Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


De muziek van de Ainur

Dovnload 109.23 Kb.

De muziek van de AinurDatum05.12.2018
Grootte109.23 Kb.

Dovnload 109.23 Kb.

De muziek van de Ainur

Eerste versie uit ca. 1930.

Sub-creation (her/sub-schepping) (volgens hem de taak van de mens als eerbetoon aan God) namelijk het gebruiken van de eigen talenten om God te eren

!!! citaat uit Chariots of Fire (film waar we misschien nog een stukje uit gaan zien “God made me fast, and when I run, I feel his pleasure”

Tolkien noemt het in zijn brieven een “kosmogonische mythe”.

God en “de engelachtige machten”

Niet antropocentrisch, maar vanuit het gezichtspunt van de Elfen (<-> Genesis)

Sterfelijkheid is een “geschenk” van God aan de mens, namelijk vrijheid van/uit de kringen van de wereld en bevrijding van de vermoeienissen van de TIjd!!! Dit is een mysterie voor de onsterfelijke Elfen, iets dat zij nooit zullen begrijpen of kennen (verdriet en reden tot afgunst).

Tolkien (1892-1973)

Geboren in Zuid-Afrika (Bloemfontein)

Als kleuter gebeten door een vogelspin (levenslang trauma, grote spinnen in zijn werken)

Vader stierf toen T. drie was.

Moeder, T. en zijn broer Hilary naar Engeland terug

In zeer klein appartement

Verstoten uit familie toen moeder zich bekeerde tot katholieke kerk (moeilijk in Engeland)

Al van zeer jongsafaan lessen in Latijn en literatuur

Moeder stierf zeer jong, toen T. 12 was. Tolkien blijft heel zijn leven met haar verbonden, beziet haar later als een martelaar voor haar geloof, gestorven door het verdriet dat haar familie haar aandeed wegens haar bekering.

Tolkien broers opgevoed door voogd: pater Francis Morgan (Birmingham Oratory)

Leert op 16 jaar Edith kennen, moest eerst studeren, schrijft haar toen hij 21 wordt, trouwen toen hij 24 was.

Als officier in WO I in loopgraven in Slag om de Somme, traumatische ervaringen, zwaargewond en in levensgevaar door loopgravenkoorts terug naar Engeland, lang in ziekenhuis, begint daar te schrijven.

Academische carrière. Gaf als een van de besten les, zijn aula’s afgeladen vol, schrijft echter weinig academische artikels, maar wel zeer veel voor zijn mythologie.

4 kinderen

Bij zijn dood was hij reeds ongelofelijk bekend en populair, kon daar zelf eigenlijk niet van genoten

Zeer conservatieve katholieke gelovigeBeste vriend C.S. Lewis (schrijver van Chronicles of Narnia). Vriendschap later wat stijver doordat Lewis anglicaan werd ipv katholiek, en doordat Lewis trouwde met een reeds gescheiden vrouw.

was professor Oud-Engelse grammatica en literatuur aan de universiteit van Oxford, en kende de grammatica, literatuur en mythologie van Oud-Ijslands, Oud-Noors en Oud-Ijslands als niemand anders. Hij vond het jammer dat Engeland niet zijn eigen oude mythologie had zoals de Grieken, Romeinen, Noren, Fransen (Arthur) er wel één hebben/hadden.

Daarom wou hij voor Engeland een hele mythologisch verzamelwerk schrijven. (met zelfs soms opzettelijk onafgewerkte gedichten, met lange gedichten, met stukken in versvorm, …) en dus ook met een eigen scheppingsmythe.

Met ook sporen van morele en godsdienstige waarheid

“Er kan geen verhaal zijn zonder een val – alle verhalen gaan uiteindelijk over de val”

(geen film zonder slechterikken)

Titel van zeer korte versie van deze mythologie (samengesteld door zijn zoon) is The Silmarillion (1977). (genoemd naar de twee Silmarillen, juwelen gemaakt van het licht van de twee oerlichtbomen. Rond deze juwelen werden de oorlogen van de Eerste Era gevoerd)

In Ainulindale

~middeleeuwse beeld van de verschillende hiërarchieën engelen die permanent rond de troon van God zingen en ook van Lucifer en zijn val

~stijl lijkt op bijbelse taal

~ belang van muziek in vele scheppingsverhalen van over heel de wereld; bv. de Noord-Amerikaanse IndianenMAAR

In Genesis is God wel de enige Schepper, maar de Ainur scheppen mee!!!??? interpretatie door Tolkien van “laten WIJ ….” ?

Zie Brieven p. 184-187


Dovnload 109.23 Kb.