Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


De nieuwe mini samenvatting

Dovnload 67.8 Kb.

De nieuwe mini samenvattingDatum05.07.2017
Grootte67.8 Kb.

Dovnload 67.8 Kb.

De nieuwe MINI

Samenvatting
1. Evolutie van een niet-alledaagse wagen

De nieuwe MINI

(samengevat)
2. Proporties, vormen en iconen

Design langs buiten


3. Origineler, rijper en nog sportiever

Design binnenin


4. Vermogen, stuwkracht en uithouding

De motoren


5. Vastberaden, nauwkeurig en spontaan

De manuele en automatische versnellingsbakken


6. Kartingsensaties, snelheid en moeiteloze handelbaarheid

Het onderstel


7. Zes standaard airbags

De veiligheidsuitrusting1. Evolutie van een niet-alledaagse wagen

De nieuwe MINI

(samengevat)
Eerste generatiewissel sinds het begin van het nieuwe tijdperk

De nieuwe MINI maakt zich op om in de succesvolle voetsporen te treden van zijn voorganger. Een fris, geëvolueerd design in de lijn van de MINI zoals we hem altijd al gekend hebben, en een snelheidstoename dankzij radicaal nieuwe motoren: alles is klaar voor de lancering, eind 2006, van de tweede generatie met een MINI Cooper voorzien van een atmosferische motor van 1,6 liter en een vermogen van 120 pk (88 kW) en een MINI Cooper S met een turbomotor van 175 pk (128 kW). Deze beide modellen worden vanaf het eerste semester van 2007 gevolgd door een basisversie van de nieuwe MINI One uitgerust met een 1,4 liter van 95 pk (70 kW).

In het eerste semester van volgend jaar zullen we ook de intrede zien van de meest geavanceerde turbodieseltechnologie in het motorengamma bestemd voor de MINI van de nieuwe generatie.

De viercilinder benzinemotor is het resultaat van een grondige bewerking die aan de nieuwe MINI een van A tot Z herdachte en innovatieve motorenfamilie verschaft. Ook het interieur kreeg een volledige restyling terwijl de aanpassingen aan de buitenkant eerder van evolutionaire aard zijn. Zo wordt het niet te imiteren karakter van de MINI gewaarborgd. Beter zelfs: de kenmerkende elementen van het koetswerk en het interieur komen na deze metamorfose nog meer tot uiting. Op hun beurt dragen de gemoderniseerde motoren en het geperfectioneerde onderstel nog bij aan de legendarische en karakteristieke kartingsensaties in de moderne MINI. Tenslotte doet de rijke standaarduitrusting de hoge eisen van het merk al even veel eer aan als de motoren en het design.


Nog opvallender uitdrukking van de karakteristieken van de MINI stijl

De afmetingen van de nieuwe MINI namen lichtjes toe ten opzichte van de eerste generatie. Zo laat de groei aan de voorkant bijvoorbeeld toe om in te spelen op de toekomstige veiligheidsnormen. De nieuwe MINI Cooper is 60 mm langer dan de vorige en de nieuwe MINI Cooper S is 61 mm langer. “We hebben deze verlenging gecompenseerd door middel van een doelgerichte restyling van de koetswerkelementen”, legt Gert Hildebrand, verantwoordelijke van MINI design, uit. Trouw aan hun filosofie om het “originele in het originele” om te zetten, hebben Hildebrand en zijn medewerkers de wagen een nieuwe stijl toegemeten, terwijl de karakteristieke oorspronkelijke MINI lijnen weliswaar geactualiseerd werden, maar tegelijkertijd bewaard bleven.


De buitenkant van de nieuwe MINI blijft dus gekenmerkt door korte overhangen voor- en achteraan en grote wielen, die net zoals bij zijn voorganger de indruk van kracht die zijn zijkanten uitstralen, verder benadrukken. Ook opvallend zijn de volgende karakteristieke elementen uit de vormentaal, geërfd van de traditionele Mini: het vijfhoekige radiatorrooster, de grote ronde schijnwerpers die naar buiten uitpuilen, de ruiten over de ganse omtrek van het interieur, de diagonale verbinding tussen de motorkap en het extra knipperlicht (een herinnering aan de lasnaad van de historische Mini op diezelfde plaats) of de verticale achterlichtblokken. Ook de voorkant van de nieuwe MINI wordt gekenmerkt door de opvallende plaatsing, onder de schijnwerpers, van de stand- en mistlichten. Deze laatste doen als het ware denken aan “schoonheidsvlekjes” die de nieuwe MINI opsmukken, terwijl de richtingaanwijzers rechtstreeks in de schijnwerpers geïntegreerd zijn. Het nieuwe model van de MINI Cooper S onderscheidt zich dan weer van de nieuwe MINI Cooper door een krachtige “powerdome” en de luchtinlaat op de motorkap. De aërodynamische kwaliteiten van de twee varianten worden des te meer versterkt door de aanwezigheid van windgeleiders ter hoogte van de achterste dakstijlen en spoilers aan de achterkant van het dak.
Centrale snelheidsmeter heruitgevonden

De aanpassingen aan de binnenkant zijn heel wat ingrijpender dan die aan de buitenkant van de wagen. Het design van de bedieningsknoppen en de decoratie-elementen symboliseert het hoge technische en luxueuze niveau van dit voertuig. Cirkels en rechte lijnen zijn de dominante geometrische vormen. De (ronde) kaders en luchtinlaten contrasteren bijvoorbeeld met de horizontale “lijnen” die het instrumentenbord in drie stukken onderverdelen. De prioriteit aan heldere vormen verschaft het interieur een indruk van ernst, functionaliteit en purisme, maar ook van lichtheid en ruimte. De edele materialen en de harmonieuze contouren van de oppervlakken in de nieuwe MINI kenmerken het interieur dat de karakteristieke goede sfeer van het merk uitademt.

