Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


De helft van de jongeren verdwalen zonder smartphone

Dovnload 8.29 Kb.

De helft van de jongeren verdwalen zonder smartphoneDatum05.12.2018
Grootte8.29 Kb.

Dovnload 8.29 Kb.

Oefentekst V6 Formuleren en Spellen

Deze tekst bevat:

13 spelfouten 6 stijlfouten op zinsniveau

8 stijlfouten op woordniveau 4 stijlfiguren
De helft van de jongeren verdwalen zonder smartphoneAls een bergbeklimmer zonder sherpa. Als een junk zonder dope. Als een boer zonder vrouw. Als Wilders zonder moslims. Zo voelen velen zich als de smartphone het niet meer doet, om wat voor reden dan ook. Hulpeloos. Er is geen verbinding meer, de batterij is opeens leeg, het ding ligt in het water, hij werd vergeten, hij werd gestolen. Het menselijk gedrag is in hele grote mate afhankelijk van de smartphone.

We kunnen er dan wel honderd backups van gemaakt hebben, we kunnen al onze gegevens, contacten, foto’s, brieven en boodschappen dan nog wel zo strategisch hebben verspreid met een combinatie van iCloud, Dropbox en kantoorservers. Maar op het moment dat de toegang er toe er niet meer is zijn we hulpeloos. Er zijn er maar weinig die een hardware back-up, lees: een tweede apparaa’tje, bij zich hebben.Geen verslaving, maar afhankelijkheid

Ik heb het niet over verslaving, ik heb het over afhankelijkheid. De helft van alle jongeren verdwaalt als er geen internet meer is, zo toonde onderzoek van Telenav onder 2000 smartphone-bezitters. Ons geheugen word niet meer gevraagd om te onthouden hoe we ergens komen, dus komen we nergens meer als we alleen op ons geheugen moeten vertrouwen. We kunnen ook niet meer kaart lezen.

Allemaal niets nieuws. We zijn afhankelijk geweest van de telefoongids, van de Gouden Gids, van het spoorboekje, van de succes-agenda, later werden we afhankelijk op de TomTom. De kans dat we ze allemaal tegelijk in een klap kwijt raakte was niet zo groot. Nu wel. We hoeven nog maar één ding te verliezen en we hebben in ieder geval tijdelijk een probleem. De mensheid heeft niet echt aan risicospreiding gedaan, de laatste jaren.

Maar wat als de informatie onbetrouwbaar word?

Er kan ook nog iets anders gebeuren. Alles doet het, maar de informatie is niet betrouwbaar. Dan wordt het probleem misschien wel groter. Vertrouwende op de smartphone, liegt het. Dat is wat gebeurde in Queensland, oost-Australië.

Telecom provider Optus had vorige week per ongeluk ‘s nachts de zomertijd geactiveerd. Anders dan de omliggende staten in Australië, doet Queensland niet mee aan zomer- of wintertijden, maar binnen Optus maakte iemand een vergissing. Gevolg: bij Optus-klanten sprong de tijd van de smartphone die nacht een uur naar voren. Gevolg: heel veel mensen stonden een uurtje vroeger op dan normaal. Gevolg: de wegen raakten eerder vol. Het probleem werd als eerste opgemerkt bij een nietOptus-gebruiker die nooit last had van files en nu opeens in een plotselinge drukte terecht kwam. Mooi beeld: alle mensen met een verkeerde tijd hebben niets door, alleen degene wie over de juiste gegevens beschikken ziet dat er iets raars is.

Het is een onschuldig voorbeeld. Het had waarschijnlijk tot meer gevolgen geleid als iedereen een uur te laat in plaats van te vroeg was gekomen. Weer over afhankelijkheid sprekende: de telefoon is het horloge, is de wekker. Is de koersleverancier waar de handelaar op vertrouwt. Is de bloeddrukmeter waar de patiënt op reageert. Is de bliksem-voorspeller waar het evenement van afhankelijk is. Is de portemonnee waar we mee betalen. Is de dictafoon die de journalist bij zich heeft.Dat kleine blokje, die ruw weg twintig kubieke centimeters, we kunnen er niet om heen.

Joost Steins Bisschop van Jungle Minds, 25-01-2015, De helft van de jongeren verdwaalt zonder smartphone, https://www.frankwatching.com/archive/2015/01/25/de-helft-van-de-jongeren-verdwaalt-zonder-smartphone/

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.

  • Geen verslaving, maar afhankelijkheid
  • Maar wat als de informatie onbetrouwbaar word

  • Dovnload 8.29 Kb.