Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Diersoort: Fret Wetenschappelijke naam

Dovnload 358.61 Kb.

Diersoort: Fret Wetenschappelijke naamPagina1/2
Datum16.09.2018
Grootte358.61 Kb.

Dovnload 358.61 Kb.
  1   2

Kenniskaart Soortenkennis OZ
Datum: 25-08-2018 Gemaakt door: 1: WITS

2:

3:4:

5:
Algemeen


Diersoort:

Fret
Wetenschappelijke naam:Mustela putorius furo
Herkomst:

Noord-Afrika, Zuid-Europa


Gebruiksdoel:

Jacht/ongediertebestrijding, gezelschap


Rassen en variëteiten:


Voeding

Voedingseisen:

Verplichte carnivoor (net als de kat)

Voeding moet hoog percentage dierlijk eiwit bevatten

Fretten kunnen geen plantaardig materiaal verteren


Voersoorten:

Vlees, prooidieren en/of brokken met voldoende dierlijke eiwittenVoermethode en frequentie:

Bij voorkeur ad lib (onbeperkt) beschikbaar, in ieder geval dagelijks voldoende beschikbaar of meerdere maaltijden.

De fret heeft een snel werkend verteringssysteem dat niet stil mag komen te liggen.

Huisvesting

Natuurlijke leefomgeving:

De fret is een gedomesticeerd dier (stamt af van de Europese bunzing) en komt dus niet in het wild voor. Je kunt dan ook niet spreken over een natuurlijke leefomgeving.


Huisvestingseisen:

Min 1,5-2 m2 bodemoppervlakte, hoogte min. 0,5 m. Solitair of met z’n tweeën, afhankelijk van karakter, leeftijd en geslacht. Fretten kunnen zowel binnenshuis als buitenshuis worden gehuisvest, mits de huisvesting tochtvrij en beschermd tegen te hoge temperaturen (zon op verblijf) is. Geen bodembedekking gebruiken, fretten hebben gevoelige luchtwegen. Kattenbak met stofvrije vulling als plas- en poepbak. Eet-en drinkbak (of drinkfles), doeken, hangmatten om in te slapen en veilig katten- of hondenspeelgoed behoren tot de standaard-inrichtingsmaterialen. Fretten moeten gelegenheid krijgen om dagelijks buiten de kooi vrij te kunnen bewegen (wel in een veilige ruimte) en hun energie kwijt te raken.Afwijkende eisen levensfase/leeftijd: Frettenpups zijn erg speels, ondeugend én bijterig; de nieuwe eigenaar moet tijd vrij maken om de pup (net als bij hondenpups en kittens) op te voeden en zindelijk te maken.
Onderhoud: Naast de zorg voor goede voeding, huisvesting en voldoende aandacht/speeltijd, zijn er enkele aandachtspunten m.b.t. de verzorging.

De nagels groeien erg snel en moeten regelmatig geknopt worden. Frettenoren zijn gevoelig voor oormijt, vieze oren regelmatig schoonhouden. De poep-/-plasbak dagelijks schoonmaken, als de fret deze te vies doet, doet hij zijn behoefte elders in het verblijf. Fretten zijn meesters in het ontsnappen, houd hier rekening mee. Fretten kennen 2 ruiperiodes per jaar, in het voor- en najaar; goede voeding en evt. een borstelbeurt helpt ze door de verharing heen te komen. Het is verstandig om fretten waar je niet mee wilt fokken te castreren/steriliseren: mannetjes (rammen) dragen een sterke, muskusachtige geur bij zich die erg overheersend kan zijn, vrouwtjes (moertjes) hebben een persisterende loopsheid als ze niet gedekt worden houdt deze dus aan wat nadelige gevolgen voor de gezondheid van de fret heeft.


Omgevingsverrijking (+ afbeeldingen):

Fretten zijn erg speels en blijven dit hun hele leven, speelgoed bestemd voor katten, honden, maar ook peuters is vaak geschikt voor fretten. Ballenbakken, bakken met zand, aarde of water (zomers) maar ook met papiersnippers of stukjes stof zijn de moeite waard. Ook lege dozen, tassen, oude jassen/broeken en tunnels van (stevig) plastic, karton of stof leveren de fret veel plezier op.


Gezondheid
  1   2

  • Diersoort
  • Voersoorten
  • Huisvesting Natuurlijke leefomgeving
  • Afwijkende eisen levensfase/leeftijd
  • Omgevingsverrijking (+ afbeeldingen)

  • Dovnload 358.61 Kb.