Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Dienst Executieve Ondersteuning exo staf & leiding

Dovnload 22.01 Kb.

Dienst Executieve Ondersteuning exo staf & leidingDatum28.10.2017
Grootte22.01 Kb.

Dovnload 22.01 Kb.Onderwerp

Datum
Dienst Executieve Ondersteuning

EXO staf & leiding


ANPR casussen

26 januari 2010


Naar aanleiding van het verzoek aan B. Nolden om voorbeelden aangereikt te krijgen , waarbij ANPR een succesvolle bijdrage heeft geleverd aan opsporingsonderzoeken, een achttal succesvolle zaken;

Schietpartij Rotterdam-Oost


Onlangs vond er een schietpartij plaats op de Abraham van Rijckevorselweg te Rotterdam. Daarbij werd over en weer geschoten vanuit auto’s, waarna daders wegreden. Een slachtoffer meldde zich bij een benzinestation aan de Maasboulevard. Een getuige verklaarde dat de drie “verdachten” in een auto stapten en wegreden in een auto en noemde een kenteken. De omschreven auto werd rijdend bij Hendrik Ido Ambacht aangetroffen en zijn de drie vermeende verdachten aangehouden.

De drie mannen ontkenden en leken een alibi te hebben. Het kenteken van deze auto is in de BOF van ANPR geraadpleegd en het bleek dat het verhaal van deze personen klopten.

Vastgesteld kon worden dat ze nooit op de plaats delict konden zijn geweest. Om 20:28 uur was de schietpartij en om 20.41uur kwam de auto van de “verdachten” uit H.I.Ambacht over de Van Brienenoordbrug (van Noord naar Zuid) Om 20.45 uur gaat de auto van de “verdachten” weer over de Van Brienenoordbrug (van Zuid naar Noord). De ‘verdachten’ verklaarden dat zij een vriend hadden opgehaald op de Erasmus universiteit en dat zij daar vandaan direct terug gingen naar H.I.Ambacht. De gegevens van ANPR ondersteunde hun verhaal, waarna zij verdachten “af” waren.

TGO Tulp


Op donderdag 10 december 2009 werd in een woning aan de Tulpstraat te Rotterdam het levenloze lichaam van een man aangetroffen. Hij bleek door een misdrijf om het leven te zijn gebracht. In dit geval werd het lijk een week na de moord ontdekt.

In TGO Tulp is door terug te kijken gebruik gemaakt van ANPR beelden, onder andere van de vaste camera’s op Willemsbrug. Aangegeven wordt dat in een zaak als deze (moord) het eigenlijk vanzelfsprekend dat je al in het begin van het onderzoek de ANPR beelden opvraagt, zodat je er ook later over kan beschikken. Het onderzoekteam geeft ook aan dat een eventueel toekomstig termijn van 10 dagen heel kort is, want het aantreffen van het lichaam binnen nu 10 dagen berust in dit geval op toeval. Als je dan de ANPR beelden niet meer kunt krijgen, mis je belangrijke informatie. In deze zaak kan uit de ANPR beelden waarschijnlijk blijken dat dader en slachtoffer (en nog anderen) kort voor de moord met een taxi naar de PD zijn gereden. De beelden moeten op dit moment nog worden onderzocht.Ontvoering vanuit Dordrecht


Eind 2009 heeft er een ontvoering van een koffieshophouder uit Dordrecht plaats gevonden. Vanuit Dordrecht werd hij met zijn auto meegenomen naar zijn woning in Rotterdam-Oost. De daders waren in het bezit van o.a. een automatisch wapen. Middels de ANPR werd vastgesteld dat de auto van het slachtoffer, waarin hij door enkele daders werd meegenomen, inderdaad op het genoemde tijdstip over de van Brienenoord was gereden.

Een aantal andere daders reden met een 2e voertuig mee. Er werd terug gekeken in de ANPR gegevens en daaruit de kentekens verzameld die nagenoeg gelijktijdig met de auto van het slachtoffer die brug passeerden. Daaruit werd één interessant kenteken gefilterd en op basis daarvan is het onderzoek voort gezet door een speciaal overvallenteam.

