Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


De paus die zelf zijn potje kookt

Dovnload 7.93 Kb.

De paus die zelf zijn potje kooktDatum21.09.2017
Grootte7.93 Kb.

Dovnload 7.93 Kb.

Jorge Mario Bergoglio: een totale verrassing

De paus die zelf zijn potje kookt  • donderdag 14 maart 2013, 03u00

  • http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130313_00503522

  • Auteur: Koen Baumers

http://1.nieuwsbladcdn.be/assets/images_upload/2013/03/13/franc6.jpg.h380.jpg

reuters


Habemus papam: Jorge Mario Bergoglio. De aanstelling van de 76-jarige Argentijn is een verrassing van formaat. Hij is de eerste niet-Europese paus in duizend jaar, de eerste jezuïet en de eerste die kiest voor de naam Franciscus. ‘Ze zijn me aan de andere kant van de wereld komen halen. En hier ben ik dan.'

Veel verder konden de kardinalen het inderdaad niet gaan zoeken: de man was aartsbisschop van Buenos Aires in Argentinië en was hoogstens een schaduwfavoriet voor de Vaticaan-watchers. Al strandde hij bij de vorige pausverkiezing op de tweede plaats, achter Joseph Ratzinger.

Jorge Mario Bergoglio verbleef niet zijn hele leven aan de ‘andere kant van de wereld'. Hij heeft dan misschien geen enkele ervaring in de hoogste kringen van de Vaticaanse macht, maar zijn roots liggen wel in Italië. Zijn vader was spoorwegarbeider in de regio van Turijn, maar ging zijn geluk beproeven in Zuid-Amerika. Zelf studeerde hij theologie in Duitsland.

Nooit in businessclass

Het beeld dat in Buenos Aires bestaat van hun aartsbisschop, is dat van een bescheiden en nederig man. Bergoglio woont er niet in het luxueuze paleis dat hij als aartsbisschop ter beschikking heeft, maar in een bescheidener appartementje in de stad. Hij verkiest het openbaar vervoer boven zijn auto met chauffeur en vliegt nooit in businessclass naar Rome. Hij kookt zijn eigen eten en slaat alle uitnodigingen af om op restaurant te gaan.

Bergoglio is een kerkleider die nog weet wat armoede is. Hij trekt in het weekend naar de armste wijken van zijn stad om de priesters die er werken een hart onder de riem te steken. Hij schrok er niet voor terug om de politieke leiders van Argentinië aan te klagen wegens corruptie. Hij profileerde zich zwaar tijdens de economische crisis in Argentinië door de negatieve gevolgen van de globalisering op de allerarmsten aan de kaak te stellen.

Aartsconservatief

Bergoglio heeft dan wel het imago van armoedebestrijder, de meest linkse kardinaal is hij niet. Integendeel: Johannes Paulus II benoemde hem tot kardinaal als tegengewicht voor de almaar meer naar links hellende Kerk in Zuid-Amerika.

Ook tijdens de junta, de militaire dictatuur in Argentinië tussen 1976 en 1983, hield hij zich ver van de jezuïeten die zich roerden in het verzet. Vlak voor het conclaaf in 2005, toen zijn naam vaak genoemd werd als kandidaat-paus, diende een Argentijnse mensenrechtenactivist klacht in tegen de aartsbisschop: hij zou in 1976 hebben samengezworen met de machthebbers om twee rebellerende priesters te ontvoeren en te martelen. Bergoglio heeft de beschuldigingen altijd ontkend zonder er veel woorden aan vuil te maken en bewijzen zijn er nooit gekomen. Na de junta beweerde hij nooit op de hoogte te zijn geweest van de gruwelen die de dictatuur op haar geweten had.

Op ethisch vlak staat Bergoglio bekend als zeer conservatief. Hij is een hevig tegenstander van abortus, van het homohuwelijk en van contraceptie. Hij noemde adoptie door holebi's een ‘vorm van discriminatie tegen kinderen', een uitspraak waarmee hij zich de woede van de Argentijnse presidente Cristina Kirchner op de hals haalde. Maar met de slachtoffers van het hiv-virus toonde hij wel zijn medeleven door in 2001 de voeten te wassen van twaalf aidspatiënten, zoals Jezus deed met zijn apostelen.Met de 76-jarige Argentijn kiezen de kardinalen weer voor een veeleer oude paus. Fysiek is Bergoglio niet meer in topconditie: hij moet het stellen met één long na een ziekte op jonge leeftijd.

Dat hij dan toch verrassend paus is geworden, heeft vooral te maken met de machtsstrijd tussen de conservatieven en de hervormingsgezinden binnen het Vaticaan. Bergoglio is de ultieme compromisfiguur: sociaal geëngageerd maar niet links, Zuid-Amerikaans maar met Europese roots, conservatief maar niet star. Een bruggenbouwer die de Kerk moet leiden in de tocht van, zoals hij het zelf omschrijft, ‘liefde en broederschap, geloof en vertrouwen'.

  • Nooit in businessclass
  • Aartsconservatief

  • Dovnload 7.93 Kb.