Het meest opvallende detail aan de bestuurderspost in de nieuwe MINI is de grotere centrale snelheidsmeter, die al langer dan vandaag als icoon geldt. Dit essentiële weergave- en bedieningsinstrument werd voorzien van nieuwe functies. Hij zal de snelheid nog steeds op analoge wijze aangeven, maar dankzij de nieuwe centrale teller kunnen ontspanningsfuncties, en optioneel ook navigatiefuncties bediend worden. Deze bundeling liet toe om de centrale console vrij te maken en zo meer beenruimte te creëren. De functies van deuropener en contactsleutel worden overgenomen door een elektronische sleutel met het typische ronde MINI design. Eens deze “sleutel” in het contact, moet er enkel nog op de Start/Stop knop gedrukt worden om de motor te starten of stil te leggen.
Nieuwe benzinemotoren, compleet gamma veiligheidsuitrusting

1,6 liter cilinderinhoud volstaan aan de motor met turbocompressor van de MINI Cooper S om zijn maximale vermogen van 175 pk (128 kW) te mobiliseren en de wagen in een echte pleziermobiel om te toveren. De drukvoeding komt via een turbocompressor met dubbele ingang (Twin Scroll), waarvan de aandrijfkracht geleverd wordt door de uitlaatgassen via twee gehergroepeerde leidingen per cilinderduo. Hierdoor kan de turbocompressor al volledig efficiënt werken vanaf de laagste toerentallen. Zo komt de geweldige acceleratie ontwikkeld door de viercilinder van 1,6 liter van de MINI Cooper S niets tekort ten opzichte van aanzienlijk grotere atmosferische motoren.

De MINI Cooper wordt op zijn beurt aangedreven door een krachtige atmosferische viercilinder, eveneens van 1,6 liter, met een vermogen van 120 pk (88 kW).

De bediening van de volledig variabele inlaatkleppen is van het VALVETRONIC type, een unieke, innovatieve BMW technologie. Het opheffen en de duur van de opening van de kleppen worden volledig elektronisch geregeld en continu aangepast aan de vermogensnood. Resultaat: een uiterst reactieve motor met een erg regelmatige werking, maar ook een lager verbruik en minder schadelijke uitlaatgassen.

Het onderstel werd iets steviger afgesteld op de MINI Cooper S dan op de MINI Cooper, maar beide kunnen optioneel uitgerust worden met een sportief onderstel waarmee het rijplezier nog toeneemt.

Ook de veiligheid werd erg ter harte genomen, terecht voor een premium merk. MINI stelt voor beide modellen een compleet gamma veiligheidsuitrusting voor. Zes standaard airbags verzekeren zowel voor- als achteraan een erg complete veiligheid voor alle inzittenden. De actieve veiligheid in kritieke situaties wordt gegarandeerd door een arsenaal aan technologische snufjes zoals het ABS antiblokkeersysteem van de wielen, de EBD remkrachtverdeler, de CBC remcontrole in bochten, de ASC+T elektronisch geregelde antislip (uitschakelbaar, standaard op de MINI Cooper S), en de DSC dynamische stabiliteitscontrole (eveneens standaard). Dankzij het hulpsysteem van de rembekrachtiging, waarmee extreem snel de maximale remdruk kan opgebouwd worden, kan de MINI inspelen op situaties waarin een noodstop vereist is. Een andere nieuwigheid is de vertrekhulp op hellingen (Hill Assist) - in combinatie met DSC - die, door het activeren van de remmen, belet dat de wagen achteruit bolt op een helling.


De nieuwe MINI pikt de draad op van zijn succesvolle voorganger - meer dan 800.000 geproduceerde exemplaren - die de harten won van een onophoudelijk groeiende gemeenschap van fans overal ter wereld. Meer dan ooit mag het merk aanspraak maken op zijn leiderspositie in het segment, dankzij de impuls van de MINI van de nieuwe generatie, voorzien van alle kwaliteitsnormen en technologische en veiligheidselementen van de BMW Group.

2. Proporties, vormen en iconen

Design langs buiten

Het “originele in het originele” omzetten: dit principe ligt aan de basis van het ontwerp van de buitenkant van de nieuwe MINI. Dezelfde methode werd al toegepast bij het ontstaan van de eerste MINI in zijn moderne vorm, door het klassieke concept van zijn voorganger uit 1959 aan te passen. De verantwoordelijke van MINI design, Gert Hildebrand, legt uit welke keuzes weerhouden werden toen het merk besloot deze nieuwe filosofie van continuïteit toe te passen: “Wat zijn design langs buiten betreft, is de nieuwe MINI een evolutie van zijn voorganger.” De bedoeling was om de karakteristieke kenmerken van het merk, niet alleen die van de historische Mini, maar ook die van de eerste generatie, nog meer naar voren te brengen. Bij het herinterpreteren van de koetswerkvormen, hielden de stylisten ook rekening met de beperkingen afkomstig van de toename in wegprestaties en de verhoging van de veiligheidsvereisten. De continuïteit van de vormentaal en de trouw aan hun “iconen”, maken de nieuwe MINI vanuit ieder opzicht onmiddellijk herkenbaar als MINI. Het is deze constante die het nieuwe design zijn unieke authenticiteit verschaft. Verbonden met al wat individueel en emotioneel is, inspireert hij zich op talrijke elementaire symbolen die hun oorsprong vinden in het menselijke lichaam en zich in de nieuwe MINI tot perfectie harmoniseren. De voorkant benadert de horizon met een eerlijke en open blik, robuuste schouders domineren de zijkanten, terwijl de nauwkeurig getekende rondingen, zoals bijvoorbeeld aan de motorkap, net die nodige zachtheid toevoegen. Het nieuwe model presenteert anderzijds een resoluut mannelijk karakter met een zekere volwassenheid, vooral gezien vanaf de zijkant, met de grote wielen en de verhoogde gordellijn, waardoor hij nog gespierder en krachtiger overkomt. Het discrete ontwerp resulteert uit het lichte oplopen van de gordellijn naar de achterkant. Deze weerspiegelt bovendien wat de nieuwe MINI won aan rijdynamisme.
Herneming van traditionele elementen en mannelijkheid

De voorkant van de nieuwe MINI is lichtjes groter geworden. Hij werd 38 mm langer ten opzichte van zijn voorganger. Twee redenen: de afmetingen van de nieuwe motoren, en de verhoogde veiligheidsnormen. Want de toekomstige maatregels ter bescherming van de voetgangers, vereisen meer ruimte tussen de motorkap en de motor die eronder schuilgaat.