Door het kunnen terug kijken kon de verklaring van de ontvoerde man worden getoetst en het onderzoek worden voortgezet aan de hand van het kenteken van de auto waarin de mededaders mee reden.

TGO Pleinweg


30 juli 2009 een gewelddadige overval op een juwelier aan de Pleinweg te Rotterdam.

Op de beveiligingscamera's van de juwelier de drie daders goed in beeld.

ANPR gegevens van die dag (1 uur voor en 1 uur na de overval) veiliggesteld ivm bewaartermijn.

Op 05 augustus 2009 via uitzending SBS6 de beelden van de daders getoond.

Op 06 augustus 2009 tip n.a.v. uitzending herkenning op 1 van de daders.

Met de naam van deze verdachte (een man uit Litouwen) gaan rechercheren.

De grijs kleurige auto van de verdachte wordt bekend. Is een auto afkomstig uit Litouwen.

Op dat moment kan deze auto in ANPR bevraagd worden omtrent de bewegingen op 30 juli 2009 (dag van de overval).

De auto rijdt anderhalf uur voor de overval op de Erasmusbrug van Noord naar Zuid.

Bij een bewaartermijn van minder dan 7 dagen was dit niet meer mogelijk geweest.


Op 17 augustus 2009 (na een brainstormsessie) nadere bevraging in ANPR gedaan welke auto's voor en achter de auto van de verdachte deze brug passeren op 30 juli 2009.

Komt een blauwe auto uit. Betreft een auto met een kenteken uit Estland. Uit navraag blijkt dit een vals of valselijk gebruikt kenteken te zijn.

Deze auto is nu in onderzoek. Op dat moment kan deze auto in ANPR bevraagd worden omtrent de verdere bewegingen op 30 juli 2009 (dag van de overval).

Bij een bewaartermijn van minder dan 17 dagen was dit niet meer mogelijk geweest.


Op 25 augustus 2009 de overval in uitzending opsporing verzocht (was niet eerder ruimte).

Op 26 augustus 2009 tip dat er een grijze en een blauwe auto bij de overval betrokken zijn en er worden bijzonderheden genoemd.

De blauwe auto blijft dus ( na 28 dagen) nog interessant en wordt verder onderzocht.

TGO Vrijenburg


Op 10 februari 2009 werd een Turkse man vermoord. Het motief bleek na onderzoek drugs te zijn. Op 13 februari 2009 werd bekend dat de vermoedelijke daders eerder drugs naar Frankrijk en Italië middels koeriers getransporteerd hebben.

Een onderschepping van een dergelijk transport door de politie op 16 december 2008 in Frankrijk wordt hen aangerekend door de organisatie en zij moeten de schade betalen.

Het door de koeriers gebruikte voertuig betrof een Nederlandse huurauto zonder standaard navigatiesysteem.

Op 13 februari 2009 werd dit voertuig ANPR bevraagd hetgeen informatie opleverde voor het verdere onderzoek naar de moord.

Het (niet kunnen) betalen van schade van mislukte transporten is vermoedelijk het motief voor de moord.

Gelet op de periode van transport (rond 16 december) en de moord (10 februari) heeft het kunnen terugkijken in de ANPR gegevens opgeleverd door de gegevens langer dan 2 maanden (max. 4 maanden).

Een vergelijkbare situatie binnen een ander onderzoek (mislukt transport) deed zich voor met een andere Nederlandse huurauto met verdovende middelen welke op 26 oktober 2008 in Hongarije was onderschept.

In dat voertuig zat een track en tracé GPS systeem zodat wij over deze data konden beschikken. ANPR gegevens van dit voertuig konden nog net binnen de 4 maanden worden bevraagd.
TGO Ring


Op 10 september 2008 worden in Rotterdam een man en zijn gehuurde auto vermist en zijn tot op heden niet gevonden. Er wordt uitgegaan van een opzettelijk levensdelict.

Na enkele dagen onderzoek komt er zicht op de mogelijke daders en de door hen (ook op 10 september 2008) gebruikte voertuigen.

ANPR wordt bevraagd. Blijkt dat 1 van de voertuigen een gestolen en omgekatte kostbare BMW is welke ruim een jaar eerder was gestolen in Zeeland.

