Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Dure injecties moeten beschikbaar blijven

Dovnload 6.16 Kb.

Dure injecties moeten beschikbaar blijvenDatum05.12.2018
Grootte6.16 Kb.

Dovnload 6.16 Kb.

Dure injecties moeten beschikbaar blijven
Geplaatst op 3 juli 2017
Een stijgend aantal mensen met natte MD en diabetische retinopathie kan alleen worden behandeld met een geregistreerd geneesmiddel. Deze middelen worden niet altijd vergoed omdat zij duurder zijn dan het standaardmiddel. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling. Dure middelen moeten beschikbaar zijn voor iedereen die ze nodig heeft. Daarvoor pleiten het NOG, de beroepsvereniging van oogartsen, en de oogpatiëntenorganisaties in een gezamenlijke brief aan Zorgverzekeraars Nederland.

Onnodige slechtziendheid

Het NOG en de samenwerkende oogpatiëntenorganisaties hebben signalen gekregen dat verzekeraars bij ziekenhuizen percentages afdwingen over de verhouding dure versus goedkope geneesmiddelen. Een verzekeraar stelt dan bijvoorbeeld dat van het totaal aantal injecties in een ziekenhuis maximaal 10% met een duurder middel gegeven mag worden. Hierdoor ontstaat het risico dat mensen niet de behandeling krijgen die ze nodig hebben en daardoor steeds slechter gaan zien, met alle gevolgen van dien.


De oogartsen en oogpatiënten doen een dringende oproep aan verzekeraars om geen maximum percentages dure geneesmiddelen af te dwingen, maar zorgverleners in staat te stellen om de zorg te leveren die nodig is en onnodige slechtziendheid en blindheid te voorkomen.
Steeds meer injecties

Het aantal mensen dat injecties krijgt in het oog (intravitreale injecties) neemt sterk toe. Ging het in 2012 nog maar om 31.000 mensen, in 2015 waren dat er al 48.000. Er komen steeds meer middelen op de markt die via een injectie in het oog toegediend kunnen worden. Ook zijn er steeds meer aandoeningen waarbij injecties in het oog mogelijk zijn. De meest voorkomende aandoeningen zijn maculadegeneratie en diabetische retinopathie. Patiënten krijgen injecties vaak langdurig toegediend: 50% heeft na 4 jaar nog steeds injecties nodig.


De middelen die via een injectie kunnen worden toegediend zijn allemaal vaatgroeiremmers (anti-VEGF-middelen). Maar het ene middel is duurder dan het ander. De meeste mensen krijgen bevacizumab (Avastin®). Dit is het goedkoopste middel dat in de meeste gevallen goed werkt. Maar er zijn mensen bij wie dit middel niet aanslaat. Ook kan het zijn dat iemand er overgevoelig voor is. Dan zijn de duurdere middelen ranibizumab (Lucentis®) en aflibercept (Eylea)® een alternatief.
Meer informatie

Heeft u vragen over injecties in het oog of wilt u een melding doen? Neem dan contact op met:Macula-infolijn via 030-298 0707 keuze 2

  • Onnodige slechtziendheid
  • Steeds meer injecties
  • Meer informatie

  • Dovnload 6.16 Kb.