Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Een kleine bladzijde uit de golfhistorie

Dovnload 13.54 Kb.

Een kleine bladzijde uit de golfhistorieDatum10.10.2017
Grootte13.54 Kb.

Dovnload 13.54 Kb.

Een kleine bladzijde uit de golfhistorie.
Het is merkwaardig hoe weinig belangstelling er is iets meer te weten te komen over de rijke historie van Golf. En over de coryfeeen die Golf in eeuwen hebben bevolkt.

Hoe zou U het vinden als Uw kleinzoon over 25 jaar zou zeggen: Johan Cruyff ?? nooit van gehoord..! Ard Schenk? wie was dat ? Of voor de iets ouderen onder ons: Abe Lenstra, of voor de nog iets ouderen Bep Bakhuis en Leo Halle. U kunt zich toch niet voorstellen dat aspirant leden van een golfclub in 2020 zouden zeggen: Ballesteros? Wie was dat ?

Sportcoryfeen die er stuk voor stuk aan hebben bijgedragen de sport onder een steeds groter publiek te brengen. En daarmee het genoegen van de sport als tijdverdrijf. Want dat is hun functie geweest. Door hun voorbeeld en hun prestatie werd een sport voor iedereen bereikbaar.

Met golf is dat niet anders gegaan. Van een sport die buiten Schotland alleen voor een elite bereikbaar was, tot een sport die nu bereikbaar is voor zeer velen. Zeker voor de jeugd.

Het heeft mij dus altijd verbaasd en ik ga proberen een aantal grote namen die iets betekend hebben voor de golfsport aan U voor te stellen. Daar zijn professionals bij, amateurs, baanarchitecten en anderen. Allemaal figuren die iets bijgedragen hebben golf te brengen waar wij nu zijn. Intussen niet vergetende dat ook thans er van diezelfde figuren zijn waarvan later gezegd kan worden: Als die er niet was geweest, dan....
Walter Hagen (1892-1969).

Voor de meesten onder U waarschijnlijk een van de minder bekenden. Veel meer zullen hebben gehoord van Robert Trent Jones,beter bekend als Bobby Jones. Elk jaar wordt hij herdacht als de "Masters" in april weer op Augusta wordt gespeeld. De meest begenadigde amateur aller tijden. Het was zijn idee en zijn baan.

Waarom toch Walter Hagen.

Walter Hagen is bekend gebleven als de meest flamboyante figuur uit de golfsport. In de eerste honderd jaar van het moderne golf - zeg eens vanaf 1870 de tijd waarin Harry Vardon, "Ol' Tom O Morris J.H. Taylor en Willy Park met hun publiektrekkende wedstrijden begonnen - waren er heel wat kleurrijke figuren Waarom dus was Walter Hagen zo speciaal. Een Amerikaan nog bovendien.

Waarschijnlijk omdat hij een veelvoud van gezegdes heeft achtergelaten die momenteel nog steeds populair zijn en omdat hij daarvan een levensstijl maakte.

De mooiste van hem vind ik wel: .... Never hurry, never worry and don't forget to stop and smell the flowers......Minstens zo'n mooie die hem compleet tekende was: I don't want to be a millionaire, I just want to LIVE like one. En dat heeft ie dan ook gedaan. Geen wonder dat er een schat van verhalen van hem is overgebleven. Ook daarvan wilde ik U er een paar vertellen. Maar de belangsrijkste reden dat ik Walter Hagen als eerste heb gekozen is, dat hij de grote kracht is geweest achter het verkrijgen van status voor de golfprofessional. Want wat diens positie was voor die tijd - nu nog maar een goede vijftig jaar geleden - laat zich met geen pen beschrijven.


Op zijn 22e won hij de US open al. Iets wat hij 5 jaar later weer zou doen. Hij won de USPGA vijf maal en de Britse Open VIER maal. Speelde tweemaal in de voorloper van de Ryder Cup en was later viermaal captain van het USA Rydercup team. Een onvoorstelbare hoeveelheid andere toernooien bovendien reeg hij aan zijn zegekar.

Walter Hagen beschrijf je echter niet door zijn overwinningen, maar door de ,manier waarop hij die bereikte. Hij kon op onvoorstelbare wijze de mist in gaan om vervolgens met superieure herstelslagen toch nog een wedstrijd naar zijn hand zetten. In onze tijd zou Ballesteros om dezelfde reden een legende worden,.


