijdend - later meer en meer gefocust op puur teksttheater met een grote “naturel”. De laatste jaren worden de projecten steevast met een niet te onderschatten dosis absurdisme geïnjecteerd en krijgt het publiek een hoofdrol toebedeeld. Naast de URN-projecten was hij ook actief als schrijver/regisseur bij Encachado in Zulte, als coach van het “on the t-road” project van opendoek West-Vlaanderen en als verteller/acteur tijdens de vertelcaroussel 2007.
Zijn creatieve uitspattingen liggen aan de basis van GICK, zijn bedrijfje waarmee hij instaat voor tal van creatieve oplossingen op het vlak van theater, evenementen, grafisch ontwerp/uitvoering en tal van web-oplossingen.

DE COÖRDINATEN
Joost Van de Kerkhove

Boulezlaan 34

8790 Waregem

23/09/1976

0485/983112
Joost@gickonline.be

DE STUKKEN
(alle stukken zijn op te vragen bij GICK – info@gickonline.be)

Zing Muis (1994) (tekst/regie naar Franz Kafka)

Wanneer de genodigden op het huwelijk van George Bendemann in het hotel aankomen, merken ze dat ze allemaal één ding gemeen hebben, Franz Kafka. De mannen blijken personages uit zijn boeken te zijn en de vrouwen zijn stuk voor stuk “oude” liefdes van de auteur. Het huwelijk van George blijkt een perfect alibi voor de doorgedreven fascinatie van de hotel eigenaar voor het leven en werk van Frans Kafka. Het banale uitzichtloze uit Kafka's werk krijgt hierdoor een concretere invulling. Vooral de conflicten tussen de “oude” liefdes vertellen veel over wie Franz Kafka werkelijk was.


De Koe van Oedipus (1996) (tekst/regie)

Oedipus heeft 5 nazaten, 4 extreme jongeren die er alles voor over hebben hun blinde vader kapot te krijgen en 1 door medelijden gedreven zoon, die zijn best doet om de figuurlijke bom niet te laten barsten. Ook al heeft Oedipus geen land meer om te regeren hij kan zijn oude passie "macht" niet onderdrukken, al is het moeilijk een luisterend oor te vinden.


Nuit à la santé (1997) (tekst/regie)

Vader heeft drie zonen en had vijf dochters. Na de dood van Helena trekt Pablo, de verloren zoon, zich terug in zijn kelder. Boven gaat het leven verder en niemand zoekt contact met de gestoorde Pablo. Twee jaar na Helena's dood wordt er een familiereünie georganiseerd, een regelrechte catastofe!Zwirt Lacht Zwart Licht (1998) (tekst/regie)

Het hele stuk lang volgen we een familie die een meer dan bewogen tijd achter de rug heeft. Vader zit in de gevangenis voor een moord die hij wellicht niet gepleegd heeft en moeder is vorig jaar gestorven. Onder de zonen en dochters heersen nogal wat spanningen. Het bezoek van een oude familievriendin doet daar niet veel goeds aan.Aarde Heet Vuur (1999) (tekst/regie)

Rafael, een jong matador, wordt tijdens een stierengevecht neergeschoten. De dader verdwijnt en enkel Juan, Rafaels broer, vangt een glimp van hem op. De verslagenheid bij de dorpelingen is groot, met Rafael verliezen ze niet alleen hun beste Torero maar ook een door iedereen geliefd jong man. Ook binnen zijn eigen familie werd hij op handen gedragen, dit soms tot afgunst van zijn broers en zuster.


Koning Arvid en het zondervolk (2000) (tekst/regie)

We schrijven februari 2050, het rijk van Koning Arvid komt na een woelige periode weer tot rust. De derde wereldoorlog, die van 2040 tot 2044 de wereld in zijn macht hield en de plotse dood van Koningin Hannah, maken van Koning Arvid een oude verslagen man die zijn troost zoekt in overdaad. Eten wordt zijn enige bezigheid. Het volk komt in opstand en weldra schiet er van de rust niet veel meer over. Koning Arvid en het Zondervolk is een verhaal vol vreemde opmerkelijke figuren die vechten tegen de duistere lucht, lafheid, verleiding en macht. Koning Arvid en het Zondervolk is een verhaal van een koning, koningin, prins en prinses, een gedreven hofhouding, een opstandig volk, een ietwat geschifte Siamese tweeling en vooral heel veel lieflijk geurende en zacht zingende engelen.