Maar het typische MINI silhouet is er niet minder herkenbaar op geworden, integendeel. Hij wordt gekarakteriseerd door drie belangrijke elementen: de grote schijnwerpers vooraan, de in de onderkant van de spoiler geïntegreerde standlichten, en het vijfhoekige radiatorrooster. De ronde koplampen in kristalglas werden iets naar buiten geplaatst, om de beproefde geometrie van de voorkant te bewaren. Dit belet niet dat ze hun lichtbundels naar voren laten stralen, want de nieuwe MINI kijkt nog steeds resoluut recht vooruit. Nieuw is de integratie in de schijnwerpers van de richtingaanwijzers, die voordien apart stonden. De enige geïsoleerde elementen, de standlichten, eventueel gecombineerd met optionele mistlichten, vormen de karakteristieke “schoonheidsvlekjes” op het gezicht van de nieuwe MINI.

De metamorfose van het design is erg opvallend ter hoogte van het radiatorrooster. Voortaan bestaat deze immers uit één stuk, in plaats van over twee delen boven en onder de bumper te worden verdeeld. In het algemeen lijkt het nieuwe vijfhoekige radiatorrooster nu meer op de voorkant van de motorkap van de klassieke Mini, en versterkt hij zo des te meer dit designicoon van het merk. De horizontale lijn van het rooster benadrukt trouwens nog meer de breedte van het koetswerk en verstrekt de MINI een nog stoerder voorkomen.


Voorkant: differentiatie van de look naargelang het model

De voorkanten van de nieuwe MINI Cooper en de nieuwe MINI Cooper S onderscheiden zich door een reeks details die ieder van beide varianten een unieke look geven. Bij de MINI Cooper vertonen de randen aan de onderkant van de toegang naar de motorkap een lichte plooi naar boven, waardoor de indruk gewekt wordt dat hij glimlacht.

Het radiatorrooster is samengesteld uit drie chromen strips, waardoor de voorkant er nog eleganter en sympathieker uitziet.

Het vooraanzicht van de MINI Cooper S onderscheidt zich door een sportievere en meer dominante uitstraling. De glooiing van de motorkap is sterker geaccentueerd dan die van de MINI Cooper (20 mm meer op zijn hoogste punt), om rekening te houden met de nood aan meer ruimte voor de turbomotor. “Het is een mooi voorbeeld van de klassieke regel volgens dewelke vorm volgt op functionaliteit, terwijl geen afbreuk wordt gedaan aan het typische MINI karakter”, verklaart Marcus Syring, koetswerkstylist. “Een authentiek design veruiterlijkt de realiteit die deze verpakt. Daarom hebben we de MINI Cooper S een energieker model aangemeten.”


Het synthetisch materiaal van het met chroom omrande radiatorrooster wil daar het belang van onderlijnen. Hetzelfde motief komt trouwens terug in de lagere luchtinlaat, die daardoor groter lijkt dan hij in werkelijkheid is. Samen drukken deze twee elementen de kracht uit die achter de turbomotor schuilgaat. Maar de beschrijving van de voorkant van de nieuwe MINI Cooper S zou niet volledig zijn zonder de typische luchtinlaat op de motorkap te vermelden.
Gordellijn, grote wielen, korte overhangen

Het zijaanzicht van de nieuwe MINI biedt een uiterst gespannen en typische lijn. Grote wielen en ultrakleine overhangen zowel voor- als achteraan, geven de indruk van een wagen die stevig op zijn wielen rust, decennialang al een typische houding van dit merk, die nu eens te meer actueel is.

Een ander historisch overblijfsel, is de diagonale verbinding tussen de motorkap en de extra richtingaanwijzer, die herinnert aan een goed zichtbare lasnaad op de voorganger van de huidige MINI, zo’n vijftig jaar geleden. Ook de chromen handvatten en de knipperlichten op de flanken vooraan, maken deel uit van de iconen van het MINI design.

Het ruitoppervlak in het interieur vormt dan weer een kenmerk van de moderne MINI. Op de nieuwe MINI krijg je het gevoel te maken te hebben met een omtrek van getint glas die de daksteunen aan het oog onttrekt. Dit geeft de indruk van een dak dat vrij boven het voertuig hangt. De licht naar achteren oplopende gordellijn is hoger dan bij de huidige MINI (met een verschil van 18 mm ter hoogte van de achtersteven), zet de krachtige lijn van het koetswerk in de kijker en benadrukt het dynamische karakter van de nieuwe MINI.


Achterkant: klemtoon op het horizontale

Om de originele proporties zo goed mogelijk te bewaren, hebben de MINI stylisten de vergroting van de voorkant gecompenseerd met een uitdeining van de achterkant. Daar werden de contouren meer afgerond ten opzichte van die van de voorganger. De achterkant van de nieuwe MINI is gestuctureerd in verschillende horizontaal verdeelde niveaus. Deze verschillende segmenten vinden onderling steun bij elkaar.

De “vloeiende” contouren van deze karakteristieke “cascade” structuur dragen - ook achteraan - bij aan de indruk van stabiliteit die de nieuwe MINI uitstraalt.
Omwille hun statuut als icoon, zijn de achterlichtblokken nauwelijks geëvolueerd. Al zijn ze een beetje groter geworden ten opzichte van vroeger en beschikken ze over chromen gescheiden kaders. De afstand tot de onderkant van de wagen (die ook achteraan een beetje breder is) blijft constant, waardoor de achterkant van de nieuwe MINI zijn compacte karakter kon behouden, ondanks de verlenging van de wagen.

