Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Drop versus coke

Dovnload 41.24 Kb.

Drop versus cokeDatum05.12.2018
Grootte41.24 Kb.

Dovnload 41.24 Kb.

Drop versus coke

Stof uit zoethoutwortel remt werking cocaïne

Noorderlicht.vpro.nl, maart 2009

Het effect dat cocaïne op de hersenen heeft kan flink ingeperkt worden met een smaakmaker uit zoethoutwortel. Dit ingrediënt uit drop kan dus helpen bij het afkicken.

Geef een rat een shot cocaïne en hij gaat als gek heen en weer en achteruit rennen. Koreaanse onderzoekers hebben precies gemeten hoeveel zo’n beestje dan rent. Met een camera boven een zwarte perspex doos, waarin witte ratten een uur lang rond mochten rennen, konden ze precies zien dat een gedrogeerde rat zo’n tien keer zoveel loopt als zijn nuchtere soortgenoten.

Cocaïne is zeer verslavend. Het levert een korte rush op waarvan menig gebruiker geen genoeg van kan krijgen. Omdat het vaak gesnoven wordt, gaat het nog wel eens ten koste van een neustussenschotje. Het zou mooi zijn als er een middeltje op de markt komt, waardoor cocaïne z’n effect verliest. En als de drug niet meer werkt, zit er voor een junk weinig anders op dan af te kicken.

Jae-Pil Jeon en collega’s van de Daegu Haany Universiteit schrijven in het Journal of Proteome Research dat een ingrediënt uit drop soelaas kan bieden. Ze hebben ontdekt dat de cocaïnerush van ratten flink ingeperkt kan worden met een shot isoliquiritigenine (ISL) – een smaakmaker van drop, afkomstig uit zoethoutwortel.Zouden deze druppeltjes een dropsmaak hebben gehad? En zou de smaakstof het effect van dit medicijn ondermijnd kunnen hebben?Een smaakmaker uit drop, te vinden in wortels van 'Glycyrrhiza glabra', beter bekend als zoethout, kan de effecten van cocaine remmen.De vlekjes - die eiwitten voorstellen - zien er na een behandeling met isoliquiritigenine anders uit. (Afb: ACS Publications)

Dopamine
Deze stof remt de effecten die cocaïne in de hersenen heeft. Door cocaïne komt in het brein de genotsstof dopamine vrij. Dat gebeurt in een hersengebied dat ook essentieel is bij de controle die een rat (of mens) heeft op zijn beweging.

Cocaïne maakt zo een rat ‘hypermobiel’, wat simpel gezegd inhoudt dat hij als een gek gaat bewegen. ISL zou dit kunnen remmen. Ratten die een shot ISL hadden gekregen, voordat ze een uur later een dosis coke kregen, liepen slechts de helft van de afstand van hun droploze, gedrogeerde soortgenoten.

Proteomica
Naast het relatief simpele bewegingsonderzoek hebben de onderzoekers zich ook gestort op de ‘proteomica’ - de systeembiologie van eiwitten – in het rattenbrein. Het proteoom is de combinatie van alle eiwitten in een (deel van een) organisme. De onderzoekers noemen de analyse van de veranderingen in eiwitten een middel om globale verandering in complexe systemen te begrijpen.

Van cocaïne is bekend dat het op moleculair niveau het ‘gedrag’ van eiwitten in de hersenen beïnvloedt. Daardoor veranderen de eigenschappen van bepaalde hersencellen en neurale circuits. Aan deze veranderingen is het brein van een verslaafde te herkennen. Door precies te achterhalen wat er verandert, denken de onderzoekers een beter inzicht te krijgen in het mechanisme achter verslaving en behandeling.

Onthoofd
Om de invloed van ISL op de eiwitten in het rattenbrein te onderzoeken werden de beestjes twee uur na de cocaïne-injectie onthoofd. Meteen werd het striatum – het hersendeel waar de dopamine actief is – uit de kop gepulkt en met stikstof ingevroren.

Na een hele serie ingewikkelde handelingen, van centrifugeren tot electroforese tot sonicatie, wisten Jeon en collega’s diverse eiwitten als vlekjes in een computerafbeelding te krijgen. Hierbij hebben de onderzoekers 56 verschillende eiwitten weten te benoemen. En de vlekjes varieerden in grootte tussen de ratten die wel of geen shot ISL hadden gekregen.Cocaïne zorgt meestal voor een verhoogde aanmaak van eiwitten. ISL blijkt dit in veel gevallen te temperen, maar soms is het ook juist andersom. Uitzonderingen zijn er altijd. Daardoor weten de onderzoekers nog niet precies hoe ISL werkt.

Ze kunnen alleen zeggen dat de smaakstof uit zoethout het effect van cocaïne remt. De beweeglijkheid van de cokejunkies onder de ratten wordt duidelijk beperkt. Helaas lijkt het nog te vroeg voor een dropinjectie om de lust tot snuiven te doen verdwijnen.


Dovnload 41.24 Kb.