Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Deel je leven met… Lot Lot in Sodom

Dovnload 45.78 Kb.

Deel je leven met… Lot Lot in SodomDatum24.06.2018
Grootte45.78 Kb.

Dovnload 45.78 Kb.


Deel je leven met… Lot


Lot in Sodom

Lot gaat in genesis 13 in de stad Sodom wonen, een aantrekkelijke en vruchtbare streek en stad. Vlak daarna wordt Lot gevangengenomen door koning Kedorlaomer en drie bondgenoten (Gen 14).

Zodra Abraham hiervan hoort, bevrijdt hij zijn neef met ruim driehonderd gewapende mannen. Als Lot na zijn gevangenschap weer in Sodom woont, dreigt God de steden Sodom en Gomorra te verwoesten vanwege het slechte gedrag van hun inwoners. Om te kijken of er toch geen goede inwoners in Sodom zijn, gaan twee engelen naar de stad toe.

Lot is de neef van Abraham

Lot is de zoon van Haran, de zoon van Terach. Terach is ook de vader van Abram (genesis 11:27). Lot trekt samen met Abram weg uit Haran, via Sichem naar Egypte. Samen keren ze ook weer terug uit Egypte (Gen 13:1). De naam Lot betekent ‘sluier’ of ‘bedekt’. Lot is getrouwd en heeft twee dochters. De namen van zijn vrouw en zijn dochters worden niet genoemd in de Bijbel.


De gastvrijheid van Lot (Genesis 19)

Lot nodigt de engelen uit om bij hem thuis van zijn gastvrijheid te genieten. De inwoners van de stad willen dat Lot de engelen naar buiten stuurt zodat zij ze kunnen verkrachten. Lot weigert dat met een beroep op zijn gastvrijheid. Hij biedt de inwoners wel zijn maagdelijke dochters aan. De mannen van Sodom nemen geen genoegen met de dochters, maar de engelen zorgen ervoor dat iedereen blind wordt en ze sturen Lot en zijn gezin de stad uit. Als de vrouw van Lot achterom kijkt tijdens hun vlucht, verandert ze in een zoutpilaar.

Moabieten en Ammonieten

Na zijn vlucht uit Sodom, gaat Lot met zijn twee dochters in een grot wonen. Omdat zijn dochters daar geen man kunnen vinden, besluiten ze hun vader dronken te voeren om zo met hem te kunnen slapen. Uit deze twee nachten komen twee zonen voort: Moab en Ben-Ammi (Genesis 19). Lot is via zijn dochters de voorvader van de Ammonieten en Moabieten, volkeren waar het volk Israël het nog vaak mee aan de stok zal krijgen.


Achterom kijken wordt gestraft? Het verhaal van de zoutpilaar (Genesis 19)

Als het morgenlicht aanbreekt, worden Lot, zijn vrouw en dochters door twee engelen aangespoord te vluchten. Er is een aarzeling. Moeten we wel gaan en alles achterlaten? Alles wat Lot aan welvaart heeft opgebouwd. Maar de tijd dringt, zeggen de engelen. Trek weg uit Sodom. Terwijl ze zich toch uit de voeten maken, breekt de hel los in Sodom. Sta niet stil, kijk niet achterom, zeiden de engelen tot Lot. Door niet achterom te kijken, ligt de nadruk op de toekomst voor je. Toch draait de vrouw van Lot zich om en verandert in een zoutpilaar. Het verhaal lijkt gewoon door te lopen en ook Lot. Nu was het in de oudheid bekend dat er meer mensen waren die gestraft werden als omkeken bij een straf van een stad. Omkijken sluit de weg naar de toekomst af. Niet gemakkelijk tegelijk om los te laten wat geweest is.De vraag blijft: Wat moet je achterlaten om vooruit te komen?

  • Lot is de neef van Abraham
  • De gastvrijheid van Lot (Genesis 19)
  • Moabieten en Ammonieten
  • Achterom kijken wordt gestraft Het verhaal van de zoutpilaar (Genesis 19)

  • Dovnload 45.78 Kb.