Een extra windgeleider nabij de achterruitstijl doet dienst als verticale spoiler om de luchtstroom naar de achterkant van de nieuwe MINI te optimaliseren. De nieuwe MINI Cooper beschikt bovendien over een kleine spoiler helemaal achteraan het dak, wat grotendeels bijdraagt aan de verbetering van de aërodynamische kwaliteiten van het koetswerk, wat zich in een lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,33 vertaalt. Op de MINI Cooper S oefent de veel grotere dakspoiler, naast zijn ultieme functie om de aërodynamiek te verbeteren, een rol als compensatie van de opwaartse druk op de achteras. Andere snufjes uit de autosportwereld (een domein waarin de nieuwe MINI trouwens opnieuw wil investeren) zijn bijvoorbeeld het uitlaatsysteem met dubbele buizen in het midden, de grote luchtopening in de achterspoiler en het tweedelige mistlicht. Al deze details zorgen ervoor dat uit welke hoek deze krachtigste MINI ook bekeken wordt, de aandacht steeds op zijn dynamisch potentieel wordt gevestigd.


Koetswerkkleuren: dak eveneens beschikbaar
in zwart of in wit

Net zoals bij zijn voorgangers begint de personalisatie van de nieuwe MINI bij de keuze van de koetswerkkleur. Twaalf kleuren worden voorgesteld, waarvan acht metallic. Twee nieuwigheden zijn Mellow Yellow en Oxygen Blue. De kleuren Chili Red en Pepper White hadden op hun beurt al hun vuurproef doorstaan op de vorige modellen. De metallic kleuren zijn British Racing Green, Pure Silver, Astro Black (die al voorkwamen op de huidige kleurlijsten) en de nieuwe kleuren Sparkling Silver, Lightning Blue en Nightfire Red. Enkel voor de MINI Cooper S zijn ook de metallic kleuren Dark Silver en Laser Blue beschikbaar.

Maar daarmee houdt het niet op, want de fans van de MINI kunnen ook kiezen voor een dak in koetswerkkleur, of in zwart of wit.

De optie Chromeline biedt een extra mogelijkheid tot personalisatie voor de twee modellen van de nieuwe MINI. Deze omvat chromen kaders voor de onderste luchtinlaat, voor de schijnwerpers en de antimistlichten (MINI Cooper), een luchtopening in de achterspoiler (MINI Cooper S) en aan de handgreep van de achterklep (MINI Cooper S).3. Origineler, rijper en nog sportiever

Design binnenin

De evolutie die de restyling van de buitenkant van de nieuwe MINI kenmerkt, laat zich vergezellen door een kleine revolutie binnenin. “We wilden vooral binnenin de wagen een revolutie teweeg brengen, om het sportieve en mannelijke karakter van de nieuwe MINI te benadrukken”, verklaart Gert Hildebrand, verantwoordelijke voor MINI design. Aangezien de beschikbare afmetingen praktisch onveranderd bleven ten opzichte van die van zijn voorganger, moest er heel wat verbeelding aan te pas komen om de illusie van ruimte te laten ontstaan.

“We wilden zoveel mogelijk automobiel kwijt in een minimum aan ruimte”, vertelt Marc Girard van het MINI interieurdesign. Een uitgebreid aanbod stoffen, leder, interieurkleuren, sierstukken en decoratieve materialen laat iedere bestuurder toe zijn MINI naar zijn persoonlijke voorkeur om te zetten. Met als resultaat een interieur dat alle mogelijke nuances kan weerspiegelen, gaande van de meest luxueuze elegantie tot de meest opvallende extravagantie, over een ongeëvenaarde sportiviteit. Maar in ieder geval gaan hoogstaande kwaliteit en liefde voor het detail hand in hand in iedere MINI.
Een sfeer voor ieder moment

Waar techniek en koetswerkdesign vooral met de ogen en oren beleefd worden, moet een interieur ook aangenaam om te ruiken en te voelen zijn, door middel van het gebruik van hoogstaande materialen. Combinaties van originele materialen en een afwerking tot in de kleinste details, harmoniëren met heldere oppervlakken en motieven met een discrete elegantie. “Het aangenaam aanvoelen van een materiaal is van het grootste belang”, bevestigt Annette Baumeister, verantwoordelijke van de materialen en kleuren. “We hebben systematisch de oppervlakken en decoratie-elementen zoveel mogelijk beperkt en de sierringen nog verfijnd om de kwaliteit van de materialen nog meer te beklemtonen. Omdat we doelgericht op zoek gingen naar originele combinaties van diverse designelementen, konden we verschillende oppervlakken en structuren harmoniëren.”

De verhoging van de gordellijn aan de buitenklant geeft de binnenkant de indruk van een sportieve cockpit. Deze typische MINI sfeer ontstaat uit een unieke combinatie van vormen, kleuren en materialen.

De formele vormentaal in het interieur wordt gedomineerd door de combinatie van het ronde element (bijvoorbeeld in de kaders en de luchtinlaten) met de spanning die opgebouwd wordt door de dominante horizontale geometrie van het instrumentenbord.

Het is deze tegenstelling die de ganse auto een indruk van ruimtelijkheid en lichtheid geeft. Het interieur ademt kwaliteit, ernst en purisme uit. Het verspreidt een eersteklas en uniek karakter binnen zijn segment. Wat de interieurdecoratie betreft, kunnen de voorgestelde thema’s - Carbon Black, Gotham Grey, Tuscan Beige en Redwood Red – naargelang de voorkeur van de klant, ofwel harmoniëren, ofwel contrasteren met de koetswerkkleuren en de kleuren van de decoratieve elementen.
Typisch MINI: keuze van verlichtingskleur

De sfeerverlichting van de optionele verlichtingskit verschaft het interieur van de MINI een extra bijzonderheid en een unieke sfeer.

