Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


De tien nominaties voor de Techni-Show Innovatie Awards 2010 zijn in alfabetische volgorde

Dovnload 12.99 Kb.

De tien nominaties voor de Techni-Show Innovatie Awards 2010 zijn in alfabetische volgordeDatum05.12.2018
Grootte12.99 Kb.

Dovnload 12.99 Kb.

De tien nominaties voor de Techni-Show Innovatie Awards 2010 zijn in alfabetische volgorde:


- Bokhoven Tool Management - FCS opspansysteem

- Dymato - Röders RHP Serie

- Dynobend - Pijpeindbewerkingsmachine DP15T-16-2

- Fanuc Robotics Benelux - Robot M-1iA

- Hembrug Machine Tools - Mikroturn 100 CNC Hybrid

- Hermle Nederland - Lineaire robotcel RS2L

- Interlas - Virtual Welding Fronius

- Renishaw Benelux - Optische encoder Resolute

- Trumpf Nederland - Kantpers TruBend 7036

- Trumpf Nederland - Lasermicrobewerkingsmachine TruMicro 5000


Bokhoven Tool Management - FCS opspansysteem

Bij meerzijdige bewerkingen op vijfassige machines is een goede toegankelijkheid van het werkstuk enorm belangrijk. Ook als de vierde of vijfde as niet simultaan ingezet wordt, maar als stel-as. Het FCS systeem biedt een mogelijkheid om met standaard elementen meerzijdig te bewerken werkstukken zodanig op te spannen dat vijf van de zes zijden goed bereikbaar zijn. Het zesde vlak is een opspanvlak met draadgaten. In het ontwerp kan daar rekening mee gehouden worden, dus geen additionle bewerkingen op dit vlak, alhoewel dit voor toeleveranciers niet altijd haalbaar zal zijn. De opspanning biedt de mogelijkheid om repeteerbaar te positioneren. Het systeem is zowel horizontaal als verticaal te gebruiken. Klemmen, kikkers, draadstangen, platen enzovoort zijn niet meer nodig. Een effectieve oplossing voor spanproblemen.


Dymato - Röders RHP Serie

De RHP Serie van Röders voor het bewerken van materialen tot een hardheid van HRC 65 is een mooi, eigentijds voorbeeld van compleetbewerken: hardverspanen in combinatie met coördinatenslijpen op één machine. Dit bespaart een metaalbewerker tijd, het hardfrezen is mogelijk tot bijna aan de eindmaat en de combinatie van bewerkingen resulteert in hoge nauwkeurigheden. Opvallende machinedetails van de Röder RHP Serie zijn de hydrostatische geleidingen in combinatie met aandrijvingen met lineaire motoren, de balancering van de Z-as met een vacuümslang, de sensor voor de uitzettingscompensatie van de hoofdspil, spuitmondjes die de gereedschappen reinigen voor een lasermeting en de toerentalregeling voor het onderdrukken van vibraties van de hoofdspil. Opvallende machinebouw.


Dynobend - Pijpeindbewerkingsmachine DP15T-16-2

De pijpeindbewerkingsmachine DP15T-16-2 van Dynobend is een machine voor het koudomvormen van de uiteinde van buizen, in combinatie met het 3D buisbuigen. Bijzonder zijn de mogelijkheden van de integratie van de beide bewerkingen. Ook het van het maken van mechanische buisverbindingen met omgevormde buiseinden in vergelijking met thermische las- of soldeerverbindingen kan voordelen bieden. De door Dynobend uitgeleverde geautomatiseerde productiecel, waar een robot zorgt voor het intern transport tussen buisbuigmachine en de pijpeindbewerkingsunit, is een staaltje opmerkelijke machinebouw.


Fanuc Robotics Benelux - Robot M-1iA

De kleine M1-1iA robot van Fanuc valt op door een doordacht, eigentijds aandrijfmechanisme: een ingenieuze parallel-structuur zoals we ze ook zien bij hexapod-machines. Het is een compacte robot met een hoge flexibiliteit. Met 17 kg is de eigen massa gering, dus ook een mooi voorbeeld van een lichtgewicht-robot. Toch is de robot geschikt voor de handling van 500 g. Een gebruiker kan de robot staand, hangend of tegen een wand inzetten. Bovendien is een keuze uit een vier- of een zesassige uitvoering.


