Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Differentiatiemateriaal Hoofdstuk 3 Taal over taal: taalstoornissen

Dovnload 207.99 Kb.

Differentiatiemateriaal Hoofdstuk 3 Taal over taal: taalstoornissenPagina1/4
Datum03.12.2018
Grootte207.99 Kb.

Dovnload 207.99 Kb.
  1   2   3   4

Differentiatiemateriaal havo/vwo TaalpuntNL, HV 3 eerste editie, hoofdstuk 3

Taal over taal


Differentiatiemateriaal

Hoofdstuk 3
Taal over taal: taalstoornissen


Taalstoornissen
Taal is een communicatiemiddel dat mensen onderscheidt van dieren. Hoewel ook dieren communiceren, heeft menselijke taal een aantal unieke eigenschappen. Daarmee is taal een bijzonder onderdeel van de schepping.
Menselijke taal is zo complex dat wetenschappers nog steeds niet begrijpen hoe het precies werkt in je hersenen. Waar zit het vermogen om taal te leren en te gebruiken? Hoe komt het dat een kind zo snel zijn moedertaal leert? Waarom kun je op latere leeftijd minder goed een taal leren? Wat gebeurt er in je hersenen als je een tweede taal leert? Het is voor een groot deel nog een raadsel voor wetenschappers.
Als er op de een of andere manier iets misgaat in je hersenen, kan het zijn dat het taalvermogen daardoor beschadigd wordt. Als hersenletsel een taalstoornis tot gevolg heeft, noemen we dat afasie.Opdracht 6
Lees de tekst en beantwoord de vragen.
‘Het kan je dus zomaar overkomen, zomaar, van het ene op het andere moment. Je geniet met volle teugen van het leven, je staat er middenin en je bouwt aan de toekomst, jouw toekomst, jouw droom en je denkt dat het allemaal niet stuk kan. En dan opeens, klats boem, over en uit! Dat was het dan! En je weet niet wat je overkomt. Je doet raar, je kijkt raar, je spieren en je bewegingen zijn raar, ja, wat doet er nou eigenlijk niet raar? Je gedraagt je buitengewoon merkwaardig. Je kent jezelf niet meer. Je zegt flarden van woorden die nergens op slaan; je slaat onverstaanbare taal uit. Je geheugen is volledig in de war. Kortom, alles is in de war. Je lichaamsfuncties springen allemaal op rood. Het computer-centrum in je hoofd is stevig ontregeld, zoniet onherstelbaar defect. Je hebt geen controle meer over jezelf en over je geest. Je hebt een vastloper.’
Uit: Nanny Kannegieter, De kluk. Hoenderloo, 2002.
1a Wat denk je dat er gebeurd is met degene die in dit fragment aan het woord is?

1b De persoon uit de tekst heeft last van afasie. Heeft zij moeite met het begrijpen (input) of met het produceren (output) van taal?
Wat is afasie?
Afasie is een taalstoornis die het gevolg is van schade aan de hersenen. Deze schade kan ontstaan zijn door een CVA*, een tumor in het hoofd of een klap op het hoofd.
Er zijn verschillende vormen van afasie, afhankelijk van de plaats waar de hersenen beschadigd zijn. Als iemand bijvoorbeeld een CVA in de linker hersenhelft heeft gehad, dan is er vaak sprake van afasie. Als de CVA in de rechter hersenhelft plaatsvond, is er meestal geen afasie.
Afasie kan tot verschillende problemen leiden. Mensen met afasie hebben in ieder geval moeite met de taal. Het kan zijn dat ze problemen hebben met praten, met schrijven, met het begrijpen van gesproken taal, of juist met lezen. Dit komt dus niet doordat ze minder intelligent zijn geworden, of vergeetachtig, maar omdat het taalgebied in de hersenen is aangetast. Een bekend symptoom is dat een afasiepatiënt weet wat hij wil zeggen, maar niet het goede woord kan vinden.
* CVA (Cerebro Vasculair Accident): wordt in de volksmond meestal een ‘beroerte’ genoemd. Bij een CVA knapt er een bloedvat in de hersenen (een hersenbloeding), of raakt een bloedvat verstopt (een hersen-infarct). De bloedtoevoer wordt in beide gevallen verstoord, waardoor een deel van de hersenen beschadigt door zuurstoftekort.


Opdracht 7
Bekijk het plaatje. Waarom denk je dat een CVA in de rechter hersenhelft niet tot afasie leidt en een CVA in de linker hersenhelft wel?


  1   2   3   4

  • Differentiatiemateriaal Hoofdstuk 3 Taal over taal: taalstoornissen Taalstoornissen
  • Wat is afasie Afasie is een taalstoornis

  • Dovnload 207.99 Kb.