Deze combineert een discrete “trapverlichting” van boven met een indirecte hemelverlichting, en opbergvakjes in de deuren en handvatten. Nog een typisch MINI kenmerk van deze uitrusting, is de mogelijkheid de kleur van de verlichting aan te passen. Deze verandert in vijf stappen van een warm oranje naar een sportief blauw, volgens het humeur van de inzittenden.
Authentiek en luxueus: materialen van eersteklas kwaliteit

Het dashboard van de nieuwe MINI is samengesteld uit twee door een decoratief element gescheiden horizontale delen. De erg fijne korrel van de synthetische stoffen benadrukt het edele karakter van de materialen. Omdat ze zo ver uit elkaar staan, accentueren de ronde verluchtingsopeningen de brede indruk die het instrumentenbord creëert. Dit onderstreept de dominante bestuurderspositie en verzekert een vloeiende overgang met de deurbekledingen.

Dankzij de optie Colour Line kan de bestuurderspost danig gepersonaliseerd worden. De gekozen kleuren voor de elementen van de onderkant van het dashboard doen een kleurrijk geheel ontstaan, dat zich verderzet tot aan de deurstijlen en de beste combinatiemogelijkheden biedt met de materialen van de decoratie-elementen. Colour Line biedt keuze uit vijf kleuren: Dark Grey, Cream White, Pacific Blue, Rooster Red en Mellow Yellow. Voor de decoratie-elementen kan - naast de standaardafwerkingen - uit vier exclusieve varianten gekozen worden: glanzende pianozwarte lak, donkerbruine eikfineer, geborsteld aluminium en een glanzend oppervlak dat doet denken aan vloeibaar metaal. Het authentieke premiumkarakter van de nieuwe MINI drukt zich uit door het gebruik van natuurhout en massief aluminium. Een afgesloten opbergcompartiment kan - op vraag - een CD-wisselaar herbergen en in het bekledingselement voor de voorste passagier geïntegreerd worden.
Centrale snelheidsmeter met nieuwe functies

Net zoals bij zijn voorgangers blijft het centrale element van de bestuurderspost in de nieuwe MINI de centrale snelheidsmeter (“speedo centre”). Centraal in alle betekenissen van het woord, en niet alleen als referentie naar zijn fysieke postie in het midden van het dashboard. Dit ronde kader is onmiskenbaar MINI design. Het is nu weliswaar groter en meer alomtegenwoordig dan op de huidige modellen, maar draagt nog steeds bij aan de cockpit-sfeer die de bestuurderspost van de nieuwe MINI uitstraalt. Maar behalve zijn toegenomen omvang en zichtbaarheid, kreeg de centrale teller ook talrijke nieuwe functies. Behalve de analoge indicatie van de snelheid over een schaal die langs heel de kader loopt, vind je er ook, naargelang de gekozen uitrustingsgraad, de bediening van de autoradio en (optioneel) de systemen voor navigatie en ontspanning. Ook het ronde vizier is een absolute karaktertrek van MINI design. De hoge en centrale positie van de teller vertaalt zich in een optimale ergonomie voor de bestuurder en voor de voorste passagier. Deze wordt dan ook symbolisch meer betrokken bij het rijgebeuren.

De toerenteller werd op zijn beurt toevertrouwd aan een afzonderlijk instrument, conform de in voege zijnde praktijk in de autosport: deze staat achter het stuur, in het onmiddellijke gezichtsveld van de bestuurder. Er bestaat optioneel een houten afwerking voor het stuur en de versnellingspook. Met een interface tussen de bestuurder en de technische systemen van de wagen, benadrukt de bestuurderspost op zijn eigen manier het karakteristieke dynamisme van de nieuwe MINI.
Nieuw design van de deur- en andere bekledingen

De opvallende verkleining van de centrale console kwam de beenruimte voor de bestuurder en de voorste passagier ten goede. De horizontale structuur die de bestuurderspost domineert, wordt ook weerspiegeld in de positie van de bedieningsknoppen, die gegroepeerd zijn op de voorkant van de centrale console (“centre stack”) onder de snelheidsmeter. Andere specifieke MINI oplossingen: de plaatsing van de ventilatieregeling, de twee in de basis van de centrale console geïntegreerde bekerhouders of de kantelschakelaars overgenomen uit de autosport. In de MINI zijn deze knoppen, die dienen om de ramen elektrisch te openen, voor de zetelverwarming en voor de centrale vergrendeling, groter geworden. En voor het eerst zijn er ook ter hoogte van de dakhemel kantelschakelaars, waardoor - zelfs om het open dak te bedienen - trouw wordt gebleven aan de MINI stijl.


De deurbekledingen vormen al evenmin een uitzondering op de combinatie van cirkels en horizontale patronen, die de door de designers gekozen vormentaal voor de nieuwe MINI beheersen. Het belangrijkste element, de elliptische vorm van de deurbekleding loopt voortaan vooruit op het achterste deel van de wagen. De ellips “omkadert” de elegante armsteun, het in het deurpaneel geïntegreerde opbergvak en de ronde deurklink.

De nieuwe MINI Cooper en MINI Cooper S onderscheiden zich eveneens op het gebied van de bekleding. De erg puristische basisstof van de bekleding van de MINI Cooper wordt opgefleurd door fantasiestiksels die een “lifestyle” atmosfeer opwekken. Het motief voor de zetelbekleding van de MINI Cooper S is dan weer geruit (“checks”), zoals de finish-vlag bij autosportwedstrijden. De daartoe gebruikte stof (“checkered cloth” of ruitjesstof) benadrukt de sportieve identiteit van de MINI Cooper S. Anderzijds kan ook gekozen worden voor een klassieke en elegante stof, met leder langs de randen (beschikbaar in vier kleuren). Klassieke elegante maatpakken stonden hiervoor model.


