Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Een gesel voor onze kanaries de bloedluis

Dovnload 211.87 Kb.

Een gesel voor onze kanaries de bloedluisPagina1/2
Datum14.12.2017
Grootte211.87 Kb.

Dovnload 211.87 Kb.
  1   2

Een gesel voor onze kanaries – de bloedluis

De naam “bloedluis” is gebrand in het geheugen van onze liefhebbers maar deze naam is misleidend. We hebben immers niet te maken met een luis maar met een spinachtige.


De wetenschappelijke naam luidt “ dermanyssus gallinae”.
Deze volwassen parasiet heeft 8 poten en een mond die gemaakt is om bloed te zuigen.
Dagelijks leggen de volwassen wijfjes van de vogelmijt 3 tot 7 eitjes in naden en kieren. Indien ze geen bloedmaal hebben gehad zijn deze spin-achtigen grijsachtig van kleur en ongeveer 0,7 mm lang. Na een bloedmaal worden ze helder rood en meten ongeveer 1 mm. Deze kleur wordt donkerder naarmate het langer geleden is dat ze zich gevoed hebben.
De mijt overleeft bij temperaturen tussen – 20 en + 45 °C.
Het uitkomen van de eitjes hangt sterk af van de omstandigheden :
- als er geen vogels aanwezig zijn en vorstweer komen de eitjes niet uit.
- onder normale omstandigheden (20 tot 25 °C, 70 tot 80 % relatieve vochtigheid) komt 30 % van de eitjes binnen de 8 dagen uit.
- Bij warm , broeierig weer (30 tot 35 °C, 95 % relatieve vochtigheid) komen de eitjes massaal uit en krijg je een explosie van rode bloedluis in de hokken.
Vóór het een volwassen dier wordt, doorloopt het een nimfstadium die 5 tot 6 dagen duurt. De larve voedt zich niet en vervelt na 1-2 dagen tot een protonymfe.
Ook deze voedt zich niet en na een tweede vervelling ontstaat een volwassen mijt. Na een bloedmaal en paring kunnen de jonge mijten in een tijdsperiode van enkele dagen eieren leggen.
Volgens Zweeds onderzoek kunnen de volwassen mijten tot negen maanden overleven. Bij afwezigheid van de natuurlijke gastheer kunnen ze ook op zoogdieren (ook op de mens) parasiteren.
De beet van de mijt veroorzaakt een uitslag met rode, sterk jeukende vlekken op de plaats van de beet. Deze uitslag wordt veroorzaakt door een allergische reactie op componenten van het speeksel van de mijt.
Gedurende de avond en nacht komen de “lichtschuwende” mijten uit hun donkere schuilplaatsen te voorschijn en vallen de vogels aan.
Bij een liefhebber van mijn vereniging (die spijtig genoeg veel te vroeg overleden is) heb ik ze al waargenomen overdag in de dichte bevedering van zijn borderkanaries.


  1   2


Dovnload 211.87 Kb.