Storm (2001) (tekst/regie naar Shakespeare)

Eens was Prospero hertog van Milaan, maar hij zat teveel met zijn neus in de boeken. Hij hield zich bezig met kunst en alchemie en liet het regeren over aan zijn broer. Die wist er wel raad mee. Hij sloot een verbond met de koning van Napels en samen stuurden ze Prospero met zijn dochtertje in een boot, zo rot als kaf, de zee op om hen nooit meer terug te zien. Het lot laat Prospero op een eiland terechtkomen. Daar voedt hij zijn dochter op en beoefent hij de toverkunst. En dan op een dag, waarop een groot gezelschap uit Napels en Milaan - waaronder zijn oude vrienden - feestelijk de zee optrekt, laat hij een storm gieren die zijn weerga niet kent. Het schip vergaat - niet echt - en allen spoelen aan op Prospero's droomeiland. Daar dwalen en verdwalen ze, de Alonzo's, Sebestiano's, Antonio's, tot de tovenaar het genoeg vindt...


Schreeuwen (2001) (tekst/regie)

Het stuk draait rond twee jonge journalisten, Thomas Crowne en Carol More, die elk een interview afnemen van David Cohan, een gerespecteerd horrorauteur. Thomas, een naïve onzekere man, laat zich hierbij opslorpen in de harde leefwereld van een pervers en arrogant kunstenaar. De zelf zekere Carol daarentegen, weet zich hiertegen te wapenen en kan deze situatie perfect naar haar hand zetten.


Crash (2002) (tekst/regie)

Maria, Rudolf en Vera leiden ogenschijnlijk een rustig leventje. Zelfs de terugkerende confrontaties met de tragische gebeurtenissen uit het verleden lijken alledaags en onopvallend. Maar toch veroorzaken deze constante herinneringen onoverbrugbare moeilijkheden binnen hun relaties. Crash vertelt het verhaal van een afrekening waarin de slachtoffers tot het uiterste gaan. Schuld, boete en Maria vertelt!


Groenzone(s) (2003) (tekst/regie)

Wanneer vader sterft ontfermt Anna zich over haar jongere zus, Isabel. Er wordt beslist dat de zusjes het ouderlijk huis mogen betrekken tot Isabels achttiende verjaardag. Hun broer Frederik ontvlucht het dorp en vestigt zich in de stad waar hij Carla, een jong beeldend kunstenaar, ontmoet. Ze trouwen, maar hun huwelijk kan alles behalve een succes genoemd worden. Ondertussen verliest Frederik, bewust, elk contact met zijn zussen. Toch kan hij het niet laten Isabel een spetterende achttiende verjaardag toe te wensen. Een intimistische avondvullende voorstelling over communicatie en het soms pijnlijke gebrek eraan.


Victor (de klucht van een maf(fioos) gezelschap) 2004 (tekst/regie)

"Absurde Humor (met een hoofdletter!), gangsters en femmes fatales die Quentin Tarantino liever zelf had bedacht en een plot (met een staartje). 'misdaad is in wezen absurd' wordt in de publiekelijke strot geramd maar uiteindelijk zijn het de fratsen van Benny 'the kid' en zijn kompanen die de toeschouwers bij zullen blijven."