Artisanaal leder om een scheutje klasse toe te voegen

De designers die zich bezighielden met het interieur van de nieuwe MINI, lieten hun liefde voor detail ruimschoots blijken. De klanten zullen daar de vruchten van plukken, want zij kunnen kiezen uit talrijke mogelijkheden om hun MINI te personaliseren. Een set van 16 chromen decoratieve ringen - met name voor de ventilatie-openingen, de bekerhouders en de instrumenten -kan de elegantie en standing van het interieur nog verhogen. De lederen bekleding omvat de varianten Leather Punch in Carbon Black en Leather Gravity in Tuscan Beige. Een extra vleugje klasse (“Touch of Class”) dat de nieuwe MINI te danken heeft aan zijn Britse afkomst, wordt uitgedrukt door de optionele lederen “Leather Lounge” zetels, beschikbaar in twee tinten. Deze optie combineert de traditionele waarden met een moderne vormentaal. Dit exclusieve leder met Piping Leather design is met de hand genaaid en zijn kwaliteit is met alle zintuigen tastbaar.4. Vermogen, stuwkracht en uithouding

De motoren
De MINI modellen van de nieuwe generatie worden uitgerust met volledig nieuw bedachte motoren. Twee nieuwe benzinemotoren worden voorgesteld voor de lancering eind 2006: een atmosferische motor van 1,6 liter en 120 pk (88 kW) voor de MINI Cooper, en voor de MINI Cooper S een turbomotor met dezelfde cilinderinhoud, en het indrukwekkende vermogen van 175 pk (128 kW). Kort daarna zal het gamma lichtjes uitgebreid worden met de komst van nieuwe varianten van benzine- en turbodieselmotoren. In het eerste semester van 2007 zal met name een 1,4 liter van 95 pk (70 kW) geïntroduceerd worden voor de MINI One (nieuw instapmodel) en een sportieve turbodiesel.
MINI Cooper: volledig variabele bediening van de kleppen in plaats van een gasklep

De atmosferische 1,6 liter van de MINI Cooper ontwikkelt een vermogen van 120 pk (88 kW) bij 6.000 omw/min. Een koppel van 140 Nm is beschikbaar vanaf 2.000 omw/min en het maximum van 160 Nm wordt bereikt op 4.250 omw/min. Dankzij zijn groot toerentalbereik verenigt deze compacte motor rijplezier en een matig verbruik.

De ultramoderne viercilinder geniet van een volledig variabele bediening van de kleppen gebaseerd op VALVETRONIC, een unieke technologie van de BMW Group, die in enkele fracties van een seconde de opening en de openingstijd van de kleppen regelt in functie van het nodige vermogen.

Dit systeem maakt de gasklep overbodig, die in traditionele motoren het regime laat dalen of stijgen naargelang de impulsen van de gaspedaal.

Naast de variabele bediening van de lichthoogte van de inlaatkleppen, zijn ook de openings- en sluittijden van de in- en uitlaatkleppen variabel. Zo worden de koppel- en vermogenscurve geoptimaliseerd, waardoor al bij lage toerentallen een hoog koppel beschikbaar is, maar bovendien ook bij hoge toerentallen veel vermogen beschikbaar blijft. Dankzij deze twee technologieën is de nieuwe MINI Cooper - afhankelijk van de rijstijl - tot 20% zuiniger. In Europese testcyclus bedraagt de winst 12,5%.
MINI Cooper S: Twin Scroll turbocompressor en directe injectie

De nieuwe MINI Cooper S zet met zijn 1,6 liter turbomotor van 175 pk (128 kW) indrukwekkende prestaties op de weg, gecombineerd met een matig verbruik.

Het maximale vermogen wordt bereikt op 5.500 omw/min. Het maximale koppel van 240 Nm is beschikbaar in bijna het ganse toerentalbereik (tussen 1.600 en 5.000 omw/min). Wanneer sterk geaccelereerd wordt kan dit zelfs kort opgedreven worden tot 260 Nm dankzij de “Overboost” functie, die gedurende korte periodes de druk van de turbo opvoert.

De viercilinder wordt door directe injectie van benzine voorzien, de inlaatlucht loopt via een turbocompressor met dubbele ingang (Twin Scroll) en een intercooler.

Met deze nieuwe techniek worden de cilinders gegroepeerd per koppel en de uitlaatgassen die ze uitstoten worden in de collector en in de turbocompressor door twee afzonderlijke leidingen verzameld. Hierdoor neemt de reactiviteit van de turbocompressor toe en wordt het voor traditionele turbomotoren zo karakteristieke “turbogat” bij accelereren bijna volledig geëlimineerd.

De turbomotor van 1,6 liter presenteert een reactiviteit vergelijkbaar met die van een atmosferische motor met een veel grotere cilinderinhoud.

Een ingewikkeld geheel dat de kleppen bedient draagt ook bij aan zijn prestaties. De vier kleppen per cilinder worden aangestuurd door twee bovenliggende nokkenassen. De inlaatnokkenas beschikt over een variabele nok waarmee de openings- en sluittijden van de kleppen aangepast kan worden aan het benodigde vermogen. Zo wordt zowel het vermogen als het koppel geoptimaliseerd, terwijl verbruik en uitstoot matig blijven. De uitlaatkleppen zijn met sodium gevuld om de effecten van de hogere temperaturen die turbomotoren veroorzaken, tegen te gaan.
Vernieuwende technologieën in verband met de motoren

De motoren van de nieuwe MINI kregen ook eenhele reeks gedetailleerde nieuwigheden. Het tweedelige carter is een technologie afkomstig uit de autosport. Het cilinderblok en het motorcarter zijn gegoten in een aluminiumlegering. De nokkenassen van beide motoren werden geassembleerd in plaats van gegoten, waardoor ze minder wegen. In tegenstelling tot een traditioneel fabricageprocédé met gietijzer, werden de nokken uit onroestbaar, hoogresistent staal aan hun respectieve assen vastgehecht door krimping.


Andere vernieuwingen aan de motoren van de nieuwe MINI Cooper en MINI Cooper S betreffen de hulporganen, met name het gebruik - voor het eerst in dit segment - van een oliepomp met gestuurd debiet: het debiet van deze door een ketting aangedreven pomp wordt beperkt wanneer een vooraf bepaalde druk wordt bereikt. Dit zorgt voor een verlaging van het vermogen dat door de pomp opgenomen wordt, wat het brandstofverbruik met ongeveer 1% laat afnemen.

