Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Effecten van QuikScan op tekstbegrip Bachelorthese

Dovnload 358.48 Kb.

Effecten van QuikScan op tekstbegrip BachelorthesePagina1/7
Datum13.04.2019
Grootte358.48 Kb.

Dovnload 358.48 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7
Effecten van QuikScan op tekstbegrip

Bachelorthese
Laura A. WeiƟ

07 juli 2009
1ste Mentor: Hans van der Meij Universiteit Twente

2de Mentor: Jan van der Meij Universiteit Twente

Samenvatting

Achtergrond: Lezen kan een probleem zijn als mensen een tekst niet goed begrijpen. QuikScan is een nieuw ontwikkelde methode die als doel heeft lezen te vergemakkelijken.

Doel: Het doel van deze studie was om de hypothese te testen dat QuikScan tekstbegrip bevordert en dat teksten die met QuikScan bewerkt zijn hoger gewaardeerd worden op interesse, begrijpelijkheid en structuur.

Methode: 20 proefpersonen kregen een tekst te lezen met een gestructureerd abstract, 20 proefpersonen kregen dezelfde tekst te lezen die met QuikScan bewerkt was. Daarna moesten ze een vragenlijst over persoonlijke karakteristieken en een vragenlijst over tekstperceptie invullen en open vragen over de inhoud van de tekst beantwoorden.

Resultaten: De proefpersonen die de met QuikScan bewerkte tekst gelezen hebben waren significant beter bij het beantwoorden van de vragen dan de proefpersonen die de tekst met de gestructureerd abstract gelezen hebben. Maar er was geen verschil tussen de groepen in de beoordeling van de tekst op interesse, begrijpelijkheid en structuur.

Conclusie: QuikScan helpt mensen een tekst beter te begrijpen maar zorgt er niet voor dat teksten significant hoger gewaardeerd worden.

Keywords: QuikScan, begrijpend lezen, structured abstracts
  1   2   3   4   5   6   7

  • Conclusie

  • Dovnload 358.48 Kb.