ANPR beelden over de maximale periode van 4 maanden zijn zeer belangrijk geweest om aan te tonen (in combinatie met telecom en Vialis1) dat 1 van de daders als heer en meester over dit voertuig beschikte.

Probleem was dat de auto vakkundig was omgekat en onder een bestaand kenteken van een soortgelijk voertuig rondreed. ANPR beelden waren bovendien van belang om te zien wie de BMW bestuurde.
Alle geschetste situaties zijn van groot belang voor de onderzoeken geweest en hadden op andere wijze dan ANPR niet de benodigde informatie opgeleverd. Vialis levert overigens alleen kentekens en geen beelden.

TGO Xerxes


Op 1 oktober 2008 werd nabij de Xerxesweg te Rotterdam het stoffelijk overschot aangetroffen van de 36-jarige Rotterdammer Ismail D. Hij was door messteken om het leven gebracht, vervolgens bij de Xerxesweg gedumpt en in de brand gestoken.

Het slachtoffer werd weliswaar dezelfde dag nog gevonden, maar zijn identiteit werd drie weken later pas achterhaald. Op dat moment startte pas het feitelijke onderzoek naar de dader.

Voor de bewijsvoering naar de verdachte toe is mede gebruik gemaakt van de ANPR gegevens en die van Vialis. Het heeft na de vaststelling van de ID van het slachtoffer nog twee weken geduurd, voordat naar gerichte vragen konden worden gesteld aan Vialis. Zonder deze gegevens was onvoldoende bewijs vergaard, zeker m.b.t. het dumpen van het stoffelijk overschot.

Een verdachte werd aangehouden er werd 16 jaar tegen hem geëist. Hij is veroordeeld tot 3 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor het wegmaken van het lichaam, het voorhanden hebben van een vuurwapen en het exploiteren van een hennepkwekerij. Hij kreeg vrijspraak voor moord/doodslag. De Officier van Justitie (Mevr. Mr. G. Bos) is in hoger beroep gegaan en loopt nog.  TGO Vondeling


Op donderdag 10 juli 2008, omstreeks 06.22 uur werden in/nabij een Franse bestelauto op het SHELL-tankstation aan de Vondelingenweg te Rotterdam-Hoogvliet een dode 23-jarige man en een zwaargewonde 24-jarige Fransman aangetroffen.

In dit onderzoek werd gebruik gemaakt van de bewaarde captures van de Maastunnel. Het zwaargewonde slachtoffer was na 14 dagen in staat om te verklaren dat zij met de auto door een tunnel waren gereden en dat de daders in een andere auto met hun meereden. Door in de bewaarde captures te zoeken naar de Franse auto en vervolgens met de omschrijving van de auto van de daders naar een 10-tal auto’s daarvoor en daarna, werd de betrokken auto getraceerd en kon een verder onderzoek worden ingesteld, met een positief resultaat.

Op 1 mei 2009 deed de Rotterdamse rechtbank uitspraak in TGO Vondeling

Verdachte K.S. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar (strafeis 15 jaar). Tegen K.S. werden alle feiten bewezen geacht. Verdachte R.J. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 weken (de eis was 8 jaar) aangezien hij alleen werd veroordeeld ter zake art. 10a Opiumwet (voorbereidingshandelingen handel in harddrugs). De verdachte R.S. wordt mogelijk vervolgd voor medeplichtigheid aan diverse feiten. Hoger beroep is aangetekend door verdachte K.S. De strafzaak tegen R.S. is geseponeerd, er is te weinig bewijsmateriaal.Hopelijk geeft deze informatie voldoende input voor het te vormen beleidskader.
Met vriendelijk e groeten,
J.A. Brus

1 Vialis= provider ANPR data gemeente Rotterdam tbv verkeersmanagement

  • Schietpartij Rotterdam-Oost
  • TGO Tulp
  • Ontvoering vanuit Dordrecht
  • TGO Pleinweg
  • TGO Vrijenburg
  • TGO Ring
  • TGO Xerxes
  • TGO Vondeling

  • Dovnload 22.01 Kb.