Een vergelijkbaar effect wordt bereikt dankzij de ontkoppelbare pomp van het koelcircuit. Dit wordt pas geactiveerd van zodra de motor zijn bedrijfstemperatuur bereikt. Zo verbruikt de motor minder brandstof wanneer hij nog niet op temperatuur is en de katalysator bereikt zo sneller de voor een optimale werking benodigde temperatuur. De alternator en de compressor van de airco worden aangedreven door een gemeenschappelijke Poly-V riem terwijl de aandrijving van de waterpomp verzekerd wordt door een frictiewiel. Beide maatregelen dragen er ieder op hun niveau toe bij dat de motoren van de nieuwe MINI binnen de viercilinders tot de compactste van hun categorie behoren.5. Vastberaden, nauwkeurig en spontaan

De manuele en automatische
versnellingsbakken

De nieuwe MINI Cooper en MINI Cooper S worden standaard uitgerust met een manuele versnellingsbak met zes verhoudingen. Een automatische versnellingsbak (ook met zes verhoudingen) zal voor beide modellen optioneel voorgesteld worden.

De manuele versnellingsbak zal in twee verschillende configuraties bestaan. Bij de MINI Cooper S zullen de twee eerste verhoudingen via dubbele kegels gesynchroniseerd worden. De transmissie van de MINI Cooper zal met frictieplaten van koolstof werken. Welke versie ook gekozen wordt, zullen de tandwielen van de versnellingsbak met schuine vertanding zijn en alle versnellingen - achteruit inbegrepen - zijn gesynchroniseerd. Door een versoepeling van de versnellingsovergangen zijn deze uiterst doeltreffend.
Sportknop: indrukken voor nog meer dynamiek bij het schakelen

Dankzij de automatische versnellingsbak kan de bestuurder, indien hij wenst, overschakelen naar manuele modus door middel van de hendels aan het stuur, net zoals piloten in de Formule 1. Hierdoor kunnen de handen aan het stuur blijven, waardoor de controle over het voertuig ongeacht de situatie intact blijft. In automatische modus verandert de versnellingsbakk bijna zonder onderbreking in het koppel van de ene naar de andere versnelling. Bij het vertrekken gebruikt hij een koppelomvormer en ontkoppeling, die terug sluit wanneer de wagen vertrokken is.

Deze instelling verenigt een maximum aan comfort bij stevige en nauwkeurige overgangen, een sportwagen waardig. Wanneer zelfs dit de dorst naar dynamisme niet kan lessen, kan de bestuurder altijd nog de knop indrukken om naar sportmodus over te schakelen. Deze verkort de overgangstijden tussen het schakelen op elektronische manier nog meer.
De MINI Cooper S zal bovendien optioneel over een zelfblokkerend mechanisch differentieel beschikken, waardoor bijvoorbeeld belet wordt dat de wielen op glad wegdek beginnen te slippen. Dit systeem herstelt het evenwicht tussen de verschillende gripcoëfficiënten door onmiddellijk het merendeel van de beschikbare motriciteit naar de wielen te sturen met de meeste grip.

Ook de configuratie van zes verhoudingen draagt bij aan het absoluut reactieve en sportieve karakter van de nieuwe MINI. De verhoudingen werden zo geschikt dat ze optimaal tegemoet komen aan de vermogensontplooiing van de motoren.6. Kartingsensaties, snelheid
en moeiteloze handelbaarheid


Het onderstel

Net zoals bij zijn voorgangers, laat de nieuwe MINI zich niet kennen wat rijden betreft: hij beloont zijn bestuurder met de voor het merk zo karakteristieke kartingsensaties. De belangrijkste factoren die een dergelijk rijgedrag bevorderen, zijn de voorwielaandrijving, het lage zwaartepunt, de lange wielbasis, het brede spoor, de korte overhangen, het stijve koetswerk en het stevige onderstel.

De vooras van de MINI is van het McPherson type met zijn dubbel gearticuleerde fusee-armen. Een antirolstang beperkt het zijdelings hellen van het koetswerk zoveel mogelijk. De achteras met centrale geleiding is uniek in dit segment. De aluminium langsarmen maken de wagen 6 kg lichter dan zijn voorganger. Een gesofistikeerde bewegingsleer laat de wielen toe een optimale grip te bewaren, ongeacht de situatie of het profiel op de weg. De achteras is bij beide modellen uitgerust met een antirolstang en draagt zo beslissend bij aan een maximum aan snelheid en handelbaarheid in alle veiligheid.
Nieuwe elektromechanisch bekrachtigde stuurinrichting

De MINI dankt veel van zijn snelheid aan de nieuwe, elektromechanisch bekrachtigde stuurinrichting EPAS (Electrical Power Assisted Steering), aangepast in functie van de snelheid van de wagen. Het verschil in dosering van de bekrachtiging verlicht zo bijvoorbeeld de kracht die uitgeoefend moet worden op het stuur bij parkeermanoeuvres en bevordert daarentegen de nauwkeurige reacties op stuurbewegingen tijdens het rijden op de snelweg. In normale rijsituaties vertoont het systeem tegen gelijk welke snelheid evenwichtige kenmerken. In sportmodus is de stuurbekrachtiging dan weer een beetje directer.

Klanten kunnen standaard kiezen uit twee varianten van het onderstel: het sportieve onderstel voor de MINI Cooper en het nog sportievere voor de MINI Cooper S.

De twee modellen kunnen optioneel ook voorzien worden van een sportief onderstel met stevigere schroefverenen, schokdempers en antirolstangen.