Hembrug Machine Tools - Mikroturn 100 CNC Hybrid

De innovatie van Hembrug is de integratie van een slijpspil in een precisieharddraaimachine. Het resultaat is een hybride machine voor compleetbewerken: precisieharddraaien in combinatie met rondslijpen in het submicrometerbereik. Dit is mogelijk met een roterende B-as gemonteerd op de X-as van de machine. Voor het positioneren van draai- en dressinggereedschappen is de machine voorzien van een meetmicroscoop en een CCD-camera. Kortom, een fraai voorbeeld van integratie van precisiebewerkingen op een machine die als vanouds opvalt door een granieten bed in combinatie met de hydrostatische geleidingen.


Hermle Nederland - Lineaire robotcel RS2L

Kenmerkend voor de nieuwe robotcel van Hermle is dat de robot zich over een geleidingsrail lineair door de cel beweegt en dat de machines in de cel niet meer in een cirkelvorm staan opgesteld, maar links of rechts van deze rail. Op zich is dit concept niet nieuw, maar het is automatiseringsoplossing die goed inspeelt op de behoefte van de metaalindustrie naar manarm of manloos produceren. Voordeel van een lineaire bouwwijze is ook dat andere machine zoals meet- en reinigingsmachine goed geïntegreerd kunnen worden in een cel.


Interlas - Virtual Welding Fronius

De simulatiesoftware Virtual Welding van Fronius is een bijzonder aantrekkelijk hulpmiddel voor het aanleren van lasvaardigheden. Dankzij de software is een besparing mogelijkheid op energie en lasverbruiksmiddelen en kan de lasinstructeur veel effectiever worden ingezet. Ook kan met Virtual Welding de jeugd enthousiast gemaakt worden voor technische beroepen: de software sluit immers qua karakter goed aan bij de populaire computergames.


Renishaw Benelux - Optische encoder Resolute

Met de optische encoder Resolute komt Renishaw tegemoet aan de wens van de metaalwereld naar absolute meetsystemen met een hoge nauwkeurigheid die ongevoeling zijn voor omgevingsinvloeden. De resolutie van 1 nm bij snelheden tot 100 m/s is indrukwekkend. Een bijzonder meetinstrument.


Trumpf Nederland - Kantpers TruBend 7036

De kleine afkantpersen van de TruBend Serie 7000 van Trumpf zijn grensverleggend. Het zijn compacte machines met een elektrische aandrijving door middel van direct-torque motoren. Dit resulteert in hogere snelheden, laag energieverbruik en een goed dynamisch gedrag. De afkantpersen zijn bedoeld voor het handmatig buigen van kleine plaatdelen. Er is veel aandacht gegeven heeft aan de ergonomie: de persen kunnen zittend bediend worden, oplegvlakken voor handen en voeten zijn verstelbaar, de besturingsdisplay is goed verstelbaar en een LED-verlichting maakt een individuele verlichting mogelijk.


Trumpf Nederland - Lasermicrobewerkingsmachine TruMicro 5000

Met de TruMicro Serie 5000 picosecondelasers biedt Trumpf de metaalbranche nu een aantal bijzondere machines aan voor het uitvoeren van microbewerkingen. Dankzij de zeer korte laserpulsen kunnen materialen bewerkt worden zonder mechanische of thermische beïnvloedingen. Een gebruiker heeft de keuze uit verschillende golflengtes (infrarood, groen en UV) zodat het mogelijk is om bijna alle materialen te bewerken.


De jury voor de Techni-Show Innovatie Awards 2010 is gevormd door: Franc Coenen (freelance journalist), Rolf Elling (Vraag en Aanbod), Hans Koopmans (Techni Show Magazine), Bart Meijer (Saxion), Ewald Lohmann (Metaal & Techniek), Reinold Tomberg (Metaal Magazine en tevens voorzitter van de jury) en Eric Weustink (MetaalNieuws).


Dovnload 12.99 Kb.