De status van de professional.

In zijn tijd, hoofdzakelijk dus van 1915 tot 1940.was de golfprofessional een figuur die totaal niet in aanzien stond. Het was ondenkbaar dat de Pro in het clubhuis kwam bij voorbeeld. Of zelfs maar door de hoofdingang. Bij de grote matches dienden zij zich te verkleden in de Pro shop ergens buiten het clubgebouw, meestal niet veel meer dan een schuurtje met gereedschap voor reparaties. Hagen heeft daar grondig verandering in gebracht. Toen hij voor de eerste maal aan het Britse open meedeed werd hij bij zijn poging het clubhuis binnen te gaan om zich te verkleden, op barse manier door een van de leden verwezen naar de "Pro-shack". Hagen gaf daar op zijn eigen onnavolgbare wijze commentaar op. Twee dagen later toen het tournooi zou beginnen reed er een Rolls Royce met chauffeur in livrei het parkeerterrein op naast de "Pro-Shack". De chauffeur legde een enorm plaid uit, zette er een klaptafel op en dekte die met damast, porselein, zilver en kristal. Er was zalm, verse oesters en wijn voor, natuurlijk,: Walter Hagen ! Hij dreigde bovendien dat, wanneer de pro's verder nog de toegang zou worden geweigerd, ze hem, als hij als winnaar uit het tournooi zou komen, de CUP in de naburige Pub konden komen aanbieden. !

Hij zette bovendien een manier van kleding neer die helemaal bij zijn stijl paste en die jaren lang als standaard werd nagebootst Plus fours, pullover en wit-met-zwarte golfschoenen. Een opzienbarende dracht in die dagen toen de meeste pro's nog in een of ander soort jacket - vaak half sleets - op de baan kwamen.. Hij presteerde het eens om na een enthousiast doorgebrachte avond in het Londense RITZ Hotel, op de eerste tee te verschijnen nog gekleed in zijn smoking..! Zijn spel scheen daar nooit onder te lijden. Het was in de twintiger jaren natuurlijk, de "Roaring Twenties" toen heel veel kon. Maar niet in Engeland. En daar bracht hij verandering in.
Model.

Professionals gingen zich naar hem modelleren en werden veel zelfbewuster. De pro's van die dagen verdienden buiten het clubseizoen, de wintertijd dus, niets en begonnen shows en demonstatie wedstrijden te geven. Ook uitdagingen tegen geldelijke beloning met amateurs. Het was een onzeker en mager bestaan. Om aan de grote tournooien in Europa deel te kunnen nemen moesten ze voor zeker vier weken hun baan bij een golfclub onderbreken. De zeereis heen en terug was alleen al drie weken ! Wanneer ze zo'n tournooi niet wonnen was het echt armoe. Hagen bracht daar verandering in. Omdat hij met zijn aparte zelfbewuste stijl een enorme publiekstrekker was, kon hij zijn eisen stellen. En daarin deelden alle anderen ook. Hij gaf eens zijn hele winnaarspremie weg aan zijn caddie en moest toen geld lenen om zijn overtocht - eerste klasse natuurlijk - terug naar de USA te betalen.

Hij bracht de Amerikaanse stijl van "van onder op gekomen miljonair" mee, die mensen als Henry Ford en Chrysler had voortgebracht. Maar zijn oprechte aard kwam bij de werkelijk groten ook aan deze kant van de Atlantic goed over. Hij speelde eens op uitnodiging als partner van de toenmalige Prince of Wales, kort voordat die Koning Edward VIII zou worden.: ..."Hey Eddy, will you hold the flag please..." hoorde men Hagen roepen tot ontzetting van de aanwezige hofhouding maar met een brede smile begroet door de latere Koning.

Jammer genoeg voor hem begon de Masters pas in 1934 toen hij over zijn hoogtepunt heen was. Anders had hij dat zeker zijn 41e overwinning gemaakt.


Ab Bloemendaal (via CopyChain).
PS. De auteur heeft fotomateriaal beschikbaar, contact desgewenst rechtstreeks: abbloem@wxs.nl

.

??


Dovnload 13.54 Kb.