De vooras is uitgerust met geventileerde remschijven van 280 mm (294 mm op de MINI Cooper S). Achteraan wordt de remdruk overgebracht door schijven van 259 mm. Dit remsysteem met lange levensduur wordt op beide modellen vervolledigd met een ABS antiblokkeersysteem van de wielen, de EBD (Electronic Brakeforce Distribution) remkrachtverdeler, en de CBC (Cornering Brake Control) remcontrole in bochten. Dankzij de rembekrachtiging waarmee extreem snel de maximale remdruk kan opgebouwd worden, kan de MINI inspelen op situaties waarin een noodstop vereist is. De veiligheid in kritieke situaties wordt - op de MINI Cooper S - nog meer verhoogd door de ASC+T elektronisch geregelde antislip (uitschakelbaar, standaard op de MINI Cooper S), en de DSC dynamische stabiliteitscontrole (eveneens standaard). Een andere nieuwigheid is de vertrekhulp op hellingen (Hill Assist) - in combinatie met DSC - die, door het activeren van de remmen, belet dat de wagen achteruit bolt op een helling.

De wielen van de MINI Cooper worden standaard voorzien van lichtmetalen 15-duims velgen en banden van maat 175/65 R 15.

De MINI Cooper S is uitgerust met banden van maat 195/65 R 16 op lichtmetalen 16-duims velgen. Daarnaast worden optioneel 17-duims velgen met banden in de afmetingen 205/45 R 17 aangeboden. De nieuwe MINI Cooper S vertrekt standaard met banden met RSC technologie waarmee lek kan verdergereden worden, zelfs bij een volledig drukverlies. Met deze banden kan immers nog tot 150 km verdergereden worden tegen een maximumsnelheid van 80 km/u.

De nieuwe MINI beschikt tevens over een verklikkertje dat de bandendruk aangeeft en hier permanent over waakt.7. Zes standaard airbags

De veiligheidsuitrusting

Naast zijn voorbeeldige weggedrag, blinkt de nieuwe MINI ook uit wat betreft zijn passieve veiligheid. Deze beantwoordt niet alleen aan de normen en voorschriften geldig in alle landen ter wereld, maar laat het nieuwe model ook de beste resultaten behalen in crash-tests.

De samenstelling van het brede gamma veiligheidsuitrustingselementen is gebaseerd op gegevens die de BMW Group in het kader van experimentele ongevallenstudies verzamelt en anticipeert op komende regelgeving, bijvoorbeeld ter bescherming van de voetgangers.

De wagens worden standaard voorzien van zes airbags om frontale en laterale schokken op te vangen, en tevens van gordijnairbags voor de bestuurder en de voorste passagier. De frontale airbags zullen geactiveerd worden op basis van gegevens met betrekking tot de richting en graad van het ongeval, afkomstig van sensoren en data in een centrale computer. De twee laterale airbags, die in de zijkanten van de voorzetels verwerkt zijn, bieden de bestuurder en de passagier vooraan een doeltreffende bescherming tegen verwondingen aan de hals. De gordijnairbags bevinden zich in de dakhemel. Ze ontplooien als grote gordijnen (vandaar hun naam) en bieden daardoor een maximale bescherming tegen het risico op letsels aan het hoofd voor alle inzittenden, zowel voor- als achteraan.

De vier zitplaatsen zijn uitgerust met driepuntsveiligheidsgordels.

Vooraan beschikken ze overigens over een voorspanner en spanningsbegrenzer.

De dwarse plaatsing vooraan van de motor zorgt voor een optimaal gedrag van de nieuwe MINI wanneer zich een ongeval zou voordoen. Grote vervormingszones werden vooraan het koetswerk voorzien om een aanzienlijk deel van de tijdens een aanrijding vrijgekomen energie te absorberen. Schuine en erg sterke verstevigingen en de verstevigde structuur van de deuren beschermen het interieur tegen de bij een impact vrijgekomen energie. De vooras is ook zodanig gebouwd dat deze een deel apvangt en evacueert via de onderkant. Een andere maatregel: de automatische uitschakeling - bij een ernstige aanrijding - van de elektrische brandstofpomp en de centrale deurvergrendeling, samen met de activering van de binnenverlichting en de noodknipperlichten.

Zo verenigt de nieuwe MINI het hoogste niveau van sportiviteit, veiligheid, en - uiteraard - rijplezier. Het nieuwe kleintje beantwoordt immers op alle gebieden aan de hoogste normen waaraan een luxewagen, ook in dit segment, zou moeten voldoen.


Prijzen

MINI Cooper 18.850 euro (BTW incl.)MINI Cooper S 23.950 euro (BTW incl.)

 • 1. Evolutie van een niet-alledaagse wagen De nieuwe MINI (samengevat) Eerste generatiewissel sinds het begin van het nieuwe tijdperk
 • Nog opvallender uitdrukking van de karakteristieken van de MINI stijl
 • Centrale snelheidsmeter heruitgevonden
 • Nieuwe benzinemotoren, compleet gamma veiligheidsuitrusting
 • 2. Proporties, vormen en iconen Design langs buiten
 • Herneming van traditionele elementen en mannelijkheid
 • Voorkant: differentiatie van de look naargelang het model
 • Gordellijn, grote wielen, korte overhangen
 • Achterkant: klemtoon op het horizontale
 • Koetswerkkleuren: dak eveneens beschikbaar in zwart of in wit
 • 3. Origineler, rijper en nog sportiever Design binnenin
 • Een sfeer voor ieder moment
 • Typisch MINI: keuze van verlichtingskleur
 • Authentiek en luxueus: materialen van eersteklas kwaliteit
 • Centrale snelheidsmeter met nieuwe functies
 • Nieuw design van de deur- en andere bekledingen
 • Artisanaal leder om een scheutje klasse toe te voegen
 • 4. Vermogen, stuwkracht en uithouding De motoren
 • MINI Cooper: volledig variabele bediening van de kleppen in plaats van een gasklep
 • MINI Cooper S: Twin Scroll turbocompressor en directe injectie
 • Vernieuwende technologieën in verband met de motoren
 • 5. Vastberaden, nauwkeurig en spontaan De manuele en automatische versnellingsbakken
 • Sportknop: indrukken voor nog meer dynamiek bij het schakelen
 • 6. Kartingsensaties, snelheid en moeiteloze handelbaarheid Het onderstel
 • Nieuwe elektromechanisch bekrachtigde stuurinrichting
 • 7. Zes standaard airbags De veiligheidsuitrusting

 • Dovnload 67.8 Kb.