Dossier 77E/A, Elektra’s kakografie (2005) (tekst/regie naar Euripides)
De compleet verneukte versie van Elektra, in oorsprong een treurspel van meneer Euripides (485 V.C.) die de « treur » uit het treurspel haalt en er een bizar en komisch stuk van maakt.
God Kost Geld (2006) (tekst/regie)

Olivier slentert door het huis in zijn militaristisch kostuum, hij gaat alweer dood en tot die tijd weigert hij nog te slapen. Dit in tegenstelling tot Rita, zijn vrouw, die zich van haar man en de hele meute reutelende kinderen distantieert en zich terugtrekt in haar bed, waar ze probeert te slapen. Het is niet verwonderlijk dat Mieke, de geadopteerde mentaal gehandicapte dochter, de enige is waarmee Olivier nog vredig kan praten. Want het geschifte zootje dat hem “papa” mag noemen, is vooral met zichzelf bezig. Zo is er zijn gefrustreerde zoon David die onder het mom van een “echte valse snor” in “den army” probeert binnen te raken. Of de kleinzerige hoogzwangere Rea die als representatieve, klantvriendelijke, stressbestendige kassière carrière wil maken. Vaardigeheden die je blijkbaar als niet zwangere vrouw op je buik kan schrijven. Monique, is zonder twijfel de meest losbandige onder zijn dochters, zij heeft een voorliefde voor bontjassen en geld, hierbij heiligt haar doel steeds de middelen! Dan is er ook nog Martine, het heilige boontje en Jessica, de immer beschonken intelligentie die vol van actie en reactie haar “Zen” gedoe verzuipt. Verder duikt er ook nog een schone zwarte madam op, die met haar lange benen en zwarte netkousen over “the Gèntse river” rock’n rolled. Dit alles samen geeft ons een tragikomedie over vreemde vogels bij leven en dood … en voor geen geld!


Twee (2006) (tekst/regie)

“Twee” vertelt het verhaal van Bernhard die samen met zijn moeder in een appartementje boven de “Calypso”, het plaatselijke café, woont. Op een goeie dag leest de dementerende moeder in de “Flair” dat mannen boven de dertig nog moeilijk aan een partner raken. Onmiddellijk laat ze een contactadvertentie plaatsen, waarop twee vrouwen, Vanessa en Ingrid, reageren. In dertig korte fragmenten krijgen we het onmogelijke verhaal van Bernhards liefde, de troostende gesprekken tussen de moeder en haar buurman/travestiet en het uitje met de twee vrouwen. Al snel blijkt dat niets is wat het is.


Judas (2007) (tekst/regie)

In 2006 werd de codex waarop “het evangelie volgens Judas” stond, gedeeltelijk gerestaureerd en gereconstrueerd. Opmerkelijk in deze tekst is, dat Judas niet wordt afgeschilderd als “schurk” of “verrader”, maar juist als een vroom en heel gelovig man. Hij deed tégen zijn wil wat Jezus van hem verlangde: hem overleveren aan de Romeinen. Deze visie beet zich als een klein duiveltje in het hoofd van Joost Van de Kerkhove vast. Het resultaat is een nieuwe theatertekst waarin een “vertaling” van deze gnostische tekst wordt gecombineerd met een niet alledaagse “lovestory” waarin een op wraak beluste vrouw niemand ontziet en de visie van een mekkerend schaap op “de schepping”.

Een modern massaspel waarin humor, absurdisme en spektakel nooit veraf zijn.

 • DE STUKKEN (alle stukken zijn op te vragen bij GICK – info@gickonline.be) Zing Muis (1994) (tekst/regie naar Franz Kafka)
 • De Koe van Oedipus (1996) (tekst/regie)
 • Nuit à la santé (1997) (tekst/regie)
 • Zwirt Lacht Zwart Licht (1998) (tekst/regie)
 • Aarde Heet Vuur (1999) (tekst/regie)
 • Koning Arvid en het zondervolk (2000) (tekst/regie)
 • Storm (2001) (tekst/regie naar Shakespeare)
 • Schreeuwen (2001) (tekst/regie)
 • Crash (2002) (tekst/regie)
 • Groenzone(s) (2003) (tekst/regie)
 • Victor (de klucht van een maf(fioos) gezelschap) 2004 (tekst/regie)
 • Dossier 77
 • God Kost Geld (2006) (tekst/regie)
 • Twee (2006) (tekst/regie)
 • Judas (2007) (tekst/regie)

 • Dovnload 18.68 Kb.